Nakup gorskega kolesa / razumevanje specifik & opreme

Domov > Forum > Nakup gorskega kolesa / razumevanje specifik & opreme

Nakup gorskega kolesa / razumevanje specifik & opreme

SORTIRAJ PO:
Zor 17.03.2017 16:20

Imam par vprašanj, pa bi prijazno prosil, če me lahko bodisi usmerite na neke kredibilne in laiku razumljive vire za odgovore - ali pa če mi nemara kar sami podate par razlag. Za začetek je tule kontekst moje situacije:

a) Kupujem novo kolo, moj budget je med 600 in 800 evri (gravitira bolj proti 600);
b) Na kolesa in kolesarsko opremo se spoznam kot krava na smučanje;
c) Letno naredim, čez palec, kakih 1500 kilometrov;
d) Recimo da je kaka tretjina tega narejena po makedamu, gozdnih poteh, ostalo asfalt;
e) Lani sem spoznal radosti singelc po Golovcu, kak kratek spust 1x tedensko; pretirano na teh turah ne divjam in tudi ne skačem in kar je še tega;
f) Na kolo bom namestil pritljažnik za 60L torbe, čez poletje je predvidena kaka dvotedenska fura;
g) Do nedavnega (kraja :) sem imel, če se ne motim, Scott Aspect 940 (2013, stal je cca 440 €), ki je bil za moj način rabe nekoliko premalo robusten, imel sem npr. konstantne drame z menjalnikom, pokrivljene feltne.  

Sedaj se malo razgledujem po internetu in ugotavljam, da je infa o kolesarjenju preveč in da se lahko kvečjemu zgubljam v nedogled, pa še vedno ne bom nič bolje razumel situacije. Prodajalci v trgovinah mi dajejo različne odgovore (recimo, en entuziastično predlaga Cube Aim Pro, drugi pravi, da to niti slučajno še ni primeren vstopni model glede na mojo rabo; liki v raznih interšportih in podobno so itak clueless).

Nimam pojma, kakšna je recimo razlika med dvema različnima menjalnikoma (en je kao boljši, a to meni ne pove, kako se bo to kazalo v moji rabi kolesa); ne vem, ali je glede na moje potrebe (tako dolge cestne ture kot gozdne radosti) boljša izbira 29 ali 27,5 ali 26 inčno kolo; ne štekam, da so cene koles tako visoke kot to vidim (vse se vrti okoli 1 - 2k €), ko pa je meni že moje kolo za 500 € služilo sorazmerno vredu (pač, suboptimalno, pa vseeno). 

Zanima me torej:

a) Katero kolo bi mi predlagali, verjetno preko bike-discount.de?
b) Zakaj ravno to kolo in ne katerega drugega?
c) Kakšne so razlike med posameznimi najbolj ključnimi kosi opreme v tem cenovnem razredu?
d) Na katere reči - ki laiku niso očitne - je pri nakupu kolesa še treba paziti?
e) Pri velikosti 177cm in 70 kg - obstaja kaka jasna kategorizacija primernih velikosti koles (in mi torej vedno ustreza isti okvir ter velikost gum), ali pa se to razlikuje od proizvajalca do proizvajalca?
f) Ali res potrebujem zavorne diske, ali sploh so še na voljo kolesa brez njih (z njimi je recimo odstranjevanje in ponovno pritrjevanje prednje gume za prevoz kolesa blazno neugodno)? 
g) Obstaja kaka res dobra spletna stran, kjer so te reči pregledno, idiot-friendly razložene? 
h) Obstaja kak kredibilna platforma za nakup rabljenega kolesa oz. ali se mi to splača / kako vem, da ne bom nategnjen (recimo s skrivljenim, a za silo popravljenim in torej začasno delujočim menjalnikom)?

Toliko za začetek :D
Hvala vsakomur, ki se mu da vsaj minimalno razložiti zadeve 

ken 17.03.2017 17:06
S tolk mal znanja nimas kaj kupovat na netu...imaš dovolj trgovin pri nas in jih obišči..ponudba je dobra ..odločitev tvoja.A2U,VEBcomp,Asart,Freestyle,etc..
Surts 17.03.2017 17:14
@Zor:

a) Kupujem novo kolo, moj budget je med 600 in 800 evri
b) Na kolesa in kolesarsko opremo se spoznam kot krava na smučanje
c) Letno naredim, čez palec, kakih 1500 kilometrov;
d) Recimo da je kaka tretjina tega narejena po makedamu, gozdnih poteh, ostalo asfalt;
e) Lani sem spoznal radosti singelc po Golovcu, kak kratek spust 1x tedensko; pretirano na teh turah ne divjam in tudi ne skačem in kar je še tega;
f) Na kolo bom namestil pritljažnik za 60L torbe, čez poletje je predvidena kaka dvotedenska fura;
g) Do nedavnega (kraja :) sem imel, če se ne motim, Scott Aspect 940 (2013, stal je cca 440 €), ki je bil za moj način rabe nekoliko premalo robusten, imel sem npr. konstantne drame z menjalnikom, pokrivljene feltne.  

Zanima me torej:

a) Katero kolo bi mi predlagali, verjetno preko bike-discount.de?
b) Zakaj ravno to kolo in ne katerega drugega?
c) Kakšne so razlike med posameznimi najbolj ključnimi kosi opreme v tem cenovnem razredu?
d) Na katere reči - ki laiku niso očitne - je pri nakupu kolesa še treba paziti?
e) Pri velikosti 177cm in 70 kg - obstaja kaka jasna kategorizacija primernih velikosti koles (in mi torej vedno ustreza isti okvir ter velikost gum), ali pa se to razlikuje od proizvajalca do proizvajalca?
f) Ali res potrebujem zavorne diske, ali sploh so še na voljo kolesa brez njih (z njimi je recimo odstranjevanje in ponovno pritrjevanje prednje gume za prevoz kolesa blazno neugodno)? 
g) Obstaja kaka res dobra spletna stran, kjer so te reči pregledno, idiot-friendly razložene? 
h) Obstaja kak kredibilna platforma za nakup rabljenega kolesa oz. ali se mi to splača / kako vem, da ne bom nategnjen (recimo s skrivljenim, a za silo popravljenim in torej začasno delujočim menjalnikom)?

Toliko za začetek :D
Hvala vsakomur, ki se mu da vsaj minimalno razložiti zadeve 

Torej, upam da se na avte spoznaš malce bolj kot na kolesa in ti bo zato naslednja razlaga tvojega vprašanja zato bolj razumljiva. Ti iščeš nov avto, za cca 6000-8000€, ne spoznaš se veliko na njih, firma ti ni pomembna, pelješ se povsod, ko pa greš na morje, pelješ s seboj 5 člansko familijo kampirat. Moč ni tako pomembna, ampak ko prehitevaš mora z lahkoto prehiteti šleperja, poraba naj bo pod 6l. Dosedanji avto se ti je konstantno kvaril in bi rad nekaj bolj zanesljivega.

Torej zelo na hitro, takega avtomobila/kolesa pač ni. Ali boš moral povečati budget ali pa iskati za rabljenimi kolesi. Dejansko se vztopne cene koles začnejo ravno okoli 700€, in nato nekako linearno narašča price/preformance do cca. 2000€. Nato se začne krivulja eksponentno vzpenjati, seveda na račun cene.

Ok, še to:

a)glede na to da se ne spoznaš na kolesa, obišči specializerano kolesarsko trgovino

b)predlagam proizvajalce koles kjer pregovorno dobiš največ, Cube, Giant,...

c)zanesljivost, spekter uporabe

d)velikost okvirja in nastavitev na kolesu

e)ne obstaja

f)jih ne, so, vendar so diski uporabniku prijazni za uporabo

g)v slovenščini se je ne spomnim, probaj mtb.si

h)ne veš, podobno kot z avtomobili

Upam da nakup kolesa postane stast, tako kot kasneje kolesarjenje.

46 17.03.2017 18:23
n3o 18.03.2017 06:14
@ken: S tolk mal znanja nimas kaj kupovat na netu...imaš dovolj trgovin pri nas in jih obišči..ponudba je dobra ..odločitev tvoja.A2U,VEBcomp,Asart,Freestyle,etc..
Tako....zelo dobra...med 1 in 2 jurja...tu mas zelo veliko izbire...

....v npr. Freestyle v LJ mas 2 prodajalca....Gaspr ze dela ram 25 let...drugi z ocali je pa bivsi tekmovalc pr Adriji in prej pr PP...in oba mata kr razpucane pojme kaj in kako....
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI