Vsi smo z napako, nihče ni popoln. Verjetno res nekaj ne štima z nastavitvijo ali pa imaš napačno številko okvirja, saj po 15 min te pa res ne bi smelo mrtvičiti, pa četudi imaš popolnoma zgrešen sedež in za povrh še 100 kg+ ob predpostavki, da ga imaš naravnost in ne obrnjenega navzgor.
So dobre in slabe trgovine kot so dobri in slabi fiterji.
Glede na moje izkušnje > oglasi se v Vebu, da ti vsaj povejo, če sploh imaš ok kolo, tudi nastavili te bojo, če hočeš pa v podorbnosti pa www.cycling-science.si/bike-f itting.html
Mogoče imaš pa prenizko sedež? Drugače pa čim prej opravi bike fitting. Ne se hecat s unim "tam spodaj"!
Glede na to, da si zamenjal že nekaj koles in sedežev mi je čudno, da bi imel pri vseh čisto napačne nastavitve. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi šel še na kakšen urološki pregled. Mogoče imaš pa doli pri "podvozju" kakšno pretirano občutljivost(ožilje ali kaj drugega...). Probaj še v to smer vsaj preventivno.
probaj tole infinitybikeseat.com/
za dobavo se lahko obrnes na Marko Baloh
Probaj Berk full carbon z luknjo, imajo tudi testne.
Da ne boš prej bankrotiral, ali pa izgubil voljo do kolesa? Za mojo kmečko pamet je edina zdrava in logična poteza kvaliteten fiting! Kot so ti že zgoraj predlagali, ti lahko v Cycling Science med drugim pogledajo tudi pritisk med sedenjem. Fiting pa stane, kot en res dober sedež...
@copi: Vsekakor imaš preozek sedež, sedeti moraš na išiasnih kosteh ne pa na prostati.Le dovolj širok sedež ti to omogoča saj ti daje oporo na išiasne kosti,preozek sedež ti te opore ne daje tako da se ti pogrezne vmes med ritnicama tako da sediš na presredku ali prostati.Preveri pa še višino sedeža.Večina kolesarjev izbira preozke sedeže za svojo konstitucijo.
Si mu predlagal, da kupi še en sedež? Širši? Koliko? Najprej 143 mm in nato še širšega? Mogoče ga pa zato boli, ker je prepoceni? Ali pa predrag?
Naj si človek poišče strokovno pomoč! Že to, da za take stvari išče pomoč "strokovnjakov" tu na forumu, se mi zdi čisto mimo...pa nič osebnega!
Se strinjam z @IZOm, najprej pojdi na fiting, saj je "drsenje" po sedežu tipičen znak nepravilnega položaja. Na sedežu moraš sedeti (ves čas) na najširšem delu, to je približno 2 - 3 cm od zadnjega dela sedeža.
Tudi jaz sem imel včasih težave s sedežem, drsel sem naprej, rit me je začela boleti že po desetih kilometrih in v rokah sem čutil mravljince. Zato sem šel na fiting in po njem so vse težave izginile, pa tudi sedež je ostal isti kot prej. Ugotovil sem tudi, da kateri koli sedež ustrezne širine uporabim, nimam nobenih problemov. Iz tega lahko povzamem, da ko imaš enkrat pravilen položaj na kolesu, je čisto nepomembno kakšno obliko sedeža imaš.
Poznam pa ljudi, ki imajo doma že celo zbirko sedežev za katero so dali malo premoženje, pa imajo še vedno težave, zdi se jim pa škoda dati denar za fiting.
@IZO:Pa kdo mu je to predlagal, naj se gre najprej v trgovino ki premore specialized blazino usesti da vidi kakšen ima razmak med išiasnima kostema potem že ima neko osnovo da vidi če je dosedaj vedno kupoval preozek sedež seveda lahko naredi tudi fitting, vendar ni garancije da bo bolje,tudi luknja na sredini sedeža ni garant da teh težav ne bo. Najpombnejša je širina.Pa nič osebnega kvazi strokovnjakov na področju fittinga je v Sloveniji že tudi preveč ti povem iz lastnih iskušenj.@copi: Vsekakor imaš preozek sedež, sedeti moraš na išiasnih kosteh ne pa na prostati.Le dovolj širok sedež ti to omogoča saj ti daje oporo na išiasne kosti,preozek sedež ti te opore ne daje tako da se ti pogrezne vmes med ritnicama tako da sediš na presredku ali prostati.Preveri pa še višino sedeža.Večina kolesarjev izbira preozke sedeže za svojo konstitucijo.Si mu predlagal, da kupi še en sedež? Širši? Koliko? Najprej 143 mm in nato še širšega? Mogoče ga pa zato boli, ker je prepoceni? Ali pa predrag?
Naj si človek poišče strokovno pomoč! Že to, da za take stvari išče pomoč "strokovnjakov" tu na forumu, se mi zdi čisto mimo...pa nič osebnega!
@copi, se strinjam, da je potrebna prava širina sedeža, ampak to, da med vožnjo leze po sedežu naprej, je tipičen znak, da je z njegovim položajem na kolesu nekaj narobe. Običajno kolesar prileze po sedežu toliko naprej, da sedi že na zožanem delu sedeža, ki pritiska na notranjo stran sedalne kosti.
Glede tega, da pa je fitingov že malo morje, se tudi strinjam s tabo. Moj nasvet je, naj gre k nekumu, ki dela izključno samo to.
@robizo:Se strinjam z @IZOm, najprej pojdi na fiting, saj je "drsenje" po sedežu tipičen znak nepravilnega položaja. Na sedežu moraš sedeti (ves čas) na najširšem delu, to je približno 2 - 3 cm od zadnjega dela sedeža.
Tudi jaz sem imel včasih težave s sedežem, drsel sem naprej, rit me je začela boleti že po desetih kilometrih in v rokah sem čutil mravljince. Zato sem šel na fiting in po njem so vse težave izginile, pa tudi sedež je ostal isti kot prej. Ugotovil sem tudi, da kateri koli sedež ustrezne širine uporabim, nimam nobenih problemov. Iz tega lahko povzamem, da ko imaš enkrat pravilen položaj na kolesu, je čisto nepomembno kakšno obliko sedeža imaš.
Poznam pa ljudi, ki imajo doma že celo zbirko sedežev za katero so dali malo premoženje, pa imajo še vedno težave, zdi se jim pa škoda dati denar za fiting.
Mislim, da ni denar takšen problem, ampak bojazen, da naletiš na mazača, ki ti naredi še več škode kot koristi. So dobri fiterji, ampak verjetno so v manjšini napram tistm slabim.
Se strinjam s @copijem, če niso bolezenske težave vzrok bolečin, je v večini primerov prava širina in sedež naravnost ob pravi velikosti okvirja že zadosten garant, da bolečin ne bo.
Tudi sam sem šel čez "kalvarijo" otrplega oneta, ko sem pred leti začel kolesariti. Serijski sedež je bil 130mm in prava katastrofa, so mi rekli, da rabim širšega in šel na 143, dosti bolje, ampak še bolečine in rahla otrplost tam pri drugi uri kolesarjenja. Nato sem si doma kar na kartonu + kreda zmeril kosti in končal na širini 155 mm. Pri 143 sem imel super odprtino, sedaj minimalno in nobenih težav.
@robizo:Saj je napisal,da je začel lesti naprej ko je nagib sedeža dal spredaj nižje ter to testiral kar ni pravilno.Tukaj je več problemov, včasih je lahko problem že v kakšnih kolesarskih hlačah z zelo debelim vložkom v velikih primerih je tanjši boljši.....Fitting pa vsekakor delati pri tistem, ki dela samo fitting ne pa pri tistem ki ima zraven še trgovino oz. Prodajo.@copi, se strinjam, da je potrebna prava širina sedeža, ampak to, da med vožnjo leze po sedežu naprej, je tipičen znak, da je z njegovim položajem na kolesu nekaj narobe. Običajno kolesar prileze po sedežu toliko naprej, da sedi že na zožanem delu sedeža, ki pritiska na notranjo stran sedalne kosti.
Glede tega, da pa je fitingov že malo morje, se tudi strinjam s tabo. Moj nasvet je, naj gre k nekumu, ki dela izključno samo to.
Pravi fiter za moje pojme svetuje, njegova dodana vrednost z zaslužkom vred je zadovoljna stranka. Izdelek si pa sam kupiš, kajti drugače je kot bi ti serviser prodal pralni stroj > garant, da bo več obsikov serviserja po poteku garancije
V exterme vitalu ti pomerijo kosti in priporočijo pravi sedež zate. Jaz nimam nobenega problema odkar vozim na 155 širokem Specialized Toupe- ju in Romin-u.
Specialized sedeži 1 ali 2 trdota za kolesarjenje do 150km ? Imam 2-ko pa bi probal 1-ko, ve kdo za testno zadevo ?
OP, pri Speciju ti pomaga naslednja tabela, tako da te prodajalci ne morejo peljati žejnega čez vodo:
Mene je delno odrešil Brooks Imperial sedež, minus je seveda usnje, ker ga je potrebno "ujahati", je pa to kasneje prednost. Prvih 500km je bilo trpljenje za sedalne kosti, tam do 2000 znosno, zdaj pa po +5000 je ok, lahko bi bilo pa bolje, ker mi prijatelj tudi včasih kdaj zaspi, če se pozabim na cca 20 min za vsaj par sekund na pedale postavit in pretegniti. Bikefitting bi morda rešil stvar, ali pa si naslednjič kar žensko verzijo sedeža kupim, ki je še širša
Men Specijev Power Comp odgovarja velik bolj kokr SelleSMP, ki sem ga imel prej.
Res pa je da sem si ga prvo sposodil (v znani trgovini na Tržaški ;) ) za nekaj dni, na test. Ki mi je pokazal, da mi bolj odgovarja od prejšnjega.
Cheers
pri vseh pametnih nasvetih še jaz dodajam svojega. Montiraj tole:
Imel sem podobne občutke. Vzrok je bil v preveč napeti zadnji strani hlač z naramnicami. Položil sem pest na srednji všitek, protisnil navzdol in naprej, naramnice premaknil bolj na hrbtno stran in konec težav.
@sprint: Jaz mam težave da se mi tam doli vedno naredijo nekakšni strdki. Imam jih celo sezono in pač pretrpim ampak bi rad to odpravil.... Prosim za nasvet
Tudi jaz imam podobne težave. Strdki se delajo na presredku in so moteči. Sploh lani se mi je 1x tako vnelo, da sem mislil, da je konec s kolesom. Takrat sem našel tole:
www.veb-company.si/izdelek/15 53/ozone-protect-cream-chamois .html
V 2-3 dneh je zadeva povsem izginila. Če bi si pridno mazal s tem, potem sploh ne bi bilo težav. Tako si pa namažem samo vsake toliko, ko čutim, da se zadeva slabša. Priporočam!
Rad kolesarim. Še posebej v klance. Do sedaj sem zamenjal 4 kolesa in okoli 6 sedežev. Zadnje kolo je konkretno dobro MTB kolo s katerim delam kilometre in lezem na hribe.
Kljub temu, da rad kolesarim, se več ali manj vedno mučim in sicer zaradi izgube občutkov "tam spodaj". Po 15 minutah gonjenja jaz kolega ne čutim več. Na otip se ga ne čuti več. To mislim, da ni normalno? Ko nato vstanem, se občutki z nekaj mravljinci vrnejo a kaj ko se po minutah sedenja vse znova vrne. Zadeva je skrajno zoprna.
Zanimivo je, da imam težave že od nekdaj, torej na vseh kolesih, pa so bili poceni, dragi, majhni, veliki, ravno pravšnji, itd. Imel sem seveda različne sedeže. Nato sem investiral v opevanega SMP z veliko luknjo v sredini in konica obrnjena navzdol...brez efekta. Sedaj na zadnjem MTB kolesu imam ravnega z luknjo na sredini, cenovno okoli 150 eur vrednega, a tudi ni nič bolje. Investiral sem v hlače, sedaj vozim z dvema odličnima vrhunskima modeloma. Zopet ni nič bolje.
Skratka, malo sem že obupan. Lahko je problem v napačni nastaviti kolesa, mogoče sem narejen z napako in mi enostavno nič ne ustreza? Kje na Gorenjskem ali v Lj je mogoče stopiti s kolesom do kakšnega mojstra, da mi pomaga najti rešitev ali v nastavitvah kolesa ali v sedežu? Navadne kolesarske trgovine so bolj tako tako in ti samo radi kaj prodajo, kar seveda ne pomaga.
Kakršenkoli drug nasvet izredno dobrodošel!