s kolesom v Grčiji

Domov > Forum > s kolesom v Grčiji

s kolesom v Grčiji

SORTIRAJ PO:
Ojster 04.01.2014 08:07

Če koga zanima moje kolesarsko potepanje iz Maribora v Grčijo, sem uspel spisati že tri dele:

 

www.udobnoposvetu.si/osebna-r azmisljanja/s-kolesom-v-center -sportnega-sveta

 



uploaded




Alcomp176 04.01.2014 08:35

Upam, da čimprej napišeš nadaljevanje, ker je zanimivo branje.

Ojster 04.01.2014 09:02

Hvala za komentar! Me veseli, da je zanimivo brati.

 

Povezava do drugega dela:

 

www.udobnoposvetu.si/osebna-r azmisljanja/s-kolesom-v-center -sportnega-sveta-2-del

 

image

 

in tretji del:

 

www.udobnoposvetu.si/osebna-r azmisljanja/s-kolesom-v-center -sportnega-sveta-3-del

 

Lep vikend!

 

 

gampo 04.01.2014 16:00

Res zanimivo branje. :) Tudi sam potujem s kolesom in vem kaj pomenijo ti majhni pripetljaji ki pomenijo mnogo več kot kakšna kulturna znamenitost v mestu. Vsaj zame. Kam pa v letu 2014 Ojster?

SODROVC 04.01.2014 18:12

Frajer, ni kej! Čestitam! Ampak nekaj si pa pozabil napisat - kje in kako si kej cunje pral?zarečeni kruh Pa kako posušil?

Ojster 04.01.2014 19:34

Zdravo Sodrovc,

 

Hmm, cunje perem ko se pojavi priložnost oz potreba :) Ravno v četrtem delu, ki ga zdaj pišem imam en pripetljaj opisan. Pa v goratem delu Grčije sem jih pri enem napajalniku pral, ker se mi je prilegel počitek :) torej kar dve muhi na en mah ;)

 

Sušenje pa v tisti poletni vročini sploh ni problem. Je včasih tako hitro suho, da jih po pavzi lahko že nazaj oblečem :) Imam pa rad merino volno za spodnje hlače in majico.

 

Gampo, za letos pa še ne vem. Se čisto lahko zgodi, da ne grem sam, ampak bom imel družbo. V tem primeru pride na vrsto Češka. Če grem sam pa Španija ali Turčija. Edino kar mi pri slednjih dveh ni všeč je to, da ne morem s kolesom od doma...

 

Lp,

Peter

gampo 05.01.2014 12:57

Super mene tudi mika Španija. Tudi nad turčijo se ne bi pritoževal. :)

Lp Marko 

Ojster 14.01.2014 10:03

Četrti del potopisa je objavljen:

 

www.udobnoposvetu.si/osebna-r azmisljanja/s-kolesom-v-center -sportnega-sveta-4-del

 

Vključuje tudi prigodo s pranjem oblačil ;)

 

Lp,

Peter

gampo 14.01.2014 13:43

Vse pohvale da se tako trudiš opisati dogajanje na potovanju. Žal mi je edino da me ni bilo zdraven. :)

Lp Marko 

Ojster 14.01.2014 14:03

Če ne drugega, moram že zase zabeležiti stvari, da jih bom zopet prebiral na stara leta :) Pa še ko pišem to, se spet vrnem nazaj na pot in podoživljam dogodke.

 

Mogoče pa tudi koga navdušim, da se sam poda na podobno kolesarsko potepanje, ko bo videl, da ni nič komplicirano. Večina jih je namreč prepričanih, da to pač niso zmožni storiti in da je prenevarno.

 

 

Lp,

Peter

 

 

gampo 14.01.2014 20:04

Tako je. Mišljenje ljudi je napačno. Jaz sem star 22 let pa že tretje leto potujem na ta način. To pomeni da sploh ni komplicirano. Potrebno je samo spakirti in odit za nosom no pa nekaj kondicije ne škodi :) .

Lp Marko 

Ojster 15.01.2014 08:27

super to, da si tak hitro "k pameti prišel". Meni je žal da v študijskih letih nisem tega počel, ko sem imel še časa na pretek... Denarja pa tak ne rabiš.

gampo 15.01.2014 17:21

Ja če ne spiš v hotelu in podobnem, denarja skorajda ne rabiš. No odvisno tudi kam se gre. Kot si že sam rekel " škoda da nisem napravil večji nakup pred vstopom v Grčijo" tako nekako ne?

Ojster 15.01.2014 19:08

Ja to že ja. Grčija je več kot enkrat dražja od Srbije ali Makedonije. Samo še vedno je to mogoče malenkost več kot če si doma v Sloveniji. Tako da... dokler ne greš v hotel ali kamp te ne stane nič več kot doma. Jest moraš doma tudi :)

Periglej 15.01.2014 20:29

Tole s tremi jajci je kakšna prehrambena finta za kolesarje?

Ojster 16.01.2014 07:16

Ne da bi vedel :) Zakaj?

 

Jaz že normalno rad jem jajca in si jih zato tudi na poti spečem :) Tokrat sem si zato posebej zraven vzel ponev za jajca pečt :)

 



uploaded




 

Energija zagotovo je. Nisem pa kdaj slišal, da bi to bilo za kolesarje :p Sicer pa jaz sebe nimam za nekega Kolesarja.

 

Lp,

Peter

Periglej 16.01.2014 08:58

Razmišljal sem v smeri vnosa beljakovin, vendar področje preslabo poznam, da bi kaj tudi domislil. Nekaj je pač treba jesti, mi pa je padlo v oči, da se tale jajčka ponavajo kot jed. Zato sem mislil, da je morda povezano s kolesarjenjem.

Drugače pa dobre objave. Čakamo št. 5 in naslednje! 

Ojster 16.01.2014 09:04

Moje osebno razmišljanje:

 

glede na to, da v jajcu zraste piščanček, je torej vse kar za rast potrebuje, v tem jajcu. Od A do Ž vse kar rabi. Pustimo zdaj to kaj je v "serijskih jajcih" iz trgovin. Ampak to kar dobiš na kmetijah na podeželju.

 

Me veseli, da je zanimivo brati. Peti del je že v delu :) podnaslova "Fige in volkovi" ter "Večni dež" :) Malo za firbce... Sej pol bo pa samo še eden. Počasi bom namreč na cilju...

 

Ojster 01.02.2014 08:25

Peti del je na spletu. Je malo daljši z nekaj več detajli, ker sem bil že v goratem predelu in gre vse počasneje :)

 

Kdo ve kaj je to?

image

 

Pa še en video sem dodal, da dobite malo vtis kako je v takih koncih kolesarit :p

 

www.udobnoposvetu.si/osebna-r azmisljanja/s-kolesom-v-center -sportnega-sveta-5-del

 

Lep vikend!

Peter

FMK 01.02.2014 11:19

oreh?

Ojster 01.02.2014 13:20

Ja, mladi oreh. Ko je spomladi še mehak se jih nabere in se "vložijo" v sladkor. Zelo zanimiva zadeva. Čudno da pri nas tega nihče ne ve, ko pa imamo toliko orehov. Zanimiv grenko sladek okus. Ješ pa kar vse skupaj, ker je lupina še mehka.

FMK 01.02.2014 14:47

hja, pri nas vložimo oreh, ko še je mlad v šnopšekakul.

Ojster 01.02.2014 15:27

hehe. Ja to tudi ja :) Samo sej jih je dovolj tudi za sladico :p

Janja 03.02.2014 13:08

OK recept za torto, kje je pa recept za vložene orehe?

Hvala.

Ojster 03.02.2014 13:22

Ja, ni nekega recepta.

 

Samo spomladi, ko so orehi še mehki - takrat ko se nabirajo za orehovec, se le-ti naberejo in umijejo. Potem jih pa naložiš v kozarce za vlaganje in vmes nasiplješ sladkor... In dobro zapreš. Po mojem je tako kot pri smrekovih vršičkih, da jih daš nekam na sonce. Letos bom to zagotovo tudi sam delal.

 

Lp,

Peter

Janja 03.02.2014 14:02

No tile pravijo, da je malo več dela - orehovec delam ravno zaradi grenkobe, na vršičke po polnenju skoraj pozabim....

Ni pa rečeno, da se ne splača potrudit.

 

greekfood.about.com/od/tradit ionalspoonsweets/r/glyko_karyt hi.htm

 

 

www.azerbaijancuisine.com/aze rbaijan-cooking/walnut-preserv es-recipe-qoz-murabbasi.html

 

hubpages.com/hub/green-walnut -jam-recipe

Ojster 03.02.2014 18:45

Janja, hvala za povezave!

 

Ja, očitno George ni točno vedel kako se to naredi ;) Jaz pa tudi nisem pomislil, da bi po spletu poiskal recept. Bi zagotovo neolupljene orehe kar v sladkor naložil :p Pa vidim zdaj, da je precej bolj komplicirano. Ampak vredno poskusit!

 

Je precej zanimava sladica za ponudit kakšnim gostom. Zagotovo nekaj kar še večina nikoli ni videla. Pa vsaj pri meni je orehov v izobilju :)

 

Meni je posebej fascinanto to, da ješ orehe skupaj z lupino vred, ki je drugače trda kot kamen :) V tem primeru pa lahko zagrizeš skozi in vidiš celo strukturo.

 

Lp,

Peter

Ojster 03.02.2014 20:29

V sladkorju vloženi zeleni orehi - sem prevedel recept iz gornje povezave...

 

1kg svežih zelenih orehov
1kg sladkorja
0,5l vode
1 palčka cimeta
6 klinčkov
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

 

Dobro je vedeti: Zelena skorja mladih orehov spušča sok, ki bo obarval vaše roke, oblačila in delovno površino. Zato je priporočljivo uporabiti gumijaste rokavice, predpasnik in plastično podlago za delovno površino, dokler orehi niso kuhani.

 

Priprava: Z orodjem za lupljenje zelenjave odstranite zunanjo plast zelene lupine in z ostrim nožem odstranite peclje. Tako olupljene orehe takoj potopite v skledo s hladno vodo.

Preluknjajte orehe z iglo za pletenje ali z vilicami. In sicer od peclja navzdol. Po enem izmed receptov, je treba tako pripravljene orehe namakati cel teden. S tem, da dvakrat dnevno menjate vodo.

 

Orehe potopite v dovolj vode in zavrite vsebino. Pustite vreti 15 minut. Odlijte vodo in ponovite s svežo hladno vodo. Ponovite več krat, da se orehi zmehčajo (3 do 4 krat).

Odcedite orehe in jih položite v čisto posodo ter pokrijte s svežo vodo. Namakajte jih dva dni in pri tem menjajte vodo vsakih 8 ur. S tem odstranite grenak priokus. Orehi postanejo temnejši. Namakanje orehov po vrenju predlaga ta recept, ki sem ga prevedel, ker je krajši ;)

V posodo vsujte sladkor in 0,5l vode ter kuhajte 8 minut (od trenutka, ko začne voda vreti). Odcejene orehe dajte v sirup. Kuhajte še nadalnjih 5-6minut in nato pustite stati 24ur. Nakar zopet segrejete do vrenja. Z vrha posnamite peno, ki se nabere na površju. Ko se sirup dovolj zgosti, dodajte cimet, klinčke in limonin sok. Odstranite z ognja in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.

 

Ohlajen sirup z orehi zaprite v sterilizirane kozarce za vlaganje in trdno zaprite. – Čeprav se mi zdi bolj logično kar vroče natočiti v kozarce in zapreti, kot piše v drugem receptu… Orehi so dovolj kuhani, ko so mehki, a še elastični. Sirup pa naj bo približno tako gost kot med. Pustite tako počivati vsaj dva tedna. Postrezite ohlajene.

 

Pa dober tek!

presna 04.02.2014 09:00

Ojster hvala, če že nimam jajc iti s kolesom po svetu, tole bom pa naredil. :)

Ojster 12.03.2014 09:45

Objavil sem še zadnji 6. del potopisa iz mojega potepanja v Grčijo lansko poletje.

 

www.udobnoposvetu.si/potepanj a/maribor-archaia-olympia/s-ko lesom-v-center-sportnega-sveta -6-del

 

 

Mogoče dobi kdo motivacijo in pogum, da se letos sam odpravi na kakšno takšno pot ;)

 

Srečno!

Peter

1 2
Zadnji komentarji v kategoriji "PROFILI, ZEMLJEVIDI, ..."
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI