Ženske in pretiravanje s "treningom"

Domov > Forum > Ženske in pretiravanje s "treningom"

Ženske in pretiravanje s "treningom"

SORTIRAJ PO:
ana222 10.05.2018 06:36
Po srednje do dokaj intenzivnem kolesarskem poletju sem za nekaj mesecev zgubila menstruacijo in jo dobila nazaj šele po zdravljenju v ginekološki ambulanti. Prevozila sem nekaj tisoč kilometrov, morda 15 % več kot leto prej. Zgubila sem 2 kg, še vedno sem jih imela več kot 65. Se je pa istočasno povečala mišična masa. Razlika od prejšnjih let je bila torej minimalna a očitno sem prestopila mejo in si vplivala na zdravje. Videla sem sliko neke slovenske amaterske kolesarke z res nizkim % telesne maščobe (moj je bil nad spodnjo mejo zdravega) in popolnoma brez ženske oblike telesa. Je pri njej in podobnih, ki (pre)velik del življenja namenijo športu, reproduktivno zdravje ohranjeno ali pa pač ne govorijo o tem in sprejmejo posledice?
tris 10.05.2018 09:40
Vprašanje verjetno bolj primerno za za kakšnega zdravnika specialista.

Tudi zelo skopi podatki,...kaj pomeni zate "dokaj intenziven trening" , npr.koliko ur na teden, in kakšne obremenitve,...koliko km si prevozila(s kakšno jakostjo),....,koliko si stara, velika,...Če nisi res extremno kolesarlia za moč dvomim v bistveno povečanje mišične mase na račun kolesarjenja.......ali se ukvarjaš še čem drugim? Fitnes, uteži,.....prehrana?

Dejstvo je da imajo nekatere z M težave (take in drugačne)celo Življenje, nekatere pa nikoli,....
MKC 10.05.2018 10:16

Ne vem kako je s kolesarkami, so pa (uspešne) ultra tekačice (100 milj in podobno), ki so zanosile in nadaljevale z ultra teki.
Če sprašuješ zase ali je to normalno ali bi rekel, da je to precej normalno. Ko sem prebiral forum(e) in poslušal kakšne podcaste, je bilo omenjenih več primerov žensk, ki se jim dogodi to že ko omejijo kalorični vnos (ali vnos OH).

n3o 15.05.2018 13:10

"eatig disorder - for women, it was a legal version of doping, without the financial cost or the risk of being caught breaking the rules. " ... "She was tall and had the arms of a prima ballerina—strong, but skinny as hell. Her legs already had veins showing, which is a sign of limited body fat" ....

 

res vredno za prebrat....nekako bolj kot opozorilo oz. preventiva...iz lastnih izkušenj iz pred cca 10 let nazaj vam povem, da se hitro ujameš v začaran krog, kjer misliš, da je vse kar vase vneseš preveč in še to kar daš vase morš pokurit....

 

...bi pa rekel, da je zgornje vprašanje bolj namenjeno zdravniku kot pa forumu...

ken 15.05.2018 13:35
A si ti zenska, n3o?
Navajam samo vzporednice..in takoj pametovanje kaj NE...!!
Repliko bi pričakoval od naslovnice teme. Uff!
n3o 15.05.2018 14:15

@ken

nisem hotel nič pametovat...povedal sem samo svojo izkušnjo...mogoče tudi izpostavit začaran krog o katerem je govora na cyclingtips...

ken 15.05.2018 14:27
Začaran si ..šele ko se PREMAKNEŠ.
Boze mili!
ana222 16.05.2018 06:55

Ne vem, ce upam odgovarjat v temi, ki je postala nestrpna in sploh ne vem, na podlagi cesa. :D Upala sem na odgovore zensk, saj sportnic osebno ne poznam.
Ko sem pisala, sem imela v mislih tocno to, kar je v linku opisala avstralska kolesarka. Poleg premajhnega vnosa hrane in vecurnega ukvarjanja s sportom skoraj vsak dan (roko na srce, to za zdravje ni potrebno, zene nas nekaj drugega), me je zanimalo, kaj se vam zdi se zdravo in od kje naprej gre za zasvojenost? Ko se zanika pomembnost drugih vidikov zivljenja in je kolesarjenje kar na prvem mestu, ceprav sploh ni vir dohodka, pa vseeno zahteva disciplino in trdo delo, odrekanje. Ko je vseeno, ce bo zenska kmalu imela osteoporozo, samo da bo dovolj suha za klance, je to ze malo naceto psihcno zdravje ali pac deviacija normalnega? Vsi imamo prioritete, a ce so postavljene na tak nacin, da si skodimo, je to zaslepljenost ali ne? 
Vozila sem verjetno 8 ur na teden in poleg tega 1x tedensko sla v hribe za cel dan, torej vse skupaj 16 ur. Sem pa zelo rada vozila v klance. Veliko hitreje se naberejo ure na kolesu, kot ce hodis tect 3-4x na teden. :) Zame je bilo to prevec, pa se mi zdi, da zdrzim veliko vec kot moje kolegice. Zato mi ni jasno, kako lahko veliko vec (brez posledic??) zdrzijo nekatere strava kolesarke.

ken 16.05.2018 07:37

Vsekakor ni postala nastrpna.
Moti me, da se ama v vse teme vtikajo pametnjakovič brez pojma in prav vsako, pa četudi je to tema o izgubi menstruacije, uspešno sesujejo s svojimi nebulozami. To je to in nič slabega.. pa lepo zmerno aktivno poletje ! mežik 

crni2 16.05.2018 08:31

ken, tudi ti se vtikaš v prav vsako temo ...

Sicer pa, ana222, predlagam ti, da se obrneš na dr. Nado Rotovnik Kozjek. Od nje boš dobila boljše informacije kot od nas, amaterjev na tem in ostalih področjih.

Morebiti samo kot osebno razmišljanje: ali je (tvoje) telo prilagodilo metabolizem večjim športnim naporom? Kdor se intenzivno ukvarja s športom/rekreacijo dolga (deset)let(j)a, lažje prenese povečanje intenzivnosti. V par letih od rekreativček --> zavzet trening z visokimi cilji, hm, hitro plačaš davek. Seveda pa vsakdo naleti na svoj zid, ko je najbolje malce izpreči oz. poslušati celo telo in ne samo "srce".

ken 16.05.2018 09:28

Itak! ...LMAO nasmeh

1
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI