S kakšnim namenom pa kupuješ kolo, boš imel kolo za prevozno sredstvo do službe?
Če kupuješ kolo, ki ga imaš namen uporabljati dal časa, ti to ne mora skoraj odgovarjati, ampak 100% odgovarjati. Poleg tega je dobro če kolo poskusiš in se z njim zapelješ "100m". Višina okvirja je povečini enaka pri vseh firmah, dolžino pa ima vsaka firma svojo, zato ne moreš vedet, če se na kolesu udobo počutiš dokler se ne zapelješ.
Kolo kupujem za rekreativno kolesarjenje in krajša popotovanja.
Ob vikendih se odpravljam na daljše poti ( od 50 do 100 km ) ob delavnikih pa krajše. Občasno se zapeljem tudi v službo.
Rad kolesarim tudi na maratonih.
Predvsem pa sem rad v naravi oz. na manj obremenjenih cestah ali kolesarskih poteh.
Velikokrat pa si izberem pot kolesarjenja z namenom, da si ogledam kakšno zanimivost ali določen kraj.
Pa tudi "EMŠO" me sili, da naredim kaj za svoje zdravje.
Odlična izbira rekracije, ampak tako kolo ni primerno za tako resno rekreacijo kot ste opisali, ker je na njem preveč "navlake", blatniki, prtljažnik, lučka, diski na treking kolesu. Mislim, da bi za ta denar lahko dobili bolj primerno kolo zase.
POTREBUJEM ENO MNENJE
www.lombardobikes.com/bikes/f itness-bike/item/10-matera-700 -u
to kolo sem že naročil(plačal že nekaj avansa):
20.5 so mi okvir priporočali da je prav zame... oz. so rekel da je 100 posto prav, samo po njihovi strani pa pridem s mojimi 177/178 cm ravno med 18.5 in 20.5 ko sem kolo probal se mi je zdelo da je sedež relativno nisko... sicer se mi je zdelo o.k.
Mislite da bi moral meti 18.5 okvir? upam, da nisem kaj zajebu :) mam pa pod 80cm razkorak...
POMAGA KDO!? :)
+ moj brat bi tudi uporabljal kolo ko je pa še 2cm nižji ko jst :)
Ko kupujete treking al pa sploh fitnes bike dajte gledat da bo kolo z čim manj navlake . Sploh nepotrebne in težke vzmetene vilice so veliko breme. Sam sem si nabavil spodnjega za lokalne ali pa tudi malo daljše turce , pa tud za kak maraton je zelo primeren , lahek ( 9,4 ) , hiter , udoben,.. Če pa že dodajate razne dodatke bolje to storite sami z izbranimi , lahkimi komponentami ( prtljažnik , luči , blatniki,.)
To o "navlaki" na kolesu je splošno razširjena zabloda v naši kolesarsko necivilizirani deželici, kjer je kolo zgolj rekreacijsko sredstvo, po vseh bljižnjih opravkih pa z avtom. Tisti izjemno dobri kolesarski profesionalci na tem forumu bi si v demokratičnem smislu lahko dopovedali, da obstajajo tudi drugačni nameni koles in zato je med golimi specialkami in golimi gorskimi kolesi še cel spekter opremljenijh in za vsak dan bolj praktičnih koles.
Kakšen izlet na Nizozemsko, Nemčijo, Dansko bi bil poučen.
Se strinjam in nimam kaj dodati ( krawl ).
Imel sem 20.5 gorca, sedaj 22 trekinga, razlika je ogromna, nisem si mislil, da bo takšn. Imam 190cm, na gorcu sem zic imel pošteno ven, za štango okvirja skoraj vedel nisem da obstaja, sedaj na trekingu pa me dobesedno praska po jajcih (ko stojim na tleh s štango med nogami) Bi rekel, da bi tak bicikel komot vozil tudi 2metraš in višje, ker rezerve je dosti. Verjetno pa ta dodaten efekt dodajo treking 700c gume, ki proti 26col in 1,5 manjšemu okvirju naredijo to vizualno razliko, da bi na prvi pogled rekel, da je nemogoče, da je samo 1,5 razlike.
uff, še vedno nevem nič :) @kolesamskorajvsakdan ... se pravi.. kaj, bolš manjši okvir če prav zastopim? :)
Nah jaz ti samo mojo izkušnjo povem, za svetovat pa nisem pravi naslov Mi pa sicer velikost popolnoma ustreza ;) Ampak verjetno mi tudi ena nižje = 21 ne bi bila nič premajhna.
@krawl:To o "navlaki" na kolesu je splošno razširjena zabloda v naši kolesarsko necivilizirani deželici, kjer je kolo zgolj rekreacijsko sredstvo, po vseh bljižnjih opravkih pa z avtom. Tisti izjemno dobri kolesarski profesionalci na tem forumu bi si v demokratičnem smislu lahko dopovedali, da obstajajo tudi drugačni nameni koles in zato je med golimi specialkami in golimi gorskimi kolesi še cel spekter opremljenijh in za vsak dan bolj praktičnih koles.
Kakšen izlet na Nizozemsko, Nemčijo, Dansko bi bil poučen.
How very true.
@Luftpumpa:@krawl:To o "navlaki" na kolesu je splošno razširjena zabloda v naši kolesarsko necivilizirani deželici, kjer je kolo zgolj rekreacijsko sredstvo, po vseh bljižnjih opravkih pa z avtom. Tisti izjemno dobri kolesarski profesionalci na tem forumu bi si v demokratičnem smislu lahko dopovedali, da obstajajo tudi drugačni nameni koles in zato je med golimi specialkami in golimi gorskimi kolesi še cel spekter opremljenijh in za vsak dan bolj praktičnih koles.
Kakšen izlet na Nizozemsko, Nemčijo, Dansko bi bil poučen.How very true.
Muy cierto!
P.S.
Cela znanost!!
Če še kupuješ "trekking" kolo .... mogoče pomaga (tole sem sicer 1x že napisal v eni drugi temi):
Za daljša potovanja je po mojih izkušnjah edino "primerno" pravo potovalno kolo. Vse ostalo je nek kompromis. Sam sem iz nekega povprečnega Author trekking kolesa presedlal na VSF FahrradManufaktur TX-400 in vse kar lahko rečem je, da so "se odprla potovalna nebesa" .... lanskoletnih 1450 km od Škotske do Pariza je bilo na takem kolesu pravi užitek :) Tako, da če kupuješ kolo primarno za potovanja se splača razmisliti o investiciji v kaj takega.
Je pa precej problematično to dobit pri nas (za omenjen bicikel je prva uradna štacuna na Dunaju), neuradno naj bi se ga (tudi)letos dalo dobiti tudi pri enem našem prodajalcu outdoor opreme. Ni pa to zihr.
In ja ... tako kolo ima ogromno "navlake" gori (blatniki, pumpa, dinamo, usnjen zic, nosilci ... pa še jekleno je (in posledično težko cca. 15kg) ... vendar to ko si otovrjen z 20imi kilami torb kvečjemu prednost kot slabost!
Tu bi se verjetno dalo dobiti VSF: www.kalkhoff.si
tukaj se ga je dalo dobiti ...
www.kibuba.com/?pID=7028 &mID=305
vprašanje pa je če bo letos tudi v ponudbi
drugače pa preverjena (najbližja) trgovina na Dunaju: www.fahrrad.co.at/Cooperative _Fahrrad/Trekking-_Reiserader. html
Kje pa je bistvena razlika recimo med tvojem potovalnem kolesu in trekingu, ki si ga imel prej ? V tem, da imaš tle več možnosti za montažo torb/pumpe in podobnih stvari ali je še kaj ?
p.s. si ga s to ključavnico res upaš pustit kje za več ur ?
Zaradi nesigurnosti in nesporazuma s trgovci potem nisem kupil prejšnje kolo, sedaj sem opazil spet zanimivo opcijo:
www.a2u.si/products/show/SEBP LDZVDOVR2MBP
Nima "nepotrebne navlake", nižji rang opreme (bo vrjetno zadostovala za tistih 1500-2500km letno), disk bremze, trde vilice, znižana cena...
okvir je M 47... zanima me, če bi bil dovolj velik za kolesarja: 176cm, 76cm razkoraka?? oz. za kakšne mere bi bila ta velikost okvirja še primerna, da malo "preračunam" kateri družinski člani bi ga lahko vse vozili...
tu geometrija:
img3.findthebest.com/sites/de fault/files/975/media/images/2 013_Bianchi_Camaleonte_3_64240 4_i0.jpg
zopet hvala za odgovore! :)
Zdravo. Visok sem 193cm, 87kg, razkorak 91cm. Zanima me katera možnost je najprimernejša?
-58cm (xl) velikost okvirja + daljša fajfa (npr. 130mm) ali
-61cm (xxl) velikost okvirja + nekoliko krajša fajfa (npr. 100-120mm)
govorim seveda za cestno kolo... (Specialized Tarmac, Scott Addict,...)
kaj ti pomaga daljsa fajfa, ce bos zarad manjsega okvirja precej bolj sklonjen, manjsi head tube je in posledicno nizje balanca
pa ce mas res dolge roke pol je tud manjsi okvir primeren, vse je odvisno od tvojega telesa, razmerje nog in trupa
Živjo! Sem totalni kolesarski amater in sem na spletu videl neko trekking kolo. Na velikosti koles se ne spoznam, omenjeno kolo pa pride v velikosti 48 (M). Moje mere so 169cm/65kg/razkorak okoli 78 cm. Kolo imam namen osebno pogledati v trgovini, ampak me zanima če bi ta velikost vsaj približno ustrezala mojim meram, saj ga je drugače brez veze sploh probavati "v živo". Hvala za vsak nasvet!
Kupujem treking kolo. Visok sem 195 cm, višina razkoraka 91 cm ter teža 106 kg. Odločil sem se za nakup tega kolesa.
www.stevensbikes.de/2014/inde x.php?bik_id=114 &cou=SI &lang=en_US
Žal sem lahko sprobal samo velikost 55, ki mi je že skoraj odgovarjala. Prodajalec mi je dejal, da bi bila velikost 58 pravilna zame.
Zanima me če bi bila velikost 61 zame prevelika?