Venge VIAS lastniki

Domov > Forum > Venge VIAS lastniki

Venge VIAS lastniki

SORTIRAJ PO:
putimir1 22.11.2015 16:36

Zdravo, bolj "pobožna želja" oz. ang. "long-shot":

če je kdo že ponosni lastnik novega Venge-a, in mu slučajno ne ustreza fajfa, ki jo tako "butasto" vsilijo zraven, in bi bil za menjavo, javite se ;)

Hvala 

P.S. Tema je ustvarjena samo za namen potencialne izmenjave, in ne za kakršnokoli polemiko glede sizing-a al kaj takega ;) 

bodygeometry 23.11.2015 20:38

Sicer nimam ViAS-a (in ga tudi ne bom imel), sem pa ravno danes nastavljal enega.
Ni bil problem, ker smo se stvari lotili takole - najprej je stranka s svojim starim Venge-om prišla na fitting (vseeno kakšno kolo, ampak pač je že bil lastnik "starega" Venge-a :)). Po opravljenem fittingu je opravil mesec in pol intenzivnega treninga - še za zadnjo triatlon tekmo sezone, se v tem času navadil pozicije, ki je bila ustrezna. Na podlagi te nastavitve smo odmerili in vstavili podatke v Spec-ov "kalkulator" in dobili željene podatke.
Kolo se je naročilo, danes še enkrat natančno nastavilo in lastnik bo že jutri užival na kolesu brez dodatnih stroškov.

Če kupiš sestavljeno kolo v trgovini, bi bilo dobro vsaj neko delno/približno meritev opraviti pred tem, ker ima sama fajfa v kombinacijami s podložkami in krmilom z rise-om kar precej mogočih nastavitev, le določiti je potrebno pravo v izogib nadaljnim komplikacijam/stroškom.

In še samo za primer - v zgoraj opisanem primeru, sem se malo "poigral" z različnimi pozicijami uporabnika in iz kalkulatorja dobil naslednje:
- njegova stara pozicija - okvir 52cm, s precej podložkami, mislim da 110cm fajfo in krmilom s 25mm rise-om
- njegova nova pozicija - okvir 54cm, glavna spodnja in zgornja podložka (brez vmesnih), 85mm fajfa in krmilo s 25mm rise-om
- ena "race" pozicija, ki so mu jo nastavili - okvir 54 ali 56cm, različnih fajfic in podložk in krmilo z oz. brez rise-a
--> vse to pri samo 3,5cm diagonalne spremembe pozicije krmila (pozicija sedeža) identična! (prva pozicija je imela v primerjavi z zadnjo krmilo višje in bližje, diagonalno 3,5cm razmaka)

Vem, da nisem tebi direktno podal nobenega odgovora/pomoči, napisal sem vse to v "pomoč" morebitnim uporabnikom novega ViAS-a.

putimir1 23.11.2015 23:36

Hej, res je kar praviš, možnosti ti priložen "kit" da kar precej, pomoje pa veš tudi, da je kompleksnost tu velika. Verjetno je jasno tudi, da se da skrajšati "diagonalno" veliko laže, kot jo podaljšati, ko imaš že v danem trenutku najnižji stack...

Če rezumiram: ja da se marsikaj, ČE imaš "srečo"v v določenih primerih pač ne. In še dodatno stvar zakomplicira "unikatna" fajfa, in ne-dobavljivost...

Hvala sicer za podano mnenje.

lp 

Anquetil.J 24.11.2015 09:10

85 fajfa na okvirju 54 je čisto mimo, prekratka. Iz tega sledi, da je okvir prevelik vozniku.

nemelk 24.11.2015 09:18
BG fit nastavitve pac. Mozno, da ima omenjeni zelo dolge noge in kratek trup ter roke. Mozno tudi, da je triatlonska nastavitev cisto drugacna od klasicno 'racerske' cestne.

@putimir, zakaj nisi prej tega nastudiral?!?
putimir1 24.11.2015 09:39

Nimaš kaj študirat. Z 58 okvirjem pride 105 fajfa. Pika. Če hočeš drugo, kupi še eno. S tem sem se sprijaznil, ampak glej ga zlomka: "kupim drugo". "Žal, nimamo na zalogi. Drugo leto" Dobesedno.

kolesarrr 24.11.2015 15:49

Jeb** tak "high tech" kolo, ce si ga pa ne mores po svojih merah sestaviti oz. nastaviti...

nemelk 24.11.2015 17:22

kolesarrr - narobe si razlagaš vse skupaj;

Vias je za kolesarje z debelo denarnico :) saj je potrebno zapravit še kar nekaj EUR preden je kolo tipitopi - no, razen če si v tistem odstotku ljudi, ki jim dejansko sede vse 'direktno iz škatle'.

Po mojem bi moralo biti tako kolo oz okvir zaradi specifičnosti komponent sestavljeno po želji kupca (dolžina fajfe, širina ter oblika balance, dolžina gonilke itd..) torej, da kupec ob naročilu navede posamezne mere.

Kar se pa aftermarket-a tiče ("Žal, nimamo na zalogi. Drugo leto") je pa pri Specializedu kar stalnica :/ (CoblGobl sedežna npr...)

biser 24.11.2015 17:35
@nemelk:

kolesarrr - narobe si razlagaš vse skupaj;

Vias je za kolesarje z debelo denarnico :) saj je potrebno zapravit še kar nekaj EUR preden je kolo tipitopi - no, razen če si v tistem odstotku ljudi, ki jim dejansko sede vse 'direktno iz škatle'.

Po mojem bi moralo biti tako kolo oz okvir zaradi specifičnosti komponent sestavljeno po želji kupca (dolžina fajfe, širina ter oblika balance, dolžina gonilke itd..) torej, da kupec ob naročilu navede posamezne mere.

Kar se pa aftermarket-a tiče ("Žal, nimamo na zalogi. Drugo leto") je pa pri Specializedu kar stalnica :/ (CoblGobl sedežna npr...)

Dolžina fajfe štucna z ali brez oof seta?,širina zica,dolžina gonilke,širina belance...vse to bi danes moralo biti samoumevno

vprašanje prodajlca  pri nakupu novega kolesa...

Jaz pa imam občutek da smo pri nas "še vedno na balkan exspresu "... zapečateno

ken 24.11.2015 17:59

@ biser..

Dolžina fajfe štucna z ali brez oof seta?,širina zica,dolžina gonilke,širina belance...vse to bi danes moralo biti samoumevno

pa miš da ON... to kar si navedel... ve?  mežik

biser 24.11.2015 18:05
@ken:

@ biser..

pa miš da ON... to kar si navedel... ve?  mežik

Vsak resen rekreativec bi moral te podatke vedet tudi če ga po njih vprašaš ob polnočikul.

ken 24.11.2015 18:14

@ biser
misel ki jo je navedel Tej v bližnjem postu...mežik

Zanimivo se mi zdi dejstvo da smo sposobni investirat v kolo in opremo tudi do 10000€ v svoje znanje  pa prav popolnoma nič.

kosmata_noga 24.11.2015 18:38
Spejserji so nepotrebni na kolesu. Pa še grdi povrh vsega.
Prince 25.11.2015 23:03

@bodygeometry:
- njegova stara pozicija - okvir 52cm, s precej podložkami, mislim da 110cm fajfo in krmilom s 25mm rise-om

Dolga fajfa, ni kaj... take še nisem videl.... ;-)

bodygeometry 27.11.2015 15:40

Se opravičujem za tiskarskega škrata! :)
Seveda, 11cm oz. 110mm. Hvala! :D

putimir1, kot sva že besedo dve rekla na FB-u - očitno kolo v štartu ni bilo naročeno, kot je treba, ampak je bila želja "obstoječe" kolo prilagajati? Vseeno, zaloga krmilnih opor bi morala biti!

Anquetil.J, se v nobenem primeru nikoli ne bom mogel strinjati! Na 54 okvirju imamo že kar nekaj podložk kljub 25mm rise krmilu, 52 nebi bilo mogoče nastaviti.
Ko sem v kalkulator vpisal za slab centimeter bolj udobno pozo - malenkost višje in 0,5cm bližje, je celo predlagalo 56.
Tudi osebno bi me dali praktično vsi prodajalci po telesni višini in dolžini rok na 52 okvirje, pa imam na 54 probleme s sedežnimi oporami in agresivnostjo pozicije, saj imam 82cm razkorak pri cca 173cm telesne višine in kratkih rokah.

nemelk, vse to se seveda preveri/premeri najprej, nato naroči. Enostavno je tale ViAS preveč kompleksen, kljub 5 letnemu razvoju - ja, še vedno ima porodne krče, ki jih nekako rešujemo vsi skupaj - fiterji, serviserji, prodajalci, Spec, ... :)
In ja, prav imaš, triatlonci se veliko bolj zavedajo kaj pomeni udobna pozicija pri sami hitrosti v primerjavi z agresivno (aerodinamično? vprašaj z namenom, ker je lahko že po parih minutah na polno udobna pozicija veliko bolj aero kot agresivna) pozicijo.

ken, večina jih ne ve, in večina misli, da jih bo vedel prodajalec, ko bo kupca videl v trgovina stopiti. ;)

kosmata_noga, vsakemu svoje! :)
Jaz imam raje grdo kolo in se udobneje peljem, eni pač ne. :D

kosmata_noga 27.11.2015 18:35
Po želji. Sam se vozim na lepem in udobnem kolesu.
Pika. 27.11.2015 19:37
Kaj pa je fora enga spacerja not ali ne, ce geometrija ne ustreza za bit brez. Edino da "prevec na rokah" fases karpalni kanal
nemelk 27.11.2015 19:39
putimir1 27.11.2015 20:32

Moderator, prosim da se tema zapre oz. preimenuje, ker ne služi prvotnemu namenu. Hvala

-BLAŽ- 27.11.2015 21:46
@bodygeometry:

Anquetil.J, se v nobenem primeru nikoli ne bom mogel strinjati! Na 54 okvirju imamo že kar nekaj podložk kljub 25mm rise krmilu, 52 nebi bilo mogoče nastaviti.
Ko sem v kalkulator vpisal za slab centimeter bolj udobno pozo - malenkost višje in 0,5cm bližje, je celo predlagalo 56.
Tudi osebno bi me dali praktično vsi prodajalci po telesni višini in dolžini rok na 52 okvirje, pa imam na 54 probleme s sedežnimi oporami in agresivnostjo pozicije, saj imam 82cm razkorak pri cca 173cm telesne višine in kratkih rokah.

Iz tega sledi samo eno. Če rabiš tako nastavitev imaš popolnoma napačno kolo. Venga je za na Tour ne pa za na kofe! Saj Roubaix ima pa vse. Kratek je kot pony, headtube pa kot nebotičnik.

Meni to namreč zgleda kot, da bi si star čiča mal dvignil Ferarija ker se ne more več dovolj sklonit.

bodygeometry 27.11.2015 22:46

-BLAŽ-, jaz osebno vozim Roubaixa z udobnimi 11cm dropa (sedež-krmilo) pri 2,5cm podložk pod fajfo. ;)

bodygeometry 27.11.2015 22:57

Aja, drugače pa danes naročen še en ViAS 54, tokrat s 95mm fajfo.

putimir1, kot sem napisal, v štartu stvari niso bile primerno izbrane in naročene - šlo je za "prednaročeno" kolo oz. tovarniško sestavljeno kolo 58 velikosti, ali?

In kot zanimivost pri današnjem naročilu - sem se namenoma "poigraval" z različnimi podatki (odstopanja do 15mm), da bi se lahko izognil (nekaterim grdega) krmila z rise-om, pa mi aplikacija v nobenem primeru ni predlaga "zelene" oz. optimalne izbire, razen v v primeru s 70,5mm podložkami pod fajfo (na 54 okvirju), kar bi bilo pa "ogabno", vsaj meni.

-BLAŽ- 27.11.2015 23:17
@bodygeometry:

-BLAŽ-, jaz osebno vozim Roubaixa z udobnimi 11cm dropa (sedež-krmilo) pri 2,5cm podložk pod fajfo. ;)

Ok, potem pa to velja za tistega, ki tako kolo ima.

Ti pa praviš, da  imaš 54 Roubaixa?

Mi je kar neverjetno, da je pri št 54 z 16,5 cm visokim headtubom in 2,5cm podložko lahko 11cm dropa? Glede na razkorak 82cm sedež kaj dosti  višje kot na 73cm verjetno ni ali pač? Do kje na krmilu pa meriš ta drop?

bodygeometry 28.11.2015 00:44

Jop, Roubaix SL4, 54 cm oz. Medium. ;)
Pri razkoraku 82 imam 77 višino sedeža - če grem samo pol cm nižje, mi je že nemogoče obračati zaradi križnih vezi in meniskusa, potrebnih operacije.
Kot je stopinjo ali dve "prevelik", tako da so zadnja stegenska in mečna mišica malenkost bolj obremenjeni in s tem koleno razbremenjeno.
Drop merjen, kot ga vedno merim - vaga na sedežu preko špice do zgornjega dela krmila poleg vpetja v fajfo.

Glede lastnika novega ViAS-a - triatlonec, s kar težko poškodbo levega ramena, ki se sam zaveda pomembnosti udobne pozicije, ko je telo utrujeno.

-BLAŽ- 28.11.2015 08:28
@bodygeometry:

Drop merjen, kot ga vedno merim - vaga na sedežu preko špice do zgornjega dela krmila poleg vpetja v fajfo.

Vprašal sem zato ker se mi je zdelo nemogoče doseči 11cm dropa do vrha krmila pri teh podatkih. Ampak če je sedež tako ekstremno visoko potem pa ja.....
Si pa niti ne predstavljam, da se je mogoče "udobno" voziti na taki višini sedeža. 

Anquetil.J 28.11.2015 11:25

BG a mi zaupaš mere kolesarja?
82 razkorak ne more bit višina sedeža 77 - Amen
Na spodnjih slikah so fajfe vsaj 120mm.

Anquetil.J 28.11.2015 11:39

Tkole mora zgledat dirkalnik ala VV:

image
image

jernejjernej 28.11.2015 18:14

Res je če si "JAZBEČAR"

če imaš raskorak 89 in 184-86 višino kako nastaviš kolo 58 fajfa 90cm ali 56 fajfa 110cm, kaj je bolje.

Hvala
-BLAŽ- 28.11.2015 21:17

torej 173cm, 82cm razkorak, 77cm sedež ne gre čez niikakor!!

Sagan ima pri 184cm višino sedeža 76cmnasmeh Rekreativci imamo pa prej nižji kot višji sedež v primerjavi s proji! Brez zamere, kle nekaj krepko ne štima s temle BF.

BG, poglej si tele podatke na spodnjih linkih.

nibali

www.bikeradar.com/road/gear/a rticle/pro-bike-nibalis-tour-d e-france-specialized-s-works-t armac-44197/

contador

www.bikeradar.com/road/gear/a rticle/pro-bike-alberto-contad ors-specialized-s-works-tarmac -sl4-video-37942/

sagan

www.bikeradar.com/road/gear/a rticle/peter-sagans-specialize d-s-works-tarmac-45334/

gorann316998 28.11.2015 22:31

sagan bi si komot dvignu sedez za kaksn cm ali dva, ima pa krajse noge od drugih pa saj se vidi

jaz imam pri 177cm visine sedez na 77,6cm, podobno kot bodygeometry, se njegov kolo sem probal in je bil sedez cisto prav visoko zame takrat na probi

pa se nisem nic zibal v bokih med poganjanjem  

ne vem, ce ne bi bilo bolje pri nasi visini in razkoraku izbrat vecji okvir zapečateno

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI