En hiter test gum in koles

Domov > Forum > En hiter test gum in koles

En hiter test gum in koles

SORTIRAJ PO:
EasyMucy 19.05.2018 17:00

Čez par tednov se bom podal na daljše pohajkovanje s kolesom po domovini. Katero kolo izbrati? Old-school Rogovo "potovalko", neuničljivo kot ščurek, še atomsko bombo bi prenesla? Specijalko iz 80-ih, ki jo je gonil slovenski reprezentant in mladinski hitrostni rekorder? Ki je tako lahka, da ko pritisneš na pedal, ti uide izpod riti? Ali pa lahek predelan cestni/MTB hibrid, ki je grd ko svinja, ampak ima toliko prestav, da prideš na Kredarico?

Danes, ravno preden se je ulilo, sem naredil test treh koles na giro-di-okol-vasi. točno 4 km, malo gori malo doli, malo ravnine, malo ovinkov.

1. Rog Prestige "Petarda", Dura Ace, Campagnollo, Mavic, top shit ni-da-ni, tehta 13 gramov, samo namesto tabularjev ima 28 colske 1.00 Schwalbe Marathon. Čas okoli 8'10", povprečna hitrost 29,6 km/h. Na klančku v bližini vasi me je z mesta odneslo 780 metrov.

2. Rog "Interceptor", na osnovi Senior 10 prestav, Gume Schwalbe Marathon 1.25. Čas 8.50, povprečno 27 km/h. Spust 760 m

3. Unisys, aluminijasta bivša specijalka, predelana v cestni/MTB/potovalnik, 21 prestav, gume no-name za makadam, širina 1,5 cole. Čas: 8.38, povprečno 28 km/h, spust 770 metrov

Opažanje: zanimivo, da je potovalnik, kljub široki MTB belanci in najširšim gumam, bil skoraj enako hiter kot specijalka in tudi "domet" po klančku dol je bil skoraj enak.

Ocena: kljub lahki konstrukciji je Petarda udobna, vendar da bi bila potovalnik s kufri, je kot če bi na Lipicanca pripel plug - čista žalitev. Pa vseeno - dobi se posebne prtljažnike tudi za "modrokrvno" plemstvo... Unisys je presenetil s hitrostmi kot specijalka, a veliko boljšo okretnostjo (mi je zaškarjal en degen s traktorjem, ki še ni slišal za žmigavce, pa malo pozneje sem zaviral zaradi nekega idiota, ki je v nepreglednem ovinku obračal BMW-ja po sred ceste; če ne, bi imel veliko boljši čas...) in fenomenalnimi zavorami... Gume same niso tak faktor, kar dokazuje Interceptor, ki kljub večji teži in tanjšim gumam ni tako daleč "nesel" po klancu kot Unysis. Vendar so razlike tako majhne, da se za eno nedeljsko-amatersko rabo sploh ni za iti nevemkakšnega prestiža in kupovati superdraga cestna kolesa, saj stara "old-school" specijalka z lahkoto - skoraj - parira z le 2,5 km/h nižjo potovalno hitrostjo. Kaj je 2,5 km/h? Po eni uri vožnje zaostajaš slabih 6 minut za tistim, ki si domišlja, da je drugi Jure Robič, ti pa sam sopihaj.

Link do "Petarde": www.bolha.com/rekreacija-spor t/kolesarstvo/kolesa/cestna-ko lesa/rog-prestige-dura-ace-cam pagnolo-predlagajte-ceno-13315 01110.html

Link do "Interceptorja" www.bolha.com/rekreacija-spor t/kolesarstvo/kolesa/cestna-ko lesa/rog-mfp-interceptor-mad-m ax-tribute-predlagajte-svojo-c eno-1335922931.html

ken 21.05.2018 14:11
Evo..tuki se pa..zamisliš??!
Kako Mucy prezivi?
Svašta! ;)
Anquetil.J 21.05.2018 14:24

Test testov.

maticek 21.05.2018 14:48

Hm, zanimivo branje!

SODROVC 22.05.2018 06:28

Se je fant potrudil. Foto seansa, pa tudi slike koles je potrebno naložiti. ;) 

SHad 04.06.2018 09:25

Duhovito napisano.
Kaj Interceptor je že prodan?

EasyMucy 08.06.2018 10:03

Pa smo nazaj z morja!
Kakšna štorija! Vzel sem srebrno grdobo z 21 prestavami. Zraven je šel pa kolega, ki so mu ukradli kolo in sem mu posodil Interceptorja, s tem, da sem nanj namontiral kolesa s Petarde, torej 1/4 cole ožja in hitrejša.
Kranj-Bohinj-Most na Soči-Gorica-Trst-Izola-Koper-Ljubljana-Kranj. Niti enega problema. Čeprav je moj srebrni zlodej bil natovorjen cca. 40 kil, je vseeno šlo hitro, gladko in prav dober žur je bil.
Interceptor je bil atrakcija v Izoli na srečanju hroščarjev, a še večja zvezda na cesti, saj je bil komaj sestavljen, še pravzaprav nepreizkušen, a je vse zvozil brez najmanjšega problema. Samo zadnjih 15 kilometrov se je snela elastika, ki je držala senzor od brzinomera na sprednji vilici. To je bil ves defekt.

Mogoče sem za ene od vas res klošar, ki s 300-everskimi kolesi vijuga med 3000-everskimi aristokrati, ampak za tega ščurka boste rabili kaj več kot samo atomsko bombo, da ga iztrebite... :)

Slike kmalu. Samo da zberem vtise...
Verjetno se z enim od koles vidimo v Kokti (kako mala razlika je med "r" in "t", pa vseeno velika) 17.6. na blagoslovu koles. Po mojem bom Petardo peljal, ali pa Interceptorja, če ga bom še imel...

EasyMucy 08.06.2018 10:11

Popravek. Ne Unisys (ka mi je pa blo) U Sistem. Tako.

EasyMucy 08.06.2018 11:08

Evo, še link do par fotk, kaj več pa, ko sestavim vse nazaj in naredim en fotosešn z mojimi dvokolesnimi manekeni...

[Z Bajki na morje][1]

[1]: https://issuu.com/mucy/docs/bajkolijada
EasyMucy 09.06.2018 13:58

Kakor je prišel, tako je šel. Interceptor je prodan. Zdaj se tolažim z Rogovo Profi Prestige in Bosancem, Se vidimo na Jezerskem naslednji vikend.

Aja, Bosanec... to je pa Ibro, oziroma Abraham, sem si ga ubodel za 50 let. Unis Sarajevo z originalnimi oznakami zimske olimpijate 1984. Takega bajka še nisem videl, baje jih tudi v Bosni ni.

Takle je [Ibro][1] danes sem ga oblekel v nove trakove in ima zdaj črno belanco. Žaluje za Interceptorjem.

[1]: http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/unis-sarajevo-sprint-sarajevo-1984-1335945596.html
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI