nizek pritisk

Domov > Forum > nizek pritisk

nizek pritisk

SORTIRAJ PO:
bazilika 24.08.2017 14:39

Živjo, že odkar pomnim imam nizek pritisk in s tem povezane težave. Padam skupaj k sreči ne, se pa ves čas počutim, kot bi me nekaj povozilo. Druge stvari (ščitnica, kri, srce, teža itd.) so ok. Osebna zdravnica mi je pred leti rekla, da je to super za moje žile in slabše zame. Njena teorija je bila, da zdrava prehrana in rekreacija uravnavata pritisk: znižujeta povišanega, zvišata znižanega.
Nekaj let pozneje se to še ni zgodilo. Pritisk imam še vedno tam nekje 50/80, zdaj se je pač samo še utrip v mirovanju znižal. Lahko je v glavi, ampak se mi zdi, da je situacija dejansko še slabša. Z rekreacijo ne pretiravam, že muskelfiber imam redko.  Kava ne pomaga, dejansko mi samo zviša utrip, pritiska pa ne, ali pa mogoče na 54/84, a me prej začne boleti želodec od preveč kave.
Še kakšni friki narave in kaj je vam pomagalo?

krisb 24.08.2017 16:10

Meni se giblje nekje med 105-120/65-80, pa sem mislil, da imam jaz nizkega, ko prebiram tvoj post. Ko sem na spodnji meji je res težko. S kavo ga tudi jaz ne dvignem, samo srce mi bolj razbija, če pretiravam. BTW žena ima še malenkost nižjega od mene pa nima težav. Tako kot tebi je tudi meni zdravnik rekel, da to vpliva na počutje, je pa bolje kot imeti visokega.

bazilika 24.08.2017 16:43

@Zidi Sem poguglala in tudi marsikaj prebrala. Tudi kakšno knjigo kje. Na kaj točno si ciljal, ne vem.
Soli imam že zdaj po vseh priporočilih preveč. Pijem dovolj, dehidracija ni problem. Saj čutiš, kdaj je boljše/slabše. Vem, da imam v določenih dnevih dneva malenkost višji pritisk. Ne da si merim tlak vsake pol ure, sem pa malo eksperimentirala eno obdobje. Če pijem preko žeje, sem zaspana in vsake 10 min me na wc tišči. Ni ravno presenečenje.
In večino člankov, knjig je naravnanih tako, da imaš seznam hrane, ki zvišuje pritisk, za ljudi z visokim, s previsokim pritiskom. To ne pomeni, da se npr. cvrtje, energijske pijače, mlečne izdelke, pico priporoča ljudem z nizkim pritiskom. Zdravila, po besedah zdravnikov ki sem jih imela tekom let, za zviševanje pritiska ne obstajajo, oziroma bi bila bolj neprijetna ali škodljiva v primerjavi s tem, da se počutiš kot ožeta cunja. Če mi jih nihče ne predpiše, jih težko jemljem. Če sem pod stresom, se tudi zviša, a te rešitve se raje ne bi poslužila.

 

Kakih kompresijskih nogavic ali povez se pa res nisem nikoli šla. Ker sem preveč brala in videla, da če ne veš, kaj delaš, si prej škodo lahko narediš. Tako da tukaj bi res morala še malo pregledati.

@krisb Mogoče je to res pač ena tistih stvari. Si moraš dobro starše izbrati :). Za ženske in otroka med nosečnostjo menda sploh super duper fajn nizek pritisk. Razen če se ti zvrti in se zvrneš s kje haha.

Ne pričakujem, da bo kdo rekel, da vsak dan poje dve žlici rozin in se mu je pritisk zvišal.

Mogoče samo premalo dolgo delam na tem, oziroma moram gledati na vse bolj dolgoročno. Mogoče tudi rekreacija ni dovolj intenzivna, kdo ve. To bi bila zanimiva informacija.

Zidi 24.08.2017 16:58
Hja, nič! Pol boš imela pa (če bo po sreči) dolgo in zaspano življenje :-) tko kot jaz, ki pa nimam tako izrazito nizkega. L.p.
wavemaker 25.08.2017 08:22

V lekarni povprašaj za ekstrakt rožmarina - uporablja se tudi za zviševanje pritiska.

SODROVC 25.08.2017 08:27

Na krvni tlak vpliva tudi nizka telesna masa. Pa veliko rekreacije za tudi zniža. Pa premalo zaužitih kcal v obroku, pa vrsta hrane tudi.
Za hec pojej zjutraj kruh z marmelado (z maslom, ali s kokosovim maslom) in še skodelico zelenega čaja s 1/2 žličke rjavega sladkorja popij. Boš kar kmalu naspidirana.Ovseni kosmiči in kamilični čaj pa te spravita v "vasservago".

oschti 25.08.2017 10:22

Se vidi in bere, da je vsak človek unikat. Kafe mam rad, a če spiijem več kot tri na dan, mi po četrtem cuker pade u nulo, ovseni kosmiči za fruštek plus noter banana+med mi dajo energije za +4h kolesa brez dodatnega vnosa hranil, če pred turo jem kruh+maslo+med+kafe pa energije zlepa ni in ni, le drema se mi. Tako da ovseni kosmiči pred turo naredijo v meni super, pa še občutka polnega trebuha ni. Ja, nismo vsi enaki in za vsakega velja, da ko najde kar mu paše se naj tega drži. Pritisk imam vseskozi normalen 60-65/120-125, utrip v mirovanju pa tudi pod 40, umirjanje srčne frekvence po naporu pa vsako leto hitrejše; npr. iz 140-150 na 100 ali pod v cca.1min. navkljub napaki mitralne zaklopke.

migaj 25.08.2017 13:10

nizek pritisk - dolgo pasje življenje smeh
Tudi sam imam zjutraj le cca 85/65 in če ne spijem kave, me že pred 11 uro začne glava boleti

Moj predlog je: 
- zadosti kuhinjske soli (NACL), še posebej ob povečanih naporih/potenju -ni pa treba pretiravat.
- dnevno pitje Radenske
- zeleni/beli/črni čaj, kava, itd

Pa še en link siol.net/trendi/zdravo-zivlje nje/zakaj-nizek-krvni-tlak-in - kako-se-ga-znebimo-234335

povzetek:

Rožmarin Ta mediteranska rastlina ugodno vpliva na žilno živčevje, še posebej na srčne živce. Dobro srčno poživilo je na primer svež rožmarin v starem vinu, priporočljiva pa je vsakodnevna uporaba pri kuhanju. Rožmarin dobrodejno deluje tudi na slabotne in slabokrvne ljudi.

Korenčkov sok Nizek krvni tlak lahko uspešno odpravimo tudi s pitjem sveže stisnjenega korenčkovega soka. Omotičnost in utrujenost naj bi minila že po kratkotrajnem uživanju oranžnega soka. Pitju korenčkovega soka pa se naj bi izogibale osebe, ki imajo visok tlak. Podobno deluje tudi svež skok iz robid. Čeprav gre za isto zelenjavo, samo korenje naj ne bi imelo istega poživljajočega učinka.

Pelod Za zviševanje krvnega tlaka lahko poleg kozarčka rdečega vina in mesa uživate tudi pelod. Spodbuja namreč spolne žleze, prek katerih naj bi pozitivno deloval na vse hormonske žleze. Ljudje, ki so neprestano utrujeni in slabotni, se tega občutka najhitreje znebijo, če pri zajtrku zaužijejo eno čajno žličko peloda. V ekstremnih primerih uživajte čisti pelod, a bodite previdni, saj je njegova intenziteta tako močna, da bi nekdo, ki ima visok krvni tlak, lahko celo doživel kap.

Morske alge Morske rastline zaradi vsebnosti joda in kalija v organski obliki neposredno na naraven način vplivajo na rodne žleze. Za zviševanje krvnega pritiska so primerne vse vrste alg, še zlasti pa tako imenovana morska haloga.

Kava in ostrige Že od nekdaj je znano, da kava pospešuje srčni utrip, torej zvišuje tlak, sploh če je govora o pravi turški kavi. Kava je tako odlična rešitev za omotičnost na višini, medtem ko v nižini (ob morju) pomaga uživanje ostrig, saj ugodno vplivajo na delovanje spolnih žlez.

Ob nizkem tlaku so dobrodošli tudi koreninice omela v homeopatski obliki, rastlina ožepek ali naravni riž.


 

 

bazilika 25.08.2017 15:38

Hvala vsem! Ste mi dali idej za nov cikel naredit :)

Maratonac 30.08.2017 22:26

Jaz bi tistim z tako nizkim pritiskom odsvetoval kolo , kajti jaz si na kolesu pritisk nižam celo poletno sezono brez tablet . Zato vem , da bicikel NIŽA pritisk in to meni za cca zgornjega za 30, spodnjega pa za 10 .Trenutno imam165/ 88 , ker nisem bil že 2 meseca na kolesu zaradi prezavzetosti  in jem 5g tablete. Ko ga bom v sept, zopet zajahal mi bo padel na 135-143 in spodnji na 72-75 in tablete ne bodo potrebne!

tigr 31.08.2017 00:41

Smo si res različni. Moj pritisk zjutraj 90/55, pulz pa 32-35. Nobenih zdravstvenih težav, le zjutraj rabim nekaj časa da zalaufam - se dobr zbudim. Čez dan se pritisk poveča 120-130/65-70, pulz pa tudi malo - okrog 40.

Maratonac 06.09.2017 13:16

Ker sem se spozabil in vzel tableto med poletno kolesarsko sezono , sem obležal brez pritiska na cesti . Pri padcu pritiska delno oslepite , jaz nisem videl pol metrskih črk 8m stran od mene , občutek je pa takšen , da ne veste al boste umrl al boste naprej živel. Boli nič , samo plavate med dvema možnostima. Je šel FOE dam po avto 40km ,  jaz pa,  ko sem se lahko vstal , šel še 1km do znanca , kjer sem takoj zmeril pritisk , ki je bil tedaj že takšen , da sem lahko stal 98/55 !Kakšen je bil šele,  ko sem ležal na cesti !

FOE 07.09.2017 07:49

Si me kar pošteno prestrašil takrat. To je bilo nad Roškim slapom če se ne motim. To bo treba enkrat ponoviti, pa s tableto za fruštikmežik

P.D. 07.09.2017 07:50
@Maratonac:

Jaz bi tistim z tako nizkim pritiskom odsvetoval kolo , kajti jaz si na kolesu pritisk nižam celo poletno sezono brez tablet . Zato vem , da bicikel NIŽA pritisk in to meni za cca zgornjega za 30, spodnjega pa za 10 .Trenutno imam165/ 88 , ker nisem bil že 2 meseca na kolesu zaradi prezavzetosti  in jem 5g tablete. Ko ga bom v sept, zopet zajahal mi bo padel na 135-143 in spodnji na 72-75 in tablete ne bodo potrebne!


Takšni laični nasveti so, po mojem mnenju, lahko tudi nevarni. Sam imam občasno nekoliko povečan krvni tlak in sem šel (predvsem iz drugih razlogov) na obremenitveno testiranje. Kolesarjenje smo morali prekiniti že nekje po 8 minutah, ko sem komaj dobro začel čutiti obremennitev. Krvni tlak je narastel na 275/140 in presegel tudi zgornjo mejo grafa, v katerega beležijo rezultate. Počutje je bilo povsem normalno, utrip še nizek...  lp

Nikita 07.09.2017 08:07
@P.D.:
@Maratonac:

Jaz bi tistim z tako nizkim pritiskom odsvetoval kolo , kajti jaz si na kolesu pritisk nižam celo poletno sezono brez tablet . Zato vem , da bicikel NIŽA pritisk in to meni za cca zgornjega za 30, spodnjega pa za 10 .Trenutno imam165/ 88 , ker nisem bil že 2 meseca na kolesu zaradi prezavzetosti  in jem 5g tablete. Ko ga bom v sept, zopet zajahal mi bo padel na 135-143 in spodnji na 72-75 in tablete ne bodo potrebne!


Takšni laični nasveti so, po mojem mnenju, lahko tudi nevarni....

Čisto laično od nekoga, kateri o teh stvareh po svoje nima mojma.


Taki nasveti so res lahko nevarni, saj je vsak človek oz. njegovo telo ene vrste unikum... na zemeljski obli sigurno ne obstajata dva enaka človeka, kar se tega tiče. Po drugi strani pa taki nasveti več ali manj "verjetno" veljajo za večino nas. Zakaj pišem verjetno? Prej ali slej bo tudi mene doletelo, da se bom začel zanimati za te zadeve, kajti sedaj veljam na splošno za zelo zdravega človeka in o teh zadevah nimam pojma. Velikokrat se mi zgodi, da mi na krvodajalski akciji (do sedaj sem daroval kri 81 krat) iščejo ali žilo, ali pa me pošljejo, da si spijem kavo. Ojoj...


V službi sem tretji najstarejši v naši skupini in tudi eden izmed treh, štirih, kateri smo dokaj zdravi. Vsi ostali/ostale imajo kup problemov, od pretirane telesne teže in s tem se pojavi kup problemov, do previsokega tlaka, vmes so "ženske zadeve", pa še ogromno se najde. Zato me je po svoje groza, ko vse to poslušam, gledam, kako se jemljejo tablete v upanju, da bo mene to doletelo, če bo že, čim kasneje.


In potem... bo vsak nasvet potrebno po svoje v neki meri upoštevati?

mark 08.09.2017 11:14
@P.D.:
@Maratonac:

Jaz bi tistim z tako nizkim pritiskom odsvetoval kolo , kajti jaz si na kolesu pritisk nižam celo poletno sezono brez tablet . Zato vem , da bicikel NIŽA pritisk in to meni za cca zgornjega za 30, spodnjega pa za 10 .Trenutno imam165/ 88 , ker nisem bil že 2 meseca na kolesu zaradi prezavzetosti  in jem 5g tablete. Ko ga bom v sept, zopet zajahal mi bo padel na 135-143 in spodnji na 72-75 in tablete ne bodo potrebne!


Takšni laični nasveti so, po mojem mnenju, lahko tudi nevarni. Sam imam občasno nekoliko povečan krvni tlak in sem šel (predvsem iz drugih razlogov) na obremenitveno testiranje. Kolesarjenje smo morali prekiniti že nekje po 8 minutah, ko sem komaj dobro začel čutiti obremennitev. Krvni tlak je narastel na 275/140 in presegel tudi zgornjo mejo grafa, v katerega beležijo rezultate. Počutje je bilo povsem normalno, utrip še nizek...  lp

No ravno včeraj sem bil na podobnem obremenitvenem testiranju. Tudi pri meni je tlak nekoliko preveč narasel.Sistolični čez 200, ko napor ni bil še primerljiv s kakšno dirko na Vršič ali na Kladju in je bil utrip še relativno nizek (pod 150). Sem malo pobrskal po literaturi, piše, da je pri treniranih športikih naraščanje pritiska nad 200 normalno. Distolični pa naj pravilma ne bi zrasel, oziroma le malo.

 

Sem se pa potem malo vprašal glede strokovnosti pregleda, ker so mi parametre določali glede na maksimalen utrip izračunan po obrazcu iz starosti. Tudi ne vem, kaj naj si mislim o tem, da mi je zdravnica predpisala zdravila za pritisk pri pritisku 130/80 na pregledu, doma si izmerim običajno celo nižje vrednosti, včasih pa do največ 140/90.

 

Najbolj smešni so pa na pregledu. Vidi te, da si treniran športnik, vpraša te, koliko treningov/rekreacije imaš na teden, potem te pa med 15 minutnim gonjenjem kolesa, primerljivim vožnji v službo, ko se nočeš prepotiti, stalno sprašuje, če si v redu in če bo šlo. Potem ti pa reče, da moraš še 15 minut sedeti včakalnici, da ne bi padel skupaj od napora.

nanisimi 08.09.2017 18:27
@mark:

 

Najbolj smešni so pa na pregledu. Vidi te, da si treniran športnik, vpraša te, koliko treningov/rekreacije imaš na teden, potem te pa med 15 minutnim gonjenjem kolesa, primerljivim vožnji v službo, ko se nočeš prepotiti, stalno sprašuje, če si v redu in če bo šlo. Potem ti pa reče, da moraš še 15 minut sedeti včakalnici, da ne bi padel skupaj od napora.

Men je rekla naj se pripravim, ker bo treba pritisniti  tudi krepko čez 100 W.  ROFL

Janja 08.09.2017 19:19

Ne morem trditi za omenjene primere - a ko sem bila na obremenitvenem testu - do kam greš, oziroma korak so nastavili glede na izpolnjen vprašalnik, kjer je bilo več, kot le letnica rojstva.

Sredi testa je za mano začelo piskati in bliskati - pritekel je zdravnik iz sosednje sobe in spraševal - kaj drugega, kot odkimavati, da mi nič ni in skomigati ni šlo z masko na obrazu in vrtenju pedal. Še med testom je poslušal srce, EKG normalen... in se glede na dosežene vate odločil, da gremo navzdol normalno po protokolu.. je pa ostal zraven še kar nekaj časa...
Po končanem testu, ko sva se pogovarjala je vprašal tudi, če kaj kolesarim, se je izkazalo, da sem stisnila - bolj trdo prijela za ročke - in ravno takrat je aparat meril pritisk - valda je švignil pritisk v višave... 
Vsaj na tisem ergometru (za medicinske namene) je bilo tako, da si moral za dobro meritev držati frekvenco okrog 50, obremenitev pa se je povečevala po stopnicah - in pri večjih obremenitvah je bilo potrebno malo več sile ob spremembi obremenitve in sem se avtomatično fiksirala z rokami, da frekvenca ni padla pod mejo...  Pred testom mi niso povedali, da imaš roke lahko le naslonjene in morajo biti čimbolj sproščene. Pri večini pacientov, pač ni potrebe... 
Zaradi nepoznavanja, sem zafrknila meritev, a je bilo vseeno, ker so me vseeno spustili na treking.

SODROVC 10.09.2017 15:21

Starodavni testi, kdo pa še vrti na cad. 50? Kaj bi šele bilo, če bi vrteli 110 ali 120 °/min? Kje pa ste te teste delali? V bolnici dr. Petra Držaja? Sem videl, da tam tudi izvajajo take teste. Zakaj pa se ne gre k dr. Miliču ali kateremu drugemu poznavalcu? Zaradi napotnice? Me zanima, morda pa bom kdaj poterboval vedeti o tem kaj več...

Janja 10.09.2017 21:15

Je bilo že kar nekaj časa nazaj (v prejšnem tisočletju), na Golniku - pa test ni imel veze s kolesarstvom, še s športom v bistvu ne. Prolaps mitralke. In ja, tisti ergometer je bil še najbolj podoben poniekspresu - a tudi večina "uporabnikov" ni bila kolesarjev. Kako zgledajo novejši (na srečo) nimam pojma, so pa tudi na tistem lahko nastavili kar občutne wate.
Hotela sem samo reči, če pritisk merijo klasično z manšeto na nadlakti, so lahko "čudni"tezultati zaradi take malenkosti, kot kako držiš/obremenjuješ roke. Tudi pokončna drža mi je po taki razlagi bila bolj jasna. 
Nizka frekvenca - sem morala kar pazit, pa kolo vozim z nižjo, kot je priporočeno.
In pri frekvenci 110-120 je tisti pokazal - izven območja, oziroma ni primerno za obdelavo.

SODROVC 11.09.2017 09:07
@janja:

In pri frekvenci 110-120 je tisti pokazal - izven območja, oziroma ni primerno za obdelavo.

Ni primerno za obdelavo... :)  Hvala za info. Tolk, da vem, da v bolnicah tega ni za delat. Se pravi, tudi če bi mi kdaj ponudili kakšno preizkavo, le-ta ne bi bila veliko vredna, če se ne bi smel potruditi tako, kot se na kakšnem vzponu ali na spustu. 

Janja 11.09.2017 09:58

Ne, le vprašaj prej, kakšen ergometer imajo, kaj lahko nastavljajo. Verjetno niso vse mašine enake.

StaraKost 11.09.2017 11:10

Ni stvar samo v ergometru. Meni so pri kardiologu prekinili meritev, ker naj bi že krepko presegel normative za svoja leta in kot naprej nima smisla merit, čeprav sem bil še daleč od max zmogljivosti.
Torej na športni test v športno "ambulanto" smeh .

SODROVC 11.09.2017 11:37

Ja že, ampak če ti da osebni zdravnik napotnico za kam drugam, potem najbrž ni velike izbire? Me zanima, ker enkrat se bi pa dal testitati, da vidim(jo), če mi je še za iti na kakšno tekmo. Se je zgodilo nekaterim kolegom/prijateljem, da jih je med naporom infakrt. In niso vsi preživeli. Pomladi sem pomagal enemu z oživljanjem, ampak... nimajo vsi enako težkega infarkta, nimajo vsi enake sreče (ni vsakemu za "ritjo" peljal rešilec).  
Upam, da se bo kolega, ki se mu je to primerilo v soboto, dobro okreval. 

eustahija 11.09.2017 11:38

Kako lahko nizek pritisk. Jeb...meni  hitro dvigne pritisk že vsaka malenkost oz. neumnosti, ki se dogajajo pri nas in po svetu.

mark 11.09.2017 12:11

Šodrovc in Stara kost, treba je ločiti športne preglede od zdravstveih. Pri teh kardioloških gre predvsem za to, da se vidi motnje v delovanju srca in spremembe pritiska pod obremenitvijo. Gleda se EKG in meri srčni pritisk, ne pa drugih pokazateljev, katere merijo na športnih pregledih (laktati, kisik ...) Tukaj je povsem vseeno, kakšen je bicikel in kakšna je frekvenca, isti test bi se lahko opravljal tudi na tekaški stezi ali veslaški napravi, ampak je na ergometru enostavneje. Preiskava se ne izvaja niti blizu maksimuma, niti ni cilj pokazati, kakšna je pripravljenost pacienta. Pri moji preiskavi sem moral vzdržavati kadenco 60, menda večina pacientov višje ne bi zmogli. Preiskavo namreč opravljajo bolj pogosto stari in neaktivni ljudje.

SODROVC 13.09.2017 20:27

@mark: hvala za pojasnilo. pač, nisem vedel, zakaj je to tako. Sicer pa razumem dohtarje, na testih/pregledih naj bi ja nihče ne umrl, a ne? ;)

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI