že TOF....25 let nazaj....
Z A K O N O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU (ZTNP-1)
IV. PRAVILA RAVNANJA IN VARSTVENI REŽIMI
1. Varstveni režimi
13. člen
(splošni varstveni režim v narodnem parku)
(1) Na območju narodnega parka je prepovedano:
43. voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z motornimi vozili in s kolesi v naravnem okolju, razen za službene vožnje javne gozdarske, naravovarstvene, zdravstvene, reševalne in veterinarske službe, pri inšpekcijskem nadzoru, delu preiskovalnih sodnikov in državnih tožilcev, obrambe, zaščite in reševanja, policije, gorskih in jamskih reševalcev ter gasilcev, za vožnje pri opravljanju lovskočuvajske in ribiškočuvajske ter kmetijsko-svetovalne službe, gospodarjenja z gozdovi in divjadjo, opravljanja kmetijskih, geodetskih, geoloških del in urejanja voda;
To sem tudi jaz hotel napisat. V bistvu ni pravne podlage za tako početje. Pa tudi ne vem kak smisel bi imelo večji del poti nosit kolo na rami in s tem delat zbrko na planinskih poteh. Za dokazovanje ega so verjetno tudi drugi načini?!
Aja, pol se po Bohinju, Pokljuki, na Vršič, na Mangart ne smeš vozit z kolesom?
Nikarte ....
Primoz69: Ni pravne podlage ?? Madona, kakšen je pa to odgovor.
Zagotovo je treba kdaj tudi ob kolesu, ni pa res, da bi blo treba večji del poti nesti kolo na rami...
Zakaj razumete nekoga, ki bi si dal malo bolj nenevaden osebni cilj, kot nabijanje ega?
Vsi občudujemo album in podvige Depresije, pa noben ne komentira da dela zbrko na planinskih poteh ( sicer pa mislim da zbira bolj tujino ravno zaradi SLO zakonov?)
Picek.Petelin, +1
@picek.petelin:Aja, pol se po Bohinju, Pokljuki, na Vršič, na Mangart ne smeš vozit z kolesom?
Nikarte ....
Prav nikarte, ja! Si zgleda še eden od tistih ki imajo vedno prav in so najpametnejši.
Če si kdaj šel s Pokljuke na Vodnika in naprej na Kredarico, potem veš da pišeš bedarije, če pa še nisi šel... zgleda nekako takole
@Jaromir:@picek.petelin:Aja, pol se po Bohinju, Pokljuki, na Vršič, na Mangart ne smeš vozit z kolesom?
Nikarte ....
Prav nikarte, ja! Si zgleda še eden od tistih ki imajo vedno prav in so najpametnejši.
Če si kdaj šel s Pokljuke na Vodnika in naprej na Kredarico, potem veš da pišeš bedarije, če pa še nisi šel... zgleda nekako takole
In PS: kot so dokazali v preteklosti, tudi TNP-jevi nadzorniki spremljajo take in podobne forume, tako da če koga pot vseeno premami, predlagam da zadevo objavi in še kakšno fotko objavi. Pa ne pozabit na scan položnice s kaznijo. V opozorilo eventuelnim sledilcem...
Poleg vsega je ta pot tako obljudena, da ne more bit kakšnega užitka v vožnji. Pa še prostora za umikanje je zelo malo ali pa ga ni.
@Jaromir:Z A K O N O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU (ZTNP-1)
IV. PRAVILA RAVNANJA IN VARSTVENI REŽIMI
1. Varstveni režimi
13. člen
(splošni varstveni režim v narodnem parku)
(1) Na območju narodnega parka je prepovedano:
43. voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z motornimi vozili in s kolesi v naravnem okolju,
Izven urejenih poti
@Bugo:Primoz69: Ni pravne podlage ?? Madona, kakšen je pa to odgovor.
Zagotovo je treba kdaj tudi ob kolesu, ni pa res, da bi blo treba večji del poti nesti kolo na rami...
Zakaj razumete nekoga, ki bi si dal malo bolj nenevaden osebni cilj, kot nabijanje ega?
Vsi občudujemo album in podvige Depresije, pa noben ne komentira da dela zbrko na planinskih poteh ( sicer pa mislim da zbira bolj tujino ravno zaradi SLO zakonov?)
Picek.Petelin, +1
Osebni cilj je relativen pojem, a ne. Povsem nekaj drugega pa je upoštevanje etike in okolja kateremu je, recimo temu, namenjen nek šport/aktivnost. Zanimivo, da je ne S Velebitu, po t.i. Premužičevi transferzali prav tako prepovedana vožnja s kolesi in tega se vsi dosledno držijo. No, če si pač nekdo vbije v glavo da bo šel s kolesom na Kredarico in potem izvedel DH do Vodnika ali obratno, ni za našo državo prav nič nenavadnega, saj itak vsi počnejo kar hočejo. Mogoče bo si bo za naslednji cilj izbral spust po melišču Mojstrovke, naslednjič pa z Jalovca...kdo bi vedel.
www.youtube.com/watch?v=dmvgT A4R0Cg
Kar se pa @Depresije tiče...vprašaj se zakaj nikoli ne objavi podatka o lokaciji njegovih podvigov, niti ne najmanjšega namiga...lahko ga 'razkrinka' samo nekdo ki pozna naše (in tuje) gore kot lastni žep.
Jebela kakšne buče. Takoj spet vsi bolj papežki od papeža in vidimo samo druge, kako se dela kar se ne sme. Specialkarji pa nikoli ne vozite v grupah, ko delate runde, verjetno imam samo jaz to "srečo", da pogosto vozim mimo kolesarjev, ki se vozijo vzporedno, verjetno imate tudi vsi specialke opremljene z raznimi svetlobnimi telesi in ostalom tako kot po zakonu mora biti ,... in še in še. S prstom kazat drug na drugega je itak nacionalni šport...
Bugo, ne sprašuj. Pojdi na turo in se dobro imej, na koncu pa poročaj kako je bilo. Če ne bo šlo do vrha, boš pač prej obrnil, vsekakor boš imel lep dan v naravi. Od "papežev" zgoraj na videu in v slikah vidiš, da je zadeva vsaj navzdol prevozna in predvsem po videu sodeč zabavna. Gor grede bo pa treba res kar precej časa kolo imeti na ramenih. Poglej si še malo opise in slike na hribi.net, za več info pa bi bilo zgleda tvoje vprašanje bolj smiselno postaviti na mtb forumu. Če ne drugega, tam ne bo nihče limal povezal do filmčkov, ko se je še s citybajki vozilo po hribih in se zgražal po sistemu "če jaz ne morem, zadeva ni možna" :)
Skratka kolo na rame pa gasa :)
Vemo da je trenutni zakon o mtb po domače povedan butast, ampak dejmo se tega držat vsaj v ožjem območju TNP. Spoštovat naravo in visokogorje.
Drugače pa kot sem enkrat že napisal, ko je bilo govora o novem zakonu. Sem najbolj zato, da se določene poti v TNP uredi tudi za kolesarje in se jih doda v turistično ponudbo. S tem bi se pridobilo ogromo. Pri tem naj sodeluje TNP in lokalna duruštva, ki jim je to pomoje tudi v interesu, ker park vseeno bazira tudi na turizmu. Je treba v korak s časom.
Do takrat pa sem sam zagovornik, da je TNP po gorskih poteh samo za pohodnike. Ceste in mulatere so že druga pesem.
za zagrizene je tole www.triumfator.si/sportni-utr inki/rekreativci/v-24-urah-s-k olesom-na-triglav.html
@Jaromir:In PS: kot so dokazali v preteklosti, tudi TNP-jevi nadzorniki spremljajo take in podobne forume, tako da če koga pot vseeno premami, predlagam da zadevo objavi in še kakšno fotko objavi. Pa ne pozabit na scan položnice s kaznijo. V opozorilo eventuelnim sledilcem...
V kolikor se vas Jaromirjevo opozorilo ni dotaknilo, si preberite tole
Vem da ma vsak svoje mnenje... ampak, nikdar pa nisem razumel zakaj se smatra da kolesar naredi večjo škodo na pohodniški poti kot planinec. S čim, zakaj ? ( pa ne mi rečt z zaviranjem... - kaj pa ko pada dež in teče voda v hudournikih??)
Če bi jaz srečal kolesarja na poti na Kredarico(al pa na katerikoli drug vrh), bi se mu z veseljem umaknil in mu dal kakšno vzpodbudno besedo.... Ne pa da bi se mu nastavil, da bi mogu sestopit, potem bi mu pa še par moralnih povedal... Zakaj že ?
Sej spoštujemo TNP, sej ne bi gor vozil smeti pa uničeval okolja....
Smeti s seboj v dolino, navzgor niti navzdol pa ne gre tako hitro da bi uničil poti....
Lep dan vsem
@um_etnik:@Jaromir:In PS: kot so dokazali v preteklosti, tudi TNP-jevi nadzorniki spremljajo take in podobne forume, tako da če koga pot vseeno premami, predlagam da zadevo objavi in še kakšno fotko objavi. Pa ne pozabit na scan položnice s kaznijo. V opozorilo eventuelnim sledilcem...
V kolikor se vas Jaromirjevo opozorilo ni dotaknilo, si preberite tole
e, točno to sem imel v mislih. In pot na Kredarico preko Vodnika je tako frekventna da skoraj zagotovo tam trofiš na parkovnega nadzornika, ali pa vsaj na policaja iz gorske enote.
@Bugo:Vem da ma vsak svoje mnenje... ampak, nikdar pa nisem razumel zakaj se smatra da kolesar naredi večjo škodo na pohodniški poti kot planinec. S čim, zakaj ? ( pa ne mi rečt z zaviranjem... - kaj pa ko pada dež in teče voda v hudournikih??)
Če bi jaz srečal kolesarja na poti na Kredarico(al pa na katerikoli drug vrh), bi se mu z veseljem umaknil in mu dal kakšno vzpodbudno besedo.... Ne pa da bi se mu nastavil, da bi mogu sestopit, potem bi mu pa še par moralnih povedal... Zakaj že ?
Sej spoštujemo TNP, sej ne bi gor vozil smeti pa uničeval okolja....
Smeti s seboj v dolino, navzgor niti navzdol pa ne gre tako hitro da bi uničil poti....
Lep dan vsem
Tako kot praviš, nihče ti ne brani takih podvigov. Tudi o onesnaževanju in povzročevanju škode MTB kolesarja napram planincu ne gre izgubljati besed. Verjetno večina gornikov bistveno bolj onesnažuje okolje z svojimi odpadki, ki jih recimo ob počitku zakamuflira in porine pod kakšen kamen, skalo itd., kot tiste dve kapljice olja iz ketne na 100 km.
No, ne znam pa si predstavljat s kakšnim veseljem bi se ti umikale procesije planincev, ki se v sezoni vijejo proti Triglavu na nekaj 10 cm širokih planinskih poteh. Verjetno je za tak podvig primernih le malo dni v letu, ko se poklopijo vreme, gneča,...
Iz izkušenj t povem, da sem jih že dosti 'slišal' kao 'kaj pa ti iščeš tu'...ko sem n.pr. vozil po singlah in (gozdnih) poteh po Pohorju, Uršlji Gori, Zasavskem hribovju,...v glavnem daleč od visokogorja.
Veliko sreče, pa kakšen potopis prilimaj.
@Wersuvius:Vemo da je trenutni zakon o mtb po domače povedan butast, ampak dejmo se tega držat vsaj v ožjem območju TNP. Spoštovat naravo in visokogorje.
Drugače pa kot sem enkrat že napisal, ko je bilo govora o novem zakonu. Sem najbolj zato, da se določene poti v TNP uredi tudi za kolesarje in se jih doda v turistično ponudbo. S tem bi se pridobilo ogromo. Pri tem naj sodeluje TNP in lokalna duruštva, ki jim je to pomoje tudi v interesu, ker park vseeno bazira tudi na turizmu. Je treba v korak s časom.
Do takrat pa sem sam zagovornik, da je TNP po gorskih poteh samo za pohodnike. Ceste in mulatere so že druga pesem.
Uredba o vožnji v naravnem okolju se sicer lahko aplicira tudi v TNP, amapk TNP ima glede tega tako ali tako svoj zakon v katerem pa so zajete tudi zadeve iz uredbe.
In če vas nekatere boli da se zaradi uredbe kvazi ne morete vozit po lokalnih kucljih in gmajnah, dajte biti resni in dovolj zreli da kaj takega ne boste počeli v našem edinem visokogorskenm narodnem parku.
Mislim da je na območju parka dovolj cest in voznih poti da lahko užijete vse njegove lepote tudi brez eskapad v stilu vožnje s Kredarice.
@Bugo:Živjo
Je že šel kdo s kolesom iz Pokljuke, mimo Vodnikovega doma na Kredarico ?
Nasveti, izkušnje, komentarji ?
Hvala
Kaj pa z biciklom na Veliki Klek (Großglockner )? Si že probal?
@Berlingo:Kaj pa z biciklom na Veliki Klek (Großglockner )? Si že probal?
Takle zgleda nekak na vrhu...
Ravno pravšnji teren za MTB navdušenca.
Živjo
Je že šel kdo s kolesom iz Pokljuke, mimo Vodnikovega doma na Kredarico ?
Nasveti, izkušnje, komentarji ?
Hvala