Poškodba zaradi elektro-stimulatorja mišic?

Domov > Forum > Poškodba zaradi elektro-stimulatorja mišic?

Poškodba zaradi elektro-stimulatorja mišic?

SORTIRAJ PO:
Agent041 16.05.2016 08:42

Ker je splošno znano, da elektrostimulator mišic pomaga pri rehabilitaciji mišic, sem ga včeraj prvič poskusil (s 4 blazinicami), za hitrejšo obnovo nategnjene mečne mišice. Poškodba je stara 2 tedna.

Intenzivnost sem dal res nizko, saj kot sem omenil, sem dajal prvič na to mišico ter prav tako dobro vem, da je mečna mišica zelo občutljiva. Program je bil TENS (še najbolj primeren izmed ponujenih programov)

Med izvajanjem mi je položaj telesa bil ležeči, vendar s pokrčeno nogo (da je bila golenica vertikalno). Mišica je bila sproščena. Vse je bilo v redu, dokler noge nisem malo premaknil. Malo sem jo premaknil v ležeči položaj, vendar ker sem videl, da je bil prejšnji položaj boljši, sem nazaj pokrčil. Ko sem nazaj pokrčil, se mi je pripetila močna bolečina, kot da bi mi nekaj zategnilo mišico, nekaj zelo zapelo. Ker nisem uspel hitro reagirati, sem imel to stanje kakih 5 sekund, ko mi je končno uspelo intenzivnost še znižati. Od takrat naprej pa mi je bilo v redu. Nadalje sem imel napravo gor še slabe pol ure in je bilo v redu.   Ko pa sem vstal, sem imel bolečine na predelu, kjer me je zabolelo. Zanimivo je to, da me je zabolelo, na drugi strani mišice, kot kjer sem poškodovan. Z notranje strani mečne mišice, nekje na sredini  te mišice po višini. Torej ta zadeva nima nobene veze s original poškodbo.

Ker nisem nikoli imel krča, ne vem kaj se je sedaj lahko zgodilo. Bolečina se pojavlja le ko nogo zategnem (prste k telesu). Ko prste iztegnem (kot da bi stopil na prste) bolečin ni, oz. mišico delno čutim. Nato sem pred spanjem nekajkrat namazal s Pernaton gelom, bolečina je takoj popustila, vendar se je čez nekaj minut vrnila. Nato sem preventivno vseeno čez noč večkrat dajal led gor (vsake dve uri). Torej sem nekako skoraj celo noč hladil z ledom.   Danes zjutraj je sicer malo boljše, vendar me noga še vedno boli. Ampak samo ko prste zategnem gor k telesu in to še le, kadar so noge iztegnjene (in ne sedeče). Prste pa lahko brez problemov iztegnem.

Kaj se mi je to pripetilo? Ali je sploh mogoče, dabi si z elektrostimulatorjem pretgal ali natrgal mišico? ali je možen samo nateg? Ali pa sem to pravzaprav imel močnejši krč? Prosim za mnenja in nasvete za naprej.
Periglej 16.05.2016 09:27
@Agent041:

Ker je splošno znano, da elektrostimulator mišic pomaga pri rehabilitaciji mišic, 

Internet pravi, da je TENS proti bolečinam.

Najbrž si fasal krč, če je bil močan, lahko boli še nekaj časa. 

boriszoher 16.05.2016 10:04

TENS je program za lajšanje bolečin in se ga uporablja na res najnižjih jakostih ( na mestu priklopa elektrod bi moral občutiti, kot bi ti lezle mravlje). Če pri TENSu prihaja do trzanja mišice (oz. daje pekoči občutek), je to vsekakor mnogo premočna nastavitev. Tako, da če si se držal teh navodil, nikakor ne more pridit do poškodbe.

Agent041 16.05.2016 10:19

Sicer nikoli nisem imel krča, ampak mi je nekdo rekel, da je to kot da ti mišico kao zategne. Tak občutek je tudi bil. Bolj me skrbi, da me še vedno boli oz. čutim ko hodim. Kot rečeno je boleče, ko zategnem (prste gor/peto dol). Obratno je v koliko toliko v redu.

Če je krč, je kak rizik večje poškodbe za gibanje v času ko še obstaja bolečina? Ali pa se nateg ali natrgana mišice pri tem ne more zgoditi? Je mogoče možna kaka poškodba živca?

TENS sem imel predhodno na terapijah za natrgano stegensko mišico, zatorej sem tudi tukaj poskusil. Sicer je to bil tudi edini koliko toliko primeren program. Intenzivnost kot rečeno nizka. Pravzaprav zelo nizka. Zato mi je to še toliko čudno. Predpostavljam da, čeprav nebi bile blazinice pravilno nastavljene, pri takih obremenitvah nebi smelo prihajati do kakšnih drugih poškodb, razen krčev, ali?

Kako pa je splošno. Ali si z elektrostimulatorji lahko recimo nategneš ali pretrgaš mišico? Mišljeno ob normalni intenzivnosti in ne, da bi celo telo skakalo. 

Alcomp176 16.05.2016 20:14

Moraš pravilno nastavit blazinice, tam kjer se mišica začne in tam kjer se konča.
(izvor-origo, narastišče-i nsertio)

 

copi 16.05.2016 20:31

TENS je protibolečinski program in ni za zdravljenje. Za zdravljenje se uporablja vaskualizacija, ki povečuje prekrvavitev in z tem zdravljenje na mestu poškodbe, seveda vse je potrebno z zelo zmerno jakostjo.

Agent041 16.05.2016 20:40
@copi:

TENS je protibolečinski program in ni za zdravljenje. Za zdravljenje se uporablja vaskualizacija, ki povečuje prekrvavitev in z tem zdravljenje na mestu poškodbe, seveda vse je potrebno z zelo zmerno jakostjo.

To sem tudi vedel, preden sem dajal na mišico, vendar je bil to še vedno najbližji primeren program na tej napravi.Ko sem imel poškodovano stegensko mišico sem hodil na terapije v bolnico, kjer sem imel tudi TENS, pa nisem imel več nobenih bolečin ko sem bil pri zdravniku, ki je predpisoval terapijske vaje.

1
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI