Orbea Occam AM (27,5) vs TR (29er)

Domov > Forum > Orbea Occam AM (27,5) vs TR (29er)

Orbea Occam AM (27,5) vs TR (29er)

SORTIRAJ PO:
Lucc 06.10.2017 09:20

Zdravo! Po dolgem času sem spet na forumu :) Po daljši kolesarski pavzi sem letos presedlal na MTB. Trenutno vozim HT 29er. Večinoma vozim po lokalnih makadamskih kolovozih in trailih, večkrat tudi po bolj grobem makadamu ali kamenju.

Planiram prehod na polnovzmeteno kolo. Izbiram med dvema Orbeama Occam in sicer:

- AM - 27,5 col s hodom spredaj in zadaj 150 mm

- TR - 29 col s hodom spredaj 130mm in zadaj 120 mm

 

Žal koles ne morem sprobati, se pa odločam izključno za tale dva modela iz serije Occam (imam razlog za to). Visok sem 183 cm, velikost okvirja bo L. Ima morda kdo izkušnje z modeli Occam in bi mi lahko pomagal pri odločitvi? Hvala vnaprej...

 

obelix 06.10.2017 10:42

Če si se že odločil za nov šport, si pripravljen na nekaj novega, sprobat nove stvari, se naučit vozit kolo malo drugače, bolje,..., zaužit kakšno dodatno količino adrenalina in se počutiš vsaj še malo mladega oz. živega, potem defitnitivno AM :) . Za preganjat po kolovozih in lovit KOM-e po makadamih imaš še vedno trdaka.

Ne poznam obeh koles, govorim iz razlike med obema segmentoma in tukaj bi bil moj predlog AM. Kolo bo bolj vodljivo, igrivo (manjše gume, krajši chainstay, polj podrta geometrija, manjši kot vilic, več hoda) in vse to pomeni veliko bolj zabavno kolo. Ima tudi TR s 29 col gumami svoje prednosti, ampak na AM po mojem mnenju več pridobiš na spustih, kot na TR pridobiš na vzponih (zelo grobo rečeno). 

Ne smeš gledati samo na tisto, kar bi rad od kolesa danes, moraš pogledati tudi malo v prihodnost, ko se apetiti povečajo in praksa je taka, da ko ljudi spusti, pravi hribi, gozdne poti in spusti po peš poteh malo zasvojijo, kar se zgodi zelo hitro, potem bi vsi raje imeli kolo bolj v smeri AM tipa, če ne celo še kaj več ... :) Poznam ogromno kolesarjev v razponu 30-60 let in ne poznam primera, da bi kdaj kdo jamral, da je kupil overkill kolo oz, da ima premalo hoda, kontra pa lahko rečem, da kdorkoli menja kolo, gre vedno na bolj AM, enduro kolo. Je pa res da to velja za tiste, ki dejansko kolesarijo ....

steveO 08.10.2017 11:23

Tebe zanima razlika med TR in AM, do sedaj pa si vozil HT.
1) TR: navzgor: podobno/počasnejši vzpon, vendar zaradi zadnjega vzmetenja, lepša, bolj elegantna vožnja
TR navzdol: hitrejša, lepši oprijemi, kolo deloma odpušča napake. Kolo je namenjen singlcam, manjši skoki,v bajk parku moraš pokazat že kar nekaj spretnosti

2) AM: navzgor gre precej počasneje ,zaradi vzmetenja več "bobbinga" -majanja, nekaj pedalne energije gre zato v nič. Ampak navzgor se ti ne sme muditi.
AM navzdol: samozavestno, kolo gre tja kamor ga vsmeriš. Vzmetenje odpušča če take napake, ki bi te na HT stale padca zarad zdrsa zadnjega kolesa. Pri spustu se počutiš dobro, manj si utrujen, hitreje napreduješ na težje spuste.

Primerjave sem napisal zelo preprosto. Vsekakor moraš probati kolo ali je to AM ali TR preden se odločiš za nakup. Bodi pozoren na geometrijo (velikosti med proizvalci so različne). Od opreme bi izpostavil vzmetenje in dobre obroče. Bremze so tudi pomemben faktor. Srečno!

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI