SPD ali SPD-SL

Domov > Forum > SPD ali SPD-SL

SPD ali SPD-SL

SORTIRAJ PO:
MatMat 08.07.2018 16:13

 Kratko vprašanje:

Ali kdo od vas na specialki uporablja MTB SPD pedala?


Po več kot 10 letih gorskega kolesa (z vmesnim skokom na treking) sem se zdaj končno odločil za nakup cestnega kolesa. Zadnja uganka mi ostajajo pedala. Kupiti čistokrvne cestne čevlje in SPD-SL pedala ali enostavno dokupiti še en par Shimano PD-M520 in uporabljati obstoječe čevlje, ki imajo zelo tog podplat.

Mile 08.07.2018 17:56
Sem naredil preskok lep čas nazaj, iz cestnih na SPD-520. Stvar ti nuca če uporabljaš še MTB čevlje, ker večkrat shodim, kak sprehod mimo in bolj paše kot cestni čevlji. Sploh če greš poleti še na kak Grožnjan, Motovun.
PrimožR 09.07.2018 09:44

Na cestnem kolesu  uporabljam SPD pedala Shimano A600, ki so namenska za cestno rabo, podobno kot A520, na gorskem Shimano M520. Prej sem imel na cestnem Look. V praksi ne opažam razlike med vožnjo. Res pa je, da uporabljam tekmovalne MTB čevlje s povsem karbonskim podplatom. Prav pridejo takrat, kot je omenil Mile. Ko greš na turo in je potrebno narediti kak korak, pa čeprav samo do kavarne, po mestu in podobno.

Karbonski podplat tekmovalnih MTB čevljev se ne izkaže na MTB turah, kjer je potrebno prenesti kolo po težkem terenu. To pomeni dodatne čevlje za te namene, v kolikor, seveda, kolesariš na tovrstne ture.

Menim, da pravila ni, saj je precej odvisno od tvojega 'sloga' in načina kolesarjenja.

Meni se kombinacija za sedaj obnese.


obelix 09.07.2018 13:38

 Jaz sem nekaj časa kombiniral, poleti cestna pedala s cestnimi čevlji in pozimi mtb pedala z mtb zimskimi čevlji (so mi ostali iz preteklosti). Razlika je zelo očitna pri vožnji, vsaj v mojem primeru, ker nisem imel zimskih čevljev z zelo trdim podlatom, mogoče bi bila v tem primeru razlika manjša. Meni se je precej poznala razlike med velikostjo površine s katero pritiskaš na cestna oz. mtb pedala. Ne cestnih pedalih je ta površina večja, imam boljši občutek pri poganjanju, predvsem stoje in pri močnem pospeševanju. Pri mtb pedalih in zgleda premehkih čevljih sem na specialki dostikrat čutil pritisk na podplatu, kjer je stik s pedalom, kar je postajo s km precej neprijetno, na gorcu se teh težav ne spomnim.

Nekako tudi bolje stojim na kolesu s cestnimi podplati, zato moje mnenje, da definitivno vzemi za specialko cestna pedala.


MatMat 09.07.2018 21:05

Super, hvala vam za konkretne odgovore! 

Malo za hec... Froome je na TDF 2016 tudi tekel s cestnimi čevlji :) Ker imam rad svoje gležnje, takih ekstremov ne mislim izvajat :D 

giovanni 10.07.2018 14:44
 na cestnem bi ti zelo priporočil cestne čevlje in pedala...look,shimano,dosti boljši občutek in vpenjanje in izpenjanje noge.
MatMat 11.07.2018 23:16

Danes sem končno kupil pedala in čevlje - cestne seveda :-) 

Hvala za pomoč!

LP


zuz3k 07.10.2020 23:47

a obstajajo SPD navadni čevlji, kjer hodiš z celotno nogo kot imajo nekateri SPD

jaz bi rad imel navadne spd zaradi tega, a obstajajo takšni ki so trdi kot pri SPD-SL ?


pa zakaj so tisti trikotniki pri SPD-SL narejeni da jih ne smeš drajsat, praktično bi bila

lahko trda plastika, ker ko jih stakneš pač podrajsaš po tleh

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI