pranje kolesarskih hlač

Domov > Forum > pranje kolesarskih hlač

pranje kolesarskih hlač

SORTIRAJ PO:
botanik 19.09.2016 17:53

Imam kolesarske 3/4 dolge hlače. Sedaj se mi že pri tretjem modelu hlač različnih proizvajalcev dogaja, da mi lycra popoka na predelu kolena oz. postane tanka. Hlače dajejo videz obrabe, čeprav niso tako zelo nošene. Sedaj me pa zanima, ali se to dogaja tudi drugim, recimo tudi če imate dolge hlače do pet? Hlače perem v hladni vodi, uporabim pa kar tekoče milo, ki ga uporabljamo za pranje rok. Ali bi lahko bil to vzrok? V ponudbi kolesarskih trgovin je tudi assosovo čistilno sredstvo, ki je sicer precej drago.  Ali se splača preizkusit z njim, ali pa gre le za njihov dodatni zaslužek? Sicer je strošek mila v primerjavi s ceno hlač majhen, ampak da ne mečem denarja stran. Sicer vidim pranje hlač samo kot enega možnih vzrokov. Po mojem, se mora to dogajat tudi drugim, čeprav je zelo malo kolesarjev, ki nosijo 3/4 hlače. Gre pa za predel kolena, kjer je tkanina  zelo obremenjena, saj se koleno vseskozi krči in razteza.

 

Hvala za vsako informacijo.

nanisimi 19.09.2016 20:24

Si že sam odgovoril na vprašanje. :)

bécane11488 19.09.2016 20:57

botanik, prvo povej hlače katerih proizvajalcev in katere modele si imel, imaš in po kolikšem času se začnejo obrabljati in seveda koliko voziš i.e. vsak dan, weekend warrior ...

 

Pri pranju pa ne kompliciraj > hladna voda ali 30°C, samo prašek in nikoli mehčalca.

 

 

botanik 19.09.2016 21:36

3/4 hlače od Castellija, Specialized in Scotta. Modelov pa ni veliko, ker ima vsak proizvajalec bolj ali manj samo enega. Pri Castelliju, pa se mi to ni naredilo samo na kolenu, ampak tudi višje. Mogoče zaradi tega, ker je malo ožji model in pride tkanina bolj raztegnjena. Vozim pa povprečno dve uri na dan, bolj ali manj redno. Je pa zoprno, ker hlače zgledajo skoraj kot nove, samo pri kolenu, na notranji strani kolena, pride tkanina poškodovana. Saj mogoče nekdo s ceste sploh tega ne bi opazil, samo mene moti. Hlače so super, samo so poškodovane. Bi mi pa bilo logično, da se potem enako ponavlja tudi pri dolgih hlačah. Jaz jih ne uporabljam, sem tudi pozimi v 3/4. Se pa hlače vsakič ko jih operem, malo raztegnejo, vsaj v predelu, kjer je silikonski oprijem na nogo, pod kolenom. Je mogoče problem, ker uporabljam milo, ne prašek. Zagotovo bom zamenjal za kaj boljšega, saj mi je to najmanj, kar lahko naredim. Samo najraje bi vedel, če se je komu dogajalo kaj podobnega. Da se ne zmeraj glih samo men, kaj tazga dogaja.

bécane11488 19.09.2016 21:59

Samo za primerjavo, imel sem Campagnolo termo zimske hlače in so zdržale dobrih 100 ur, nato so se natrgale na riti poleg šiva podloge. Na kolenu nobenih znakov obrabe.

 

Ne vem pa, če je primerljivo - sedaj pa res že zelo dolgo uporabljam termo hlačnice Assos za tempearture okoli +10°C in tudi nobenega problema na kolenskem delu.

 

A pereš v stroju ali na roke. Če v stroju, morda ne bi bilo slabo, da hlače daš v kakšno mrežico, da jih ne premetava po stroju in samo na program "volna", če pa na roke, pa morda res slabo sprano milo naredi svoje. Je pa res, da so hlače pri kolenu najbolj obremenjene in če ti pri redni vožnji zdržijo sezono, je IMHO to čist ok.

botanik 19.09.2016 23:36

Vedno jih perem na roke, s tem da jih ne perem tako pogosto. Operem jih, ko imam občutek, da so preveč umazane oz. zgornji del, ki je pri večini bel, postane umazan.

 

Če ti popokajo šivi pri plenički, je tudi možnost, da je sedež nepravilno postavljen.

 

Je pa res, da če porabiš ene hlače na sezono, niti ni tak problem. Samo vseeno, sedaj večinoma nosim scottove hlače, ki so ful kvalitetno narejene, tudi se zelo dobro počutim v njih, pa mi popoka tkanina. Tukaj ne gre za veliko površino, mogoče 3x3 cm. Drugače so pa kot nove, močna tkanina, dober, tesen oprijem. Ampak se mi je dogajalo tudi na drugih. Ne bi pa rad, da bi bilo kakšno preveč agresivno milo vzrok. Problem je tudi, ker ni velika ponudba teh hlač, in še vsako sezono dajo ven nov model in umaknejo starega, ki mi pa ni vedno všeč.

bécane11488 20.09.2016 02:10
Še pomisliti ne upam, da bi dal vsa oblačila iz fure 2x na sebe. Prvo, kar naredim, ko pridem s fure, gre vse v stroj in takoj v pranje, saj ti hitri programi so cca 20 min.

pero-si 20.09.2016 07:06

pranje opreme:
- Pereš v pralnem stroju na 30°C
- Program za občurljivo perilo
- Tekoči prašek (ne v prahu)
- Prisotne NE smejo biti bombažne cunje (ker bombaž spusti barvo in ti obarva naramnice hlač - če so te bele barve)

vir: SLO proizvajalec športne kolesarkse opreme. 

matejS 20.09.2016 08:10

Meni se zdi zanimivo to pranje na 30'C... Ko pa imas oblacila oblecena, poleti in svicas - ali je to pod 30'C :) Ze sama telesna temperatura je nad.

Jaz lepo perem na hitri program na 40'C, malo detergenta, takoj in samo kolesarska oblacila. Zaenkrat bp.

rider123 20.09.2016 09:42

mogoče še en nasvet ki bo komu uporaben... sam uporabljam pralni prašek posebej namenjen športnemu perilu, naj bi bil bolj prijazen do "športnih" materialov. Kolesarska in tekaška oblačila perem vedno v pralnem stroju (brez mrežice) na kratkem programu za "nežna" oblačila 30stopinj. Oblačila so večino cenejše variante, pa mi še ni nič razpadlo ali izgubilo barve itd. Perem pa vedno po vsaki vožnji, tudi če sem bil na kolesu le 1uro. To da bi letno menjal k. hlače je pa mal huda... edin če jih dobiš sponzorsko smeh

Pralni prašek je pa Perwoll sport, mogoče malenkost dražji od klasičnega, ampak če kupiš ob kakšni tedenski akciji je strošek zanemarljiv. Še posebej mi je všeč pri njem bolj "nežen" vonj ki ne izstopa kot pri kakšnem klasičnem prašku kul 

Janja 20.09.2016 10:47

Hmm, mene sta pa mama in stara mama učili, da švic bolj uničuje tekstil kot pranje...
Pa čisto tako - malo daljše delovanje praška in krajše delovanje švica in je potrebno manj kemikalij in pa seveda dobro spiranje. Že tako menda (vsaj v povprečju) uporabljamo na pranje več praška, kot je potrebno.
Če privedeš do ekstrema - po vožnji najprej oblečen pod tuš, drug korak je običajno tuširanje in dokončanje "pranja"  - na potovanjih celo izvajam, doma pa ne kompliciram, skupaj z ne preveč umazanim na 40, gorenjsko dozo praška in dodatno spiranje (tu pa kompliciram). 

bécane11488 20.09.2016 11:17
@matejS:

Meni se zdi zanimivo to pranje na 30'C... Ko pa imas oblacila oblecena, poleti in svicas - ali je to pod 30'C :) Ze sama telesna temperatura je nad.

Jaz lepo perem na hitri program na 40'C, malo detergenta, takoj in samo kolesarska oblacila. Zaenkrat bp.

Načeloma umetna sintetika zdrži več (morda ne ravno vsi materiali ?), v bistvu sploh ni občitljiva na temperaturo, ampak proizvajalci se raje zaščitijo.

 

Npr. dobil sem kot darilo športne hlače iz poliestra, prevelike, na deklaraciji piše pranje na 30°C in ne v sušilni stroj. Dal sem jih prati na 90°C in 2x v sušilca na najmočnejši program. Tud 1 mm niso šle skupaj, zanimivo pa je predvsem to, da se tudi struktura materiala ni na otip prav nič spremenila. Nisem kemik in si ne znam razložiti v zadregi

duke 20.09.2016 12:02
@botanik:

Vedno jih perem na roke, s tem da jih ne perem tako pogosto. Operem jih, ko imam občutek, da so preveč umazane oz. zgornji del, ki je pri večini bel, postane umazan.

 

Kako ogabno, svinjsko...! Nikoli ne bom razumel kako lahko ponovno oblečete prešvicane cunje?! Ste se kdaj vprašali kako se počutijo tisti, ki so v vaši bližini? Na raznih maratonih in drugih kolesarskih prireditvah, nekateri na štartu smrdijo, da mi gre na bruhanje.

botanik 20.09.2016 13:33

Pa vi to resno? Če ti dres smrdi po eni uri vožnje, ali pa dveh, je s teboj nekaj zelo, zelo narobe. Pot nima vonja, če ga ima, mislim, da imaš problem.

 

Pri povprečni vožnji nekje okoli 75% srčnega utripa, kar je normalna vožnja, se normalno zdrav človek sploh ne bi smel potiti. Problem je, kadar je oseba bodisi predebela,  ali pa je bolna. Ljudje poleg tega uporabljajo razne deodorante, ki telo samo zasmradijo in se ta vonj prenese na oblačila.

 

Sam se bolj kot zunanjemu čiščenju posvečam notranjemu čiščenju telesa. Ti se lahko tuširaš petkrat na dan, ampak če je notranjost zasvinjana, potem samo zlivaš vodo stran.

 

Kaj torej operete po eni uri vožnje - hlače, majico, spodnje hlače, švic majico, nogavice, vložke za čevlje, pas za srčni utrip? Ko je dan dolg, greš dnevno na dve vožnji, potem res vse to dvakrat pereš? Kaj počnete z ostalimi oblačili? Če greš na sprehod, ali po eni uri hoje, vse vržeš v pralni stroj?

 

Kolesarska oblačila so sedaj narejena tako, da ne vpijajo znoja. Majica je napol mrežasta, praktično ne vpija znoja. Kakšne drese to uporabljate, da je prešvican? Tudi če je, ti  zaradi tega ne sme smrdeti. Če ti, mora biti vzrok mora biti kje drugje. Sem imel ta dres pri šivilji, je šla prvo pogledat pleničko. Je bila kot nova, čeprav je dres star pol leta. Nekaj se mi je raztrgalo in to je bila edina razlika med njim in novim dresom.

 

Uporabljam 5 letnih kompletov, pa so vsi kot novi, razen pri tem, o katerem sprašujem, ko je popokala tkanina na kolenu.

 

Še nikoli nisem vozil z umazanim dresom, nikoli ni smrdel, še nikoli mi ni noben niti omenil, da bi bilo kaj narobe z menoj. Prej nasprotno. Se marsikdo ustavi, pa pogleda bodisi dres ali pa kolo. Imam nizek procent telesne maščobe, prav tako ne jem živalskega mesa. Meso mrtve živali veliko bolj negativno vpliva na telesni vonj, kot pa  dve uri kolesarjenja. Da to, da je potem telo polno različnih parazitov, niti ne omenjam.

 

Je pa  to razprava, ki je ne morem dobit. Vsak ti lahko napiše, da je to svinjsko, ampak se mora sam vprašat, zakaj smrdi?

duke 20.09.2016 13:52

@botanik
vsekakor operem vse cunje po teku, kolesarjenju, drugih aktivnostih in mi niti na misel ne pride, da bi jih neoprane še 1x uporabil. Jih imam dovolj, tudi za večkrat na dan. Ti si očitno iz tiste šole ko lahko gate 4x oblečeš ...če tebe ne moti (zna pa okolico).
Dej mi razloži od česa je dres moker, če ne vpija znoja? Od vlage v zraku?
Si že bil kdaj v kaki nogometni, košarkaški, hokejski slačilnici? Ti si očitno vsekakor fenomen, ki se ne poti in ne smrdi...maš srečo. 
In ja, meni JE to svinjsko...žal!
 

Bassich 20.09.2016 14:57

@botanik

po tvojem je z ljudmi ki jedo ocvrto hrano, česen, začinjeno hrano... nekaj precej narobe?

CKR.SI 20.09.2016 15:14
@Bassich:

@botanik

po tvojem je z ljudmi ki jedo ocvrto hrano, česen, začinjeno hrano... nekaj precej narobe?

Vse je v redu dokler ni živalsko meso.presenečen Ostalo meso pa je celo priporočljivo.mežik

Bassich 20.09.2016 16:04

@CRK.SI
nasmeh ja očitno nekateri  sploh ne potrebujejo vode ampak samo šampon neodločen

botanik 20.09.2016 17:48

Lejte, jaz se z vami ne bom prerekal, kdo smrdi in kdo ne. Imaš ljudi, ki si tudi po osem ur dnevno umivajo roke, pa to ne pomeni, da so kaj bolj čisti. Imajo le zelo resen problem. Zagotovo pa ima človek, ki se prehranjuje z zgoraj navedeno hrano nizko zavest.

 

Vsak učitelj taoizma, ti bo povedal, da človek v katerem prevladujejo negativna čustva smrdi, četudi se je ravnokar skopal.

 

Druga stvar je, da oblačila sama po sebi ne smrdijo, pot tudi nima vonja. Problem je nepredelana hrana, fekalije, odpadne snovi, ki se shranjujejo v maščevju. Ko se telo segreje, začnejo te stvari močno zaudarjat, človek ima pa občutek, da smrdi pot. To preprosto ni res. S potenjem se telo hladi in če je človek zdrav, ni nobenega razloga, da bi ta pot smdel. Če ti smrdi, imaš zelo velik problem, ker nekaj ne štima. Če misliš, da boš samo z vodo in šamponom dosegel, da ne boš smrdel, si pomilovanja vreden. Največ svinarije je nakopičene v telesu samem, predvsem v debelem črevesju in jetrih. S notranjim čiščenjem telesa, so nekateri izločili celo stvari, ki so v njih ležale več kot 10 let. Po nekaterih ocenah, naj bi imel odrasel človek od 5 do 10 kg odpadnih snovi v telesu. To smrdi, ne pot. Ti s kopanjem spereš samo umazanijo in maščobo iz kože. Če čez nekaj ur ponovno začneš smrdet, tega s preoblačenjem ne boš popravil.

 

 

Močno se potijo predvsem ljudje, ki so ali predebeli, ali pa bolni. Debel človek se hkrati tudi malo giblje, se izogiba soncu in ko pride v tako situacijo, vse butne iz njega. Poglej Petra Sagana v nedeljo na evropskem. Postal je evropski prvak, pa ni bil niti moker, ne zadihan. Po petih urah dirkanja. Če je športnik dobro pripravljen ni nobenega razloga, da bi telo reagiralo z močnim, smrdljivim potenjem.

 

Ljudje se danes prehranjujejo večinoma s poceni hrano iz raznih hoferjev, kjer hrana nima praktično nobene hranilne vrednosti, ampak samo zakisa in zamasti telo.

 

Jaz s tem končujem to debato. Zaradi mene se lahko preoblečete na vsaki dve uri. Verjemi mi, ti ne zavidam ničesar.

 

 

 

 

 

nanisimi 20.09.2016 19:28
@botanik:

Lejte, jaz se z vami ne bom prerekal, kdo smrdi in kdo ne. Imaš ljudi, ki si tudi po osem ur dnevno umivajo roke, pa to ne pomeni, da so kaj bolj čisti. Imajo le zelo resen problem. Zagotovo pa ima človek, ki se prehranjuje z zgoraj navedeno hrano nizko zavest.

 

Vsak učitelj taoizma, ti bo povedal, da človek v katerem prevladujejo negativna čustva smrdi, četudi se je ravnokar skopal.

 

Druga stvar je, da oblačila sama po sebi ne smrdijo, pot tudi nima vonja. Problem je nepredelana hrana, fekalije, odpadne snovi, ki se shranjujejo v maščevju. Ko se telo segreje, začnejo te stvari močno zaudarjat, človek ima pa občutek, da smrdi pot. To preprosto ni res. S potenjem se telo hladi in če je človek zdrav, ni nobenega razloga, da bi ta pot smdel. Če ti smrdi, imaš zelo velik problem, ker nekaj ne štima. Če misliš, da boš samo z vodo in šamponom dosegel, da ne boš smrdel, si pomilovanja vreden. Največ svinarije je nakopičene v telesu samem, predvsem v debelem črevesju in jetrih. S notranjim čiščenjem telesa, so nekateri izločili celo stvari, ki so v njih ležale več kot 10 let. Po nekaterih ocenah, naj bi imel odrasel človek od 5 do 10 kg odpadnih snovi v telesu. To smrdi, ne pot. Ti s kopanjem spereš samo umazanijo in maščobo iz kože. Če čez nekaj ur ponovno začneš smrdet, tega s preoblačenjem ne boš popravil.

 

 

Močno se potijo predvsem ljudje, ki so ali predebeli, ali pa bolni. Debel človek se hkrati tudi malo giblje, se izogiba soncu in ko pride v tako situacijo, vse butne iz njega. Poglej Petra Sagana v nedeljo na evropskem. Postal je evropski prvak, pa ni bil niti moker, ne zadihan. Po petih urah dirkanja. Če je športnik dobro pripravljen ni nobenega razloga, da bi telo reagiralo z močnim, smrdljivim potenjem.

 

Ljudje se danes prehranjujejo večinoma s poceni hrano iz raznih hoferjev, kjer hrana nima praktično nobene hranilne vrednosti, ampak samo zakisa in zamasti telo.

 

Jaz s tem končujem to debato. Zaradi mene se lahko preoblečete na vsaki dve uri. Verjemi mi, ti ne zavidam ničesar.

 

 

 

 

 

Dobro da ni bil naslov teme:  "ali kaj švicate".mežik

nanisimi 20.09.2016 19:34
@duke:

@botanik
vsekakor operem vse cunje po teku, kolesarjenju, drugih aktivnostih in mi niti na misel ne pride, da bi jih neoprane še 1x uporabil. Jih imam dovolj, tudi za večkrat na dan. Ti si očitno iz tiste šole ko lahko gate 4x oblečeš ...če tebe ne moti (zna pa okolico).
Dej mi razloži od česa je dres moker, če ne vpija znoja? Od vlage v zraku?
Si že bil kdaj v kaki nogometni, košarkaški, hokejski slačilnici? Ti si očitno vsekakor fenomen, ki se ne poti in ne smrdi...maš srečo. 
In ja, meni JE to svinjsko...žal!
 

Po 12 urah na kolesu, imam lahko nogavice pod povštrom brez problema, da o dresu sploh ne zgubljam besed. Ti malo mešaš znojenje in razvoj bakterij ki povzročajo smrad.

max164 21.09.2016 08:43

Jaoooo, kak ste zakomliciral s tem pranjem dresov........krik

@botanik - glede švicanja in vonja........vsak človek ima svoj vonj, ki ga je navajen in ga sam tudi ne zazna, pa švica al pa ne......ni pa rečeno, da drugim paše tvoj vonj, pa švicaš al pa ne......malo v razmislek

Nanisimi je v predhodnem postu prav povedal kaj se dogaja s švicanjem in cotami po kolesarjenju....... 

ilja1978 28.11.2016 10:54

Če športna oblačila smrdi po pranju doma, grem v javno pralnico. Ponavadi, če pralnica je znana, se uporabljajo visokokakovostni detergenti, ki zelo dobro dišijo. Naprimer v Ljubljani vem, da Speed Queen pranje.si/ ima novo opremo. 

SODROVC 28.11.2016 12:06

Če ima perilo po pranju v pralnem stroju neprijeten vonj, je potrebno pralni stroj oprati. Ima program, ki je namenjem temu. Na ta način se odstrani obloge in bakterije, ki se nabirajo med pranjem na nizkih temperaturah...
Če  pa ima kdo res probleme z močnim telesnim vonjem, priporočam tuširanje tik pred športno aktivnostjo. Potem nekaj časa ne bi smel imeti težav, saj z dobrim gelom za tuširanje odstrani večino bakterij pod pazduho. Le-te razkrajajo snovi v znoju in ti razkrojki potem zaudarjajo. 

fuego 28.11.2016 13:13
@botanik:

Pa vi to resno? Če ti dres smrdi po eni uri vožnje, ali pa dveh, je s teboj nekaj zelo, zelo narobe. Pot nima vonja, če ga ima, mislim, da imaš problem.

 

Pri povprečni vožnji nekje okoli 75% srčnega utripa, kar je normalna vožnja, se normalno zdrav človek sploh ne bi smel potiti. Problem je, kadar je oseba bodisi predebela,  ali pa je bolna. Ljudje poleg tega uporabljajo razne deodorante, ki telo samo zasmradijo in se ta vonj prenese na oblačila.

 

Sam se bolj kot zunanjemu čiščenju posvečam notranjemu čiščenju telesa. Ti se lahko tuširaš petkrat na dan, ampak če je notranjost zasvinjana, potem samo zlivaš vodo stran.

 

Kaj torej operete po eni uri vožnje - hlače, majico, spodnje hlače, švic majico, nogavice, vložke za čevlje, pas za srčni utrip? Ko je dan dolg, greš dnevno na dve vožnji, potem res vse to dvakrat pereš? Kaj počnete z ostalimi oblačili? Če greš na sprehod, ali po eni uri hoje, vse vržeš v pralni stroj?

 

Kolesarska oblačila so sedaj narejena tako, da ne vpijajo znoja. Majica je napol mrežasta, praktično ne vpija znoja. Kakšne drese to uporabljate, da je prešvican? Tudi če je, ti  zaradi tega ne sme smrdeti. Če ti, mora biti vzrok mora biti kje drugje. Sem imel ta dres pri šivilji, je šla prvo pogledat pleničko. Je bila kot nova, čeprav je dres star pol leta. Nekaj se mi je raztrgalo in to je bila edina razlika med njim in novim dresom.

 

Uporabljam 5 letnih kompletov, pa so vsi kot novi, razen pri tem, o katerem sprašujem, ko je popokala tkanina na kolenu.

 

Še nikoli nisem vozil z umazanim dresom, nikoli ni smrdel, še nikoli mi ni noben niti omenil, da bi bilo kaj narobe z menoj. Prej nasprotno. Se marsikdo ustavi, pa pogleda bodisi dres ali pa kolo. Imam nizek procent telesne maščobe, prav tako ne jem živalskega mesa. Meso mrtve živali veliko bolj negativno vpliva na telesni vonj, kot pa  dve uri kolesarjenja. Da to, da je potem telo polno različnih parazitov, niti ne omenjam.

 

Je pa  to razprava, ki je ne morem dobit. Vsak ti lahko napiše, da je to svinjsko, ampak se mora sam vprašat, zakaj smrdi?

Ne vem kaj ima potenje z zdravjem človeka? Človek se poti, ker mu je vroče in se s tem hladi. Ravno obratno pa je nekaj narobe s človekom, ki se ne poti, ker ima zamašene pore. Zakaj pa potem hodijo ljudje v savno? Poleg tega telo skozi pot izloča tudi strupe iz telesa itd....
Sam sem bil cca. 3 leta na pretežno presni hrani in se zaradi tega nisem nič manj potil. Bi rad videl človeka, ki gre na kolo pri 30-ih stopinjah in se ne poti.... 

Agent041 28.11.2016 13:14

Jaz sem prej (pral kolesarska oblačila skupaj z drugim oblasčilom. Ampak ko sem imel nizkocenovne zadeve (aka Hofer, Lidl zadeve). Drugače bi me mesečno za pranje prišlo več, kot pa so majice sploh vredne. Tudi mentaliteta gleda kolesarjenja mi je bila drugačna. Bolj sem šparal pri teh zadevah.

Letos sem prešel na bolj kvalitetna oblačila in temu primerno jih perem tudi posebej (le kolesarske stvari). Jaz perem na 30°C na občutljivem programu. Najprej sem poskusil z Perwollom za volno (istočasno je tudi za občutljive tkanine), to je ona bolj rozasta embalaža. Med drugim imam namreč tudi base layer iz volne. Nato pa sem poskusil še z dražjim Assos tekočim detergentom. Čistoča je pri obeh (sem tudi pozimi usmerjen na cesto, ter tako niso preveč umazane, le prepoltena oblačila). Vonj načeloma tudi. Perwoll načeloma mi še malo bolje diši.

Kaj priporočate? Ali je pranje s Perwollom dovolj dobro? Oblačila imam sedaj res dobra in jih hočem tudi kvalitetno ohraniti. Najbolj v smislu zračnosti. Perem seveda brez mehčalca. Ali pa je zaradi ohranitve zračnosti materiala vseeno boljše Assosov detergent?

Zaenkrat razmišljam, da bi pozimi pral z Assos (mi je zračnost oblačil bolj pomembna), poleti pa kar s Perwollom. Ali pa je to popolnoma vseeno? 

Kar se pa tiče vonja prepoltenih majic, pa je pri meni pri nizkocenovnih bilo tako, da ko se je majica osušila, mi je smrdela ko vrag. Včasih že med samo vožnjo. Pri teh dražjih stvareh, pa nič ne smrdi. Se izgleda bakterije nič kaj preveč na nabirajo. Tako jih imam lahko tudi na naslednji turi. Sem res pozitivno presenečen nad dobrimi oblačili. Izgleda da se ne plača samo znamka, ampak tudi kvaliteta.

Surts 28.11.2016 15:29

Osebno perem vse kolesarske stvari s Perwoll sport, 40°C, volna program, 600 centrifuge. Boljše opere če je več stvari notri (istega materjala). Isto velja za softshell

SHad 28.11.2016 15:52
@Agent041:

Jaz sem prej (pral kolesarska oblačila skupaj z drugim oblasčilom. Ampak ko sem imel nizkocenovne zadeve (aka Hofer, Lidl zadeve). Drugače bi me mesečno za pranje prišlo več, kot pa so majice sploh vredne. Tudi mentaliteta gleda kolesarjenja mi je bila drugačna. Bolj sem šparal pri teh zadevah.

Letos sem prešel na bolj kvalitetna oblačila in temu primerno jih perem tudi posebej (le kolesarske stvari). Jaz perem na 30°C na občutljivem programu. Najprej sem poskusil z Perwollom za volno (istočasno je tudi za občutljive tkanine), to je ona bolj rozasta embalaža. Med drugim imam namreč tudi base layer iz volne. Nato pa sem poskusil še z dražjim Assos tekočim detergentom. Čistoča je pri obeh (sem tudi pozimi usmerjen na cesto, ter tako niso preveč umazane, le prepoltena oblačila). Vonj načeloma tudi. Perwoll načeloma mi še malo bolje diši.

Kaj priporočate? Ali je pranje s Perwollom dovolj dobro? Oblačila imam sedaj res dobra in jih hočem tudi kvalitetno ohraniti. Najbolj v smislu zračnosti. Perem seveda brez mehčalca. Ali pa je zaradi ohranitve zračnosti materiala vseeno boljše Assosov detergent?

Zaenkrat razmišljam, da bi pozimi pral z Assos (mi je zračnost oblačil bolj pomembna), poleti pa kar s Perwollom. Ali pa je to popolnoma vseeno? 

Kar se pa tiče vonja prepoltenih majic, pa je pri meni pri nizkocenovnih bilo tako, da ko se je majica osušila, mi je smrdela ko vrag. Včasih že med samo vožnjo. Pri teh dražjih stvareh, pa nič ne smrdi. Se izgleda bakterije nič kaj preveč na nabirajo. Tako jih imam lahko tudi na naslednji turi. Sem res pozitivno presenečen nad dobrimi oblačili. Izgleda da se ne plača samo znamka, ampak tudi kvaliteta.

Jaz perem z Assos čistilom ročno.
Zdi se mi precej blago čistilo.
Zdaj, ko sem nabavil še MTB pa blato ne gre dol dobro z Assos čistilo.
Tam dam gor malo praška in rešeno.
 

sixsl 28.11.2016 16:08

Že nekaj let uporabljam Perwoll sport, perem na 30 stopnjah, 400 obratih, program občutljivo. Zelo zadovoljen z opranim in vonjem.

vl1970 28.11.2016 23:49

Zadnja tri leta izkljucno 1-2dl naravnega kisa sampionka direkt v boben in kratek program na 30 stopinj, takoj po voznji.

Nobene druge kemije.

Od takrat se mi nobena cunja ni vec usmradila.

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI