Na biciklu dostikrat razmišljam o tem - recimo v šoli otroke učijo kolesariti, vendar ne bi škodila tudi ena hitra lekcija o prehitevanju. Morda jim kaj ostane na stara leta. Recimo osnovno prehitevanje: - kolesarja prehitiš, kot da bi bil vozilo (večino prehitevajo tako, da ne veš, če te misli povoziti). Nato prehitevanje, ko gre vozilo nasproti: - recimo, da bi bilo osnovno pravilo, počakaj za kolesarjem (večino po gasu in v škarje). Nato prehitevanje ob polni črti: - prehitevajo tako, da se bojijo čez polno črto in gredo tik ob kolesarju, recimo, da bi bilo pravilo, da je življenje kolesarja več vredno od prekšrka vožnje preko polne črte. Itd.
Na ozkih cestah, če sem zbran in vem kaj se mi dogaja za hrbtom, skoraj vedno uspem reagirati in preprečim vozilu za seboj, da prehiteva v škrarje. Velikokrat pa mi ne uspe. Sploh ne na širši cesti, vendar je tam tudi malce manj nevarno. Recimo. Je pa kamionov več.
Dobro napisano. Je pa fora v tem, da smo kolesarji v očeh voznika ovira na cesti in večkrat zato obvelja pravilo močnejšega v smislu, ali se boš umaknil na bankino, po možnosti stopil iz kolesa al pa ti grem s špeglom na 2cm mimo, ti pošljem v rit 160dB hupe in ti z znakovnim jezikom sporočim, da nimaš tu kaj delat.
Zato večkrat dam za primerjavo druga vozila, ki se gibljejo z manjšo hitrostjo. Traktor je dober primer. Večina jih ne pelje več kot 40, če zanemarimo novodobne mašine, ki se brez težav peljejo tud 70 - teh ni veliko. Mislim, da nihče ne poskuša zriniti kmeta na bankino. Redkokdo stiska po hupi, marsikdo kleje sam pri sebi ampak pri tem pač ostane. Traktor se prehiti, ko je varno na nasproti vozečem pasu. Enako velja za štirikolesnike. Mopedi/skuterji in podobni dvosledniki so že malo drugačna zgodba. Še vedno je več strpnosti (ker vseeno letijo 50kmh) vseeno pa daleč od tega, da bi se prehitevalo varno. Večkrat na milimetre, ker si to pač lahko privoščijo. Moped zasede pol metra v širino in navadno ne rabi niti prevozit ločilne črte cestišča, da ga lahko prehiti. Tu šele nastopimo kolesarji... Je potrebno misel sploh nadaljevat?
Problem je v miselnosti večine šoferjev... Ni se problem peljati 1km za traktorjem ki vozi 40km/h in ga nato prehiteti ko bodo razmere na cesti to dopuščale. Nasprotno pa je s kolesarji, ker tu pa nobenemu na pamet ne pade, da bi počakal in se peljal za kolesarjem pravtako 35-40km/h, dokler nebi bile razmerje za prehitevanje varne za oba!
Kratek update, tisti ki spremljate fb stran tako ali tako veste, tisti ki pa ne, pa ste še enkrat vabljeni, da prečekirate.
Kot kaže je relativno veliko zanimanja, število sledilcev narašča iz dneva v dan, v administraciji pa se trudimo dobiti čimveč sponzorjev, ki bi nam omogočili vsaj brezplačno izdelavo določenih promocijskih materialov.
Podjetje ProWeb se je že javilo, da nam bodo podarili spletno stran in domeno, kjer bomo lahko razšili svoj community. Obenem se je že oglasil tiskar iz Po Tisk-a, ki nam je ponudil tisk majic po simbolični ceni (material). Tudi sledilci so veliko prispevali, med drugim tudi simboliko, ki jo bomo natisnili na majice (hvala Žiga Okorn, če to bereš še enkrat) za tvoj trud.
Cilj je še naprej pridobivati nove sledilce, le na tak način bomo lahko postali "vidni" tako kot skupnost kot na cesti.
Še enkrat, vabljeni.
Po mojih izkušnjah imajo slovenski šoferji in šoferji iz zahodnih držav še občutek kako varno prehiteti kolesarja, medtem ko so bosanci prave seljačine v tem. To so najbolj bezobrazni magarci s kulturo na podnu. Trikrat sem bil že v zelo kočljivi situaciji zaradi BIH šoferja. Zato vsakič, ko je za menoj šleper, upam, da ni bosanski.
Pozdravljam tole prizadevanje.
Imam predlog (za katerega pa ne vem, ali je zakonsko sprejemljiv in finančno za državo vzdržen ... ):
Zadnje čase opažam na (nekaterih) kolesarsko najbolj "uporabljanih" odsekih cest table, ki opozarjajo na prisotnost kolesarjev, pa tudi motoristov.
Najbrž država ne bi propadla, če bi poleg takih tabel (lahko na isti drog) dodala še eno, ki bi opozarjala na isto stvar, kot predlagana poslikava majice.
1,5 metra je sicer bolj pobožna želja, ampak če bi uspeli v večini primerov tole spraviti vsaj na meter - bi to bila že zmaga.
Dejstvo je namreč, da se šoferji (ki sami rekreativno ne kolesarijo) o manevru "prehitevanja" sploh ne sprašujejo in ne postavljajo v vlogo kolesarja (prehitevanca). Če pa bi takšno tablo videli večkrat, bi se tu in tam kdo morda pa le vprašal o namenu le-tega.
Samo kot ilustracijo:
Vprašanje voznice, ki se vsakodnevno vozi z avtom v službo in nikoli ne kolesari:
"Zakaj se morate vi, kolesarji, voziti po sredi ceste in ne tik ob robu, da vas je lažje prehiteti? Pa še vijugate ... samo čakam, kdo mi bo padel pred avto".
Odgovor:
"A si kdaj pogledala, kakšna je cesta pol metra od roba vozišča? Če kolesar zapelje v tako luknjo, ali ga spodnese, ti bo res PADEL direktno pod avto".
In končni komentar:
"Ja, res ceste so pa na robu res obupne. Jaz nikoli ne vozim ob robu, da ne bi zapeljala v kakšno ..."
Takle mamo ...
@Mad_one:Pozdravljam tole prizadevanje.
Imam predlog (za katerega pa ne vem, ali je zakonsko sprejemljiv in finančno za državo vzdržen ...):
Zadnje čase opažam na (nekaterih) kolesarsko najbolj "uporabljanih" odsekih cest table, ki opozarjajo na prisotnost kolesarjev, pa tudi motoristov.
Najbrž država ne bi propadla, če bi poleg takih tabel (lahko na isti drog) dodala še eno, ki bi opozarjala na isto stvar, kot predlagana poslikava majice.
1,5 metra je sicer bolj pobožna želja, ampak če bi uspeli v večini primerov tole spraviti vsaj na meter - bi to bila že zmaga.
Dejstvo je namreč, da se šoferji (ki sami rekreativno ne kolesarijo) o manevru "prehitevanja" sploh ne sprašujejo in ne postavljajo v vlogo kolesarja (prehitevanca). Če pa bi takšno tablo videli večkrat, bi se tu in tam kdo morda pa le vprašal o namenu le-tega.
Samo kot ilustracijo:
Vprašanje voznice, ki se vsakodnevno vozi z avtom v službo in nikoli ne kolesari:
"Zakaj se morate vi, kolesarji, voziti po sredi ceste in ne tik ob robu, da vas je lažje prehiteti? Pa še vijugate ... samo čakam, kdo mi bo padel pred avto".
Odgovor:
"A si kdaj pogledala, kakšna je cesta pol metra od roba vozišča? Če kolesar zapelje v tako luknjo, ali ga spodnese, ti bo res PADEL direktno pod avto".
In končni komentar:
"Ja, res ceste so pa na robu res obupne. Jaz nikoli ne vozim ob robu, da ne bi zapeljala v kakšno ..."
Takle mamo ...![]()
x2.
Na žalost so ljudje, ki bi lahko donirali kakšna sredstva v take namene skrajno nezainteresirani. Resnično dvomim, da bi se kdarkoli država odločila v proizvodnjo takšnih tabel, to stane na tisoče evrov.
Že 100-200€ za zagon projekta je nemogoče dobit in vse financiram iz lastnega žepa ter svojim znanjem. Upam, da se bomo vsaj ljudje znali povezati ko bo vzpostavljena spletna stran s sistemom doniranja, ker valda, nihče drug nebo poskrbel za nas.
Kot je iz postov razvidno, se marsikomu fučka za kolesarje. Srečo pa imamo, da nas je kar precej in če združimo moči, lahko marsikaj spremenimo.
Do uradnih opozorilnih znakov je najbrz še dolga pot. Za začetek bi lahko izdelali nalepke, ki se jih lahko nalepi na avto, na kaksno prometno infrastrukturo kjer ne moti preveč, na ograje, na nahrbtnike, stresne kovčke..., fino bi bilo, če bi bile odsevne oranzne barve. Nalepke niso nek hud strosek. Veliko ljudi pa dejansko ne ve, da so dolžni upoštevati kolesarja, kot enakopravnega udeleženca v prometu.
Ravno zaradi takih kamionarjev se jaz izogibam prometnih odsekov kot je npr. v naših koncih cesta proti Laškem oz. Rimskim Toplicam in podobne ceste. Raje se peljem po nasprotni strani, čeprav je treba odfurat en 18% odsek. So pa tudi kolesarji vredni svojega denarja. Sem čez vikend opazoval v Celju in sta se dva specialkarja ter en mountainbiker peljali po Mariborski cesti kar po dvopasovnici, čeprav je zraven lepa kolesarska steza. Na splošno opažam, da so določeni kolesarji precej arogantni. Potrebna je strpnost in upoštevanje CPP z strani vseh udeležencev v prometu.
Vsekakor ta ideja ni namenjena samo eni plati kovanca. Sem že večkrat omenil, da smo obojni vredni svojega denarja in da bo treba reševat stvari tudi pri sebi in dat dober zgled ostalim, mladim. Res pa je, da kolesarji vsaj v fizičnem smislu nismo nevarni avtomobilistom in že iz tega aspekta bi morali bolj pazit.
Ve se kak je zakon, treba se ga je držat tako na eni kot na drugi strani. Čeprav ni najboljše spisan (mi je Avstrijska verzija 10x bolj pri srcu in bolj varna, zato tudi večinoma tam treniram).
Mi smo si s prijatelji naredili kolesarske drese, vsaj malo na to tematiko in za "opozorilo" zadaj vozečim avtomobilistom.
Izgleda pa takole:
tudi na cesti je dobro vidno ...
www.youtube.com/watch?v=1DfH4 RbXscI oz. tale bi bol pasala :)
www.youtube.com/watch?v=PqhMS uX_9E8
mal slabi videi so.
Na vsakem dresu (žal) takega napisa/slike ne moreš imeti.
Lahko bi bila pa tržna niša za kakšnega SLO proizvajalca kolesarskih oblačil, da bi naredil dobre (odsevne) anorake (opcija z dolgimi in kratkimi rokavi - npr. na zadrgo), ki bi imeli na hrbtu takšno (veliko) sliko. To lahko potem velikokrat oblečeš preko klasičnega dresa.
SUPER POBUDE!
Drugače pa pohvale voznicam avtomobilov...pri prehitevanju kolesarjev so res veliko bolj previdne kot moški ...zakaj?
Super ste se spomnal Upam da bo spletna stran kmal postavlena, pa za majce le sporoči, jih bom še za kakiga kolega uzel. Glede nalepk je pa tut krasna ideja, tisto lahk daš kamot na avto al pa na torbo. Lahk bi se še kdaj dobil pa kak krog z metlam nardil pa kej ceste spucal drugač se bomo še polet lahk lopatkal...
Moja izkušnja pa je taka, da velika velika večina voznikov varno prehiteva na zadostni oddaljenosti. Če se jaz peljem normalno na desnem robu vozišča, me tudi velika večina voznikov prehiti v normalni in varni oddaljenosti. Trobljenja in 2cm incidentov ne doživljam, prehitevanje v škarje nasproti vozečega pa je bolj izjema kot pravilo.
Imaš srečo. Jaz na svoji lokalni poti, ki se potem razveja v razne smeri, vsakič doživljam take stvari. Prehitevanje v škarje izpade, kot da ljudje ne vedo točno, kaj narediti in se odločijo prehiteti v škarje in da ne gre za nekaj, kar bi nalašč delali.
Naslednje poglavje so italijani. Tem se zdi, da morajo iti 2 cm stran, če je levo polna neprekinjena črta.
En par pa je takih, ki prehitijo kot se spodobi.
Če grem po robu vozišča, pa jim to pomeni, da pač izkoristijo ves plac, ki je na voljo. Kar ni problem na širših cestah, na moji pa to pomeni, da dva avta vzoredno in kolesar ne morejo iti.
Fajn bi bilo imeti par tabel na cesti z označbo kako prehitevati kolesarja. Meter in pol!
@En_pedal_ne_eno_pedaloS katerega konca Slovenije pa si ti?Pridi v MB in okolico,boš videl,kaj je to adrenalin.Večja večina prehiteva kolesarje na 50 cm ali pa manj.Moja izkušnja pa je taka, da velika velika večina voznikov varno prehiteva na zadostni oddaljenosti. Če se jaz peljem normalno na desnem robu vozišča, me tudi velika večina voznikov prehiti v normalni in varni oddaljenosti. Trobljenja in 2cm incidentov ne doživljam, prehitevanje v škarje nasproti vozečega pa je bolj izjema kot pravilo.
Povedal bi samo nekaj. Bogi vi kolesarji ... da bi se vozili tako kot se zagre to pa ne.
Imam več primerov. Recimo ker sem iz bohinja, se peljem z avtomobilom proti jezeru in BUF!!! skupina"kolona" kolesarjev cirka 30 kolesarjev v koloni sedaj mi pa razložite kako naj to prihitim?
Drugo so "profesionalni kolesarji" te se vozijo kar en zraven drugega da se lahko še malo pogovorijo kaj so jim žene skuhale. No ko takemu kolesarju pohupaš ti ta za nagrado pokaže še sredinca. Tretje ko se pelješ s šihta in na bledu pred tabo vozi kolesar ki nagana KO DA JE FUKNEN in ker se ta seveda zmatra po silnem naganjanju se po 20 metrih komaj da še pelje in lepo daš žmigavc in fanta prehitiš seveda pred tonelom stoji policaj in naredi fotoportret v vrednosti 40€. Glede o "ceste prijazne kolesarjem" pa vam povem to v bohinju je kolesarska pot " široka cirka za en velik traktor " skratka dovol, za povrh gre pot skoraj okrog bohinja... table za njo pa so velike 2 x 2 metra ... sam ne tisti k majo nove lepe majčke in hlačke da se vidi da je rit napeta. sploh pa če je to novo kolo je treba na glavno cesto. Sam nevem kaj naj rečem vendar velikokrat se otroci mlajših let znajo bol pametno voziti s kolesom ... kot tisti z najdražjo opremo in nevem kakšnimi izkušnjami. Hvala lepa in po pamet!
@roderick:Povedal bi samo nekaj. Bogi vi kolesarji ... da bi se vozili tako kot se zagre to pa ne.
Imam več primerov. Recimo ker sem iz bohinja, se peljem z avtomobilom proti jezeru in BUF!!! skupina"kolona" kolesarjev cirka 30 kolesarjev v koloni sedaj mi pa razložite kako naj to prihitim?
Drugo so "profesionalni kolesarji" te se vozijo kar en zraven drugega da se lahko še malo pogovorijo kaj so jim žene skuhale. No ko takemu kolesarju pohupaš ti ta za nagrado pokaže še sredinca. Tretje ko se pelješ s šihta in na bledu pred tabo vozi kolesar ki nagana KO DA JE FUKNEN in ker se ta seveda zmatra po silnem naganjanju se po 20 metrih komaj da še pelje in lepo daš žmigavc in fanta prehitiš seveda pred tonelom stoji policaj in naredi fotoportret v vrednosti 40€. Glede o "ceste prijazne kolesarjem" pa vam povem to v bohinju je kolesarska pot " široka cirka za en velik traktor " skratka dovol, za povrh gre pot skoraj okrog bohinja... table za njo pa so velike 2 x 2 metra ... sam ne tisti k majo nove lepe majčke in hlačke da se vidi da je rit napeta. sploh pa če je to novo kolo je treba na glavno cesto. Sam nevem kaj naj rečem vendar velikokrat se otroci mlajših let znajo bol pametno voziti s kolesom ... kot tisti z najdražjo opremo in nevem kakšnimi izkušnjami. Hvala lepa in po pamet!
A sam zato si se registriru? Sam sicer nisem iz tistih koncev ti pa lahko povem, da se po takih pločnikih, ki so namenjeni predvsem za sprehajalce, ne moreš vozit. Otroci ponavadi skačejo po svoje in se ne ozirajo ali so na kolesarski ali na pešpoti.
Pa še nekaj bi povedal za prehitevanje. vem kako prehiteti kolesarja ... problem je če je ta kupil cesto. Kot jaz vem je metr ceste namenjeno za kolesarja ne pa pol pasa. Se pa strinjam da nekateri tega res nevejo in te skoraj da ne zbijejo še posebaj tisti z reg tablicami LJ.
In upam da za tole nebo kakšne zamere. Vendar ne poznajo pravil ne eni ne drugi.
Denarja za kolesarske poti ni pa tudi če ta je, jo velika večina ne izkoristi.
dokler se delajo take kolesarske "steze" kot je bila praksa do sedaj, hvala bogu da ni denarja.
@roderick
Bogi revcek, ko moras 5 sekund pobremzat, preden lah kolesarje prehitis. A ce mors pa traktor al pa konjsko vprego cakat, ni pa nobene nervoze?
Rajs se used na bicikl, se mal zapel in prever v praksi, kaksne so te nase "kolesarske stezice" in pa ceste cca. 1 m od roba.
Dirkat pejte pa avtomobilisti na Grobnik ali kam drugam, ne pa po glavnih cestah, kot so z Bleda v Bohn (in se marsikje drugod po Sloveniji se najdejo taksni odseki, npr. okol Moravc)
@TomazK:dokler se delajo take kolesarske "steze" kot je bila praksa do sedaj, hvala bogu da ni denarja.
Pa tudi v krožiščih je marsikje narejena kolesarska samo za tisto krožišče kjer iz ceste zapelješ nanjo in potem sekaš cesto ob peš prehodu malce stran od izvoza/uvoza v krožišče. Nevem zakaj bi se kot kolesar posluževal teh nekaj metrov kolesarske steze, ker je precej večja nevarnost, da te kdo spregleda in potem ko/če jo prečkaš(uspešno) se spet pridružiš avtomobilom na cesti ... Zadeva bi seveda imela smisel, če bi kolesarska steza tam obstajala kaj več kot tistih 20 metrov za katerih se ti ne splača riskirat glave bolj kot ponavadi...
Sicer problem tega nadmudrivanja na kolesu, (tudi ko imaš prav) je v temu, da je un drug pa če ima prav ali ne skrit za vsaj tono pleha...
Veliko kolesarim, in ponavljam, slabih izkušenj s šoferji nimam. Je pa res, da vozim ob robu, ne po sredi ceste vštric, kar nekateri radi počnejo/počnete. In lahko rečem tudi, da se je vozniška kultura v zadnjih 20 letih zelo popravila - npr. na križiščih se mi izjemoma zgodi, da mi šofer, ki zavija desno, zapre pot. Vozim se veliko tako po cestah kot tudi po kolesarskih stezah in mirno lahko rečem, da je veliko nevarneje na kolesarskih stezah - pešci, ki hodijo kot kure, kolesarji, ki vozijo v nasprotni smeri, kolesarji, ki sicer vozijo v pravi smeri, ampak s slušalkami v glavi, dovozi na kolesarske steze, prometni znaki, postavljeni sredi steze...
@En_pedal_ne_eno_pedalo:Je pa res, da vozim ob robu, ne po sredi ceste vštric
Moja lokalna cesta je ravno toliko široka, da gresta ravno dva avta vštric in kolesar na robu ceste. Avto do avta skoraj na dotik in kolesar do avta tudi skoraj na dotik ali pa vsaj na prepih. To je daleč od varnega. Druga, regionalna cesta PO-Razdrto je dovolj široka, da avto-avto-kolesar ni preveč stresno. Mi pa nikoli ne bo jasno, kako da vozniki ne morejo na prazni gornji regionalni cesti obvoziti kolesarja na robu recimo na min 1 m oddaljenosti (kar je pri hitrosti 90+ še vedno premalo).
Z osveščanjem v enih 20 letih bo morda kaj uspelo...
Vedno več jamranja v smeri "kretenov" na cestah nebo pomagalo, da se kaj spremeni. Tako ali tako je težko, tudi če se trudiš ampak nekje je treba začeti...
Vzpostavlja se en community, trenutno samo v okviru Facebooka, kjer se bo v prvi fazi zbrala ena konkretna grupa ljudi. Naprej kolesarjev, nato pa isto mislečih posameznikov, ki si prizadevajo k varnosti v cestnem prometu. Nikakor ni point, da smo sovražno nastrojeni do voznikov osebnih/tovornih.. kakršnih koli vozil ampak, da smo konstruktivno kritični tako do slednjih kot tudi do samih sebe. Vemo, da niso vsi kolesarji ravno cvetke in to vidim na vsakem treningu.
Ideja je, da se naredi ceste prijazne kolesarjem in ostalim udeležencem. V prvi vrsti je bila ideja tisk majic (ne kolesarskih, ker so predrage - navadnih kratkih T-shirt) s sporočilnim motivom, za naprej pa bomo videli... kam to pelje in kaj lahko nastane. Upam(o), da Avstrija.
Torej, vabljeni :
www.facebook.com/prehitimevar no
Lp