SPD pedala

Domov > Forum > SPD pedala

SPD pedala

SORTIRAJ PO:
skyline 24.09.2015 13:51

Pozdravljeni,
Na 29 Hardtailu bi rad zamenjal pedala. Želel bi pa takšna, ki bi bila kombinacija SPD in čisto klasičnih. To pa zato, ker bi tu pa tam imel obute navadne superge, če se z njim odpeljem na kavo in nenazadnje ker se na spustih ne počutim varnega, če bi bil zapet na pedala.
 Ima kdo kak pameten predlog?

motofrik 24.09.2015 17:45

Te, CYTEC, imam na letošnjem 27.5'' tudi jaz. Iz preprostega razloga, ker sem jih 2001 namontiral na takrat kupljenega 26'' Grisley-a in so do letos zdržala brez poškodb. Kako že pravijo -ne menjaj konja, ki zmaguje.. Sicer sem hotel obojestranski SPD, pa me je mojster pregovoril, da je bolje kombinirano.

Wikka 24.09.2015 21:41
Jaz pa ti svetujem obojestranski shimanov SPD in na eno stran blokiraš prav tako shimanov nastavek za navadne čevlje. Imel sem tudi že konkurenčne nastavke, tipo BBB, vendar so originalni bistveno kakovostnejši. Vsaj moja izkušnja je taka. V bistvu je ta varianta bistveno lažja od tiste kombinirane, ki so večinoma železne... no, ja, nekatere so tudi alumnijaste, ampak tiste so precej dražje...

Lp marko
Mlinar 24.09.2015 23:31

sam te nastavki so ozki... sam enkrat sm probu pa ne bi več - nimaš kontrole

skyline 25.09.2015 08:10

Te Shimano PD-A530 se mi kar dopadejo. Se pa bojim, da so bolj primerni za na cesto, kot pa MTB. Bi bilo za probat, če noga ne drsi iz njih. Profil se mi zdi nekako "umirjen" :)

Noe 25.09.2015 08:26
skyline 25.09.2015 09:07
@Noe:

www.veb-company.si/izdelek/34 28/pedala-shimano-spd-pd-m530 . html

še v črni izvedbi.

Mislim, da imajo ta obojestranski SPD. So model M530, tiste zgoraj pa A530

Girogio 25.09.2015 09:18

Uporabljam A530. Za neke hude tehnične spuste vsekakor niso primerni, bo noga drsela. Bolj za družinsko vožnjo ko ne bi rad uporabljal SPD čevljev.
M324 so težji in so mi delovali precej 'bulky'. 

Noe 25.09.2015 10:27

Se posipam s pepelom zaradi napake. Imajo pa A530 v Škofja Loki ali pa v Luciji.

www.extremevital.com/sl/koles a/pedala-shimano-pd-a530-p-787 6.html

Wikka 25.09.2015 14:49
@Mlinar:

sam te nastavki so ozki... sam enkrat sm probu pa ne bi več - nimaš kontrole

res je da niso nevem kako široki... so pa dobre izdelave in jaz jih kar rade volje uporabljam... res pa je da ne za DH... jaz sem osebno takrat vseeno rajši zapet...

ampak @skyline pravi, da bi take pedalke uporabljal predvsem za skočit na kak kafe... tako da za moje pojme je to prava odločitev...

lp marko

uploaded

Maratonac 25.09.2015 18:00

Jaz imam te plastične nastavke skoz gor , ker držijo pedal obrnjen navzgor, da ni treba iskati vpenjanje, za prislonit kolo na pločnik in pa v slučaju okvare čevlja , da se pride domov, pa še eno stran varuje pred uporabo , tako da je zmeraj tudi tu rezerva.

rookie007 21.04.2018 16:26
Tema že nwkaj časa počiva, imam pa vprašanje v zvezi s spd pedali.
Kako hudiča jih lahko staknem!?
Ko sem kupil kolo, sem dal original dol in gor spd.
Pedala imajo kovinski navoj kolo pa ima alu nosilko.
Rad bi jib odstranil in nataknil kombinirana.
Predlogi za stikanje?
S ključem jih ne premaknem niti milimeter...
Hvala!
copi 21.04.2018 19:33
@rookie007Tema že nwkaj časa počiva, imam pa vprašanje v zvezi s spd pedali.
Kako hudiča jih lahko staknem!?
Ko sem kupil kolo, sem dal original dol in gor spd.
Pedala imajo kovinski navoj kolo pa ima alu nosilko.
Rad bi jib odstranil in nataknil kombinirana.
Predlogi za stikanje?
S ključem jih ne premaknem niti milimeter...
Hvala!
V napačno stran vrtiš ključ.Desno pedalo ima desni navoj, levo pedalo pa levi.

rookie007 21.04.2018 20:35
Tudi to poskusil, ne premakne se nikamor...
Morda cev na ključ, za večji moment?
jesen 13.08.2018 14:33
 Bolj kot tehnična plat pedal me zanima, v čem je prednost uporabe SPD pedal, kje se ta vidi potem ? 
fuego 13.08.2018 15:44
@jesen
 Bolj kot tehnična plat pedal me zanima, v čem je prednost uporabe SPD pedal, kje se ta vidi potem ? 
 Najprej...stopalo imaš pozicionirano točno tam kjer mora bit..se pravi sredina osi na kosti palca. Kadar si pripet tudi ni možnosti, da ti ob mokrem vremenu noga zdrsne s pedala. Pri pedaliranju vlečeš tudi gor, se pravi, da zmanjšaš mrtvi hod. V glavnem veliko je prednosti. Za sebe vem, da pred uporabo SPD-jev dosti strmih detajlov nisem uspel odfurat. Tudi pri vožnji čez korenine imaš nogo vedno na pedalu, lažje je preskočit oviro itd....Ne vem kako sem se lahko včasih vozil brez..kadar vozim kolo s teniskami mi je kar malce nenavadno.
ElTorro 13.08.2018 19:45
Jap.....SPDji so ena od tistih stvari v življenju, za katere sploh ne veš, da jih rabiš....ko pa jih enkrat imaš, pa si težko predstavljaš, da bi moral spet biti brez.
Lentus 13.08.2018 21:04

Sem ravno hotel glede pedal postaviti eno laično vprašanje v eni drugi temi, pa vidim, da glih tu debata teče o tem.

Se pravi, da bom z SPD pedali, določeni hrib prevozil hitreje, oziroma lažje kot brez SPD? Dvomim pa, da bom ta isti hrib potem prevozil z nižjim srčnim utripom, saj bom moral ravno tako vložiti enako količino energije, ker bom kljub temu moral premagati enak naklon. Ali se motim?

kamencek 13.08.2018 21:34

Pred leti sem vozil s prijateljem na Jelendol. On s specialko in SPD pedali, jaz s hibridom in v supergah. Zmenila sva se, da se ne čakava. Vsak po svojih zmožnostih. On je šel naprej, jaz za njim. Ni se obračal in ni vedel, kje sem. Ko se je naposled obrnil, ni mogel verjeti - bil sem na njegovem zadnjem kolesu. In še sem imel rezerve v nogah.

Oba sva bila prepričana, da v supergah proti njegovim SPD pedalom nimam za burek.

Ne trdim, da superge lahko kljubujejo SPD pedalom in šprintericam s togim podplatom. Vsekakor pa se na daljši rok pozna prednost vpetih čevljev s togim podplatom, ker lahko z njimi premaguješ mrtvi hod in ker se sila pritiska razporedi po celem podplatu.

fuego 14.08.2018 08:00

@kamencek

Pred leti sem vozil s prijateljem na Jelendol. On s specialko in SPD pedali, jaz s hibridom in v supergah. Zmenila sva se, da se ne čakava. Vsak po svojih zmožnostih. On je šel naprej, jaz za njim. Ni se obračal in ni vedel, kje sem. Ko se je naposled obrnil, ni mogel verjeti - bil sem na njegovem zadnjem kolesu. In še sem imel rezerve v nogah.

Oba sva bila prepričana, da v supergah proti njegovim SPD pedalom nimam za burek.

Ne trdim, da superge lahko kljubujejo SPD pedalom in šprintericam s togim podplatom. Vsekakor pa se na daljši rok pozna prednost vpetih čevljev s togim podplatom, ker lahko z njimi premaguješ mrtvi hod in ker se sila pritiska razporedi po celem podplatu.

Imam ena kombinirana pedala in včasih sem jih na določenih delih odpel, ker sem mislil, da če ne bom zvozil bom hitreje stopil dol. Pa se mi je zgodilo, ko sem vozil čez korenine, da mi je ravno zaradi tega, ker nisem bil pripet, zaradi rukerjev noga zdrknila s pedala. Pri drugi vožnji sem gonil v zelo strm 19% makadamski del. Spet sem se odpel in sredi klanca stopil dol. Naslednjič sem isti klanec vozil zapet in sem ga zvozil. Enostavno imaš več moči, ker še vlečeš gor. Sploh se pozna tudi na specialki, ko je treba aufzicat, ker lahko s polno močjo pritisneš na pedala. Kar se tiče pa vožnje na kadenco...si pa sploh ne znam predstavljat, da bi lahko gonil kolo z 90-100 obrati brez da bi bil pripet. Prednost SPD pedal opaziš, ko začneš resno gonit kolo. V kolikor se tu in tam vsedeš na kolo jih res ne rabiš. Ljudje pa se jih na začetku izogibajo, ker jih je strah. Preden sem sam imel SPD-je sem enkrat na enem vzponu srečal bivšega sodelavca. On jih je imel. Ko sva se potem spustila po enem strmem razritem asfaltu je on šel raje peš, ker se je bal, da bo padel. Se pa lahko prej poškoduješ, ko ti noga zdrkne s pedala in ti pedalo zabije ali v meče ali pa v golenico. Sem že videl na youtube-u, ko so fantje vozili flat pedala pa so mu vijaki natrgali zadnji del noge.

Pa še to...začetnike tudi vidiš, ko imajo stopalo na sredi pedala ne na kosti palca.

ElTorro 14.08.2018 10:24

Jaz se z SPDji počutim bolj varno na kolesu, občutek nadzora je neprimerno večji, še posebej z MTBjem po kakšnih singlicah. Preprosto veš, da ko se boš postavil na pedala, bodo noge ostale tam, in ne bodo nikamor zdrsnile.

Edino na najhujših delih spusta včasih odklopim, da lahko bremzam še z nogami ne samo rokami :)

Po mojem občutku je verjetnost, da padeš z SPDji precej manjša kot s flat pedali....je pa seveda res, da če do padca pride, je ta ponavadi hujši. Če ti recimo nek avto vzame prednost, boš vpet bistveno manj elegantno poletel čez havbo...

lone_rider 14.08.2018 10:38
 K sreči ne vem iz lastnih izkušenj, ampak mislim, da bi poletel enako elegantno, saj bi se pedalo moralo takoj odpeti... kot smučke iz vezi pri padcu na smučišču.
fuego 14.08.2018 15:02
 Sem že parkrat preizkušal in se pedala res hitro odpnejo. Ravno zadnjič sem se vzpenjal po eni res strmi pešpoti v lokalnem gozdu, ko zaradi ene korenine nisem zvozil. V trenutku sem se odpel. Imam pa multidirectional ploščice, ki se odprejo tudi ko privzdigneš nogo, daš na stran....
StaraKost 14.08.2018 17:55
@Lentus

Sem ravno hotel glede pedal postaviti eno laično vprašanje v eni drugi temi, pa vidim, da glih tu debata teče o tem.

Se pravi, da bom z SPD pedali, določeni hrib prevozil hitreje, oziroma lažje kot brez SPD? Dvomim pa, da bom ta isti hrib potem prevozil z nižjim srčnim utripom, saj bom moral ravno tako vložiti enako količino energije, ker bom kljub temu moral premagati enak naklon. Ali se motim?

Ko imaš noge "zaklenjene" vedno poganjaš z obema nogama hkrati, zato je obrat bolj popoln in bolj ekonomičen.

E sedaj, ne vem kaj ti je cilj. Voziti s čim nižjim utripom in počasi ali čim hitreje prit na vrh 😄.

Primer, ki ga je dal kamenček ne pove ničesar. Ko sem resneje treniral, sem za hec vozil s ponijem v  domači klanec, enako hitro kot kolega z "maratonom", čeprav je vozil na full. Torej ni razlike med ponijem in "maratonom".

jesen 16.08.2018 14:10

Drugo leto je kar kolesarim, moram priznati, da mi je preizkus z SPD-ji bil kar všeč. V tem času sem res dobil občutek, da se mi na kolesu ne more nič pripetit, pravi šok je bil, ko sem pri dvajsetih km/h zadel robnik in trenutni padec po asfaltu (brez SPD-jev). Rama, komolec, koleno, zapestje. Koleno še boli, ko grem po stopnicah navzgor, ostalo pa je precej bolje, seveda sem sedaj previdnejši pri vožnji. Da se vrnem na SPD temo, bi želel, da napišete kaj o nastavitvah (- in +), kje tisto ta pravo ?  Verjetno se občuti že pri vpenjanju - gre lažje, pa vendar pri vrtenju še ne sme spustiti ? Kako se tega lotite sami ?

fuego 16.08.2018 16:53
 Jaz imam nastavljeno nekje na sredini...se zelo hitro odpnem. Za začetnika mogoče bolje bolj proti -. Če imaš Shimano se zelo hitro odpnejo SH-56, ker delujejo v več smeri ne samo na stran. Te imam jaz na enih čevljih in si res takoj odpet. Drugače pa ko si omenil robnik...nikoli ne zapelji na robnik pod kotom ampak naravnost. Pa še to je lažje z SPD-ji, ker prednje kolo dvigneš z rokami pri zadnjem si pa pomagaš ravno z SPD-ji.
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI