Izračun moči s formulo

Domov > Forum > Izračun moči s formulo

Izračun moči s formulo

SORTIRAJ PO:
Casio 14.06.2016 15:01

Malo sem gledal, kako izračunati porabljeno moč brez power metra. Vem da to ni natančno, se pa lahko zelo približamo pravemu rezultatu (97%, glej prvi pdf spodaj). Žal je videti, da obstaja kar nekaj formul, ki vsaka drugače izračuna moč, npr:

Interactive cycling power and speed calculator
Bike Calculator
Validation of a Mathematical Model for Road Cycling Power (pdf)
Applications of Mathematical Models of Road Cycling (pdf)
- Equation of motion of a cyclist (pdf)

Med drugim imajo tudi SigmaSport števci neko formulo, po kateri izračunajo moč. Zanima me, ali je kdo, ki ima power meter, že kdaj primerjal merjene rezultate z matematičnim izračunom (predvsem za prvi dve formuli, ki dajeta povsem različne rezultate ali pa s Sigma števci). Katera je bliže resničnosti?

Agent041 14.06.2016 16:44

Jaz sem dolgo časa iskal števec, ki bi lahko "simuliral moč". Mi je bilo čudno, da Garmin kaj takega nima v svojih izvedenkah 520 ali 1000. Na koncu sem vseeno kupil Garmina. Sedaj je recimo ogromno aplikacij v IQ Connectu (takrat jih še ni bilo), ki simulirajo trenutno moč brez stranskih vplivov ter ga lahko imaš naloženega preko garmin naprave.

Sam imam trenutno nastavljen prikaz simulirane moči, ki meri po enakem principu kot Strava, in sicer s 10s povprečjem. Stvar je na žalost popolnoma neuporabna, saj številke stalno skačejo z velikimi preskoki (da ne govorim kako skačejo ob nastavitvi manjšega povprečja sekund). Čeprav nimam PowerMetra, vem da se to izračunavanje sploh ne more primerjati s pravim PowerMetrom.

Ker so fizični PowerMetri dragi ko vrag, sem razmišljal, da bi kupil PowerPod, ki izračunava moč na podlagi več različnih faktorjev (veter, višina, naklon, ...) in senzorjev (hitrosti, kadence). Napram ostalim PM je stvar dosti cenejša in presenetljivo koliko toliko natančna. Prav tako je brez problema prenosljiva med mojima obema kolesoma.

www.dcrainmaker.com/2016/03/p owerpod-depth-review.html

Za treniranje je verjetno bolj pomembna konstantnost, kakor točnost sama, saj vsak PM kaže drugače, tudi tisti za  dva jurja. Točen pa verjetno ni nobeden. Je pa vse v nekaj % razlike, in to je po mojem pomembno. 

Sicer se zaenkrat nisem odločil za nakup, saj tehtam med tem, da bi ga vzel, ali pa počakal eno sezono in si vzel "pravega". (vendar težje prenesljivega med kolesi). Bi ga že vzel, vendar ima PowerPod tudi 2 slabosti: dela slabo po slabem terenu/makadamu (kar me sploh ne moti ker po teh ne vozim) in pa kaže tako imenovane Performance Watte.

Torej kaže Watte tudi na podlagi aerodinamične hitrosti in ne samo po prenosu moči nog. Tako pri normalni drži za rogove bo kazal enako kot katerikoli drug PM, (tako je tudi prvotno nastavljen), medtem ko bo kazal večjo moč, če se recimo vozin na dropsih. In ker položaj na kolesu stalno spreminjam, bi me ti preskoki motili. 

StaraKost 14.06.2016 17:02
@Agent041:

Torej kaže Watte tudi na podlagi aerodinamične hitrosti in ne samo po prenosu moči nog. Tako pri normalni drži za rogove bo kazal enako kot katerikoli drug PM, (tako je tudi prvotno nastavljen), medtem ko bo kazal večjo moč, če se recimo vozin na dropsih. In ker položaj na kolesu stalno spreminjam, bi me ti preskoki motili. 

Torej ti hočeš, da ti kaže napačno moč ? Saj sprememba položaja/aerodinamike zahteva različno moč za vzdrževanje enake hitrosti.

Agent041 14.06.2016 20:43
@StaraKost:
@Agent041:

Torej ti hočeš, da ti kaže napačno moč ? Saj sprememba položaja/aerodinamike zahteva različno moč za vzdrževanje enake hitrosti.

Zahteva različno moč nog, ampak ne toliko koliko bi se spremenil upor zraka zaradi večje aerodinamičnosti.

Nekdo je na DC Rainmakerja uploadal sliko grafa (bolj proti koncu komentarjev) ter je na dropsih razlika lahko tudi tam do 80 wattov. Za PowerPod normalno, saj naprava ne ve, ali je kolesar v aero položaju ali ne, vendar kolesar dejansko ne proizvaja večjo moč iz svojih nog za 80 wattov. Zato so to poimenovali Performace Power.

Jaz pa seveda hočem da mi kaže koliko toliko natančno. Še bolj pomembno pa, da kaže zanesljivo. Da lahko na podlagi teg tudi treniram.  

Doga 14.06.2016 22:21

Sam sem včasih uporabljal kar kalkulator na Climbbybike. Sedaj ko imam PM vidim da so rezultati približno tam (uporabljal sem samo za klance). Sem pa sedaj testiral tudi Bike calculator in je rezultat skoraj identičen podatku iz PM - 1W razlike pri 300W za 20 min klanca.

SODROVC 15.06.2016 11:57

En zanesenjak, brevetar, je sam izdelal različne merilnike za lastno uporabo. Glede na njegove razlage in poznavanja stvari verjamem, da svojo nalogo dobro in pravilno opravljajo. Malo pobrskaj po straneh randonneurjev Slovenije in ga boš že našel. 

fuji_rider 15.06.2016 15:46

Jaz sem imel Sigmin ROX 10.0, ki je izračunaval moč in so številke v primerjavi z številkami pridobljenimi z power metrom (Garmin Vector 2) zelo napačne...  10min vzpon na 380W s power metrom, ROX 10.0 pokaže za enak čas na enakem vzponu povprečno moč 310W. Tem kalkulacijam po mojem mnenju ne gre zaupati.

pionirmtb 15.06.2016 20:53
@SODROVC:

En zanesenjak, brevetar, je sam izdelal različne merilnike za lastno uporabo. Glede na njegove razlage in poznavanja stvari verjamem, da svojo nalogo dobro in pravilno opravljajo. Malo pobrskaj po straneh randonneurjev Slovenije in ga boš že našel. 

ja ta zanesenjak je EDI iz lesc..je pač elektronski doktor....

Casio 15.06.2016 23:07

Hvala za komentarje lastnikov power metrov :-).

Matematične kalkulacije moči seveda ne bodo nikoli tako natančne kot so (boljši) power metri. Napaka kalkulatorjev iz prvih dveh alinej je v tem, da ne upoštevata vseh sil/izgub, ki bi jih morala. Upoštevata silo zračnega upora, silo kotalnega trenja, razliko v potencialni energiji (gravitacija) in izgube v pogonu (veriga). Po članku J.C. Martina bi morala upoštevati še izgube v ležajih in kinetično energijo (razliko hitrosti in inercijo vrtenja koles), drugi kalkulator pa še hitrost vetra, vendar jih ne.

Tisto, kar mene zanima, je opremiti GPS log s podatki o moči za vsako zabeleženo točko (nekaj podobnega, kar dela Sigmin ROX 10.0). Seveda bom tudi jaz imel napake (npr. pri močnejšem vetru), vendar bi se večino parametrov dalo izmeriti/izračunati s pomočjo power metra (npr. tipičen položaj telesa oz. zračni upor, kotalni upor, ...) in jih uporabiti v formuli. Tako bi se najbolj približal dejanskemu stanju v vsaki točki in ne samo v povprečju na celo vožnjo.

apotekar 16.06.2016 08:49

Rabljene PM se dobi za ~500€ power2max al pa Stages, tako da nima smisla razglabljat o kalkulatorjih, saj so relativno točni, post hoc na računalniku za kakšen klanec videt s kakšno močjo si gor prilezel, za on the fly pa to nima smisla... sem primerjal malo svoje watte s PM in tem kar Strava računa, pa nekateri so blizu nekateri daleč stran, še bolj zabavno pa je, ko pogledaš isti klanec, pa vidiš da si kdaj tudi s 5% višjo močjo rabil dalj časa da si prilezel na tisti kucl, o ravnini, kjer je vpliv vetra in položaja na kolesu dosti večji rajši ne bom... hkrati sem pa še imel od Powertapa Powercal pas, kjer bi ti naj pripisoval moč glede na hitrost spreminjanja srčne frekvence - DC Rainmaker ga je še rečmo temu pogojno priporočal, ma, lahko povem, da je na krajših kuclih kazal čist mimo, na daljših pa samo malo mimo... kul

Ne me narobe razumet, ampak vsakemu, ki ga mika trenirat po moči, naj si nabavi PM, če pa je vseeno prevelik (neopravičljiv) strošek pa rajši naprej trenirat po srčnem utripu/občutku napora, kot pa slediti nekim xy številkam na števcu, kakor koli obrnemo, še nedolgo nazaj je še za profije bil trening po utripu standard... mežik

lpA 

kineziolog 16.06.2016 14:08

Slovenski review najbrž najcenejšega obojestranskega power metra (dokler ne pride PowerBeat)

www.kineziolog.si/bepro-faver o-merilec-moci-ki-bi-ga-imel-v sak/ 

kineziolog 16.06.2016 14:26
@matejS:

Tale bo/je se cenejsi:
4iiii.com/product/precision/

Je treba ločiti enostranske in dvostranske. Error je lahko zaradi tega zelo velik, glede na to, da je nesimetrija leve in desne noge tudi do 20% ... Sklepam, da je ta razlika pri rekreativcih večja kot pro-jih, a o tem bodo več bike fitterji vedeli ...

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI