krvni pritisk

Domov > Forum > krvni pritisk

krvni pritisk

SORTIRAJ PO:
Maratonac 29.06.2014 00:31

Lansko leto v novembru mesecu , ko smo obirali oljke v Supetru , sem zaznal visok pritisk . Sem ga pač izmeril , z njihovim aparatom. To me je tako vznemirilo , da sem šel na Nujno , kjer mi je pa izmeril 195/101, še več kot prej doma. Začel sem sumiti komarje , kajti nikoli nisem imel pritiska. Dobil sem tablete , ki sem jih jedel dol . Ko sem prišel v LJ , se je stanje normaliziralo in sem čez vso zimo do letošnega dopusta zdržal brez tablet. Kupil sem merilec in 2,3x dnevno kontroliral ~ 145/80. Sedaj na dopustu zopet v Supetru , mi je pa pritisk zopet skočil in sem moral zopet jesti tablete , še tiste od zadnjič. Zopet sem sumil komarje , zaradi njega tudi nisem vozil na dopustu bicikla . Pa mi je svakinja rekla da mineralna - kisla voda dviguje pritisk. Jaz pa kislo nikoli ne pijem v LJ , niti alkohola , niti ne kadim . Kislo pijem samo na dopustu z vinom . Takoj prenehal  piti špricerje in sedaj , ko sem se vrnil , je pritisk zopet super glede na stanje na dopustu, ko sem ga moral krotiti z tabletami.

Je mogoče kdo zaznal takšen vzrok za trenutno dobro povečan pritisk.

DaisyDejzi 29.06.2014 01:44
@Maratonac:

Lansko leto v novembru mesecu , ko smo obirali oljke v Supetru , sem zaznal visok pritisk . Sem ga pač izmeril , z njihovim aparatom. To me je tako vznemirilo , da sem šel na Nujno , kjer mi je pa izmeril 195/101, še več kot prej doma. Začel sem sumiti komarje , kajti nikoli nisem imel pritiska. Dobil sem tablete , ki sem jih jedel dol . Ko sem prišel v LJ , se je stanje normaliziralo in sem čez vso zimo do letošnega dopusta zdržal brez tablet. Kupil sem merilec in 2,3x dnevno kontroliral ~ 145/80. Sedaj na dopustu zopet v Supetru , mi je pa pritisk zopet skočil in sem moral zopet jesti tablete , še tiste od zadnjič. Zopet sem sumil komarje , zaradi njega tudi nisem vozil na dopustu bicikla . Pa mi je svakinja rekla da mineralna - kisla voda dviguje pritisk. Jaz pa kislo nikoli ne pijem v LJ , niti alkohola , niti ne kadim . Kislo pijem samo na dopustu z vinom . Takoj prenehal  piti špricerje in sedaj , ko sem se vrnil , je pritisk zopet super glede na stanje na dopustu, ko sem ga moral krotiti z tabletami.

Je mogoče kdo zaznal takšen vzrok za trenutno dobro povečan pritisk.

Pravijo, da je visok pritisk lahko (med drugim) posledica pretiranega vnosa soli.

Joao 29.06.2014 14:08

Pritisk 145 ni super.

KolesamSkorajVsakDan 29.06.2014 14:27

Ja jaz tudi opazim naraščanje pritiska ob/po kokicah, ki jih nenormalno solim. Sicer pa jebena država kjer ti je pritisk višji kot penzija  kaže jezik

merida bikes 29.06.2014 15:35

Tukaj so refernečne vrednosti:

optimalni krvni tlak pod 120 pod 80

normalni krvni tlak 120-129 80-84

visoko normalen krvni tlak 130 -139 85 -89

arterijska hipertenzija ≥140 ≥90

Sol je definitivno eden izmed glavnih krivcev za povišan KT, so pa vzroki lahko tudi drugje.

@Maratonac priporočam obisk osebnega zdravnika.

ghostbike 29.06.2014 18:23

Kaj pomeni če ti skače zgornji pritisk? Merjenja v 10 minutah: 141-152-133-139, spodnji konstanten pod 70. 

StaraKost 29.06.2014 18:52

Zgornji se skoz rahlo spreminja. Spodnji je bolj konstanten.

Gregaria 30.06.2014 12:51

Maratonac@:  Tlaki, ki jih navajate seveda niso optimalni. Lahko je ''za tem'' katastrofa, lahko pa je stvar popolnoma benigna. Ne vem, kakšna diagnostika je bila pri vas speljana, če sploh kakšna, ampak visok tlak je treba nekako etiološko opredeliti in se vsled tega odločiti za ustrezno terapijo. Vaš zdravnik se je očitno odločil za neko terapijo, ki pa jo vi (sklepam iz branja) uvajate in ukinjate na svojo roko. Če vam je bila predpisana antihipertenzivna terapija, se načelno držite predpisane sheme jemanja, dokler odgovorni za vas ne reče drugače. To, da visok pritisk ne boli, je pač vaša sreča. Vprašajte se, če bi takole ukinjali terapijo, če bi stvar bolela. Verjetno ne! Svetujem, da v bodoče tega ne počnete več. To je sicer vsesplošna folklora našega naroda, ampak o tem ne bom izgubljala besed. Toliko si upam komentirat.

Naj bo pa jasnih nekaj zadev: Komarji in mineralna voda vam ZANESLJIVO ne povzročajo visokega tlaka. Ne vem, kje ste to prebrali/slišali. In še ...Vsekakor ta forum ni pravo mesto za reševanje vaših težav.

lpG

Raw_fooder 30.06.2014 18:05

Pozdravljen Maratonac, kot je omenjemo v gornjem postu predstvavlja visok krvni tlak tempirano bombo in ga je zato potrebno jemati še kako resno. Sama terapija, ki ti je bila postavljena s strani zdravnika je morda kratkoročna rešitev, a v kolikor ne boš ukrenil kaj s prehrano, je to bolj kot ne mlatenje prazne slame.  En preprost nasvet: ''stran s koncentriranim škrobom in sladkorji'', žile ti bodo hvaležne... 

Kar se tiče pa folklore, če se ne motim smo med vodilni v tabletomanstvu...seveda je najlažje napisati recept, brez kakršnekoli odgovornosti in ja, precej dobičkonosno...kaj bi se moralo zgoditi, da bi osebni zdravnik namesto kovanja dobička farmacijam (in nabiranja bonusov), podal za pacientovo zdravje kakšen resnično blagodejen napotek...  

Oče bolezni je lahko karkoli, slaba prehrana pa ji je vedno mati!

Gregaria 30.06.2014 18:28
@Raw_fooder:

Pozdravljen Maratonac, kot je omenjemo v gornjem postu predstvavlja visok krvni tlak tempirano bombo in ga je zato potrebno jemati še kako resno. Sama terapija, ki ti je bila postavljena s strani zdravnika je morda kratkoročna rešitev, a v kolikor ne boš ukrenil kaj s prehrano, je to bolj kot ne mlatenje prazne slame.  En preprost nasvet: ''stran s koncentriranim škrobom in sladkorji'', žile ti bodo hvaležne... 

Kar se tiče pa folklore, če se ne motim smo med vodilni v tabletomanstvu...seveda je najlažje napisati recept, brez kakršnekoli odgovornosti in ja, precej dobičkonosno...kaj bi se moralo zgoditi, da bi osebni zdravnik namesto kovanja dobička farmacijam (in nabiranja bonusov), podal za pacientovo zdravje kakšen resnično blagodejen napotek...  

Tabletomanstvo pri nas se nanaša predvsem na tiste agense, ki delujejo na centralno živčevje ( t.i psihofarmaki). Pa tudi drugot po svetu. Ko pridemo pa do medikamentozne pomoči pri npr. internističnih težavah, se 'tabletomanstvo' (ali lepše: doslednost jemanja terapije) preneha. Seveda je osnovno zdravljenje visokega tlaka (skoraj) vedno najprej konzervativno oz. vedno osnova kakršnemu koli zdravljenju. Sem prepričana, da to @Maratonac že ve. No, toliko o folklori. Ne preveč gledat TVja, če pa že, pa ... malo distance ne bo škodilo.

In da razčistiva še nadalje; naj vas potolažim da za sleherni recept, ki ga zdravnik napiše (lahko) kazensko odgovarja. Torej z vsakim receptom, ki ga zdravnik napiše in se spodaj podpiše, podpiše tudi to, da je za to odgovoren. Toliko o odgovornosti. V razmerju farmacevt - zdravnik je 'hlapec' slednji. In še, dobičkonosno je natanko toliko, kolikor je nekdo pokvarjen. 

miha- 30.06.2014 20:36
@StaraKost:

Zgornji se skoz rahlo spreminja. Spodnji je bolj konstanten.

Točno tako :)

Zato je tudi bolj relavanten spodnji tlak. Če je zgornji previsok in spodnji normalen je potem to še vedno normalno. 

Maratonac 01.07.2014 08:56

Kaj narediti , ko mi je sedaj pritisk 117/58 , moram pa vzeti tableto ?

presna 01.07.2014 09:10
@Maratonac:

Za takšne dileme je zdravnik, ne pa forum. kaže jezik

Maratonac 01.07.2014 10:15
@presna:
@Maratonac:

Za takšne dileme je zdravnik, ne pa forum. kaže jezik

Pa ti dokaži Dr. da mi je takšen, ko mi ga pa on meri , se mi pa zaradi kresanja mnenj pri njem takoj dvigne in je potem ves hepy , ko mi dokaže da se motim ali lažem. Jaz še nisem bil pri Dr. ali pa na tehničnem , da mi ni skočil pritisk in dobil še aritmijo.

Prvič  mi je dohtar dal 10mlg tablete , sedaj drugi , pa 4x slabše 2.5mlg

presna 01.07.2014 12:33

Potem pa doktorja zamenjaj, če si ne zaupata in ti ne verjame. Drugače pa kruh stran vrži in več sadja pa bo takoj v normalah.

picek.petelin 01.07.2014 13:28
@presna:

Potem pa doktorja zamenjaj, če si ne zaupata in ti ne verjame. Drugače pa kruh stran vrži in več sadja pa bo takoj v normalah.

ma ne budal s kruhom
jaz pri 55 vsak dan pojem več kot pol kile kruha (belega) 
pri 85 kilah nimam nobenega pritiska
če se ti paseš ni treba silit še druge

Cveko 01.07.2014 14:39

Maratonac men dohtar prav, da ni važno kakšen imam tlak pri njem ampak kakšen je doma. Pa je pri dohtarju zmer mal višji.
Pa še en nasvet: izogibaj se dodatnemu soljenju jedi.

Maratonac 03.07.2014 06:40

Sedaj sem z druge strani zopet slišal , da vsi mehurčki dvigujejo pritisk in so prepovedani za osebe  , ki imajo očesni pritisk. Zdejle sem nameru 111/58 in to z včerajšnjo 2.5mlg, na morju pa ga nisem mogel krotiti z 4x močnejšo , ob pitju mehurčkov. Mogoče pa sol le ni prvi in glavni faktor pritiska .

Janja 03.07.2014 09:50

Daj vir povprašaj - kaj pomenijo mehurčki - da ni to prevod od "soda drinks" - kokakole in podobno.
Hmm, pa nekako težko verjamem, da so mehurčki edina spremenljivka med domom in morjem (že zunanja temperatura...), pa kdo pripravlja hrano...
Očesni in krvni pritisk sta lahko povezana, ni pa nujno... 

Ja očitno se je morja treba izogibat... če si pa avanturist pa poskusi doma+mehurčki ali morje brez mehurčkov.

Raw_fooder 03.07.2014 20:41
@Gregaria:
@Raw_fooder:

Tabletomanstvo pri nas se nanaša predvsem na tiste agense, ki delujejo na centralno živčevje ( t.i psihofarmaki). Pa tudi drugot po svetu. Ko pridemo pa do medikamentozne pomoči pri npr. internističnih težavah, se 'tabletomanstvo' (ali lepše: doslednost jemanja terapije) preneha. Seveda je osnovno zdravljenje visokega tlaka (skoraj) vedno najprej konzervativno oz. vedno osnova kakršnemu koli zdravljenju. Sem prepričana, da to @Maratonac že ve. No, toliko o folklori. Ne preveč gledat TVja, če pa že, pa ... malo distance ne bo škodilo.

In da razčistiva še nadalje; naj vas potolažim da za sleherni recept, ki ga zdravnik napiše (lahko) kazensko odgovarja. Torej z vsakim receptom, ki ga zdravnik napiše in se spodaj podpiše, podpiše tudi to, da je za to odgovoren. Toliko o odgovornosti. V razmerju farmacevt - zdravnik je 'hlapec' slednji. In še, dobičkonosno je natanko toliko, kolikor je nekdo pokvarjen. 

Glede obsega tabletomanstva ne bi bil tako skromen (slepiš samo sebe, oz. želiš zavajati okolico)...glede odgovornosti zdravnika pa, lepo porosim ne me spravljati v smeh...no ja, je odgovoren vse tja do farmacevtskih lobijev...no pa dajva primerjati odgovornost politika, proti odgovornosti zdravnika, kaj meniš...tam tam, zdravniku je še precej težje, praktično nemogoče dokazati karkoli...

glede izjave o TV-ju pa ti lahko rečem samo ''očitno je težko biti v koži pava''

maratonac visok pritisk je posledica nečistoč v krvnih žilah, ki si jih nalagamo z:

-''zdravili''

-anorganskimi atomi (tu prednjači koncentriran škrob in sladkor)

-z zadrževanjem odpadnih snovi v izločalih

glede na to, da imaš povišanega na morju bi lahko bil razlog tudi alkohol, cigareti,...sol nikakor ni prvi in glavni faktor, sem prepričan v to. Bi pa bilo modro, da ugotoviš v čem je težava in to boš storil najlažje sam.

Picek.petelin če sva prebrala isti post je očitno, da presna ni nikogar silil kaj jesti, če imaš ti pri 55 letih še vedno težave s samim seboj, obstajajo odlične metode za reševanje le teh. Drugače pa ne vem kaj si želel povedati s svojimi leti, da si star, da bi te že moralo začeti pobirati...človek, pa saj si ravno vstopil v srednja leta???

eustahija 03.07.2014 21:02

Maratonac ne čudi me, da se ti pritisk dvigne samo na morju. Toliko gole kože , he, he...

Če mene vprašaš pa se izogibaj cigaret, pijače, nezdrave hrane in ....bab....

drugače pa je dejansko edini pravi naslov osebni zdravnik in ne forum.

Janja 04.07.2014 09:55
@Raw_fooder:

-anorganskimi atomi (tu prednjači koncentriran škrob in sladkor)

???
Kaj naj bi to pomenilo?

Maratonac 04.07.2014 12:41
@eustahija:

Maratonac ne čudi me, da se ti pritisk dvigne samo na morju. Toliko gole kože , he, he...

Ne kadim in ne pijem .Kuhamo doma , kuhamo- ne grejemo , sladkarije na kile , ampak to že vse življenje , tist na koncu je pa razvada iz mladosti .

Hotel sem samo preveriti , če je še kdo opazil, da mu mehurčki povzročajo pritisk.Kar se tiče jemanja tablet , jaz sem svojo dozo fasal v 6 mesecih , pred 12 leti -1200 tablet- pa se mi takrat ni dvignil pritisk, udarilo mi je pa na levo uho, kar je bilo tudi vnaprej napovedano. Tablete so se mi zagravžale za cel življenje. Tudi prej sem npr. tablete za glavo dal zmeraj na pol, sploh sem pa previden z tabletami , ker sem alergičen na pen.

Še zgodbica iz bolnice. Prinese sestra 7 tablet naenkrat. To men,  k plivadone dam na pol , če me fejst glava boli. In stoji zraven , da vidi če bom vse popil in pojedel. Ni šans , rajš umrem. Vseeno sem 4 odvrgel , tako da ni videla in je potem veselo , ker sem "vse "popil odšla. No čez 20min je pa že dohtarje okol iskala in klicala , ker sem dobil reakcijo- obarval sem se rdeče - kot nora. Pa sem jim povedal svoje , da kako lahko začnejo terapijo brez preverjaja pacienta na reakcijo le te !

Jaz sedaj iz svoje izkušnje vidim , da so mehurčkaste pijače tiste , ki mi šibajo pritisk in to želim prenesti vsem , ki jih ta stvar zafrkava. Sploh pa ko so me že 2 osebe prej opozorile na to . Lahko pa da so tudi komarji. Na mene so nori . Najbolj mi je hecno , ko se kakšen v družbi na morju pritožuje , da kakšen revež je in kaže en pik od komarja. Jaz sem popikan kot da sem njihova Ljudska kuhna .

Dohtarji pa danes nimajo časa za poslušanje raznoraznih ugotovitev pacientov ampak šibajo stereotipe ala prenehajte kaditi. Saj ne kadim !

DaisyDejzi 04.07.2014 23:14
@Maratonac:
@eustahija:

Ne kadim in ne pijem .Kuhamo doma , kuhamo- ne grejemo , sladkarije na kile , ampak to že vse življenje , tist na koncu je pa razvada iz mladosti .

Hotel sem samo preveriti , če je še kdo opazil, da mu mehurčki povzročajo pritisk.Kar se tiče jemanja tablet , jaz sem svojo dozo fasal v 6 mesecih , pred 12 leti -1200 tablet- pa se mi takrat ni dvignil pritisk, udarilo mi je pa na levo uho, kar je bilo tudi vnaprej napovedano. Tablete so se mi zagravžale za cel življenje. Tudi prej sem npr. tablete za glavo dal zmeraj na pol, sploh sem pa previden z tabletami , ker sem alergičen na pen.

Še zgodbica iz bolnice. Prinese sestra 7 tablet naenkrat. To men,  k plivadone dam na pol , če me fejst glava boli. In stoji zraven , da vidi če bom vse popil in pojedel. Ni šans , rajš umrem. Vseeno sem 4 odvrgel , tako da ni videla in je potem veselo , ker sem "vse "popil odšla. No čez 20min je pa že dohtarje okol iskala in klicala , ker sem dobil reakcijo- obarval sem se rdeče - kot nora. Pa sem jim povedal svoje , da kako lahko začnejo terapijo brez preverjaja pacienta na reakcijo le te !

Jaz sedaj iz svoje izkušnje vidim , da so mehurčkaste pijače tiste , ki mi šibajo pritisk in to želim prenesti vsem , ki jih ta stvar zafrkava. Sploh pa ko so me že 2 osebe prej opozorile na to . Lahko pa da so tudi komarji. Na mene so nori . Najbolj mi je hecno , ko se kakšen v družbi na morju pritožuje , da kakšen revež je in kaže en pik od komarja. Jaz sem popikan kot da sem njihova Ljudska kuhna .

Dohtarji pa danes nimajo časa za poslušanje raznoraznih ugotovitev pacientov ampak šibajo stereotipe ala prenehajte kaditi. Saj ne kadim !

Nekje sem zasledil, da se tudi za komarje, ravno tako kot za ose lahko pripravi nekakšen zvarek in se po tem lovijo v nastavljeno past. Mislim, da ni slaba ideja za tisti čas, ki ga imaš namen preživeti na počitnicah.

sensor 05.07.2014 10:31

v odrezani plastenki, v topli vodi raztopiš rjav sladkor in povrhu potreseš razdrobljen kvas. komarje pritegne plin, ki se sprošča ob fermentaciji sladkorja. deluje, preizkušeno lani na dopustu
npr.:2dl vode, 1g svežega kvasa, 50g rjavega sladkorja, 1/2 plastenke

Joao 05.07.2014 14:51

Tako ko si napisal, tole deluje kot naprava za privabljanje komarjev. smeh

mirko_77 18.07.2014 12:38

Sicer dvomim, da bi ti zaradi kislosti vode pritisk tako močno poskočil, ampak seveda vsako telo drugače reagirea. Možno je tudi zaradi spremembe okolja, vročine, potovalni stres (ponavadi ga ne zaznamo, lahko pa se pokaže na krvnem tlaku). Bolje, da vprašaš zdravnika kot pa forum :)

Maratonac 02.09.2014 17:28

Evo pa je je položu nizek pritisk , kar je dokaz , da me dohtarji zezajo.

Zvečer sem nameril 142 in  vzel 2.5mg tableto , da ne bi blo kaj narobe in da FOE-ta ne bi zadrževal . No pa se mi je zjutraj ob 10h , ko sva prevozila prvi klanec , po 30km prvič majčkeno čudno zamajal , sreča za šankom in borovničevim sokom. Pa sva šla naprej in jaz kar nisem imel volje za gont. Po vožnji navzdol v kanjon Krke in Roški slap je blo v redu , po vožnji na drugi strani v hrib , pa sem se začel ustavljati na 300,200,100,in na koncu na 50m, kjer sem bil v edini serpentini gotov. Najprej sem se usedel na zidek , pa se mi je tko čuden u glav vrtel , da sem se po 10min rajši vsedel na makedam , da če padem v nezavest , kam ne spičim z glavo. Tako sedeč in čakajoč boljših časov,  mi začne izginjati ispred oči ogromen 10metrski , višine 70cm in debeline 5 cm napis , ala Mojca rad te imam , v črni barvi na svetlordečkasti steni useka ceste, ki je bila pred menoj na 8m . Nisem se še privadil in reagiral na to , ko pripelje navzdol avto , jaz pa ne vidim avto ampak samo sivo vendar z zlato aureolo okoli njegove silhuete . Ne vidim več niti ene črke napisa, kar takoj povem FOEtu. Pa mi pridejo zopet v vidno polje tri črke , pa jih spet zmanka. Potem se pa spomnim , to po enih 15min videm ne videm , da je lahko pritisk . Sam zdej velik al majhen. Pa da probamo, če je premajhen. Se vležem na makadam , mal dvignem noge in po parih sekundah odprem uč , gledavši v črke. Popolnoma jasno jih vidim , se pravi nizek, prenizek. Ko sem pa potem  prišel do Šimeta ,  2km od te serpentine , FOE je šel po avto 30km ,  ko sem se privlekel do njega , mi je  izmeril 100/60 , takrat mi je bilo pa že super v redu. Po kavi pa sloh.

In zdaj ti jej tanblete vsak dan , ki ti jih predpiše dohtar , dva dohtarja, brez ,da računaš na fizično aktivnost pri posameznih dnevih. 

In o teh nihanjih sem hotel govoriti z dohtarji , pa se jim ne da dopovedat. Gonjo svojo , jemljite tablete vsak dan!

StaraKost 02.09.2014 18:13

Pri 142 še ni potrebno tablete jemat, posebej če greš na daljšo nizkointenzivno vožnjo.

vreme 02.09.2014 18:54

@Maratonac, če ti bo kaj pomagalo sem se jaz ukvarjal s podobnimi težavami. Nihanje krvnega tlaka zna biti res hudič, ti povem tudi iz lastnih izkušenj. Podobne težave, kot si jih imel ti sem imel jaz na maratonu v Radencih pred dvema letoma, pa ni bilo prvič.

Pa mi ni dalo miru in sem šel še enkrat okoli dohtarjev. Roko na srce sem tudi sam vseskozi eksprementiral, beri jemal, pa ne jamel teblete, sploh pred hujšimi napori jih nisem jemal, kako tek tlak znižuje. Mi je potem zdravnica zabičala,da jih moram redno jemati in to doživljensko. Pred hujšimi napori pa mi je priporočala, da naj vzamem polovičko tablete, nikakor pa ne pride v poštev, da jo ne vzamem. In vidi ga, v resnici mi je pomagalo. Tako že dve leti nimam težav.   

Seveda je to izključno moja izkušnja. Poskusiti pa tudi ne bo greh ;) 

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI