Mislim, da nas je kar nekaj kolesarjev, ki smo zdravstveno izobraženi, tako da naj bi to tudi obvladali. Sam sem tudi v taki službi, da to tudi skoraj vsakodnevno izvajam. Sam menim, da TPO z ali brez AED-ja bi mogu vsak poznat... vsaj masažo kako se dela. AED pa ti itak vse sam pove kaj in kako narediti. V Sloveniji se kar pridno širi mreža AED, mala stvar ki v lahko reši življenje, pomembna je pa predvsem masaža. Tako da jaz bi vsem priporočil da naj si malo pogleda in tudi obišče kak tečaj. Če bi se vas zbralo več bi se dalo tudi kaj zmenit za izobraževanje.
Mislim, da bo že 4 leta odkar sem naletela na kolesarja, ki je padel malo pod vrhom Šentjošta. Možak okoli 60 let, brez čelade. Videla sem ga, kako je poletel po zraku. Močno je počilo in ko sem prikolesarila do njega (v hrib - še nikoli se ni tistih 100 metrov tako vleklo) je bil v nezavesti. Ležal je v pozi za nezavest, itak se ga ne bi upala premakniti. Dihal je, na glas se ni odzival. Takoj sem klicala reševalce, ga pokrila s svojo jakno,skušala najti pri njem kakšne kontaktne vendar ni bilo nič. Rešervalci prišli v 20 minutah. Kadarkoli se peljem tam mimo upam, da je preživel in da je vse v redu z njim :/. Menim, da je dolžnost vsakega kolesarja, da se izobrazi kako pomagati sočloveku v primeru takšnih in podobnih nesreč ali situacij.
Predvsem je pri ozivljanju pomemben cimprejsnji zacetek ozivljanja in pravilna masaza srca s cim krajsimi prekinitvami. Predihavanje bolnika v zacetku ni tako pomembno, vsaj tam, kjer je odzivni cas resevalcev hiter (mesta), poleg tega tudi obstaja moznost prenosa okuzbe (najprej lastna varnost!).
Pomembno je, da se iztegne komolce do konca, saj se tako zmanjsa izgubljanje moci. Frekvenca stisov pa v ritmu pesmi Stayin' Alive - 100/minuto.
Dobro se je pozanimati kje v lastni okolici so postavljeni defibrilatorji.
www.aed-baza.si/
@nogav1ca:Pomembno je, da se iztegne komolce do konca, saj se tako zmanjsa izgubljanje moci. Frekvenca stisov pa v ritmu pesmi Stayin' Alive - 100/minuto.
tle si pa falil .. tapravi komad je "šaj braj laka dajma" od Rihane
www.youtube.com/watch?v=cg6CT CRluyw
@Tecumseh:@nogav1ca:Pomembno je, da se iztegne komolce do konca, saj se tako zmanjsa izgubljanje moci. Frekvenca stisov pa v ritmu pesmi Stayin' Alive - 100/minuto.
tle si pa falil .. tapravi komad je "šaj braj laka dajma" od Rihane
www.youtube.com/watch?v=cg6CT CRluyw
ti si ziher igral stric fajterja
Upam, da jih čimveč. Nikol neveš kdaj se srček nepričakovano ustavi
Živjo :)
Zanima me koliko od Vas zna temeljne postopke oživljanja in uporabljati avtomatski defibrilator.
Znanje je glede na vaše aktivnosti zelo zaželjeno, če ne drugega, da znate pomagati svojcem in mimoidočim.
Več v odličnem članku:
www.zdravstvena.info/preventi va/ozivljanje-in-uporaba-aed-d efibrilator-uporaba-temeljni-p ostopki-ozivljanja-pomen-zgodn jega-ozivljanja-in-uporaba-a.h tml