Rog specialke- modeli

Domov > Forum > Rog specialke- modeli

Rog specialke- modeli

SORTIRAJ PO:
Imperius 21.11.2016 23:27

Pozdrav,

iščem Rog specialko pa me zanima če kdo ve kaj več o Rogovi ponudbi. Zaenkrat sem našel samo 2 modela cestinih koles- Maraton in Sprint.

Je Rog proizvajal še kakšne druge specialke? Kakšne so razlike med Maraton in Sprint modeli, kakšni so bili letniki teh koles?

Iščem predvsem nekaj od Roga zaradi nostalgije kar nima preveč agresivne geometrije ter je med poznejšimi (torej novejšimi modeli) Rogovih specialk.

Hvala!

Imperius 

Anquetil.J 22.11.2016 07:08

Junior, Senior, Super, Prestige, Professional.

hrosch 22.11.2016 15:48
@Imperius:

Pozdrav,

iščem Rog specialko pa me zanima če kdo ve kaj več o Rogovi ponudbi. Zaenkrat sem našel samo 2 modela cestinih koles- Maraton in Sprint.

Je Rog proizvajal še kakšne druge specialke? Kakšne so razlike med Maraton in Sprint modeli, kakšni so bili letniki teh koles?

Iščem predvsem nekaj od Roga zaradi nostalgije kar nima preveč agresivne geometrije ter je med poznejšimi (torej novejšimi modeli) Rogovih specialk.

Hvala!

Imperius 

Personal

Imperius 22.11.2016 17:07
@Anquetil.J:

Junior, Senior, Super, Prestige, Professional.

Katera od teh koles so med najnovejšimi ki jih je Rog še proizvajal? 

Imperius 22.11.2016 17:07
@hrosch:

Personal

Ta je bil med novejšmi?

Leone 22.11.2016 19:23

Vstopni model, ki mu sploh zasluži ime "specialika" je bil še sprint, sledili so super, prestige in professional. Ti so edini imeli tubularje, ostali niso omembe vredni, so bile železne rajngle, od 15 kg navzgor. Menim, da je osnovni pogoj, da smo kolesu rekli specialka, da je imel tubularje.

TEX 22.11.2016 19:52

Ko sem jaz dobu prvo kolo senior se je takrat reklo dirkalc . To se je pa spoznalo po sportni belanci.

Imperius 22.11.2016 20:18
@Leone:

Vstopni model, ki mu sploh zasluži ime "specialika" je bil še sprint, sledili so super, prestige in professional. Ti so edini imeli tubularje, ostali niso omembe vredni, so bile železne rajngle, od 15 kg navzgor. Menim, da je osnovni pogoj, da smo kolesu rekli specialka, da je imel tubularje.

Takda sta prestige in professional najboljši Rogovi specialki? 
Mogoče veš kako pogosto se še najde kaka za prodajo? 

Leone 22.11.2016 20:32

Tako je, v osemdesetih letih so ju proizvajali, v glavnem z gipiemme in rino sestavnimi deli. Menda je professional imel celo shimano 600 gor. O campagnolo pa seveda ne duha ne sluha. Teh koles mora biti še nekaj, v glavnem so zanemarjeni, predelani, za vožnjo po opravkih. Se pa najde tudi kak biser od poznavalca, ... če ga dobiš kje.

Imperius 22.11.2016 20:52
@Leone:

Tako je, v osemdesetih letih so ju proizvajali, v glavnem z gipiemme in rino sestavnimi deli. Menda je professional imel celo shimano 600 gor. O campagnolo pa seveda ne duha ne sluha. Teh koles mora biti še nekaj, v glavnem so zanemarjeni, predelani, za vožnjo po opravkih. Se pa najde tudi kak biser od poznavalca, ... če ga dobiš kje.

Super!
Kaj pa npr. Maraton- teh sem videl kar precej po bolhi. To pa je pač bolj "low-end" endurance model? (če je ta kategorija takrat že sploh obstajala...)

JaMa 22.11.2016 21:52
Jaz se spomnim tudi precej Maraton koles z ravno balanco. Ko nekaksna treking variata. Pa zenski model je bil tudi. S spusceno zgornjo stango.
one too many 23.11.2016 10:32

Jst sem leta 2002 začel kolesarit na Rogu Professional, ki je bil seveda starejši od mene. Imel je Cambio Rino opremo. No, vsaj zadnji menjalnik.

Na koncu je pa šel v smeti. Kaj češ, tretjič se ni več splačalo variti okvirja pa sem fant dobil specialko, ki jo imam še danes. (... in si bom počasi kupil novo). Sedež sem še imel na mestnem Rog Maratonu, ta je šel pa k vragu to poletje.

Je pa to tako... Verjamem, da je to nekoč bilo odlično kolo. Dobro, ni se ga preveč vzdrževalo. Toda ko sem presedlal na novo poceni specialko, je bil to čisto drug svet!

Sam prave Rog specialke od mestnih ločim po tem ali je zadnji mostiček na vilicah plošča ali cev. Koliko pa to drži, ne vem.

Francelj 23.11.2016 10:57

Rogova kolesa so bila navadna jajca. Banalno je govorit da so bila legendarna in da smo jih vsi  vozili. Itak da ja, če se pa drugega skoraj ni dobilo. Kakšna legenda neki. Neuničljiv, večen... težko je demolirat 20kg železja.  
To so navadna jugonostalgična jajca. Tako kot jugo... Legenda. Kje že? Za konkurenco sta mu bla pa Fičo in Wartburg. 

thunder_road 23.11.2016 11:34

Spremljaj Bolho, včasih se pojavi kakšen lepo ohranjen (Sprint, Prestige). Seveda si ga popreje dobro oglej -- nemalokrat boš naletel na primerke, ki so pač prenovljeni z bolj sodobnimi deli (ne vem, koliko ti gre za originalnost).

PS: Teh nakladanj o "jajcih" pa ne poslušaj, ker očitno nekateri ne ločijo želje po starodobnem kolesu in vožnje z moderno "specialko" (ki je mimogrede samo kolokvialen izraz za cestno kolo; tako da je že samo po sebi nelogično deliti jih na "prave" in "neprave" specialke -- so le cestna kolesa, ki so prilagojena bolj za dirkalno vožnjo in bolj vsestranska ali mestna itd). Staro koli je staro kolo in ima lastnosti kolesa, kot pritičejo času v katerem je bil narejen, primerjati ga s kolesom letnika 2016 je absurd.

Mimogrede: Doma imam Personala (nekje letnik 1986) in nimam z njim nobenih problemov, pa ga čez poletje kar dobro "gonim".

Imperius 23.11.2016 15:31
@thunder_road:

Spremljaj Bolho, včasih se pojavi kakšen lepo ohranjen (Sprint, Prestige). Seveda si ga popreje dobro oglej -- nemalokrat boš naletel na primerke, ki so pač prenovljeni z bolj sodobnimi deli (ne vem, koliko ti gre za originalnost).

PS: Teh nakladanj o "jajcih" pa ne poslušaj, ker očitno nekateri ne ločijo želje po starodobnem kolesu in vožnje z moderno "specialko" (ki je mimogrede samo kolokvialen izraz za cestno kolo; tako da je že samo po sebi nelogično deliti jih na "prave" in "neprave" specialke -- so le cestna kolesa, ki so prilagojena bolj za dirkalno vožnjo in bolj vsestranska ali mestna itd). Staro koli je staro kolo in ima lastnosti kolesa, kot pritičejo času v katerem je bil narejen, primerjati ga s kolesom letnika 2016 je absurd.

Mimogrede: Doma imam Personala (nekje letnik 1986) in nimam z njim nobenih problemov, pa ga čez poletje kar dobro "gonim".

Približno kolko stanejo srednje-dobro ohranjeni Professional/Prestige modeli?

Ja saj :) tako staro Rog kolo iščem zaradi nostalgije, ker je nekaj drugačnega. Mam druge bicikle za redno vožnjo 

thunder_road 23.11.2016 16:43

Različno ... oba modela sem videl na njuskalo.hr (kot tudi na Bolhi), v razponu med 260-400€. Koliko se pa potem uspeš zmenit za končno ceno je pa odvisno tudi od tvoje "sposobnosti pogajanja".

Personal in Maraton sta pa ceneje, Maratona (bolj tako-tako ohranjenega) dobiš že za 70€, dobrega za okoli 100, Personal za 100+ (nekje do 150€ se ponavadi giblje cena zanj).

Naj omenim, da sem pa že videl koga, ki je prodajal svoje Rog oldtimerje za 1000 eur (in bi me zanimalo vedeti, če mu je ta podvig uspel, haha).

Imperius 23.11.2016 17:37
@thunder_road:

Različno ... oba modela sem videl na njuskalo.hr (kot tudi na Bolhi), v razponu med 260-400€. Koliko se pa potem uspeš zmenit za končno ceno je pa odvisno tudi od tvoje "sposobnosti pogajanja".

Personal in Maraton sta pa ceneje, Maratona (bolj tako-tako ohranjenega) dobiš že za 70€, dobrega za okoli 100, Personal za 100+ (nekje do 150€ se ponavadi giblje cena zanj).

Naj omenim, da sem pa že videl koga, ki je prodajal svoje Rog oldtimerje za 1000 eur (in bi me zanimalo vedeti, če mu je ta podvig uspel, haha).

Ja potem imslim da bom izbiral med Maratonom pa Personalu. Še nekaj- kaj je razlika med tema dvema?

SODROVC 23.11.2016 18:50

Kdo pa je potem v tistih časih izdeloval model "amater"? Sestri in njenemu tipu so ju"spi.dili" z vlaka, ko sta šla v Dalmacijo (preko Knina).

SlowEddy 23.11.2016 19:24
AMATER je bil moja prva "specialka". Bil je rdeče barve. Nekateri se še spomnite Kolesar trgovine v LJ,...no tam sem ga kupil.
Druga prava specialka pa je bil SUPER.
Z obema je bilo narejenih kar nekaj kilometrov.
SODROVC 23.11.2016 20:19

S prijateljem, s katerim sva skupaj plezala, sva z maratoncema veliko prevozila, tudi CC variante. Veliko je bilo cest do številnih vasi, ki so bile še do poznih 90-ih makadamske. Da o gozdnih cestah in poteh ne govorim. Pa razen občasnih predrtij zračnic ni bilo nikakršnih težav s tehniko. Gume, Michelin-ke, so mi pa sorodniki kar iz Italije prinesli, ko je bila potreba. Popotovanja na morje, v Istro in Kvarner, to so bili lepi dopusti. pa pri dekletih smo bili priljubljeni, bolj kot "pivopije". Ker smo bili zvečer trezni, pa sposobni za ples in še kaj drugega... smeh

thunder_road 23.11.2016 22:09

Dejansko je malo morje teh "dirkalnih" Rog-ov. Poleg Amaterja je tudi Rog Senior prišel s tako zavito balanco (ampak, mislim da vedno z vso mestno opremo -- blatniki, luči... čeprav pri Seniorju je šlo za mestno kolo). Potem so bili pa še razni mestno rekreacijsi modeli (Rog Sport, pa Rog Maestral --> tovrstni modeli so imeli samo zadnji menjalnik. Potem je bil še Rog Junior.

edit: aha, vidim, da sta bila Junior in Senior že omenjena.

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI