Ura - gps, hitrost in utrip

Domov > Forum > Ura - gps, hitrost in utrip

Ura - gps, hitrost in utrip

SORTIRAJ PO:
saaty 20.08.2013 14:03
Gledam polar, suunto, garmin ... In se nekako ne znajdem. Kaj je trenutno najbolj ugoden / najcenejši nakup ure, ki ima gps, senzor hitrosti za kolo in hr monitor?
LukecKukec 20.08.2013 14:22

Ga ninasmeh V vsakem primeru boš moral odšteti tam okrog 250 evr. Primer tega je Polar RCX3 (ki sicer stane tam okrog 140 evr), ki podpira vse, razen GPS priključka ne, torej je naslednja opcija RCX3 GPS, kjer pa je zopet potrebno investirati v senzor kadenceneodločen Jaz bi, če bi kupoval danes, kupil Garmin 510. 

FlyingAddict 20.08.2013 14:42

Živjo fantje!
Si bom tole temo malce sposodil. kul
Nagledano imam rabljeno uro Suunto T6 skupaj z bike in foot podom za 150€. Edino kar me malce gloda je to, da je ura stara 4 leta. Tip je imel v njej prazno baterijo, kar pomeni, da uporabljal je veliko najbrž ni. nasmeh
Sam bi jo uporabljal kot rekreativec in za več različnih "športov" - predvsem pohodništvo, tek in kolesarjenje. Če bi ceno nekako zglihal na 110€ se mi zdi, da bi bil nakup zame povsem soliden. Do sedaj sem uporabljal neko Sigmo, ki je imela precej funkcij glede srčnega utripa, ni pa bilo nobenih ostalih podatkov (višina, hitrost,tempo,...).

Kaj vi menite? Je tak nakup smiseln?

Hvala za nasvete!
Lp! 

ghost09 20.08.2013 15:14
@FlyingAddict:

Živjo fantje!
Si bom tole temo malce sposodil. kul
Nagledano imam rabljeno uro Suunto T6 skupaj z bike in foot podom za 150€. Edino kar me malce gloda je to, da je ura stara 4 leta. Tip je imel v njej prazno baterijo, kar pomeni, da uporabljal je veliko najbrž ni. nasmeh
Sam bi jo uporabljal kot rekreativec in za več različnih "športov" - predvsem pohodništvo, tek in kolesarjenje. Če bi ceno nekako zglihal na 110€ se mi zdi, da bi bil nakup zame povsem soliden. Do sedaj sem uporabljal neko Sigmo, ki je imela precej funkcij glede srčnega utripa, ni pa bilo nobenih ostalih podatkov (višina, hitrost,tempo,...).

Kaj vi menite? Je tak nakup smiseln?

Hvala za nasvete!
Lp! 

Načeloma je. Kupiš tako, da jo vzameš, napišeta en ceglc, se oba podpišeta. Potem jo sprobaš, če vse deluje, višinomer ipd. Če ni, v osmih dneh naredita obratno in ti vrne denar. Ne vem pa, ali ima možnost se uporabljati kot števec za hitrost kolesa ipd..
Je verjetno  primerljiva s Polarjevo 625 x ali 725 x, ki imata barometer. 

MKC 20.08.2013 15:41
@saaty: Gledam polar, suunto, garmin ... In se nekako ne znajdem. Kaj je trenutno najbolj ugoden / najcenejši nakup ure, ki ima gps, senzor hitrosti za kolo in hr monitor?

www.a2u.si/view_product.php?p roduct=EDGPJ85H118

Sicer brez senzorja za hitrost in kadenco - ampak ti hitrost (ob sprejemu GPS signala) hitrost vseeno prikazuje.

boklavdi 20.08.2013 15:44

In kaj manjka temule, ki ga prodajam?

 

www.bolha.com/avdio-in-video/ gps-navigacija/navigacija---sp ort/kolesarski-stevec-timex-cy cle-trainer-2-0-1288698647.htm l?aclct=1376831562

 

Zame je preveč in sem se zaletel, ko sem ga pred mesecem kupil.

 

 

 

LpB

perpetruum 20.08.2013 15:44

T6 Suunto ima merjenje hitrosti kolesa (če dokupiš bike pod) in merjenje hitrosti teka ali hoje. Precej natančna (pri teku cca +- 3%, pri kolesu pa 100%, če seveda nastaviš obseg kolesa). Sam pri njej pogrešam merjenje kadence...

Kljub temu da deluje zelo robustno mi je ura (in pas) marsikdaj kaj zagodel. Pas je treba redno umivat po vsakem športu. Enkrat so mi šle elektrode (?) pa so mi ga zamenjali. Pri uri sem zamenjal že dva paščka (mogoče sem tudi sam kriv, mi je rekel serviser...???). Trenutno mi ne dela višinomer...še nisem šel na servis preverjat zakaj...

No ja...drugače pa krasen inštrument/pripomoček... Predvsem je krasen računalniški program Suunto maneger...na enem mestu imaš zbrane in primerljive vse potrebne podatke za celo sezono in še več...

FlyingAddict 20.08.2013 16:02

@ghost09: Sem malo prebral navodil in ti prikazuje vse. Imaš dve opciji; ena je trening, kjer so hitrost, razdalja ipd kot tretjo (poljubno) dodatna informacija (pulz in štoparica sta glavni in sta izpisani stalno). Potem pa imaš še več drugih variant, ki ti merijo samo razdaljo, odštevajo razdaljo, merijo višino in vertikalno hitrost, blabla :)

Po videnem mi sama "programska" shema ure nekako ni najbolj všeč. Poleg tega, da je stara že 4 leta se mi zdi, da je za moje kolesarske podvige dovolj navaden števec. Tistih 2000km letno pač ne odtehta potrebe po kolesarsko naravnanem instrumentu.
Za 150€ dobim že uro Suunto quest na katero lahko preko interneta nalagam treninge oz. prenašam svoje na računalnik in jih analiziram (to izpada vedno manj rekreativno kaže jezik). Žal pa nima višinomera in za merjenje hitrosti in razdalje je potrebno dokupiti footpod oz. uporabljati pametni telefon z endomondo oz kakšno drugo aplikacijo.

Morda še kakšna druga ideja za budget 150€? :)

P.S.: Med pisanjem mojega posta sta se pojavili dva nova komentarja. :D

 

one too many 20.08.2013 17:35

Sam imam Suunto T6 že 6 let. Uporabljam ga približno 300 ur na leto.

 

Mnja... Pomoje dobiš danes za 150€ boljšo uro s kakim kompromisom. Treba se je zavedat, da je ura iz leta 2004!

Če te ne zanimajo podatki na računalniku, je smiselna izbira ure z utripom in višinomerjem ter ločen števec. Sam sem ugotovil, da me to niti ne zanima toliko.

Lahko pa tudi samo sigma 2200HR, ki ima vse, le da je števec in nima prenosa podatkov.

Če te bolj zanimajo treningi, se odpovej višinomerju. Višino lahko odčitaš s kart.

 

Stvari, ki so mi všeč:

- Mislim, da je ura majhna proti ostalim. Je tudi zaobljene oblike in nima štrlečih delov, tako da jo lahko brez problema nosim pod srajco.

- Ura je tudi precej diskretna. Kakšen Polar kar izstopa. Na žalost Polar zgleda kot da bi ga dobil s pralnim praškom.

- Najbrž zelo odporna na praske (mogoče samo toliko pazim). Enkrat sem kolo obrnil naokoli z uro na balanci in ga šrafal. Ohišje se je samo malo popraskalo steklo pa je ostalo čisto celo.

- Lahko sam menjaš baterije.

- Ura mi je ne glede na spodnje stvari resnično všeč! Je treba upoštevat, da jo uporabljam že 6 let in sem jo včasih nosil tudi kot vsakdanjo uro. Koliko kolesarskih števcev zdrži po 6 let brez problemov?

 

Stvari ki me motijo:

Prikaz na uri:

Višinomer: Zakaj je treba za prikaz temperature preklopit na barometer?

Trening način je v redu: velika številka za utrip, normalna za štoparico in majhna za poljubno izbiro.

Kolesarski števec je neumen: majhna številka za hitrost, velika za razdaljo (?!), in majhna spet za poljubno izbiro. Zato sem včasih mel hkrati še kolesarski števec.

 

Software:

- Ura pogosto zaznava hitrost 300km/h za kratek čas. Ne vem, kako da software tega ni sposoben sfiltrirat.

- Višinomer ima pogosto stopnice: 2km ravnine nato pa skok za 100vm.

- Tudi pulz na uri pogosto prikazuje >200bmp. Kakor vem se pa to dogaja tudi na ostalih urah! Pogosto do tega pride na spustu, ko se posušiš (slabši kontakt) in zaznava trkanje dresa ob merilec.

- Software kdaj zašteka cel OS pri prenosu podatkov. Uporabljam še windows program (če boš kupil, ti ga lahko dam), trenutno imajo samo spletno stran.

 

Popravila:

Pašček na uri se mi je trenutno 2. strgal zopet med luknjami. Najbrž zato, ker imam na kolesu in na roki stalno zapeto na isti luknji.

Prijatelju se je strgala zanka na paščku. Spet enkrat v 6ih letih.

Zamenjava paščka stane ~10 €.

 

Stari srčni pasovi so crkovali na približno 200 ur. Nov mi deluje že 3 leta.

Bike pod mi dela brez problemov 6 let. Očetov tudi.

 

 PS: GPS kot GPS za navigacijo je na urah neuporaben. Nekateri niti ne prikazujejo koordinat. Suunto jih definitivno ne, niti ne izvozi gpx tracka. V bistvu ti bo prav prišel samo pri pohodništvu in teku za hitrost in razdaljo. OK, odvisno koliko misliš nesti kolo.

FlyingAddict 20.08.2013 18:08

@one too many, hvala za tako izčrpen odgovor.

Do sedaj sem "staro" sigmo uporabljal skupaj z običnim števcem in mi res ni manjkalo nič! Bolj ko razmišljam, bolj ugotavljam, da "nujno" ne potrebujem nove ure. Edini razlog, zaradi katerega bi kupoval novo uro je, da kaže tempo med samim tekom. Zimski dnevi so pač rezervirani bolj kot ne za tek in morda pripravo na kakšen spomladanski maraton.

Morda je stvar v tem, da sem se naveličal te ure in me je premamilo nekaj novega. Sploh pa mi je danes po intenzivnem pregledovanju in tehtanju možnosti nekako v oči padla ura Suunto quest. Pogoltnil bi to, da nima višinomera, ji dodal foot pod, na kolesu pa bi jo bom uporabljal skupaj s števcem. Bi bila pač le merilec utripa in morda kadence.

No, bo treba stvar še malce prespat, pa bomo videli kaj in kako. mežik

Hvala vsem trem, ki ste delili svoje izkušnje in opažanja.
Lep dan! 

ghostDJ 20.08.2013 20:02

Od letos uporabljam Suunto Ambit, niimam problemov in pripomb. GPS signal se ne izgublja (vozim MTB), HR deluje brez težav. Program za obdelavo in  prenos treningov je zelo obsežen in nudi vse...uro pa sem z gps signalom uporabljal več kot 8 ur na trekingu (1 sek GPS interval) pa je zdržala baterija brez problema.

saaty 21.08.2013 12:04

Bi uro in ne števca.

Gps za rolanje in hribolazenje, senzor na kolesu pa za kolesarjenje.

Vidim, da bi bila stvar precej lažja, če bi se odpovedal gps-ju ... Imam sicer tracker, iz katerega lahko izvozim pot na računalnik in obdelam naprej, ampak najbolj pomemben podatek mi je trenutna/povprečna hirost in razdalja.

Včasih sem imel gps tracker, ki je imel samo funkcijo prikaza trenutne hitrosti in prevožene/prehojene razdalje (ni bilo možno izvozit poti). Ali kaj takega še obstaja?

 

Koliko časa pa zdrži baterija pri teh urah ob vklopljenem gps-ju?

In kakšna je podpora (software, gonilniki) za kakšen GNU/Linux

 

 

peloton 21.08.2013 12:35

Garmin Fenix

darre 14.02.2014 17:07

živjo
moj Polar je aut, tako da kopujem novo uro in bi bil dobrodošel vsak nasvet.
Želja je, da ima GPS, pa še kaj funkcij (utrip, višinomer...)
 

Magnum 14.02.2014 18:25
@darre:

živjo
moj Polar je aut, tako da kopujem novo uro in bi bil dobrodošel vsak nasvet.
Želja je, da ima GPS, pa še kaj funkcij (utrip, višinomer...)
 

Garmin 500 je super zadeva,če pa je kaj več denarja pa je še boljše Garmin 800.
Sicer sta zunaj njuna že modernejša naslednika 510 in 810,ampak za kolesarja,ki mu zadostuje samo "pa še kaj funkcij",sta Garminova 500-ka in 800ica polna kapa.
Seveda so še tu tudi druge znamke,ki nudijo vse zahtevano,sam pa mislim,da ga trenutno čez Garmina ni,seveda je to moje mnenje,ki ga nikomur drugemu nočem vsiljevat,vsak se odloči sam kaj potrebuje in to tudi kupi.neodločenkul 

shootek1 14.02.2014 18:56

Magnum en problem je s tvojimi predlogi. Darre je napisal, da bi imel uro . Zdaj ne vem a je res pomembno da je ura za okoli roke, ki jo lahko uporabljaš tudi za tek, pohodništvo,...

Če ni potrebna res ura potem se strinjam z Magumovimi predlogi, drugače pa poglej Suunto Ambit2 ali Ambit 2S (nima barometričnega višinomera, samo GPSvišino in nekoliko slabšo baterijo), garmin Fenix ali 620 (čeprav ne vem ali ima možnost kolesarskega števca), Polar RC3 GPS, počasi pride tudi nov polar mislim da V850 ali neakj takega. 

Sami imam Ambit2 in ima res vse, kar potrebujem. 

darre 14.02.2014 19:16

imel bi uro za na roko

darre 14.02.2014 21:26

dobro zgleda a jo imaš?

flowy1 14.02.2014 21:41
Ce koga zanima, prodajam cisto novo uro Garmin Forerunner 910XT, se cisto zapakirano, cena nove 487€, prodajam za 350€. Lp
samuel_k 14.02.2014 22:13
@darre:

dobro zgleda a jo imaš?

ne, je pa ena zmed opcij.

FlyingAddict 31.05.2014 19:48

Živjo!

Sem sicer malo iskal in nisem našel podobne teme. Upam, da ne obstaja že kje drugje. ;)

V navodilih ure piše, da se pas za merjenje utripa (domnevam, da brez oddajne enote :P ) lahko pere v pralnem stroju. Vi to prakticirate? Kako pranje vpliva na kontakte, vse ok? Gre za uro Suunto Quest.

Hvala vsem za odgovore!

Lep večer! 

ZZZ 31.05.2014 20:53

Jaz imam trenutno že dugi pas.

Moral sem kupit novega, ker sem prvega občasno opral s tekočim milom ali pa z malo mehčalca.

Na ta način sem uničil "elektrode" - so mi dobesedno oksidirale (zarjavele!).

Na servisu, kjer sem kupoval nov pas, so mi povedal, da je to zaradi mojega načina pranja.

Svetovali so mi samo izpiranje s toplo vodo.

Tako tudi prakticiram sedaj in pasek imam dlje časa kot prvega.

Moj predlog: samo topla voda.

Geanos 11.04.2017 17:14

V kratkem času imam v načrtu novo uro z GPS.

Kupujem v rangu do 100€ (Samo uro, brez dodatkov)
Do sedaj sem našel le Garmin Forrunner 15 z merilcem utrica za 99€ ...

Ali se splača dodati nekaj €€ za Garmin Forruner 25 ?lep pozdrav

felx 13.04.2017 11:45

Če bi kdo imel, dam Ambit 2S s HR za 100€. Se najde na bolhi. Lahko tudi kaka zanimiva menjava...

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI