Samo jabolko in še to suho, da zelo malo energije, boljše kot nič pa je. Jaz sem v času presnojedstva jedel fige, to pa da energije.
Kolikor sem gledal energijske vrednosti je nekje 250 kcal na 100g.
www.cenim.se/hranilne-vrednos ti.php?id=2077
Res da ni toliko kot kake čokoladice ali fruta bela (ima ca. 400 kcal/100g), ampak je bolj zdravo in lahkotno za pojest (če je kaka lagana tura in ne maraton). Najbolj mi je pa všeč, da ima samo sladkor (ki se rabi za energijo) in nima maščob (slabih nasičenih maščob).
Naredi si "frutabele" iz ovsenih kosmičev in jabolk. To te naje+dobro je+je skoraj zastonj :)
recept je če se ne motim na kulinarika.net
drugače pa googlaj ;)
Lahko jih ješ, vendar pa je teh 250 kcal bolj kot ne praznih (enako kot v primeru Frutabele), saj gre za navadni sladkor, ki se počasi absorbira in kasneje hitro sprosti v telo, med tem ko na kolesu rabiš energijski vir z enakomernim sproščanjem v telo. So pa suha jabolka zagotovo dobra sestavina domačih energijskih ploščic oz. ena od teh sestavin, sploh če jih narežeš na manjše koščke.
Kaj je pa "best buy" -> glede cena/kakovost in kje ?
suha jabolka so večinoma same vlaknine, če boš kake resne treninge delal, boš še pred koncem treninga v gozd zavil
Suhe fige!
a vidiš joao fige fige
@Lopata:Lahko jih ješ, vendar pa je teh 250 kcal bolj kot ne praznih (enako kot v primeru Frutabele), saj gre za navadni sladkor, ki se počasi absorbira in kasneje hitro sprosti v telo, med tem ko na kolesu rabiš energijski vir z enakomernim sproščanjem v telo. So pa suha jabolka zagotovo dobra sestavina domačih energijskih ploščic oz. ena od teh sestavin, sploh če jih narežeš na manjše koščke.
Potemtakem so najbolj primerni energijski geli in ploščice, direktno namenjene za kolesarjenje. S tem da je tudi cena le-teh veliko višja. Najbolj potem ti pridejo v poštev pri kakih dirkah/maratonih, ali intervalih, medtem pa mislim, da so za normalne vožnje kake čokoladice, frutabele, itd. (in tudi suho sadje) kolikor tolikor primerne.
Kako pa je s Frutabelo, ki so jo kao razvili kolesarji za kolesarjenje (mislim da okus jabolka/banana 44g, ki ima vse te dodatne vitamine). Ali se pri tej energija enakomerno sprošča v telo?
V katero skupino sproščanja energije v telo pa spadajo ovsene ploščice? Tu mislim doma pripravljene, pri katerih se lahko uporabi tudi suho sadje. Recimo www.kulinarika.net/recepti/71 27/sladice/ovsene-ploscice/?of fset=0
@malizec:suha jabolka so večinoma same vlaknine, če boš kake resne treninge delal, boš še pred koncem treninga v gozd zavil
Kolikor gledam na www.cenim.se/hranilne-vrednos ti.php?id=2077 ni ravno kaj dosti vlaknin. Na 100g krhljev je ca. 65g OH. Pri teh 65g pa je le ca. 9g vlaknin, ostalo pa je sladkor.
Iz vsakega sadja dobiš dovolj energije. Pred leti sem bil pretežno na sadno zelenjavni hrani in sem imel dovolj energije za kolesarjenje, celo maraton Alpe sem prevozil. Tudi sedaj imam s sabo največkrat banane, suho sadje ali sadne ploščice nobenih gelov itd.
Pozdravljeni,
Vem da moje razmišljanje nima neposrednje povezave z vašim, saj sem sam diabetik (sladkorni bolnik tip 1). Sam na kolo ne grem, brez da imam s seboj 6 do 8 gelov. Ker sem brez glikogenskih rezerv v telesu, skoraj natanko začutim da je po eni uri čas da vzamem prvi gel. In tako kakor tudi sami proizvajalci priporočajo da se jemlje gel na uro. Po parih letih izkušenj, sedaj točno vem kaj mi najbolj ustreza. Geli izdelovalca ki jih sedaj uporabljam so daleč primernejši in priročnejši kot sadje ali ploščice. Dejansko so dražji a so sestavljeni tako kot jih kolesar ali drug športnik potrebuje.
Lp
@fuego:Iz vsakega sadja dobiš dovolj energije. Pred leti sem bil pretežno na sadno zelenjavni hrani in sem imel dovolj energije za kolesarjenje, celo maraton Alpe sem prevozil. Tudi sedaj imam s sabo največkrat banane, suho sadje ali sadne ploščice nobenih gelov itd.
Ko " leti" je najbolj pripočen gel...
Vse ostalo pa običajno traja predolgo...
Ko se je še dirkalo, me ni noben gel, kofeinski zvarek "postavil" na noge. Ko te "prbije", zakisli je to to. Pravočasno in redno jemanje teh dodatkov(geli) je zgolj odložilo "vlečenje sidra" za nekaj minut kasneje. Bi predlagal, da greste kdaj zraven cestnih kolesarjev (resnih tekmovalcev st.mladinci, člani). Pa boste videli, kaj se vleče iz žepov in kaj se kupuje na petrolih. :) :) Geli izključno za dirke daljše od pol ure .Dolge zmerne vožnje, kar ti paše in ti dá energijo na dolgi rok.
Smisel glea je, da se hitro absorbira v telo in nudi hiter a kratkotrajen vir energije, ki naj bi bil namenjen tistim odločilnim napadom, skokom oz. kriznim minutam v dirki. Niso pa geli namenjeni prehrani med treningom (so seveda izjeme, ena je omenjena nekaj zapisov pred tem).
Če pa se govori o energijskih ploščicah, pa je stvar taka kot sem zapisal že prvič. To ne pomeni nujno, da se gre v kupovanje točno namenskih ploščic, saj je konec koncev to tudi velik finančni strošek. Ni pa dan danes težko narediti neke primerljive oz. zadovoljive alternative komercialnemu izdelku, le vedeti je treba, kaj komu ustreza in približno telo v določenem ssegmentu potrebuje. Tu pa pridejo na plano izkušnje, trial and error filozofija. Znano je, da profiji med dirkami jedo od haribo gumi medvedkov do riževih kroglic itd. Moj preizkušen recept je recimo mešanica večih vrst oreščkov, rozin in suhega sadja, sirotkinih beljakovih, navadnih ovsenih kosmičev in jedilne čokolade. Doziranje po občutku=)
@thaking:Kaj je pa "best buy" -> glede cena/kakovost in kje ?
Ima kdo kako poceni rešitev ?
@Pinocio:Zakon je tole
Sam osebno pa imam najraje tale mix.
Tud js prisegam na razne oreščke, ki dajo veliko energije. Po kakšni urci pojem pest take mešance in kr kmalu se pozna energija. Če imam pred turo čas, pa: ovsene kosmiče pogrejem v vodi, noter dam rozine, ščepec soli, speštam banano in mal medu...mešam da se vse mal zgosti in pojem. Takle obrok sem pojedel pred poletno turo na morje, 160km/5.5ure, vmes pa pojedel le eno banano (pol v Kalcah in pol v Senožečih) in 4 kose polnozrnate Gran Cereale. Več nisem rabil, ker se kosmiči počasi izločajo v sistem in vseskozi "krmijo" celice. tekočine je pa šlo liter in pol, dolpa lepo kavica in pirčk. Ta recept mi paše in ga uporabljam, frutabel pa leta ne več; tud v hribih dve pesti oreščkov, ko začne "pajek prest mrežo", in to lepo drži dve urce.
@agent 041: sprobuj in našel boš kaj ti paše; ni vsak metabolizem enak drugemu.
pol suhe klobase pa gas
Najboljši obrok med naporom je sestavljen tako iz glukoze ali maltodekstrina (največji delež), kot tudi fruktoze.
Sem mnenja, da gel ni nujno najboljša izbira, sploh, če jih telo zavrača (slab okus ...). Četudi iz vidika prebave je gel najbrž res najboljša izbira, saj se med naporom kri iz prebavil prerazporedi v mišice in je zato prebava motena.
er daGlede frutabele bi rekel, da je odlična športna ploščica za malo denarja. Vsebuje tako glukozo, kot tudi fruktozo - torej najpomembnejši hranili.
Oreščki sicer na papirju dajo veliko energije, a kaj, ko je večina energije iz maščob, ki jih telo "itak" ima dovolj. Razen pri izjemno dolgih naporih oreščki niso ravno dober vir energije ...
Da zaključim, najpomembneje je, da je hrana, ki jo uživate vam na okus prijetna in da čutite, da vam pomaga. Najslabše je na silo nekaj goltati ...
Kineziolog
@thaking:@thaking:Kaj je pa "best buy" -> glede cena/kakovost in kje ?
Ima kdo kako poceni rešitev ?
doma jih nared....dost časa ti neuzame , narediš zalogo zmrzneš in 2-3h prej ko gres na kolo daš ven da se otalijo ..
receptov maš en miljon na internetu več kot 10eur neboš porabu za sestavine .
Imaš kakšnega preverjenega ?
@thaking:kot sem ti zgoraj napisu , poguglej , experimentiraj in bos si najdu ... cmon saj ni tolko tezko ... najlepse da ti izpisem recpet in se pridem spect?Imaš kakšnega preverjenega ?
Tale playlist si poglej. Mislim, da imajo kar nekaj zanimivih receptov
Tim - ekipa Kineziolog
Zanima me vaše mnenje glede prehrane med kolesarjenjem. Ali mislite, da bi suho sadje lahko bil ustrezen nadomestek energijskim ploščicam ali čokoladicam?
Specifično pri tem mislim suha jabolka, doma sušena (torej oblika bi bila po meri oblikovana). Doma imam namreč ogromno jabolk, ki jih ne moremo pojesti ter potem spomladi gnila vstran mečem. Ker bi se s sušenjem znebil vode in s tem tudi večine teže, po drugi strani pa bi sladkor ostal, bi se mi zdela to dobra varianta. Še posebej potem tudi poleti, ko se raznorazne čokoladiče topijo.
Kakšno je vaše mnenje?