Sončna očala

Domov > Forum > Sončna očala

Sončna očala

SORTIRAJ PO:
Raw_fooder 25.03.2014 19:08

Pozdravljeni,

 

ker sam ne nosim sončnih očal, me zanima ali jih nosite zaradi možnega solzenja pri večjih hitrostih, mušic, prahu, nekoliko večjih živalic, ki znajo ob trku očesu zadati neprijetno bolečino :),...ali pa so očala preprosto del obvezne zaščitne opreme pred tako zloglasnimi, za naš vid pogubnimi sončnimi žarki...morda kaj drugega...???

 

in kaj si mislite o nošenju sončnih očal pri otrocih, vidim čedalje več staršev, ki otrokom že v vozičkih natikajo sončna očala...

picek.petelin 25.03.2014 19:20

Sončna očala nosim samo med vožnjo na kolesu, predvsem zaradi  zaščite prašnikov in zadniče odprtine.

Pri otrocih je pa to afnanje staršev.

 

max164 25.03.2014 19:21

Predvsem za zaščito proti mrčesu, ker je lahko zelo neugodno in tudi nevarno, če ti prileti kakšen projektil direktno v oko. Nato pa zaščita proti soncu.

DaisyDejzi 25.03.2014 19:32

V primeru, da ti "sončna" ne ustrezajo lahko uporabljaš plavalna, ki ti bodo razen UV zaščite nudila vse zgoraj našteto in še po dežju boš lahko lepše vozil. Da o tuširanju ne govorim posebej, kakšen užitek je gledati v vodo, ki ti brizga po prazni glavi.

Raw_fooder 25.03.2014 19:49

dobro s primitivizmom se srečujem dnevno in vem da mu tudi tukaj ni moč uiti...bom malo približal namen odprtja teme...ker je za večino čas, ki ga preživijo na kolesu edini čas v dnevu, ki ga preživijo na prostem, na sončni svetlobi, bi se dalo precej debatirati o prednostih in slabostih nošenja očal in samem vplivu le teh na telo...

fuego 25.03.2014 19:53

Ka si sungazer, da to sprašuješ? Men se brez očal vedno solzijo oči. Zakaj pa otrokom dajejo sončna očala je bilo pa zadnjič razloženo po TV.... ker so otroške oči bolj občutljive na UV žarke. Si pa s slabimi očali lahko narediš več škode kot koristi, sploh tiste, ki preveč zatemnijo in imaš tako zenice zelo odprte. Na ta način dobiš v oko še več UV žarkov, s tem mislim predvsem razne kopije očal.

aero0038 25.03.2014 19:54
Ko smo že pri očalih, a kdo slučajno uporablja t.i. Fotokromatska očala (ki naj bi se samodejno prilagodila uv svetlobi). Pa če malo več pove iz prve roke kako ta tehnologija dejansko deluje in o učinkih...
DaisyDejzi 25.03.2014 19:56

 Tebi, ki si tako razgledan in še kulturen za povrhu bi moralo biti jasno, da je modrovanje o nujnosti nošenja sončnih (UV zaščitnih) očal v prihajajočem času traparija, ker se očala nosijo skozi vse leto. V obdobju, ko zapade sneg pa še posebej. Razlaga mislim, da ni potrebna.

biemsi 25.03.2014 20:02
@aero0038: Ko smo že pri očalih, a kdo slučajno uporablja t.i. Fotokromatska očala (ki naj bi se samodejno prilagodila uv svetlobi). Pa če malo več pove iz prve roke kako ta tehnologija dejansko deluje in o učinkih...

Jaz uporabljam Rudy Project Rydon s popolnoma prozornimi fotokromatskimi lečami in zamo so super izbira. Po navadi štartam zgodaj zjutraj na turo in takrat dejansko ne rabim očal s temnimi šipcami, temveč so mi prozorna proti vetru in poleti mrčesu super. ko pa se srečam s soncem se lepo potemnijo, tako da je vožnja zelo prijetna. V bistvu imam ena očala čez vse leto in z njimi shajam brez težav. 
Temnejše leče bi potreboval le poleti ob močnem soncu, ampak kljub temu nisem nikoli opazil, da bi mi bila ta ki jih imam tako moteča, da bi me sonce slepilo. 
Kar zadeva moje mnenje se definitivno splača raje ena dobra s takimi lečami kot dvojna slabša očala.
Kdor ve, da ja bolje biti brez očal, kot s takimi, kjer je nalepka 100% UV in so stala 5-10€, kar pomeni, da leče prepuščajo vse sončne žarke v oko ima dobra očala.
Kdor zagovarja nasprotno, pa žal ne ve da je bolje biti brez, ker v tem primeru oko samo poskrbi za zaščito, kolikor jo lahko nudi, kar je bolje, kot da nam uv žarki prodirajo direktno skozi nekvalitetno lečo v oko.
 

Raw_fooder 25.03.2014 20:15

zanimivo kako so oči današnjih otrok postale naenkrat tako občutljive, jaz nisem kot otrok nikoli nosil sončnih očal, bil sem po cele dneve na sončni svetlobi in je moj vid povsem brezhiben. Kar se tiče soloarne joge, je res sem jo dal čez že pred leti in še vedno postanem ob kakšnem sončnem zahodu ali vzhodu. Po vseh modrovanjih moderne ''stroke'' bi zaradi toliko in toliko ur strmenja v sonce moral biti slep.

No ja je pa res, da je vse skupaj velik biznis....

Ja ko zapade sneg pa še posebej, ker dneve in dneve preživiš tavajoč po snegu v smeri sonca :)

 

DaisyDejzi 25.03.2014 20:17

Tukaj si lahko preberete strokovno razlago o sončnih očalih. Članek je sicer namenjen drugim potrošnikom toda dejstva so vedno in za vse enaka.

 www.glaucoma.org/treatment/a- guide-to-sunglasses.php

biemsi 25.03.2014 20:21
@Raw_fooder:

zanimivo kako so oči današnjih otrok postale naenkrat tako občutljive, jaz nisem kot otrok nikoli nosil sončnih očal, bil sem po cele dneve na sončni svetlobi in je moj vid povsem brezhiben. Kar se tiče soloarne joge, je res sem jo dal čez že pred leti in še vedno postanem ob kakšnem sončnem zahodu ali vzhodu. Po vseh modrovanjih moderne ''stroke'' bi zaradi toliko in toliko ur strmenja v sonce moral biti slep.

No ja je pa res, da je vse skupaj velik biznis....

Ja ko zapade sneg pa še posebej, ker dneve in dneve preživiš tavajoč po snegu v smeri sonca :)

 

Sej tudi okrog lahko hodiš bos, celo v hribe lahko greš bos in zanimivo da so tovčasihtudi počeli, pa noben ni bil ob noge. Tudi danes nebi bili ob noge, če bi bosi hodili...
Je pa v čevljih ali kakršnikoli obutvi prijetneje. Se strinjaš? 

Kittel 25.03.2014 20:34

Mimogrede... ravno prejšnji teden se mi je zgodilo, da sem pri spustu v lice dobil takšen projektil žuželke, da si neznam predstavljati kakšno bi bilo oko, če dobiš nekaj takšnega vanj!!

 

Že lice me je bolelo kot sto mater...

 

Torej, že zaradi takšnih situacij, si nemorem predstavljati kolesarjenja brez očal. Potem pa je tukaj še kar nekaj drugih dejavnikov, kot so UV žarki, rosenje oči, veter, difuzna svetloba...

Raw_fooder 25.03.2014 20:35

se strinjam da je prijetneje, a kje je meja ko postane prijetneje, škodljivo...verjamem , da ti gredo sladke stvari prijetneje po grlu kot regrat pa to še ne pomeni, da ti koristijo...človek je funkcioniral s sončno svetlobo na tisoče in tisoče let takole z roko v roki,  oko je edina točka ki omogoča vztop sončne svetlobe v naše telo....marjetica verjetno si že slišal/a, za zdravljenje notranjih organov s svetlobo ali pač ne...

 

biemsi 25.03.2014 20:43

A ne regrat s panceto in krompirjem pretehta vse sladice... No sej razumem poanto in vprašanje kje je meja, ter spoštujem naravo in naravne stvari, a brez očal na kolo ne grem zaradi veliko razlogov, ki jih je zgoraj kittel opisal.

Raw_fooder 25.03.2014 20:44

;-) oh ja boli za kratek čas pripetljaj ni tako pogost, parkrat na sezono, se da preživet, glede rosenja oči je pa tako da se oko hitro privadi in je rosenje resnično zreducirano na hitrosti približno preko 60km ob proti vetru in je resnično blago, tako da mi ne predstavlja težav...celo pozimi se oči smešno malo solzijo.

DaisyDejzi 25.03.2014 20:46
@Raw_fooder:

;-) oh ja boli za kratek čas pripetljaj ni tako pogost, parkrat na sezono, se da preživet, glede rosenja oči je pa tako da se oko hitro privadi in je rosenje resnično zreducirano na hitrosti približno preko 60km ob proti vetru in je resnično blago, tako da mi ne predstavlja težav...celo pozimi se oči smešno malo solzijo.

Morda si imel kaj takšnega v mislih?

 www.google.si/search?q=healin g+on+the+distance &espv=210 &es_sm=122 &tbm=isch &imgil=GN_MW7ZekGXzvM%253A %253Bhttps%253A%252F%252Fencry pted-tbn0.gstatic.com%252Fimag es%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcT8_ o_SG3vJ9Z_nNQv7kxqAkZ-4ZlTdKau h8kK1_H-QLD44fD5u%253B444%253B 292%253B1Vt-8EmlhOJn7M%253Bhtt p%25253A%25252F%25252Fwww.amyf reundbodytalk.com%25252Fdistan ce_healing_humans_and_animals &source=iu &usg=__-IT30UnE_FbF4A3cAxn etXaS2DY%3D &sa=X &ei=sdwxU8vYD8WHtQbQ84CACw &ved=0CFgQ9QEwBQ

Raw_fooder 25.03.2014 20:49

Prav je tako, starši so mi kot otroku vedno govorili, da cesta ni igrišče...želim le spodbuditi zavest pomena biti na dnevni svetlobi tudi brez očal...

 

Raw_fooder 25.03.2014 20:52

marjetica brez zamere a žal tvojih linkov ne odpiram, ker sklepam, da se nimam iz njih z ničemer obogatiti... 

Prince 25.03.2014 21:02

Raw_fooder... če že omenjaš otroštvo in preteklost... si morda opazil, da smo se včasih precej manj (če sploh) mazali s kremami za sončenje, pa ni bilo kakih res hudih opeklin? No, danes je povsem drugače (saj veš, ozonske luknje ipd).... Pa se mi to ne zdi neko marketinško nategovanje, ampak nujno zlo... Menim, da so sončna očala zelo dobrodošlo zaščitno sredstvo proti UV žarkom, na kolesu pa predvsem obvezna oprema, kot zaščita pred mrčesom... In ja, lahko se boš nekako adaptiral na piš vetra pri 60 km/h, ne znam si pa predstavljati, kako se boš adaptiral na kak "metek" v obliki hrošča....

@aero0038... sam uporabljam očala s fotokromatskimi stekli. Po mojem je to zadetek v polno in vredno malce višjega stroška ob nakupu. Vendar si pa ne smeš delati nekih utvar, da se stekla potemnijo ali posvetlijo v trenutku (ko npr. zapelješ v tunel)... je pa carsko, če se npr. voziš v soncu in kdaj proti večeru prideš domov, ko se že mrači, ti pa še vedno vidiš tako kot se zagre... 

aero0038 25.03.2014 22:00

@biemsi, @ Prince: No ravno to me je zanimalo kako se obnesejo, ko se svetloba postopno spreminja, ko greš npr. proti večeru na kolo, zgodaj zjutraj ali pa če te ujame sprememba vremena... Sem pa prebral, da nekatera očala potrebujejo do 2 minuti, da se adaptirajo, torej je prehod res blag. Hvala za odgovore!

Me pa zanima še naslednje, glede na to, da se na trgu pojavlja vse več športnih očal, ki ima v stekelca v zgornjem delu izrezane zračnike za večji dotok zraka, koliko se to pozna pri sami ventilaciji? Ali je to bolj marketinški trik za diferenciacijo produkta, ali zares naredi tisto ''razliko''?  

kuki12 25.03.2014 22:09
Nosim, oziroma vozim Salice z odprtino v steklu in priznam, da je to dobra pogruntavšina, predvsem se pozna v hladnejšem vremenu, ko se ti očala ne rosijo. Men se dopadejo
Bembara71 26.03.2014 08:53

Ne želim modrovati, samo svoje mišljenje bi želel podati. Sam nosim korekcijska očala za na daleč. Ko sem opazil, da predvsem na tekmovanjih večina peletona nosi očala, sem se vprašal čemu. Očala so enostavno del zaščitne opreme. Podobno kot rokavice, termo perilo, čelada... Vse to nas med vožnjo zaščiti in naredi vožnjo udobnejšo in varnejšo.
Sam pa imam problem. Želel sem se nabaviti takšna ukrivljena očala, ki se dobro prilegajo. A se jih ne da dobiti oz izdelati v dioptriji. Vstavki pa niso ravno najbolj funkcionalni. Tako da še vedno pogrešam tisto pravo zaščito za oči na kolesu.
Ali pa so očala, oblačila ali kateri koli drugi kos tudi modni dodatek je pa že stvar estetskega dojemanja, čuta vsakega posameznika.
Pa lep pozdrav vsem.

maligor 26.03.2014 13:02
@Bembara71:

Ne želim modrovati, samo svoje mišljenje bi želel podati. Sam nosim korekcijska očala za na daleč. Ko sem opazil, da predvsem na tekmovanjih večina peletona nosi očala, sem se vprašal čemu. Očala so enostavno del zaščitne opreme. Podobno kot rokavice, termo perilo, čelada... Vse to nas med vožnjo zaščiti in naredi vožnjo udobnejšo in varnejšo.
Sam pa imam problem. Želel sem se nabaviti takšna ukrivljena očala, ki se dobro prilegajo. A se jih ne da dobiti oz izdelati v dioptriji. Vstavki pa niso ravno najbolj funkcionalni. Tako da še vedno pogrešam tisto pravo zaščito za oči na kolesu.
Ali pa so očala, oblačila ali kateri koli drugi kos tudi modni dodatek je pa že stvar estetskega dojemanja, čuta vsakega posameznika.
Pa lep pozdrav vsem.

da te popravim lahko dobiš ukrivljena očala z dioptrijo brez problema,res pa je da ekstremno ukrivljena ne morejo bit, sam imam dioptrijo na daleč in sem dal delat lečke z dioptrijo za ADIDAS očala model agilis a163 pa so super,(ena lečka cca 80€,filter 2-4) če bi mi evil eye pasale bi jih kupil cena ni bila problem ampak sedenje očal na obrazu,.....sj to veš kk gre, pa še to tudi RUDY PROJECT ti naredi z dioptrijo lečke tam je pa cena tudi zame problem(500€ za lečke) pa za kolo imam RP MAGSTER model fotokromatske z clipom,....pa da še enemu više odgovorim RP-fotokromatske impactX lečke nimajo zatemnitvenega časa 2min to je iz prve roke. 

Raw_fooder 26.03.2014 21:08

Pozdravljen Prince,

 

ozonska plast je varirala, varira in bo najverjetneje še lep čas varirala. V zimskem času se stanjša, a je do poletja takšna kot mora biti, da nas ščiti pred nevarnim sevanjem. Verjemi, da 2-3 urno nastavljanje sončnim žarkom sredi dneva v enaki poziciji povzroči posledice danes nič bolj, kot jih je ko sem bil še klinac. Razlika med danes in takrat je v letih, v izgubi elastičnosti, prožnosti kože, v mikropoškodbah kože, ki jo pustijo pretekli grehi takšni in drugačni,... in na koncu se res zdi kot da je sonce vedno močnejše...kakorkoli kot otrok nisem bil nikoli na miru več kot nekaj minut...sicer pa se je moj zgornji post če se ne motim nanašal na sončno svetlobo in ne na celodnevno izpostavljanje sončnim žarkom.   

 

Kot sem že povedal ni prijetno, kot ni prijeten pik sršena, ali počena guma na spustu,...kokorkoli še vedno sem živ in o takšnih pripetljajih ne razmišljam, čaprav se zavedam da so neizbežni...

Prince 26.03.2014 21:38

Super.... če je tako, pa ne sprašuj, čemu kolesarji nosimo očala... ti jih pač ne in si s tem zadovoljen... večina med nami jih nosi z razlogom in to je to... mislim, da se tema s tem lahko zaključi... 

Raw_fooder 26.03.2014 21:45

ja očitno je da si jih vsak natakne z razlogom in očitno je tudi da tema ni zanimiva kot kitajski dresi, ali kaj kdo vozi, tako da jo bo res najbolje zaključit...  

HP 27.03.2014 12:19

Jest sem nabavil Oakley Radar-ja, malo več denarja sem dal za te očala , samo mi ni žal

fuego 27.03.2014 13:52

Kaj ne vidite, da vas raw_fooder zajebava?

migaj 29.04.2014 10:19

Maligor je napisal:  > > sam imam dioptrijo na daleč in sem dal delat lečke z dioptrijo za ADIDAS očala model agilis a163 pa so super.. < <

Maligor, ne razumem najbolje: ali si zamenjal originalna stekla v očalih ali imaš znotraj dodatna korekcijska stekla?

1 2 3
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI