če ti lepo dela na tej kaseti pusti kot je.
verigo je treba menjat ko se obrabijo členi/pini - ponavadi takrat slabše prestavlja najbolje pa da izmeriš (lahko s posebnim merilom) ali pa "šublerjem" pa ti bo prihranjen strošek. In koje nova veriga dela kolo ko urca gled ena staro.
sma jo merim po tej metodi (na cestaku shimano ultegra 11sp je potrebno menjati na cca 2-3.000km, na MTB pa pogosteje)
s167.photobucket.com/user/cip ength.jpg.html
Najprej tko...kolo je treba redno servisirati. Moral si menjati verigo ker je bila raztegnjena. S tem sta se kaseta in verižnik tudi bolj obrabila, kot bi se če bi verigo menjal prej.
Na svoja vprašanja boš najbolj gotovo si odgovoril tako, da ko boš šel naslednjič na kolo, preveril kako se ti veriga pomika med prestavljanjem in ali kaj spodrsuje. Bolj okrogli zobje kasete in verižnika pomeni, da so resno obrabljeni in da jih je potrebno zamenjati.
Srečno!
Mislim, da mi je veriga 'spodrsnila', na nižjo prestavo in se takoj nazaj vrnila na svoje mesto. S tem, da nisem imel dobro nastavljenega menjalnika. V bistvu me zanima samo to, ali lahko s tem, ko ne zamenjam verižnika, uničim verigo? Verižnik mi na pogled deluje povsem normalno, star je leto in pol. Vem, da bi mi vsak mehanik rekel, naj ga zamenjam, samo mi je le strošek. Vem, da so tale vprašanja bolj tako, gre le za to, da iščem nekaj, na podlagi česar bi se zagotovo odločil.
Hvala pa vsem za pomoč.
če nova veriga ne preskoč zobcev na kaseti (ponavadi najmanjše oz najtežje) je OK
@KAVITATOR+:če ti lepo dela na tej kaseti pusti kot je.
verigo je treba menjat ko se obrabijo členi/pini - ponavadi takrat slabše prestavlja najbolje pa da izmeriš (lahko s posebnim merilom) ali pa "šublerjem" pa ti bo prihranjen strošek. In koje nova veriga dela kolo ko urca gled ena staro.
sma jo merim po tej metodi (na cestaku shimano ultegra 11sp je potrebno menjati na cca 2-3.000km, na MTB pa pogosteje)
s167.photobucket.com/user/cip ength.jpg.html
Da in ne... če voziš umirjeno in bolj po ravnem in nisi pretežek... zdrži po mojem veriga še dlje?
Kot so mene učili... izmeriš s posebno napravico... in če je veriga raztegnjena pri razdalji šestih členkov za 0,6 mm, jo je potrebno zamenjati. Tudi, da se mora to izmeriti na verigi na večih mesti, saj naj veriga ne bi bila enakomerno raztegnjena?
Če verige pravočasno ne zamenjaš... nič ne prišparaš, kvečjemu obratno!
ja - veriga je potrošni material - eni jo menjajo po 2.000 drugi po 8.000km - Campagnolo so vzdržljivejše
po daljšem obdobju dobiš filing ko ne moreš lepo nastavit zadnjega menjalnika je mogoče čas za pregled dolžine.
In ja na več mestih - 6 členov napneš verigo in natančno izmeriš - če je 136,7mm samo menjat čimprej drugače gre kaseta v maloro.
Danes ni dežja in jo mislim sprobat. Mi je pa zadnjič padla dol in to ravno na malih zobnikih, tako da bom verjetno moral iti v menjavo. Ne vem pa za katero kaseto naj se odločim, 105 ali Ultegro. Ultegra je 17 eurov dražja. Kaj pa to, da sem zamenjal verigo, ne pomeni nič, bo sigurno odgovarjala tudi za Ultegro?
Najprej zamenjaj trgovca oz servis, ki ti je prodal ketno, verjetno 105, za 40€ oz. se malo prej pozanimaj kakšne so cene, npr. Extremevital ima Ultegra ketno za 28€, zob€nike 105 za 42€!
Na kakšnem bike components oz bike discount dobiš komplet ketno + zobnike 105 za 53€
www.bike-components.de/de/Shi mano/105-Kassette-CS-5800-Kett e-CN-HG601-11-fach-Verschleiss set-p50098/
Glede kasete raje vzemi 105, razliki še malo dodaš in za cca. 20€-25€ dobiš orodje za snemanje/montiranje kasete in preverjanje ketne, pa imaš mir.
Ultegra in 105 pašeta križem kražem, tako da tu ni problema.
Gospod Andrej aka Contadorslo,
za izrečeno žaljivko pričakujem osebno opravičilo!
Tadej
@Contadorslo:Pezde debeli v JBcentru mi jo je prodal, ko je bila že montirana.
no žaljiv res ne rabiš bit. Je pa res da "moji" servisi (avto, kolo..) vsi funkcionirajo tako, da me za vse kar ni všteto v ceno servisa prej pokličejo in vprašajo za potrditev.
V kolikor si pa mnenja da so ti prodali nekaj kar ne rabiš, pa pelji kolo nazaj in naj ti jo snamejo in vrnejo denar. Imaš vse pokrito v Zakonu o varstvu potrošnikov in Obligacijskem zakoniku.
Pozdravljeni, kot že zapisano je res zelo neprimerno, da se v javnih komunikacijah uporabljajo žaljivke.
Sam osebno in seveda tudi vsi moji prijatelji, ki sem jih napotil na servisni center oz. trgovino, ki se omenja smo z uslugami in seveda tudi z osebjem, ki tam dela več kot zadovoljni! Tako zadovoljnji, da svoja kolesa vozimo servisirat iz cca.200 km oddaljenih krajev kjer se servis nahaja.
V kolikor pa stranka ni zadovoljnja pa je primerno, da se to reši na samem kraju in ne preko forumov z žaljivkami.
Lep dan vsem in čim manj vroče krvi in žaljivk,
Robert
Pozdravljen gospod Andrej,
Za razrešitev morebitne dileme o opravljeni storitvi in materialu, prilagamo sliko računa.
Kot prvo veriga ni bila Shimano 105, ampak KMC X11-93 (na kar ste bili predhodno opozorjeni)!
Priporočena MPC verige s strani slovenskega uvoznika je taka kot na omenjenem računu.
Ob prihodu na servis je bilo kolo oprano, veriga izmerjena in zaradi obrabe zamenjana. Med tem, ko ste čakali smo vam nastavili zadnji menjalnik in kolo pripravili na vožnjo.
Opozorjeni ste bili tudi, da obstaja možnost neuleganja nove verige na obstoječo kaseto.
Kolo ste preizkusili in se vrnili brez pripomb.
Za vse stranke se trudimo po svojih najboljših močeh.
Veseli bomo vašega obiska tudi v prihodnje.
lp
Primož Šegina
Spoštovani g.Šegina odlično pojasnjeno in korektno od Vas. Kot je razvidno iz računa ste dali stranki tudi popust! Še en razlog več, da se "nezadovoljna" stranka opraviči Vašemu zaposlenemu in nenazadnje tudi Vam, saj se omenja tudi Vaše podjetje.
Še naprej bom z veseljem Vaša zvesta stranka,
lp robert
Se vsem opravičujem, nisem mislil, da kdo to bere. Sem nov na forumu. Ne vem, kaj mi je bilo da sem tole napisal.
Se iskreno opravičujem. Sem bil za napake izključno sam kriv. Če je kdo tepec, sem to sam. Tudi vedno pazim, da ne bi koga užalil, tukaj sem pa to storil ljudem, ki so izredno ljubeznivi in pošteni. Res sorry.
Tudi glede denarja zagotovo nisem preplačal verige, ker je bilo vključeno delo. Pa še takoj mi je uredil.
Ne vem, kaj naj še rečem. Upam, da to sprejmete kot trenutek slabosti.
Iskreno mi je žal. Sem res čist iz sebe, ne vem zakaj bi imel tako mnenje o komerkoli, kaj šele o teh ljudeh, ki so mi pomagali. Ko sem zadnjič menjal verigo pri Smoletu, sem dal okoli 20 eurov in sem bil potem res presenečen nad ceno. Sem mislil, da bo tukaj nekje. Bi pa raje dal 100 eurov zanjo, kot da se moram tako opravičevat.
Gre čisto za osebno reakcijo, pa še mislil sem, da to itak noben ne bere.
Opravičilo sprejeto!
lp
Primož Šegina
Tista veriga za 20 eurov je bila za 9 redno Soro, tako da sem bil v zmoti glede cene.
Sem pa tisto napisal v trenutku jeze. Res sem reagiral kot bebec. Sedaj mi je pa tako žal, da kar ne morem povedat. Sem bil na kolesu, mi je bilo kar slabo.
Se še enkrat iskreno opravičujem vsem zaposlenim v JB centru.
@Contadorslo:Tista veriga za 20 eurov je bila za 9 redno Soro, tako da sem bil v zmoti glede cene.
Sem pa tisto napisal v trenutku jeze. Res sem reagiral kot bebec. Sedaj mi je pa tako žal, da kar ne morem povedat. Sem bil na kolesu, mi je bilo kar slabo.
Se še enkrat iskreno opravičujem vsem zaposlenim v JB centru.
Po mojem se boš najbolj skesal, če prodaš kolo s 50% popusta, ampak verigo daj pa dol in jo obdrži (KMC ima snemalni člen) v opomin, da se takole ne boš več "spotaknil".
Kavitator, resno menjaš verigo na 2-3 km?
o je praktično na par mesecev pri nekaterih... jaz jo sicer imam v rezervi, vendar za takrat, ko se bo utrgala, niti pod razno pa verige ne bom menjal, ker je kao malenkost pretegnjena, dela pa vse v redu. Bicikl menjam bolj pogosto kot verigo, majke, eni pa jo menjajo, ker so tako slišali, da je kao prav. Zadnji verižnik pa stane kot veriga, če mu je sploh kaj, ker da veriga zobnike spili, pa tudi če jih, mora že nekaj biti....
@Periglej:Kavitator, resno menjaš verigo na 2-3 km?
o je praktično na par mesecev pri nekaterih... jaz jo sicer imam v rezervi, vendar za takrat, ko se bo utrgala, niti pod razno pa verige ne bom menjal, ker je kao malenkost pretegnjena, dela pa vse v redu. Bicikl menjam bolj pogosto kot verigo, majke, eni pa jo menjajo, ker so tako slišali, da je kao prav. Zadnji verižnik pa stane kot veriga, če mu je sploh kaj, ker da veriga zobnike spili, pa tudi če jih, mora že nekaj biti....
na oko - pogosto moram menjat.
Sej če imaš obrabljeno verigo na obrabljeni kaseti dela vse ok. Bolš da ne menajš. Ko daš pa novo verigo na obrabljeno kaseto ti pa skoč čez zobe kasete in lahko konkretno padeš.
Točno to, jaz med okrevanjem zaradi zlomljene ključnice menjal verigo. In ko sem šel na prvo turo po 5 mesecih okrevanja, sem telebnil v jarek in zlomil isto. Zdaj traktor vozim dokler dela vse brezhibno, potem menjam zobnike in verigo.
@presna:Točno to, jaz med okrevanjem zaradi zlomljene ključnice menjal verigo. In ko sem šel na prvo turo po 5 mesecih okrevanja, sem telebnil v jarek in zlomil isto. Zdaj traktor vozim dokler dela vse brezhibno, potem menjam zobnike in verigo.
Ja, poznam.
Na specialki Athena 11 imam cca 27.000km. Ketno menjam na približno 7.000 - 8.000 km. Trenutna ketna ima 7.200 km pa še ni raztegnjena za zamenjavo. Prestave in vse dela bp.
A se komu dogaja, da mu verigo zvije in ne raztegne?
Zadnjič sem se odpravil na furo in mi začne preskakovat zadnji menjalnik. Pri podrobnem pregledu opazim, da sta ena dva člena zvita navzven in ko prideta do kolesc na zadnjem menjalniku le ta poskoči.
Veriga je bila Ultegra, narejenih pa 6k km, raztegnjena pa ni bila.
Zvije ti jo, če ti pade dol, zlasti spredaj in potem pritisneš, takrat jo zagrabi in ti jo zvija....
kako vem kdaj je veriga obravljena, kako je z to razdaljo da jo zmeriš
na yt je video ampak je v incih
lp
Obstaja orodje, ki ti zmeri raztegnjenost. Stane nekaj evrov. Dobiš jo verjetno na vsaki kolesarski spletni strani.
Pozdravljeni,
Pred dnevi sem zamenjal verigo na kolesu z opremo Shimano 105 s 11 redno kaseto. Veriga je bila za mene kar precej draga (40 eurov). Problem je, da sem verjetno, kar nekaj časa vozil s pretegnjeno verigo in sem se odločil za servis šele v trenutku, ko mi je začelo resno nagajat, se pravi, da mi je veriga padala iz zadnjega verižnika oz. je močno škrtnilo na začetku močnega pospeševanja, ko sem prestavil v nižjo prestavo. Sedaj me pa zanima, če moram obvezno zamenjat verižnik? Ali se lahko veriga hitro uniči, če ga ne zamenjam? V tem času sem naredil bolj malo kilometrov zaradi dežja, pa nekih resnih problemov nisem ugotovil. Verižnika seveda ne bi rad menjal, samo da ne bi imel na koncu še več stroškov, kot bi bilo potrebno.
Je pa na servisu nastavljal menjalnik in sem imel občutek, kot da lepo dela. Je šel kar nekajkrat čez celotno kaseto. V trgovini bi ti zaradi tega verjetno najrajši prodali kar novo kolo, tako da me zanima, kakšno bolj nevtralno mnenje.
Upam, da sem bil zadosti jasen in bi bil hvaležen za vsak nasvet.