kolesarjem prijazna mesta

Domov > Forum > kolesarjem prijazna mesta

kolesarjem prijazna mesta

SORTIRAJ PO:
mastif 03.08.2017 19:36zanimivo...

misko.pisko 03.08.2017 19:57

hahaha,

kolk je Zoki plaču za to reklamo ?

bodmo pošteni, Ljubljana nima kaj delat na tej listi.

Kot reden uporabnik ljubljanske kolesarske infrastrukture, ne vem kje so teli ocenjevalci našli tolk pozitivnih točk. Da o voznikih ki zavijajo desno , brez preverjanja če je na njihovi desni kolesar, sploh ne zgubljam besed. sem prevečkrat delal "stoppie-ja" .

Cheers

mastif 03.08.2017 20:07
Napisal si točno to, kar sem imel sam v mislih....:)
john_p 03.08.2017 20:32

Haha, kolesu prijazno mesto je samo na papirju. Se vidi, da niso v praksi sprobal :D 

sixsl 03.08.2017 21:07

Tudi sam se čudim tej uvrstitvi. Že iz smeri Rudnik proti centru sploh ni kolesarske steze razen, če zaviješ na Jurčkovo cesto, pa še bi se dalo naštevat... Pa če upoštevamo še kulturo voznika do kolesarjev ki pa je v lj porazna, ne vem kako potem pride do 8. mesta.

um_etnik 03.08.2017 22:54

Hmm..., mogoče je pa v ostalih 128 mestih, ki so se uvrstila za LJ še slabše kot pravite da je v LJ. Ampak, sigurno ste prekolesarili vse in so vaše ugotovitve absolutno verodostojnekaže jezik 

kolesarrr 03.08.2017 23:20

Mislim, da so to bolj ocenjevali posamezne rešitve/inovacije kot pa celostno infrastrukturo...vsaj tako je videti, če namreč kažejo Bicikelj in kolesarsko pot skozi Tivoli...

-BLAŽ- 03.08.2017 23:50

Tole je naravnost smešno.

 

mastif 04.08.2017 02:47
@um_etnik:

Hmm..., mogoče je pa v ostalih 128 mestih, ki so se uvrstila za LJ še slabše kot pravite da je v LJ. Ampak, sigurno ste prekolesarili vse in so vaše ugotovitve absolutno verodostojnekaže jezik 

Prekolesaril sem sigurno najmanj 10 mest, ki niso omenjena in imajo bolje urejeno infrastrukturo in so bolj prijazna kolesarjem.
Janja 04.08.2017 09:19

Saj je fajn, da smo kritični do svojega okolja in logično je, a da smo najbolj kritični do tistega, kar najbolj poznamo. Po drugi strani pa samo kritizerstvo in zanikanje dobrih rešitev, če niso naše osebno, ne pripomore ravno k napredku. Tudi meni se je zdela preusmeritev kolesarske na Celovški mimo prakirišča v Tivoliju totalno mimo, pa sem se navadila in mi sedaj na misel ne pride se gužvat med čakajočimi na postaji.
Verjetno mora vsak priznati, da se je tudi v Ljubljani marsikaj spremenilo. In da nas veliko vsakodnevno kolesari po mestu(ih), pa verjetno nismo vsi samomorilno nastrojeni.
Če se samo spomnim, kakšna je bila večina mnenj na tem forumu ob uvajanju Bicikelj-a (če bi upoštevali "to stroko" in glas "te večine", ga nikoli ne bi bilo)- pa funkcinira presenetljivo dobro. Opaziti je, da ga uporablja tudi kar nekaj tujcev... 

Ja verjamem, da je na svetu mnogo mest, ki imajo bolje urejeno, ali pa je le sobivanje bolj zasidrano v večini populacije, a iz tega videa se ne vidi, katera mesta so gledali in katere kriterije so upoštevali, da bi lahko trdili, da je "fejk". Fajn pa je videt (vsaj meni), da smo na kateri od + lestvic.

Vran 11.08.2017 07:26

www.instagram.com/p/BXm-hU2hF 4P/

pa morte vse kritizirat, smo Slovenclni res posebni, tujci nas pohvaljo, mi pa protestiramo :)

mark 20.08.2017 10:46
Točno to. Tudi v drugih mestih na lestvici ni vse idealno. Berlin se recimo meni zdi zelo primerljiv. Kopenhagen je više na lestvici, pa tam marsikaj ne štima. Kar precej ulic je kolesarjem nedosegljivih, kolesarskih stez je malo, sistem mestnih biciklov je povsem neuporaben (povsem nemogoče je dobiti 2 prosti kolesi, že eno je tombola). Tako je bilo vsaj pred 3 leti. Tudi Amsterdamu bi lahko marsikaj očital. Najhuje je to, da spodobnega kolesa ne smeš pustiti samega, ker ti ga takoj ukradejo ali pa vržejo v kanal. Najbrž so veliko točk dobili zaradi velikih garaž za kolesa, ampak parkirno mesto je še vedno težko najti. Azijskih mest ne poznam osebno, ampak prijatelji so mi govorili, da zaradi prenaseljenosti tam ni najbolj prijetno za kolesarje. Če pomislim, kako je pri nas, ko se na križišču Tivolske naenkrat zapodi 20 in več kolesarjev, v Aziji pa se jih zapodi 100.
thunder_road 20.08.2017 12:09

Vse lepo in prav, ampak problem je bolj v tem, v kakšnem stanju so kolesarske steze po LJ in pa kako so narejene. Recimo robniki (klančina za zapeljati na oz. s kolesarske vedno z nepotrebnim robom, ki je ponavadi še krepko dvignjen), pokrovi za razno cestno infrastrukturo štrlijo včasih močno ven, neprestano "valovanje" stez, ko gredo le-te po kakšni ulici z dovozi (namesto, da bi bila steza tam pač na cesti) itd. Problem je bolj v tem, kakšne so te steze, ne koliko jih je.

 

Zakaj to izpostavljam? Ker smo po naši zakonodaji kolesarji primorani voziti po stezi, tam kjer seveda je, in to ni naša izbira -- v nekaterih drugih državah pa je kolesarska steza samo opcija, ki jo kolesarji lahko izberejo, ali pa ostanejo na cesti. Ne redkokdaj, ko grem na kakšno turo, kjer moram najprej priti na drugi konec Ljubljane, se mi je že skoraj zgodilo, da sem se ravno v mestu obrnil nazaj -- ker sem zaradi teh klančkov, robnikov, obrob in kar je še štrlečega, skoraj izgubi voljo, še preden sem sploh prišel na izhodišče za turo. Je pa res, da je to zdaj nekaj drugega kot mestno kolesarjenje p opravkih, pa tudi tam izpostavljam iste težave. Pa tudi te kocke, ki so sedaj v modi po prenovah cest, ki se zapro za promet, se mi ne zdijo nekaj najbolj kolesarjem prijaznega (sploh za tiste, ki imamo ožje gume).

 

Tako da menim, da bomo še dolgo gledali kolesarje v "full metal jacket" (= cestne kolesarje s polno opremo), kako meni nič, tebi nič vozijo po cesti, čepraj je ob njej kolesarska. Jaz se trudim in peljem po stezah, ampak s stisnjenimi zobmi! Sicer pa sem osebno itak mnenja, da kolesar sodi na cesto in da izganjanje kolesarjev na posebne steze (namesto na cesto), le slabša kolesarsko varnost: tako se kolesar navadi lažne varnosti, ki jo ponuja steza, in je zato toliko manj siguren in samozavesten na sami normalni cesti. Torej nima prakse vožnje v prometu. Pretirana "varnost" v tem pogledu lahko prinese več slabega kot dobrega. Ampak to zadnje je moje osebno (in najbrž kontroverzno) mnenje.

 

 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI