Poglej kolesa z bolj podrto geometrijo kot so npr. Scott Contessa Solace, Giant Avail, Canondale Synapse... vsa kolesa so v ženski različici in imajo bolj komfortno nastavitev v primerjavi z race kolesi.
Zakaj pa fitness kolo odpade?
Imam 2 kolega ki sta kupila Wilier z ravno balanco. Meni je izgledalo bomba. Ampak baje občutek z ravno balanco ni isti...predvsem na spustih...pa glede na to da sem cestnega že vozila pred 5 leti in to kar nekaj let...imam skomine.... vsak dan večje ... :-) Bi se pa rada počutila OK na kolesu, tako kot se sedaj na gorcu...
Katero kolo si vozila prejt, moški ali ženski okvir?
Biomehanska obravnava za fitting ?
Glede na tvojo držo mislem da bodo znali predlagati ...
www.cycling-science.si/bike-f itting.html
Imela sem moško..CULT..so me prej vse premerli...ampak ni blo to to se mi zdi...
Hvala za INFO :)
@Amber80:Imela sem moško..CULT..so me prej vse premerli...ampak ni blo to to se mi zdi...
Hvala za INFO :)
Zgoraj sem ti napisal modele, zdej pa sam gasa v trgovino, da v živo vidiš, probaš... preko neta se ne da kupvat kolesa....
Amber 80, najprej moraš sebe poštimat, šele potem kupiš kolo, ki si ga želiš. Tudi sam sem imel velike probleme z držo, ampak sem to uredil. Obiskal sem kolega, ki se ukvarja s takimi in podobnimi rečmi, opravil par obiskov pri njemu in problemov ni več. Ni to reklama, ampak resnično priporočam vsakemu. Poglej pod AEQ Brežice, lahko ga kontaktiraš in se z njim pogovoriš.
Rekreativec, ki ne hodi na tekme ne rabi race geometrije.....
Fuego...imaš prav...z gorcem sem na sezono naredila okoli 6.000 km nikoli več...in mi tudi ni pasala drža ker sem imela race kolo. Sem zamenjala in je sedaj ok.
Flet: Hodim k Fuchsu...najbrž kar dobro poznan vsem...ampak spraviti ramena nazaj v pravilno pozicijo je dolgotrajen postopek...ne želim se pa odpovedat športu...
@Amber80:Fuego...imaš prav...z gorcem sem na sezono naredila okoli 6.000 km nikoli več...in mi tudi ni pasala drža ker sem imela race kolo. Sem zamenjala in je sedaj ok.
Flet: Hodim k Fuchsu...najbrž kar dobro poznan vsem...ampak spraviti ramena nazaj v pravilno pozicijo je dolgotrajen postopek...ne želim se pa odpovedat športu...
Potem si že zamenjala kolo? Nič več ne razumem.....
sem res malo zabluzila...
Gorskega z race geometrijo 27 sem že zamenjala z 29ˇ.
Cestnega sem pa 5 let nazaj prodala...sedaj pa ga ponovno kupujem ker ga zelo pogrešam.
Sem pogledala tvoje predloge, moram pa v živo sprobat...
Kot že napisano, poglej in pojdi poizkusiti ženske model "endurance" cestnih koles in med njimi izbiraj.
Vedi, da je primeren sedež in primerno krmilo v povezavi s primerno krmilno oporo veliko pomembnejše kot vsi menjalniki oz. grupa, tako da več kot 105ke garant ne rabiš - rabiš pa pravilno širino sedeža in krmila, dolžino opore, itd.
Glej v smeri cca 53cm velikosti ženskega okvirja (to govorim na pamet, zna varirati od znamke do znamke).
In ja, pojdi na bike fitting! Že za zdrave kolesarje je zelo primeren oz. "nujen", kaj šele za takšne, ki imajo zdravstvene probleme.
Jaz sem mnenja, da endurance drža za "pisarniška" ramena ni terapevtska. Nisem BF strokovnjak, sem pa strokovnjak za ergonomijo dela. Sem veliko delal za risalno desko in za PC-jem in mislim, da mi je ravno vožnja na specijalki v nižji drži ohranjala ramenski obroč relatno zdrav. Sploh pa mi je ustrezala vožnja na spodnjem delu krmila, ker ta položaj potiska ramena nazaj.
Fizioterapevti so pa itak velikokrat mnenja, da nam "udobje" običajno bolj škoduje, kot pa ergonomsko bolj ustrezen položaj. In na ergonomski položaj se človek pač poizkuša prilagoditi, če želi sam sebi dobro.
Najprej pomaknjena ramena rešiš z vajami za hrbet, da ti ramena povlečejo nazaj + raztegne prsne mišice, ki so sedaj skrajšane in ti jih vlečejo naprej. Drugače imaš recimo fitting na canyon-u spletni strani, ki je povsem dovolj dober za endurace bicikl od njih.
@Periglej:Najprej pomaknjena ramena rešiš z vajami za hrbet, da ti ramena povlečejo nazaj + raztegne prsne mišice, ki so sedaj skrajšane in ti jih vlečejo naprej.
Pa vaje za stabilizacijo lopatic, ipd. Ampak kar se pa kolesa tiče, je veliko vožnje v nižnjem položaju verjetno edina možna vaja.
@Fausto, dej, reč še ti kakšno.
Sicer pa upam, da se kaj javi tudi @Kineziolog.
Res hvala vsem za pomoč in informacije. Ja, se pozna 10Let za računalnikom in nepravilna drža. Sedaj popravljat je pa zelo težko. Ogromno delam na fitnesu..min 4x T...ampak glavno je pa da ti pride za računalnikom v službi v podzavest, da ne držiš ramen sključenih naprej...to mi še nagaja.
@Amber80:...sedaj pa ga ponovno kupujem ker ga zelo pogrešam.
Eden lepših sestavkov na forumu. Bravo.
@flet:Amber 80, najprej moraš sebe poštimat, šele potem kupiš kolo, ki si ga želiš. Tudi sam sem imel velike probleme z držo, ampak sem to uredil. Obiskal sem kolega, ki se ukvarja s takimi in podobnimi rečmi, opravil par obiskov pri njemu in problemov ni več. Ni to reklama, ampak resnično priporočam vsakemu. Poglej pod AEQ Brežice, lahko ga kontaktiraš in se z njim pogovoriš.
To pa je nekaj kar ti da mislit.
Nekako mi Scott ne leži več, ker mi je na zadnjem okvir počil nad vilico, pa ni bilo nikoli padcev...na reklamacijo se ni dalo nič menjat...tako da...odgovor je bil da je zaradi neke serijske napake, ampak še vedno mi pa niso menjali..
SODROVC, endurance primerno nastavljeno kolo ima precej cestno pozicijo, verjemi.
Poglej mene osebno - Spec. Roubaix, 2cm podložk, 10cm padca glede na sedež. ;)
In ja, ogromno strank je "deformiranih" - pisarna, računalniki, veliko vožnje s slabo pozicijo za volanom, fizično delo pod določeno, konstanto obremenitvijo, itd. Vse to se dela...
Kakorkoli obračamo, bistvena za sanacijo/preprečitev poškodb, deformacij, je pa stabilizacija trupa/telesa.
@Amber80:Nekako mi Scott ne leži več, ker mi je na zadnjem okvir počil nad vilico, pa ni bilo nikoli padcev...na reklamacijo se ni dalo nič menjat...tako da...odgovor je bil da je zaradi neke serijske napake, ampak še vedno mi pa niso menjali..
Samo predlog...no, mogoče si imela karbonski okvir s kako serijsko napako, ALU ne poči kar tako, sicer pa tudi kvaliteten karbonski okvir še manj, ALU se začne vdajati skozi leta pod veliki obremenitvami. Vozim Scott-a, Foila, zaenkrat sem zelo zadovoljen. Po novem tudi Specija, to bomo pa še videli, kam bo šla izkušnja.
@Gizmo1:@Amber80:Nekako mi Scott ne leži več, ker mi je na zadnjem okvir počil nad vilico, pa ni bilo nikoli padcev...na reklamacijo se ni dalo nič menjat...tako da...odgovor je bil da je zaradi neke serijske napake, ampak še vedno mi pa niso menjali..
Samo predlog...no, mogoče si imela karbonski okvir s kako serijsko napako, ALU ne poči kar tako, sicer pa tudi kvaliteten karbonski okvir še manj, ALU se začne vdajati skozi leta pod veliki obremenitvami. Vozim Scott-a, Foila, zaenkrat sem zelo zadovoljen. Po novem tudi Specija, to bomo pa še videli, kam bo šla izkušnja.
Scott Contessa Scale RC (2009 gorsko) aluminij... sem imela smolo najbrž ker kolo je bilo špica... in tudi občutek vožnje super... bom videla...
V imenu foruma, zahtevam sliko(v avatarju) z boljšo resolucijo :D
@ktm1001:Dolgo ti je trebalo :)V imenu foruma, zahtevam sliko(v avatarju) z boljšo resolucijo :D
Živjo,
Samo en namig bolj za znamko, kaj je bolj kvalitetno (vem, poizkusila bom ali mi kolo ustreza...):
www.veb-company.si/izdelek/39 77/kolo-colnago-cld-105-2016.h tml
www.valy.si/izdelek/N-CONT_SO LACE_15/scott-contessa-solace- 15-zensko-cestno-kolo-2016
www.rosebikes.si/bike/rose-xe on-team-cgf-3100-di2-818326/ai d:818386
@Gizmo1:..... ALU ne poči kar tako, sicer pa tudi kvaliteten karbonski okvir še manj, ALU se začne vdajati skozi leta pod veliki obremenitvami.
Meni sta že dva ALU okvirja počila odspodaj pri zadnjih vilcah. Oba znamke WHEELER in nekje pri 10 000 prevoženimi km. Tak da je tu stvar kalitete.
Živjo,
Že 15 let aktivno kolesarim, od začetka le na gorskem, potem tudi cestnem, ki sem ga zaradi težav z rameni prodala. Sedaj sem na 29˝gorskem...ampak.... ponovno me mika in to ZELOOO, da bi ponovno imela tudi cestno.. Ali ima kdo izkušnje (zaradi preveč pisarniškega dela naprej pomaknjena ramena...posledično večletne bolečine kljub fizioterapiji) kako se odločiti. Ideja je bila fitnes kolo z ravno balanco...ampak glede na izkušnje kolegov odpadla.. Vem da je bila tema že 100x predelana ampak me zanima vaše mnenje katero kolo (mogoče znamke, ki imajo najbolj ugodno držo...) izbrati, da bo drža čim bolj neobremenjujoča... (s tem da mi je jasno da so nujne meritve in osebno prilagojeno kolo...).
Imam pa 168 cm...
Hvala za pomoč...pa lep dan.. ČAW