Glavna naloga komponente je seveda ta, da ti obdrži ketno na kolesu na spustih.
Če imaš 2 zobnika, potem imas napenjalec, ki pride na ISCG nosilec geštela. Veriga ti gre zgoraj čez sprednji menjalnik, ki verjetno opravlja funkcijo vodila verige.
Ko sem imel 2 zobnika brez napenjalca mi je padal ketna. Ko sem dodal napenjalec, je ketna ostala vedno na zobnikih. Imel sm neki takega:
www.kolesarska-trgovina.si/go nilni-del-vodila-verige-vodilo -verige-nc-17-stinger-p-308.ht ml
Lahko vzames tak napenjalec, ki ga montiras na chainstay in podpira 2 ali 3 zobnike spredaj.
www.kolesarska-trgovina.si/go nilni-del-vodila-verige-vodilo -verige-bionicon-v02-p-1782.ht ml
Če imaš samo 1 zobnik spredaj lahko imaš kombiniran napenjalec (spodaj) in vodilo (zgoraj).
www.kolesarska-trgovina.si/go nilni-del-vodila-verige-vodilo -verige-e13-lg1-p-577.html
Zdej lahko kupiš singlering zobnik narrow wide, kjer naceloma ne potrebuješ ne vodila, ne napenjalca. Jaz sem prešel na to, vendar sem ga fural šele dvakrat tako, da ti ne morem potrditi, ali stvar deluje. Kolegu, ki ga ima že malo dlje, ketna še ni padla.
Minus singleringa je to, da imas najlažjo prestavo 30x36. Če ti je to dovolj, pa toplo priporocam.
Obstaja še nadgradnja zadnje kasete, da prides na 42.
Če zgubljaš ketno je to nekaj najbolj annoying in moraš to ustrezno rešiti. Podal sem ti kar nekaj rešitev. Zdej se moraš samo še odločiti kaj in kako :)
Jaz zdej prodajam bashring, napenjalec ketne, če potrebuješ kaj od tega :)
Lep pozdrav,
Ker je na forumu tudi veliko izkušenih MTB kolesarjev, mi bo gotovo znal kdo razložiti ali je vodilo verige in napenjalec eno in isto, ter ali se lahko montira samo na gonilke z dvema sprednjima zobnikoma. Oz. kakšne so vse prednosti in pomankljivosti.
Za odgovore se izkreno zahvaljujem.
Lp Aleksander