Sposobnost presnove OH

Domov > Forum > Sposobnost presnove OH

Sposobnost presnove OH

SORTIRAJ PO:
LC-triathlete 27.05.2015 18:11

Glede na to, da v Sloveniji še nobeden ni pisal glede sposobnosti presnove OH, sem si sam drznil nekaj skupaj dati. Upam da razumljivo...

lc-triathlete.com/2015/sposob nost-presnove-ogljikovih-hidra tov/

nanisimi 27.05.2015 21:27

Koristno predvsem za nas diabetike.

Hvala. nasmeh

Kreativc 27.05.2015 22:31

U jej. A praviš, da imajo Američani tolk tip 2 diabetesa, ker pojejo ogromno OHjev?

CKR.SI 27.05.2015 23:01

Kako se različni organizmi odzivajo na pretiran vnos sladkorjev ne vem. Naredil pa sem preizkus in 23 ur kolesaril izključno na gelih. Nič drugega ni bilo zaužito v tem času. Pil sem isotoničen napitek in sicer pol litra na vsako uro. Morda čez dan malenkost več in čez noč nekoliko manj. Počutil sem se ves čas odlično in bi po potrebi lahko z vožnjo nadaljeval. Prevoženih je bilo 192 km navzgor in enako navzdol. Višinske razlike se je nabralo za 11300 metrov. 

EndorphinS 28.05.2015 05:09

Če moraš jest OH jej riž ali pa polento.Za primer sem dal 100g kuhanega riža in so najbolj zdravi OH ker ne vsebujejo sladkorjev oz minimalno(slika)


uploaded


sladkor,sirup,geli to sam je strup najbolj zdrav je med(medvedi)
 

LC-triathlete 28.05.2015 06:34

Kreativc - diabetes tipa II je posledica vedno povišanega inzulina, inzulin pa najbolj dvigujejo OH, pa naj bodo v obliki pijač, krompirja ali polnozrnatih kosmičev

CKR.SI - najprej bravo za dosežek. Drugače si si pa že sam odgovoril, če skuriš cukr med aktivnostjo ni nobenega problema. Upaš dosežek z vnosom sladkorja ponoviti pred TVjem? ;-)

EndorphinS - se strinjam, da so "bolj" in "manj" zdravi OH, samo dejstvo je, da se vsi pretvorijo po zaužitju v glukozo, ki dviguje inzulin (razen če je fruktoza del polisaharidov, ki dela še večjo štalo). Če ne prebavljaš OHjev dobro, ti tudi zdravi krompir ne dene dobro...

CKR.SI 28.05.2015 09:00
@LC-triathlete:

Kreativc - diabetes tipa II je posledica vedno povišanega inzulina, inzulin pa najbolj dvigujejo OH, pa naj bodo v obliki pijač, krompirja ali polnozrnatih kosmičev

CKR.SI - najprej bravo za dosežek. Drugače si si pa že sam odgovoril, če skuriš cukr med aktivnostjo ni nobenega problema. Upaš dosežek z vnosom sladkorja ponoviti pred TVjem? ;-)

EndorphinS - se strinjam, da so "bolj" in "manj" zdravi OH, samo dejstvo je, da se vsi pretvorijo po zaužitju v glukozo, ki dviguje inzulin (razen če je fruktoza del polisaharidov, ki dela še večjo štalo). Če ne prebavljaš OHjev dobro, ti tudi zdravi krompir ne dene dobro...

Načrtujem ponovno maratonsko vožnjo v ta isti klanec in sicer gre tukaj za traso od Sostrega preko Pečarja na Žagarski vrh. Število krogov bom za malenkost povečal, ker si bom tokrat za razliko od prvič organiziral oskrbo in ne bom več samooskrbovalec. Kar se tiče tvojega vprašanja pa nimam nobenih zadržkov in lahko ob meni na cesti vsak počne kar hoče. Družbe mi tudi prvič ni manjkalo in sem z izjemo prvih treh krogov ves čas imel družbo kolesarjev. Nekateri so bili zelo vztrajni.
Moram pa se še odločiti kdo bo tokrat tisti, ki me bo hranil in si morda za razliko od prejšnjega s tem napravil tudi nekaj malega reklame.

nanisimi 28.05.2015 13:27

Diabetes tipa II ali tudi odpornost na inzulin.Inzulin je namreč zelo nestabilen encim,ki se razgradi zelo hitro. Zato ga je potrebno v telo vnašati z injekcijami obstajajo pa tudi pršila za v nos(hiter prehod skozi nosno sluznico),ker če bi inzulin zaužil oralno,bi se le ta razgradil še preden bi lahko začel opravljati svoje delo.

Večina bolnikov z diabetesom tipa II je predebelih in glavni vzrok za porast sladkorja je ta,da inzulin ne uspe dovolj hitro prodreti iz zamaščene trebušne slinavke. Se pravi zamik med hranjenjem in prihodom inzulina v obtok.
V mojem primeru,ko sem že nekaj let bil na inzulinu sem zdaj po izgubi 50 kg začel funkcionirati čisto normalno.
Inzulin je zame zgodovina kakšen povišan sladkor je samo še po močnejšem obroku in ekstremnem naporu,ampak se dokaj hitro v roku ene ure vrne v normalo.

Bolja ali manj zdravi OH-ji pa so mišljeni kot,katera hrana hitro in katera bolj enakomerno dviguje sladkor v krvi,temu se reče glikemični indeks.

 

www.nutrisslim.com/sportna-pr ehrana-in-hujsanje/beljakovins ka-dieta2/skriti-koticek/gi-ta bela

Se pravi če računaš na to da boš sladkor skuril hitro lahko pridejo v upoštev hranila z visokim GI če pa rabiš "občutek" sitosti za dalj časa (pride prav pri hujšanju) pa so dobra živila z nizkim GI.

 

p.s. link do članka sem včeraj poslal svojemu diabetologu in sva te danes na pregledu,obrala do kosti (Dr. Štotl piše študijo o udejstvovanju diabetikov v športu in pravi,da je tvoje pisanje izredno zanimivo) upam da se ti ni kolcalo.  mežik

EndorphinS 28.05.2015 18:54

Aja presnova OH. Ne, človeško telo ne more prebaviti OH. Najraje jih shrani kot tolščo v predelu trebuha in drugje po telesu. Citiram ''Reč, o kateri medicina šele zdaj prihaja do spoznanja, da je nevarna in nezdrava, pa čeprav ima tako opazno vlogo v naši prehrani. Gre za gluten. Gluten je beljakovina, ki jo je najti v pšenici, rži, ovsu,ječmenu... druga žita kot so koruza in riž vsebujejo podobne beljakovine vendar manj problematične.'' iz knjige Robb Wolf - PALEO SOLUTION(slovensko PALEORECEPT), KI JO PRIPOROČAM, DA SI JO PREBERETE. Ima 388 strani zato nea bom pisal o drugih stvareh kot so škrob, maščobe, vitamini, minerali, beljakovine.

Kar se pa tiče Sladkorja je pa No.1 droga.Na vsaki deklaraciji, opisu izdelka je sestavina sladkor, fuj.Celo v kruh že dajejo sladkor. čokolada na primer od 100g je 49g sladkorjaimage, pa dej to na vago sam teh 49g sladkorja pa jih pojej na žlico. me res zanima koliko jih je čisti kakaoimage
ki je grenkega okusa in ti tudi dajo energijo100g ima celo 603kcal.Ne sam naše telo in možgani so ful zdrogiran od tega cukra.Že od majhnega nas filajo s svinarijo, da nas lahko pol še enkrat  s farmacijo. Smo ja svobodni, lahko delamo kar na paše, očitno ne ,smo sužnji oblasti.



 

IZO 28.05.2015 19:32

Tako, malo za medmet: gledam Giro, kjer imajo bidone polnjene z vodo in ribjim oljem, v energetskih ploščicah pa ohrovt zavit v slanino. smeh


LC-triathlete 28.05.2015 19:47

Hja, IZO, bi tudi kot medmet rekel, da so si najverjetneje v redu starše izbrali, tudi zato so oni na Giru, mi pa na kavču ;-)
 

IZO 28.05.2015 19:59

Ja, tudi jaz si želim staršev s tako posebnim prebavnim sistemom...kul

Kreativc 29.05.2015 17:30
@LC-triathlete:

Kreativc - diabetes tipa II je posledica vedno povišanega inzulina, inzulin pa najbolj dvigujejo OH, pa naj bodo v obliki pijač, krompirja ali polnozrnatih kosmičev


Torej dobimo diabetes, ker pojemo preveč ogljikovih hidratov v obliki riža, krompirja, sadja, žitaric, pač "cukra" nasploh?

SODROVC 29.05.2015 17:45
@Kreativc:
@LC-triathlete:

Kreativc - diabetes tipa II je posledica vedno povišanega inzulina, inzulin pa najbolj dvigujejo OH, pa naj bodo v obliki pijač, krompirja ali polnozrnatih kosmičev


Torej dobimo diabetes, ker pojemo preveč ogljikovih hidratov v obliki riža, krompirja, sadja, žitaric, pač "cukra" nasploh?

Niti ne. Dobra peč vse pokur! So fantje že povedal, da so za zdravo žin zadovoljno življenje najpomembnejši dobri geni. Sledi zdrava prehrana, z roko v roki z urejenim življenjskim stilom. Tu mislim na službo, družino, zdravo in kreativno preživljanje prostega časa (ne mislim na šport). Manj stresa in manj rafinirane prehrane, bolj kakovostno je življenje oz./in zdravje. 
Meni zelo paše neoluščen riž, kuhan v mleku. Polenta/žganci z ocvirki za zajtrk - nič zaspanosti po obroku. Itd... 

nanisimi 29.05.2015 17:51
@SODROVC:
@Kreativc:
@LC-triathlete:

Kreativc - diabetes tipa II je posledica vedno povišanega inzulina, inzulin pa najbolj dvigujejo OH, pa naj bodo v obliki pijač, krompirja ali polnozrnatih kosmičev


Torej dobimo diabetes, ker pojemo preveč ogljikovih hidratov v obliki riža, krompirja, sadja, žitaric, pač "cukra" nasploh?

Niti ne. Dobra peč vse pokur! So fantje že povedal, da so za zdravo žin zadovoljno življenje najpomembnejši dobri geni. Sledi zdrava prehrana, z roko v roki z urejenim življenjskim stilom. Tu mislim na službo, družino, zdravo in kreativno preživljanje prostega časa (ne mislim na šport). Manj stresa in manj rafinirane prehrane, bolj kakovostno je življenje oz./in zdravje. 
Meni zelo paše neoluščen riž, kuhan v mleku. Polenta/žganci z ocvirki za zajtrk - nič zaspanosti po obroku. Itd... 

Z eno besedo, ZMERNOST pri vsem in si na konju. :)

EndorphinS 29.05.2015 17:59

Mleko je tudi strup za odraslega človeka in vse kar dela telo kislo. Telo mora biti bazično, mleko pa ga delo kislo. Odrasli kravi so dal pit mleko pa je poginla. mleko piješ samo v času zizanja.

 

SODROVC 29.05.2015 19:51

@ LC-triathlete: v redu članek. 
Jaz sem zaradi dela na gradbišču več let 4-5x/teden užival ribje konzerve. Vsaj 3x/teden so bile to skuše v mediteranskem olju (Delamaris), ostale dni losos v omaki (itak da so omake sladke, četudi so gorčične. Še najbolj sldkane so paradižnikove omake). Poleg je bila štručka, če se je dalo, z otrobi. Kile? Nisem jih nabral, ker delo v mrzlem okolju zahteva velik vnos kalorij, še najboljše!! so Kcal iz ojčnega olja in rib. Raznih prehladnih bolezni nisem imel. 
Pogosto sem že zjutraj užival ali oljčno ali pa konopljino olje s kruhom. Tako, kot to delajo ljudje v mediteranskem bazenu. Pa niso tako debeli, kot so menda povprečni Američani.
Oja, pa kar precej črnega vina iz Brd smo popili.mežik
 

picek.petelin 29.05.2015 21:15
@EndorphinS:

Mleko je tudi strup za odraslega človeka in vse kar dela telo kislo. Telo mora biti bazično, mleko pa ga delo kislo. Odrasli kravi so dal pit mleko pa je poginla. mleko piješ samo v času zizanja.

 

Primerjati prebava krave in človeka?

Ma ti si butel.

Janja 29.05.2015 21:37
@EndorphinS:

Mleko je tudi strup za odraslega človeka in vse kar dela telo kislo. Telo mora biti bazično, mleko pa ga delo kislo. Odrasli kravi so dal pit mleko pa je poginla. mleko piješ samo v času zizanja.

 

Ljudje se ravno po sposobnosti tvorjenja encima za razgradnjo mlečnega sladkorja (laktaze) v odrasli dobi gensko močno razlikujejo. Koliko tega encma se še tvori v odrasli dobi je poleg genetike odvisno tudi od prehrane. Se pa človek kot vrsta  glede tvorjenja laktaze v odrasli dobi razlikuje od ostalih sesalcev.
Recimo tem očitno mleko (veliko mleka) ne škodi:
sciencenordic.com/maasai-keep -healthy-despite-high-fat-diet  
po srukturi prehrane pa nekako paše v to temo  nasmeh

LC-triathlete 01.06.2015 10:43

@Sodrovc - kot že rečeno, smo si različni, zato vsem priporočati prehrano, ki temelji na OH, je malce neumno. Rezultati so vidni. Lepo pa, da si našel prehrano, ki ti ustreza, samo vseeno bodi pazljiv, ko priporočaš naprej.

@kreativc - diabetes dobimo predvsem zaradi non-stop povišanih nivojev inzulina. OH najbolj dvigujejo inzulin, pa naj si bodo iz športnih pijač ali iz polnozrnatih žitaric. 

@nanisimi - tudi zmerno z zmernostjo, bi rekel. Nekoga tudi "zmernost" pripelje do diabetesa. Pa tudi zmerni nasveti so bolj kot ne neuporabni (mal te packarije, pa mal te, pa še une, pa je sicer zmerno mal vsega, ampak na koncu je pa vseeno preveč).

@endorphinS - mleko strup za človeka? Vsakega? Kakšna študija, utemeljitev, znanstvena razlaga? (pa ne o kislo bazični teoriji, so naša telesa prepametna za take bučke (authoritynutrition.com/the-al kaline-diet-myth/

nanisimi 01.06.2015 22:57
@LC-triathlete:

@Sodrovc - kot že rečeno, smo si različni, zato vsem priporočati prehrano, ki temelji na OH, je malce neumno. Rezultati so vidni. Lepo pa, da si našel prehrano, ki ti ustreza, samo vseeno bodi pazljiv, ko priporočaš naprej.

@kreativc - diabetes dobimo predvsem zaradi non-stop povišanih nivojev inzulina. OH najbolj dvigujejo inzulin, pa naj si bodo iz športnih pijač ali iz polnozrnatih žitaric. 

@nanisimi - tudi zmerno z zmernostjo, bi rekel. Nekoga tudi "zmernost" pripelje do diabetesa. Pa tudi zmerni nasveti so bolj kot ne neuporabni (mal te packarije, pa mal te, pa še une, pa je sicer zmerno mal vsega, ampak na koncu je pa vseeno preveč).

@endorphinS - mleko strup za človeka? Vsakega? Kakšna študija, utemeljitev, znanstvena razlaga? (pa ne o kislo bazični teoriji, so naša telesa prepametna za take bučke (authoritynutrition.com/the-al kaline-diet-myth/

Jaz sem se "rešil",ostalim na podobni poti pa želim,da se naučijo poslušati svoje telo,pa bo :)

Pa saj si že ti napisal,vsak mora sam odkriti kaj mu paše in kaj ne.

EndorphinS 14.06.2015 05:13
@janja:
@EndorphinS:

Mleko je tudi strup za odraslega človeka in vse kar dela telo kislo. Telo mora biti bazično, mleko pa ga delo kislo. Odrasli kravi so dal pit mleko pa je poginla. mleko piješ samo v času zizanja.

 

Ljudje se ravno po sposobnosti tvorjenja encima za razgradnjo mlečnega sladkorja (laktaze) v odrasli dobi gensko močno razlikujejo. Koliko tega encma se še tvori v odrasli dobi je poleg genetike odvisno tudi od prehrane. Se pa človek kot vrsta  glede tvorjenja laktaze v odrasli dobi razlikuje od ostalih sesalcev.
Recimo tem očitno mleko (veliko mleka) ne škodi:
sciencenordic.com/maasai-keep -healthy-despite-high-fat-die t  
po srukturi prehrane pa nekako paše v to temo  nasmeh

Massai pijejo mleko in to termično neobdelano vendar dodajo kri(glukozo) in pa urin(soli) in z mešanjem teh komponent spremenijo kemično sestavo mleka(največ tega koktajla2-3mesce spijejo pri obredu k mladenič postane bojevnik)drgač pijejo vodo takoj za živino ki jo pasejo 24/7. Če se lahko pohvalimSam sem preživel 38 dni z eno od družin massaijev in pa z bušmani iz kalahari puščave. Človeško telo predvsem pa možgani rabijo samo glukozo. Mleko povzroča drisko.

EndorphinS 14.06.2015 05:54
@picek.petelin:
@EndorphinS:

Mleko je tudi strup za odraslega človeka in vse kar dela telo kislo. Telo mora biti bazično, mleko pa ga delo kislo. Odrasli kravi so dal pit mleko pa je poginla. mleko piješ samo v času zizanja.

 

Primerjati prebava krave in človeka?

Ma ti si butel.

Se človek ni vedu ka je užitno in kaj ne , videl je žival ki je rastline, ki je drugo žival in tudi sam posnemal(primerjal) te živali s seboj. tud medvedek ni vedu da bo ''zadet'' ko bo pojedel gobo.

Tisto nakoncu pa naj vzamem kot kompliment ali žaljivko? 

giovanni 14.06.2015 10:14

Sam člankov ne brat...a ne vidte da je vsake pol leta druga hrana moderna.Jej tisto kar ti zadiši in v mejah normale.Je seveda problem ind. predelane hrane in pa gensko spremenjene...tukaj pa žal ne moremo nič.Pa ne govort da so določene hrane strup za telo-nesmisel!

EndorphinS 16.06.2015 20:13

@janez 

@giovanni:

Sam člankov ne brat...a ne vidte da je vsake pol leta druga hrana moderna.Jej tisto kar ti zadiši in v mejah normale.Je seveda problem ind. predelane hrane in pa gensko spremenjene...tukaj pa žal ne moremo nič.Pa ne govort da so določene hrane strup za telo-nesmisel!

 Modnim smernicam ne sledim, ker imam svoj stil. Jem samo meso, dišijo itak samo začimbe in dajo okus jedem. V evropi ni gensko spremenjene hrane''baje'', ampak je začinjena s pesticidi, zato pa umirajo čebele in druga živa bitja... seveda lahko. Pa nea mi govori je reku, te ti pa narišem ne- smisel. smeh Da ne bo strup oz. tako negativno zvenelo - mleko je zdravilo za osteoporozo, vemo pa, da mleko zakisuje telo in je kislost telesa glavni vzrok te bolezni.Res, ne razumem.Pri zakisanosti telesa pa se notranji organi pregravajo in stem se veča možnost obolenj. V sloveniji je 45% odraslega prebivalstva intolerantnega  na laktozo in 5% dojenčkov (nekatere mamice pa sploh nea proizvajojo mleka)pa ne zaradi genskega zapisa ampak načina prehranjevanja)

-BLAŽ- 17.06.2015 22:27

Živa groza!!

Kakor vas jaz razumem, znanost še do danes ni pogruntala kaj bi morali jesti, čeprav je človek že od pamtiveka isti??

 

nogav1ca 17.06.2015 23:08

"Milk and dairy products neither produce acid upon metabolism nor cause metabolic acidosis, and systemic pH is not influenced by diet. Observations of higher dairy product intake in countries with prevalent osteoporosis do not hold when urban environments are compared, likely due to physical labor in rural locations." 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2 2081694 

ilovemyWili 19.06.2015 10:33

Sem samo še ena, ki se je bala sladkorjev in belih OH, ki pa so na črni listi čisto po nepotrebnem. Pred kratkim sem zaradi kandide (ki sem jo fasala, ko nisem uživala nič cukra, in zelo malo OH!!!), prešaltala na t.i. plant based diet, kjer ješ vegansko, veliko OH, veliko sadja = veliko cukra? 
Moj rezultat: odlično počutje, brez kandide, brez trebušnih težav, polna energije, goniš lahko ko blesav :D

prebrala knjigo The China study in The starch solution, kjer doktorji, govorijo o raziskavah in kako ubistvu maščobe in preveč proteinov vplivajo na razne bolezni nove dobe. Torej cuker- seveda nepredelan ni škodljiv.  Veliko ljudi, ki je prešaltalo na vegansko, visoko hidratno hrano ima podobne izkušnje. 
glede inzulina:
 vimeo.com/118193797?fb_ref=em bed

Mogoče se kdo ne bo strinjal z mano, popolnoma razumem, vsakemu pač svoje. Ne mislim prepričevat, ampak samo povedati moje izkušnje  .
LP  

ilovemyWili 19.06.2015 10:36
@SODROVC:
@Kreativc:
@LC-triathlete:

Kreativc - diabetes tipa II je posledica vedno povišanega inzulina, inzulin pa najbolj dvigujejo OH, pa naj bodo v obliki pijač, krompirja ali polnozrnatih kosmičev


Torej dobimo diabetes, ker pojemo preveč ogljikovih hidratov v obliki riža, krompirja, sadja, žitaric, pač "cukra" nasploh?

Niti ne. Dobra peč vse pokur! So fantje že povedal, da so za zdravo žin zadovoljno življenje najpomembnejši dobri geni. Sledi zdrava prehrana, z roko v roki z urejenim življenjskim stilom. Tu mislim na službo, družino, zdravo in kreativno preživljanje prostega časa (ne mislim na šport). Manj stresa in manj rafinirane prehrane, bolj kakovostno je življenje oz./in zdravje. 
Meni zelo paše neoluščen riž, kuhan v mleku. Polenta/žganci z ocvirki za zajtrk - nič zaspanosti po obroku. Itd... 

Gene imamo menda vsi enake :D, lahko pa se dobri aktivirajo z dobro prehrano in pravim življenskim slogom :D
In če bi od riža dobili diabetes, bi bila cela Azija bolna. Tako pa to prihaja v te države šele z bolj mesno/maščobno hrano ter seveda predelano. 

puhek 19.06.2015 10:40
@ilovemyWili:

Sem samo še ena, ki se je bala sladkorjev in belih OH, ki pa so na črni listi čisto po nepotrebnem. Pred kratkim sem zaradi kandide (ki sem jo fasala, ko nisem uživala nič cukra, in zelo malo OH!!!), prešaltala na t.i. plant based diet, kjer ješ vegansko, veliko OH, veliko sadja = veliko cukra? 
Moj rezultat: odlično počutje, brez kandide, brez trebušnih težav, polna energije, goniš lahko ko blesav :D

prebrala knjigo The China study in The starch solution, kjer doktorji, govorijo o raziskavah in kako ubistvu maščobe in preveč proteinov vplivajo na razne bolezni nove dobe. Torej cuker- seveda nepredelan ni škodljiv.  Veliko ljudi, ki je prešaltalo na vegansko, visoko hidratno hrano ima podobne izkušnje. 
glede inzulina:
 vimeo.com/118193797?fb_ref=em bed

Mogoče se kdo ne bo strinjal z mano, popolnoma razumem, vsakemu pač svoje. Ne mislim prepričevat, ampak samo povedati moje izkušnje  .
LP  

se pridružujem .. sicer se še učim nekaj stvari ampak tole zgleda da drži..

Če prestopim nazaj in jem staro hrano bodisi meso ali MLEKO (čokolado) , piškote.. dobim močne prebavne motnje. Drugače mi pa nič ne manjka

 

DOGMA, da ti stvari manjkajo če ne ješ mesa in mleka je čista LAŽ. je pa res, da moraš jesti zelo raznovrstno hrano tudi priprava je lahko popolnoma drugačna od tega kar MI POZNAMO.

 

Kuhinja se obrne na glavo :) ... sedaj imamo polno BIO sadja in zelenjave.. oreščkov, razne kaše.. razna žita polnozrnata ..

 

nekdo bi rekel, da si potem omejen samo na nekaj jedi.. dejansko se zgodi preobrat .. in vidiš kako monotono smo mi jedli PREJ in s tem stradali telo dušili od znotraj.

 

še stranski učinek odkar tako jem -> 15 manj srčnega utripa v naporih :)

 

LP

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI