Pokanje v kolesu

Domov > Forum > Pokanje v kolesu

Pokanje v kolesu

SORTIRAJ PO:
mediterano 22.07.2015 11:05

Leta 2012 sem kupil novo karbonsko kolo in od takrat mi pri pedaliranju nekaj poka v njem. Naj povem, da ob začetku sezone nikoli in da se vse skupaj začne po nekako 500 do 1000 prevoženih km in ne preneha, kljub temu, da so tudi že na servisu kolo večkrat poservisirali, namazali, pregledali, prišraufali kar je bilo potrebno itd... Zadeva se pojača pri močnejšem pritiskanju na pedale in tudi ko 'aufzicam', poka pa v ritmu obračanja pedalov, zato smatram, ga gre za neki problem v zvezi s pedali ,gonilnim ležajem ai okvirjem. Serviser pravi, da z gonilnim ležajem sicer ni nič narobe, vsaj po njegovi oceni ne, pa tudi okvir zgleda nepoškodovan. Vzrok je enostavno neznan, tako meni kot serviserjem. Po zvoku sodeč pa poka nekaj karbnoskega oz. plastičnega, vsaj tako je slišati.  Sedežna opora tudi ni, ker poka tudi ko poganjam stoje. Sam pri sebi sem izključil že skorajda vse razen gonilnega ležaja in samega okvirja. Bi torej poskusil še z menjavo gonilnega ležaja? Naj dodam še, da ne sodim med ravno najlažje  kolesarje zato me zanima, ali lahko gre tudi za pokanje samega okvirja zaradi prevelike teže. Hvala!

Mlinar 22.07.2015 11:18

sem mel podoben problem in sem sem zamenjal serviserja... po njegovem temeljitem pregledu, menjavi BB, podmazani sedežni opori,... me je poslal nazaj v trgovino kjer kupil kolo z opozorilom o naboru opravljenega dela... zamenjali so mi počen okvir...

Periglej 22.07.2015 11:20

Sem imel podoben problem, snel sem ležaj ven in ga (očitno) zasukanega motniral nazaj in je pokanje izginilo.

mediterano 22.07.2015 12:09

Okvir pravim da po podrobnem večkratnem pregledu zgleda cel in bi po moje pokal tudi ko ne pedaliram. In verjetno bi se v 3 letih, kar vozim kolo, to začelo kazati kako drugače. Skratka, zunanjih poškodb okvirja ni videti.

VILI63 22.07.2015 12:32

Meni je pokalo tam, ko je zobnik pritrjen na gonilko (oziroma tista "zvezdasta puša" vtisnjena v karbonsko gonilko) - porihtali pri proizvajalcu (MICHE) in ne poka več (tok tok po lesu).kul

JaMa 22.07.2015 12:37

kaj pa sama pedala? Meni so pokali tudi cleati na čevljih. Slišalo se je pa kot da mi bo ravnokar gonilni ležaj pri sedežu ven pogledal. 
A poka samo pri pritisku na eno pedalo ali pri obeh?  Poskusi "na suho" ... daj pedalo v najnižjo lego, in ga pritiskaj z nogo, hkrati pa z roko tišči kolo v drugo stran.. če pri tem poka potem je sredina.  

biemsi 22.07.2015 13:10

No škoda da to pokanje prenašaš že toliko let, kot sam pišeš... Če ti poka od novega, bi dokler je bila garancija veljavna to bilo lažje rešiti, navsezadnje če ne drugače z zamenjavo kolesa. 
Sedaj pa poskusi zamenjati serviserja... Pokati ne sme.  

fuego 22.07.2015 14:17

A so ti pogledali ležaj gonilke?

FAUSTO 22.07.2015 14:22

Diagonoza je jasna! Zamenjaj blokeje na šprintarcah!

misko.pisko 22.07.2015 14:59

Meni je letos kar naenkrat začelo pokat.

vzrok, premalo zašraufana/zategnjena pedala , pa jih imam gor že 3 leta, brez da bi karkol delal na njih.
 

mediterano 22.07.2015 16:18

Ravno včeraj sem ga pripeljal iz servisa in bilo je vse pregledano, namazano, prišraufano, ampak pokanje se nadaljuje. Danes sem zamenjal pedale in sedaj bom jutri videl, kako bo... Je pa res, da bi moral že ob nakupu vztrajati da se pokanje odpravi, pa nisem. Je morda lahko vzrok tudi v tem, da spradam med nekoliko težje kolesarje?

D4m1j4N 22.07.2015 16:21
Pri meni so bili simptomi enaki...vse smo pregledali in podmazali pa ni nič pomagalo, nakar sem čisto ponesreči pri menjavi ležajev v pestih odkril, da je počena račna na obroču. Slišalo se je pa kot da poka v gonilnem ležaju ali pa nekje okrog njega. :)
mediterano 22.07.2015 16:35

Če bi bila račna, bi verjetno pokalo tudi , ko ne vrtim pedalov, ampak poka samo takrat in to v ritmu pedaliranja. Včasih aufzicam iz poskakujem, tako da čimbolj obremenim okvir, a ne poka nič. Čim pa spet zavrtim pedale, pa spet poka. Čista jeba! Ampak kot sem že omenil v uvodnem postu, ne začne pokat ob začetku sezone, ampak nekako po 600 ali 700 narejenih km. Kot da bi se nekaj odšraufalo, uleglo ali kaj podobnega. Aja, pa tudi na trenažerju ne poka. Morda zato, ker tam ni takih obremenitev. Čist sem že izgubil voljo zaradi tega, ne manjka mi več veliko, da bom bicikl enostavno dal v oglas, pa adijo.nagubano čelo

Tecumseh 22.07.2015 16:39
@FAUSTO:

Diagonoza je jasna! Zamenjaj blokeje na šprintarcah!

Tudi meni je ta enostavna rešitev pomagala. Pa mi je tudi pokalo kot hudič. Misli sem da mi kolo razpada vsakokrat ko sem aufzical.  
Potem sem pogruntal da blokeji ki imajo spodaj gumirane vstavke za lažjo hojo niso "kompatibilni" s pedali. Ko sem namestil  blokeje ki nimajo gumiranih delov je zadeva  nehala pokat. 

Surts 22.07.2015 17:02

Poglej še centriranost zadnjega kolesa (enakomerno in dovolj napete napere), včasih se napere drgnejo med sabo in se sliši kot pokanje

boyan64 22.07.2015 18:01
Probaj se peljat krog v supergah.boš takoj videl če so blokeji.
Maratonac 22.07.2015 18:56

Sposodi si zadnje kolo , pa boš videl ali je problem v obroču ali pa v geštelu .

mediterano 22.07.2015 19:44

Ja, ja jutrišnjo turo sem že zamenjal pedale, pa bomo videli kaj bo. V obroču pa dvomim da je, ker mi poka točno v ritmu pedaliranja. Kaj bi pa lahko v geštelu bilo, če je tu problem? Poškodovan ni.

Redblack 22.07.2015 20:35
Meni se je pokanje pojavilo pri carbonskem okvirju pri večjih hitrostih +40, z serviserjem smo pregledali vse, pedala, gonilki-ležaje, sam sem po 1 mesecu ugotovil da poka pod sedežem integrirana opora, namazal z tekočo mastjo in imam sedaj mir.
Wikka 22.07.2015 21:57
Pozdravljen,

Tudi meni je pokalo, zelo je nadležno... meni je pokalo eno pedalo. Po nasvetu kolegov sem ga fajn namastil, torej notranjost mehanizma, ki blokira bloker in sedaj imam že nekaj časa mir.

Drugo kar mi pride na pamet, pa so seveda špice, predvsem zadnjega kolesa, kot je že nekdo napisal. Morda se je kakšna špica spustila in drgne ob drugo... probaj pobrenkati po špicah, tako z nohti frcni ob vsako špicio, da vidiš kako se oglašajo.

Srečno pri odpravi škrtanja.

Lp marko
D4m1j4N 22.07.2015 22:53
@mediterano:

Če bi bila račna, bi verjetno pokalo tudi , ko ne vrtim pedalov, ampak poka samo takrat in to v ritmu pedaliranja. Včasih aufzicam iz poskakujem, tako da čimbolj obremenim okvir, a ne poka nič. Čim pa spet zavrtim pedale, pa spet poka. Čista jeba! Ampak kot sem že omenil v uvodnem postu, ne začne pokat ob začetku sezone, ampak nekako po 600 ali 700 narejenih km. Kot da bi se nekaj odšraufalo, uleglo ali kaj podobnega. Aja, pa tudi na trenažerju ne poka. Morda zato, ker tam ni takih obremenitev. Čist sem že izgubil voljo zaradi tega, ne manjka mi več veliko, da bom bicikl enostavno dal v oglas, pa adijo.nagubano čelo

Ne pokalo mi je točno tak kot si ti napisal...pri aufzicanju po ravnini pa večinoma ne...in pa vedno je začelo po nekaj sto km ne takoj po servisu...
MatMat 23.07.2015 00:46

Tudi meni je 2 leti nazaj delalo klik-klik ob močnejšem pritisku na pedala. Zelo nadležno, kolo je bilo pa novo, staro le 2 meseca. Sicer je šlo za aluminijast okvir, pa vseeno. Najprej sem prečekiral če je kaj lufta v gonilnem ležaju, pa pri pedalih in v krmilnem ležaju. Vse je bilo ok. Z mastjo sem obilno namazal tudi sedežno oporo, pa je še vedno pokalo. Hmmm...po prebiranju raznih forumov sem ugotovil vzrok pokanja. V mojem primeru je šlo za premalo zategnjen imbus šrauf na gonilki.

Pri nekaterih je bil vzrok pokanja tudi v špicah oz. niplih. Tega sam sicer še nisem počel, ampak baje je fino da se s kakšnim šiviljskim oljčkom malo podmaže niple.  

Predlog:
z imbusom preleti vse možne šraufe na biciklu in če je kakšen preveč losan, ga na rahlo zategni. Pa ne zateguj na silo, to delaj z občutkom!


Hercio 23.07.2015 08:18

Vzrokov za karkoli - pokanje recimo, je vsaj toliko kolikor je sestavnih delov. Mal poslusaj, da vsaj okvirno ocenis izvor, ceprav je to veckrat nezanesljivo, ker se zvoki zelo dobro prenasajo po okvirju.

Enkrat sem naletel pri mojem mehaniku, ki je imel podoben problem. Resil ga je z menjavo podložke drugačnega materjala na osi gonilke.

Sam sem tudi imel imel problem - vzrok je bil okvir.

Srecno!

mediterano 23.07.2015 11:29

Se strinjam, vzrok za pokanje je lahko mali milijon.nagubano čelo Danes sem naredil turo s čisto navadnimi pedali in supergami in pokanja ni bilo. Zdaj, ali gre za naključje ali je res vzrok v pedalih oz. blokejih, ne vem. Dejstvo pa je, da je danes šlo brez vseh zvokov, razen malce pokov okvirja ob kolesarjenju v hrib, kar pa ni problem. Upam, da je res vzrok v pedalih ali blokejih, ker če je tako, je to še najmanj.kul

madafaka 24.07.2015 06:35

men je pa pokal karbonski okvir.sm mislu da je štanga pod zicom počena.če si skaku mal po zicu je pokal.pa pri poganjanju zelo nadlezno.pol sm pa zic vn uzeu pa cev spucu ,pa sedezno oporo pa se mal sm jo odzagu ker se mi je zdel da sedezna opora v cevi pritiska na šrauf od nosilca bidona.ko sm skp sestavu ne poka zdj ze 3 mesce.ne morm vrjet.res sm bil preprican da je pocen okvir kul

kosmata_noga 24.07.2015 15:30
@mediterano

Znamka in model kolesa?
dobrouc 26.07.2015 11:08

Ja tudi meni nekaj poka ,sem mislil da v kolenu ?nagubano čelo

 

mediterano 28.07.2015 13:46
@kosmata_noga: @mediterano

Znamka in model kolesa?

Felt AR5 2012 letnik.

DF 10.08.2015 20:22

Imam podobni primer, pri padeliranju mi na trenutke začne pokati kot da mi bo okvir razklalo na pol. Problem je ker ne vem kje bi bil vzrok, zamenjal sem že gonilni ležal, ki mi je bil malo sumljiv ter kolo komplet razstavil ter podmazal in nazaj. A samo pokanje ostaja. Hkrati sem tudi preveril na 2 parih obročev, na karbonskih ter alu/carbon. Pri obeh pokanje ostala vendar pri alu/carbon je vse bolj tišje. Najbolj mi je zanimivo ker se to pokanje pojavi na trenutke, tako da sumim da ni problem v okvirju ali pač? Samo pokanje ni odvisno od vožnje sede, stoje, močnega pritiskanja ali lahkotno pedaliranja.

Maratonac 10.08.2015 20:58

Poka vam lahko tudi zaradi vijaka,  ki drži plastiko zajl menjalnikov pod BB-ejem in je mogoče predolg ter pritiska v BB znotraj ležišča.

Zakaj pokajo samo take drage stvari . Men pedala za 22 € nič ne pokajo .

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI