PIK kače

Domov > Forum > PIK kače

PIK kače

SORTIRAJ PO:
Maratonac 13.08.2014 18:40
Maratonac 13.08.2014 18:56

Še enkrat , da si osvežite spomin. Če ste v divjini , nikakor ne dvigujte krvnega obtoka z kolesarjenjem nazaj v civilizacijo , ampak avto, rešilec ali helikopter . Na otokih , je za otroka potreben helikopter . To pa naredite takoj  z klicem na regijski centar za obaveštavanje i uzbunjivanje . Ne čakat da se bo dohtar , ko šele pridete do njega to spomnil . Odrasla oseba ima na voljo največ 6 ur,  da pride do INFEKCIJSKOGA ODJELA  bolnice , potem zna biti že kriza. 

Roko takoj v led !

 

www.24sata.hr/crna-kronika-ne ws/dijete-ugrizla-zmija-na-hva ru-u-helikopteru-mu-spasavali- zivot-379889

nanisimi 13.08.2014 19:42
@Maratonac:

Še enkrat , da si osvežite spomin. Če ste v divjini , nikakor ne dvigujte krvnega obtoka z kolesarjenjem nazaj v civilizacijo , ampak avto, rešilec ali helikopter . Na otokih , je za otroka potreben helikopter . To pa naredite takoj  z klicem na regijski centar za obaveštavanje i uzbunjivanje . Ne čakat da se bo dohtar , ko šele pridete do njega to spomnil . Odrasla oseba ima na voljo največ 6 ur,  da pride do INFEKCIJSKOGA ODJELA  bolnice , potem zna biti že kriza. 

Roko takoj v led !

 

www.24sata.hr/crna-kronika-ne ws/dijete-ugrizla-zmija-na-hv a ru-u-helikopteru-mu-spasavali - zivot-379889

glih dons ko sem gonil v en hrib sem razmišljal, če te tko zadihanga in z utripom že proti 150,useka ena....

najbrž se ne bo utrip tko hitr umiril, sploh pa po piku ne,ko boš še bolj živčen neodločen

presna 13.08.2014 20:39

Vprašaj se koliko kolesarjev je že usekala kača in koliko jih v Sloveniji umre zaradi kačjega pika, po mojem jih več zaradi čebeljega. Se pa strinjam, da je možno in da ne bi bilo ravno prijetno, Pa hudiča tudi če me useka, ne bom kr fliknil, če pa že, pa vsaj v postelji ne bom mrknil.kaže jezik

presna 13.08.2014 21:18
Ugrizi kač v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji živijo tri avtohtone strupenjače iz družine gadov, in sicer modras (Vipera ammodytes), navadni gad (V. berus) ter laški oziroma rilčasti gad (V. aspis). Z izjemo Prekmurja je modras razširjen po vsej državi. Prebiva predvsem na suhih in skalnatih površinah, v grmičevju, travnikih in gozdnih obronkih do nadmorske višine 2.000 m ter je dnevno aktivna kača. Navadni gad je prav tako dnevno aktiven in se raje zadržuje na hladnejših in vlažnih območjih, kot so močvirjabarje, gozdni obronki in jase v alpskem ter dinarskem svetu; v Alpah prebiva tudi nad 2.000 m višine. Laški gad je v Sloveniji najredkejši, saj prebiva le na območju Breginjskega kota na suhih, toplih in prisojnih območjih. V toplih dnevih je aktiven predvsem v mraku in ponoči, v hladnejših pa podnevi.[37][38]

Po podatkih Centra za zastrupitve je bilo v letih od 1999 do oktobra 2008 zabeleženih okoli 40 ugrizov, od tega jih je bilo največ pripisano navadnemu gadu. Skoraj 80 % ugrizov je bilo povzročenih v osrednji in zahodni Sloveniji.[6] Zadnji smrtni primer zaradi kačjega ugriza smo v Sloveniji zabeležili leta 1999.[39]

V spodnji galeriji so prikazane strupenjače, ki živijo v Sloveniji.
 

contador_91 13.08.2014 22:26

Poskok je ubistvu modras, ampak za odtenek bolj strupen od našega. Kar se pa tiče samih pikov pri nas, pa niti ne dobivaš protistrupa, ampak samo pomirjevalo. Pač naši primerki niso tako ekstreno nevarni, kot so neprijetni za pogledat, ko ti odleze nekam v travo.

migaj 14.08.2014 07:38

www.bodieko.si/kace-slovenija

www.zverce.si/kace-slovenije- strupenjace
Ste vedeli? Leta 1912 je Kranjski deželni zbor razpisal kačji lov. Prejeli so preko 14.500 glav modrasa. Tovrstni poboji v današnjem času niso sprejemljivi. V Sloveniji so vse vrste kač, torej tudi strupenjače, zavarovane.

www.zverce.si/kace-slovenije- druzina-gozev-il

www.bibaleze.si/clanek/starsi /ce-je-misk-toliko-je-tudi-kac -vec.html
Ocenjujemo, da vsako leto kača piči med 5 in 10 oseb. Nesreče se zgodijo, ko ljudje na izletih v naravo, pri nabiranju gozdnih sadežev ali pri kmečkih opravilih nevede primejo za kačo ali jo pohodijo z boso nogo. Večinoma pik naših strupenjač ni smrtno nevaren. Zelo nevaren je le ugriz v predel glave ali če kača piči majhnega otroka, starejšega ali bolnika. Vendar je dobro v vsakem primeru poiskati zdravniško pomoč. Če gre za kače, ki živijo pri nas v naravi, ni zelo pomembno, za katero vrsto gre, saj ugriza večinoma ne zdravijo s protistrupom. Morebitna alergijska reakcija na tuje beljakovine v njem je namreč veliko bolj nevarna kot sam učinek strupa. Tudi v redkih primerih, ko je ogroženo življenje, ob ugrizu naših strupenjač uporabijo isti, univerzalen protistrup. Če človeka ugrizne kakšna od tujih, eksotičnih kač, ki jih ljudje gojijo kot hišne ljubljence, pa je nujno vedeti, za katero vrsto gre. Le uporaba pravega protistrupa v večini takšnih primerov poškodovancu lahko reši življenje.

Čeprav so kače plahe živali, ki se človeku hitro umaknejo, se zgodi, da ob seganju pod skale ali v grmovje v samoobrambi ugriznejo. Dobro je, če kačo ob ugrizu prepoznate, ker tako pomagate pri poznejši terapiji. Če je bila strupena, se lokalni znaki delovanja strupa večinoma pokažejo po 30 do 60 minutah v obliki oteklin, rdečine, podkožnih krvavitev ter bolečine.

www.gore-ljudje.net/novosti/3 7013/
Žrtev vedno umaknemo na varno območje, jo posedemo in pomirimo ter čim prej prepeljemo v zdravstveno ustanovo. Pri tem pazimo, da se ne napreza preveč. Mesto ugriza imobiliziramo in poskrbimo, da leži pod nivojem srca. Rane ne zarezujemo, hladimo ali segrevamo in ne poskušamo z usti izsrkati strupa. Lahko si pomagamo z nežno prevezo nad rano, ki upočasni venski odvod krvi. Ob tem pazimo, da ne oviramo prekrvitve! Ravno tako žrtvi ne dajemo piti kave ali alkohola.

eustahija 14.08.2014 08:38

brez panike prosim....bolj se je treba bati pikov ( beri trkov) z norimi vozniki.....

Maratonac 14.08.2014 10:16

Ne govorimo o kačah v SLO ampak tam dol , kjer nismo doma in Ne poznamo tako dobro niti kje je najbližjI ZD , kaj šele, kje je Klinični center , kaj šele na kateri oddelek se mormao javiti. Še enkrat INFEKCIJSKA KLINIKA. Pa tam dol je samo en otok dolg  za pol Slovenije in so razdalje če imate srečo 50km do bolnice , če pa ne pa tudi 100 km ali pa z Visa,  ko samo vožnja s trajektom traja 3 ure , gre pa 2x na dan. Pik čim bližje srcu skrajšuje vaš čas  do doktorja. Pik v vrat zahteva takojšnjo helikoptersko posredovanje - tam dol , pik v nogo pa vam daje 6 h ćasa.

uploaded

 

Tale slika je pa tista , ki me je spomnila na to.  Kolikokrat počivate do vrha in kam se vsedete? Kam greste na pi? Zamislite da letite 30 navzdol , kača se pa sonči na cesti. Men je zaprla magistralno cesto v Bosni , da sem zadnji hip še ujel sam rob ceste in to 8m ceste , ne pa tale kolovoz od 2 m. Tlele je pa potem samo iz ceste v smrt - zaradi udarca v skalo ala Schumaher ali pa padec oz. vožnja čez njo. 

Na vsaki drugi turi naletim na kačo ,na Vidovo goro tudi na 3 naenkrat ,  tako da,  al vi niste pozorni in nič ne vidite ali pa gledate tja kamor ne bi smeli.

Na temle makedamu je na vsakih 300m vsaj ena , ki je mogoće tik pred vami prečkala cesto ostale so pa vpasu 5 m od ceste in se prehodu približujejo.

Zgoraj je omenjen način pomoči. Ne vem za kaj ne ledu ,   kajti  v bolnici so vsem dajali na rano ledene obloge. Sem ležal z njimi zato vem. A kolk so redki piki kač tam dol ? Jaz sem v Kninu z 45.000 prebivalci v MAJU mesecu   ležal z štirimi pičenim v sedemih dneh. Eden jo je fasal celo v vrat , ker se mu je pod kamen , na katerega je vedno pri ležanju dal glavo prej skrila kača.

LudViki 14.08.2014 10:29
Maratonac 14.08.2014 10:35
@LudViki:

www.youtube.com/watch?v=vLaX8 UvVUQw

Ne se hecat , lahko da ravno tebe useka !

primoz69 14.08.2014 10:37

Čakam, da se oglasi @presna, ki je letos junija kar nekajkrat kolovratil podolgem in počez čez severni Velebit. Verjetno bo povedal, da so tam kače mala malca, bolj se je za bat medotov in divjih svinj,...pri morebitnem srečanju z njimi pa do prihoda v bolnico nisi več s časom omejen...ni potrebe krik

Maratonac 14.08.2014 11:05
@primoz69:

Čakam, da se oglasi @presna, ki je letos junija kar nekajkrat kolovratil podolgem in počez čez severni Velebit. Verjetno bo povedal, da so tam kače mala malca, bolj se je za bat medotov in divjih svinj,...pri morebitnem srečanju z njimi pa do prihoda v bolnico nisi več s časom omejen...ni potrebe krik

Zdele si ga pa pihnu . A veš zakaj ? Ker medved ne bi mogel narediti 1km po temle kamnu in bi ostal brez tac. Divje svinje so pa mal nižje , kajti po kamnu ne morejo riti. Nisi pomislil pa na volkove , no teh pa res je , čeprav tudi oni niso tako visoko niti so na obalni strani ,  razen ko se iz Like umaknejo od ljudi. Tudi volka sem že srečal in to na robu vasi , ki leži tik ob magistralni cesti ob 18h, samo jaz v avtu , ne na kolesu.Ob žici tiste kasarne , ki je zagorela in eksplodirala pred 3 leti - Pađane.

eustahija 14.08.2014 11:32

Vsako tko opozorilo in napotki so dobrodošli. Ni se zajebavat v smislu ...to se meni ne more zgoditi ipd...

Se vedno nasmejim, ko se spomnim, d sem se peljal v avtu in je cesto prečkala kača..avtomatsko sem dvignil noge iz stopalk...
Jeb..če bi  jo pa sreču na kolesu, se bi pa usr.....od strahu in zapeljal s este v še večje sranjev zadregi

boyan64 14.08.2014 11:52

Tudi na kolesarski stezi v KR gori v bližini Zelencev sem jo videl ko je šla čez cesto. Verjetno je bila belouška. Mene pa ni preveč strah kač. Ko sem prvič imel v rokah pitona sem šele spoznal, da niso sluzaste in "nagravžne" ampak prav prijetne na otip. Kot fino usnje.

kseb 14.08.2014 11:55

Moja letošnja izkušnja z morja.

Brač, okoli 6.00 ure.

Šel tečt s kolegom. Tečeva vzporedno iz vasi po makedamsko skalnati poti ob morju. Greva nek pogovorni tempo, steza pa se rahlo spušča.

Naenkrat zagledam pred sabo na moji strani poti kar veliko kačo. Temna, z vzorcem na hrbtu, izrazito debela, velika glava, kak meter dolžine. Kolega skušam z roko ustaviti, vendar je ni videl in je stekel mimo nje. Na srečo ni bila na njegovi strani poti. Sam se komaj ustavim slab meter pred njo. Stopim nazaj za en meter in čakam. Kača pa lepo počasi čez pot in med skale. Nič, gremo počasi dalje. Na vse pozabim.

 

Ob prebiranju tele teme pa sem šel iskat katere kače živijo na Hrvaškem in evo: po vsej verjetnosti sva srečala tega Poskoka.

Torej imela sva več sreče kot pameti, ker bi jo zlahka spregledala in, če bi stopil nanjo bi me sigurno pajsnila.

 

Pa, lp

 

 

 

 

Maratonac 14.08.2014 12:18
@boyan64:

Tudi na kolesarski stezi v KR gori v bližini Zelencev sem jo videl ko je šla čez cesto. Verjetno je bila belouška. Mene pa ni preveč strah kač. Ko sem prvič imel v rokah pitona sem šele spoznal, da niso sluzaste in "nagravžne" ampak prav prijetne na otip. Kot fino usnje.

Mene tud ni strah ko vzamem v roke svojega pitona , ker moj ne pič , tud ugrizne ne, je bl lami podoben.

boyan64 14.08.2014 12:21
@Maratonac:
@boyan64:

Tudi na kolesarski stezi v KR gori v bližini Zelencev sem jo videl ko je šla čez cesto. Verjetno je bila belouška. Mene pa ni preveč strah kač. Ko sem prvič imel v rokah pitona sem šele spoznal, da niso sluzaste in "nagravžne" ampak prav prijetne na otip. Kot fino usnje.

Mene tud ni strah ko vzamem v roke svojega pitona , ker moj ne pič , tud ugrizne ne, je bl lami podoben.

Lami kaj.....mežik

Maratonac 14.08.2014 18:13
@boyan64:
@Maratonac:
@boyan64:

Tudi na kolesarski stezi v KR gori v bližini Zelencev sem jo videl ko je šla čez cesto. Verjetno je bila belouška. Mene pa ni preveč strah kač. Ko sem prvič imel v rokah pitona sem šele spoznal, da niso sluzaste in "nagravžne" ampak prav prijetne na otip. Kot fino usnje.

Mene tud ni strah ko vzamem v roke svojega pitona , ker moj ne pič , tud ugrizne ne, je bl lami podoben.

Lami kaj.....mežik

Pejd v živalski vrt in ji daj kos kruha , pa boš videl kaj !

boyan64 14.08.2014 19:22
Pa saj vem kaj misliš… (cumshoot)
LudViki 14.08.2014 23:10

Gremo se sekirat na zalogo!

AK2 15.08.2014 12:08



uploaded



presna 15.08.2014 12:46

Lep primerek, ampak ta ni nevarna, samo strah je gospod. smeh

majcka 15.08.2014 18:17

Ko enkrat takole vidiš, letiš čez balanco in nimaš časa prej študirat, kolk je nevarna. Tud če je samo slepec. neodločen

migaj 18.08.2014 10:19

www.youtube.com/watch?v=dhE5c 7krpV0 -pik modrasa/poskoka video

gorann316998 18.08.2014 11:56

gledas da zapeljes cez glavo pa noge v luftkaže jezik

drugace pa kaca ugrizne, ne picizapečateno

presna 18.08.2014 16:18
@migaj:

www.youtube.com/watch?v=dhE5c 7krpV0 -pik modrasa/poskoka video

To je pa Prpa, legenda iz Velebita, Baške oštarije. Letos sem vozil mimo njega, on je res legenda, pri njemu je fajn za prespat . Pri temle ugrizu je bil pa kr precej neroden. kaže jezik

www.hps.hr/info/planinarske-k uce/planinarski-dom-prpa/

Maratonac 30.07.2015 08:36

Predobro poznam Hrvaško , zato sem vam tudi vse praktično narisal !

 

www.zurnal24.si/smrt-po-ugriz u-kace-clanek-254083

 

 

Maratonac 16.08.2015 23:14

Če bi bilo malo bolj slabo vreme , se tole ne bi končalo tako hitro in uspešno ,  kot se je . Hvar- Vrbovska rešilec , gliser do Bola , pa rešilc do Supetra ,  pa gliser do Splita

 

www.zurnal24.si/sestletnika-n a-hvaru-ugriznila-kaca-clanek- 255056

 

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI