Na diske ne moreš, ker nimaš primernega okvirja in obročev.
Smem vprašati, kaj je razlog za prehod s Campe na Shimano? Samo radoveden sem ...
@kamencekNa diske ne moreš, ker nimaš primernega okvirja in obročev.
Smem vprašati, kaj je razlog za prehod s Campe na Shimano? Samo radoveden sem ...
V bistvu nimam nobenega problema z veloce, mogoče le za to, ker bi zopet malo potrošil za kolo/opremo - na touru pa vidim, da bianchiji imajo shimano, pa tudi večina ima shimano v protour, edina prednost mislim, da bi bilo tišje delovanje v prid shimana 105
kar se delovanja tiče mi veloce za mene ustreza povsem solidno, mogoče bi le potreboval kakšno prestavo ker imam zadaj verižnik 12-25
lp
Hvala za pojasnilo, @cannondale_79!
Spraševal sem zato, ker se že nekaj časa sprašujem, kaj se je zgodilo Campagnolu, da je izgubil tisto svojo staro slavo. Kar poniknil je, Shimano ga je čisto nadvladal. Je razlog v čem drugem, kot v tem, da se večina pelotona oklepa Shimana?
Če se ne motim, boš v primeru, da menjaš kaseto, moral menjati tudi kletko, če imaš zdaj kratko kletko, plus morda še ročke. Ampak da ne bom bluzil tja v tri dni, ker se z vso to tehnologijo šele dobro spoznavam, naj ti nekdo z več znanja pove, kako je s prehodom z 10-redne na 11-redno grupo.
Jasno mi je, da s kratko kletko ne boš spravil verige na recimo 32 zobnik, če se odločiš iti na 11-32, ne vem pa, če bodo 10-redne ročke zmogle 11-redno kaseto.
@kamencekHvala za pojasnilo, @cannondale_79!
Spraševal sem zato, ker se že nekaj časa sprašujem, kaj se je zgodilo Campagnolu, da je izgubil tisto svojo staro slavo. Kar poniknil je, Shimano ga je čisto nadvladal. Je razlog v čem drugem, kot v tem, da se večina pelotona oklepa Shimana?
Če se ne motim, boš v primeru, da menjaš kaseto, moral menjati tudi kletko, če imaš zdaj kratko kletko, plus morda še ročke. Ampak da ne bom bluzil tja v tri dni, ker se z vso to tehnologijo šele dobro spoznavam, naj ti nekdo z več znanja pove, kako je s prehodom z 10-redne na 11-redno grupo.
Jasno mi je, da s kratko kletko ne boš spravil verige na recimo 32 zobnik, če se odločiš iti na 11-32, ne vem pa, če bodo 10-redne ročke zmogle 11-redno kaseto.
komplet nov shimano 105 5800 11 redni je cena 399 evrov
mislim, da za mehanika ne bo problem zamenjat na obstoječ okvir vse komponente 105 ke ali pač
@kamencekHvala za pojasnilo, @cannondale_79!
Če menja celo grupo, potem ni nobenega problema z ročkami in kletko. Če boš vzel pri Čerinu pa kar tam vprašaj kako je s tem in koliko računa montažo. https://maxisport.si/skupina-shimano-105-5800.html
No, evo, potem pa res ni problema. In za tak denar bi tudi jaz šel v menjavo, zgolj zaradi 'osvežitve' :-).
Še veriga manjka.
@kamencekTudi veriga je všteta v to ceno 399€, samo je ni na prejšnji sliki. ;)No, evo, potem pa res ni problema. In za tak denar bi tudi jaz šel v menjavo, zgolj zaradi 'osvežitve' :-).
Še veriga manjka.
No, potem vse štima.
Edino, kot rečeno, ne more na diske.
Razmisli o novem kolesu z opremo Shimano. Začenja se sezona razprodaj...
Ali si preizkusil kakšno kolo s 105 grupo? Če še ne, potem pred nakupom probaj najti nekoga, da ti posodi kolo s 105, naredi čimveč km in se potem odloči. Govorim zase...ne grem s Campe pa če kr pes crkne, edinole nadradim lahko na SR. "Enkrat Campa, vedno Campa", le navadit se jo moreš do amena. lp
Tudi jaz sem mislil to narediti, pa sem se premislil.
Šel sem oziroma zamenjal 10r Veloce za 11r Potenzo, razlika ogromna, predvsem v točnosti prestavljanja, ni nobene zračnosti več na zadnjem menjalniku, ima pa nova campa sedaj povsem novo obliko zadnjih menjalnikov in paralelogram.
Po tujih revijah sem bral, da naj bi bila nova Potenza razred ultegre, nekateri testi pa jo postavljajo celo višje.
Menjal sem samo ročke, sprednji in zadnji(GS) menjalnik, verigo ter kaseto 12-32. Gonilka in zobniki ter zavore so ostali veloce, ker jim nič ne fali, sprednji zobniki pa delujejo brez problemov z 11 redno verigo.
Pred tem sem seveda dobro sprobal kolo svojega sina s 105-tko, pa mi nikakor ni pasal način prestavljanj. Sem pač že od vsega začetka na campi.
@max164Tudi jaz sem mislil to narediti, pa sem se premislil.
Šel sem oziroma zamenjal 10r Veloce za 11r Potenzo, razlika ogromna, predvsem v točnosti prestavljanja, ni nobene zračnosti več na zadnjem menjalniku, ima pa nova campa sedaj povsem novo obliko zadnjih menjalnikov in paralelogram.
Po tujih revijah sem bral, da naj bi bila nova Potenza razred ultegre, nekateri testi pa jo postavljajo celo višje.Menjal sem samo ročke, sprednji in zadnji(GS) menjalnik, verigo ter kaseto 12-32. Gonilka in zobniki ter zavore so ostali veloce, ker jim nič ne fali, sprednji zobniki pa delujejo brez problemov z 11 redno verigo.
Pred tem sem seveda dobro sprobal kolo svojega sina s 105-tko, pa mi nikakor ni pasal način prestavljanj. Sem pač že od vsega začetka na campi.
celo grupo 105 11 redno dobim za 360 evrov..koliko so bili tvoji posamezni deli za potenzo
mogoče ni slaba ideja???
http://www.chainreactioncycles.com/si/en/shimano-105-5800-11-speed-groupset/rp-prod116477
najbrž bom tole vzel...in šel nazaj na105ko..mimogrede sem jo že uporabljal pred leti na prvem cestnem 9 redno
@cannondale_79Pozdrav,
Vozim cestno kolo Bianchi Impulso oprema Campa Veloce, letnik 2015.
https://www.evanscycles.com/bianchi-impulso-veloce-compact-2014-road-bike-EV197929
Rad bi zamenjal Veloce z opremo Shimamo 105 5800 11 redno, mogoče tudi z diski. Na spletnih kolesarskih trgovinah je komplet grupa 105 ugodna cena za novo (okoli 400 evrov). Ali bo imel mehanik kaj problemov pri premontaži iz Veloce na 105? Na kaj moram biti pozoren pri nakupu oz. menjavi opreme na isti okvir?
Hvala in lp
Problem lahko nastane od izbire razmerja, ki ga želiš.
Če si zadovoljen z opremo in da ni že dotrajana je boljša naložba v nove obroče, če imaš le te gor osnovne. Bo vsaj kaj razlike pri vožnji...
'' Rad bi zamenjal Veloce z opremo Shimamo 105 5800 11 redno, mogoče tudi z diski.'' Ja kolega, diske boš pa težko 'namontiral' na okvir, ki nima opcije za disk zavore! Ali pač? :D
Ma, kakšne traparije se tukaj najde...??
@nemelksam sprašujem za nasvet, ker nisem mehanik ampak rekrativni kolesar na cestnem kolesu, vidim pač da imajo diske na touru in sem si jih mogoče zaželel, bo pa tudi nova 105ka čisto ok z klasičnimi zavorami'' Rad bi zamenjal Veloce z opremo Shimamo 105 5800 11 redno, mogoče tudi z diski.'' Ja kolega, diske boš pa težko 'namontiral' na okvir, ki nima opcije za disk zavore! Ali pač? :D
@cannondale_79Če hočeš imeti diske moraš imeti okvir, ki je pripravljen na montažo diskov. Sam sem imel diske na Synapse-u pa jih ne bi imel več. Res je, da sem imel QR in ne TA..morda je na TA manj problemov. Nenehno sem moral nastavljat, tudi ploščice je blo treba pogosteje menjavat kot gumice..Sedaj imam spet kolo z navadnimi Ultegra zavorami in dela BP. Nastaviš in je to to. Nobenega ribsanja ob abzicanju.@nemelksam sprašujem za nasvet, ker nisem mehanik ampak rekrativni kolesar na cestnem kolesu, vidim pač da imajo diske na touru in sem si jih mogoče zaželel, bo pa tudi nova 105ka čisto ok z klasičnimi zavorami'' Rad bi zamenjal Veloce z opremo Shimamo 105 5800 11 redno, mogoče tudi z diski.'' Ja kolega, diske boš pa težko 'namontiral' na okvir, ki nima opcije za disk zavore! Ali pač? :D
@oschtiAli si preizkusil kakšno kolo s 105 grupo? Če še ne, potem pred nakupom probaj najti nekoga, da ti posodi kolo s 105, naredi čimveč km in se potem odloči. Govorim zase...ne grem s Campe pa če kr pes crkne, edinole nadradim lahko na SR. "Enkrat Campa, vedno Campa", le navadit se jo moreš do amena. lp
Campo vozim že vseskozi in je tudi ne bi menjal, vendar - vsak berač hvali svojo malho (žena vozi 105 ...).
Bistveno razliko opaziš, če voziš Campa sistem UltraShift, ki omogoča predstavljanje čez 5 zobnikov navzdol. Ta sistem je trenutno od Chorusa dalje. Za naslednje kolo bom vzel verjetno Campa 12 - na 'zajle' in klasične zavore.
Fantje se eno, tehnicno vprašanje, ker bi bilo to ceneje kot celotna grupa shimano 105.
Ali lahko pri moji serijski veloce opreme na bianchiju zamenjam veriznik 10 redni 12-25 z novim veloce 10 rednim 12-30.
Ali veriga in menjalnik za veriznik 12-30 ostane ista. Kolo je letnik 2014.
Hvala za odgovor
Veloce z dolgo kletko omogoča 29 zob. Najbolje pa je vprašati uvoznika Campagnolo (Maxisport).
@PrimožRVeloce z dolgo kletko omogoča 29 zob. Najbolje pa je vprašati uvoznika Campagnolo (Maxisport).
Fantje še ena strokovna pomoč...na ebayu sem našel ugodno 5 delni komplet Shimano 105 7000 model 2018, ki vsebuje: prestavno-zavorne ročke, sprednji menjalnik, zadnji menjalnik, verižnik, veriga.
Od originala bi tako na bianchi impulso veloce ostale samo zavorne čeljusti reparto corse in gonilka FSA Omega MegaEXo 50/34 kompakt. Le-ta me najbolj skrbi, ali bo potrebno še poiskati gonilko Shimano 105 z ležaji in spet dodatni stroški..upam, da ne....
Prosim za odgovor, bom pa tudi v maxisport čerin poslal mail za odgovor pred naročilom.
Srečno.
Fantje še ena strokovna pomoč... ali bi mi pomagali ,da se končno odločim kaj bi rad
Prosim za odgovor, bom pa tudi k zdravniku poslal mail za odgovor pred naročilom. 😂
@canondale_79Fantje še ena strokovna pomoč... ali bi mi pomagali ,da se končno odločim kaj bi rad
Prosim za odgovor, bom pa tudi k zdravniku poslal mail za odgovor pred naročilom. 😂
JezusKristus prosiš nas za pomoč, da ti pomagamo, da se končno odločiš kaj bi rad !?! Kaj bi ti rad se moraš pač sam odločiti, toliko osebnosti (jajc) pa upam da že imaš!
Sicer so take debate zelo čudne: popolne neznance prosiš, da ti svetujejo, pri tem pa ne veš, ali oni (mi) prevozijo 15.000 ali samo 800 km/leto, so sploh vozili Camp. ali Shim. celo sezono ali več da bi opazili +/-, se fijakajo(mo) samo do pizzerije na prvem prelazku in nazaj ali pa po najdaljših brevetih, s(m)o težki 60 ali 120 kg ...
Zamisli si, kako se počuti trgovec, ko mu pošlješ vprašanje, nato pa kupiš preko interneta! Upam, da mu vsaj s premontažo narediš malo dela in dobička.
Moje mnenje: uporabljaj Camp. do konca, tj. več menjav verig, dokler ne bo potrebe po menjavi spr. in zad. zobnikov, nato pa zamenjaj firmo če želiš. Menjava samo zato, ker po TV gledaš večinoma Shi., je butasta! Opremo se menja, ko je izrabljena, ne pa iz mode. Ampak to je za večino že preveč orto stališče. Lej conondale, če si mogoče letnik '79, potem boš mogoče še razumel mene starce, če pa si mlajši, potem pa jebi ga - generacijski prepad: jaz vozim kolo, ti bi pa rad trendovsko izgledal :-)
@cannondale_79Fantje se eno, tehnicno vprašanje, ker bi bilo to ceneje kot celotna grupa shimano 105.
Ali lahko pri moji serijski veloce opreme na bianchiju zamenjam veriznik 10 redni 12-25 z novim veloce 10 rednim 12-30.
Ali veriga in menjalnik za veriznik 12-30 ostane ista. Kolo je letnik 2014.
Hvala za odgovor
Ne, na 13/29 boš moral it. Danes mi to pri Čerinu naredijo, pa ti poročam, kako je šlo. Pravi, da gre do 29 zob brez menjave menjalnika, za ketno pa odvisno. Cena 40 EUR, s ketno 70.
Edit: Pri mojem biciklu bo potrebno zamenjat za menjalnik s srednjo kletko.
PS: Vozim Compo že 10 let, sicer ne hudih kilometrin, pa niti pod razno ne grem na Shimano, čeprav ga vozi žena, nekako mi Compa ročke in način prestavljanja bolje ležijo.
@crni2@canondale_79Fantje še ena strokovna pomoč... ali bi mi pomagali ,da se končno odločim kaj bi rad
JezusKristus prosiš nas za pomoč, da ti pomagamo, da se končno odločiš kaj bi rad !?! Kaj bi ti rad se moraš pač sam odločiti, toliko osebnosti (jajc) pa upam da že imaš!
Sicer so take debate zelo čudne: popolne neznance prosiš, da ti svetujejo, pri tem pa ne veš, ali oni (mi) prevozijo 15.000 ali samo 800 km/leto, so sploh vozili Camp. ali Shim. celo sezono ali več da bi opazili +/-, se fijakajo(mo) samo do pizzerije na prvem prelazku in nazaj ali pa po najdaljših brevetih, s(m)o težki 60 ali 120 kg ...
Zamisli si, kako se počuti trgovec, ko mu pošlješ vprašanje, nato pa kupiš preko interneta! Upam, da mu vsaj s premontažo narediš malo dela in dobička.
Moje mnenje: uporabljaj Camp. do konca, tj. več menjav verig, dokler ne bo potrebe po menjavi spr. in zad. zobnikov, nato pa zamenjaj firmo če želiš. Menjava samo zato, ker po TV gledaš večinoma Shi., je butasta! Opremo se menja, ko je izrabljena, ne pa iz mode. Ampak to je za večino že preveč orto stališče. Lej conondale, če si mogoče letnik '79, potem boš mogoče še razumel mene starce, če pa si mlajši, potem pa jebi ga - generacijski prepad: jaz vozim kolo, ti bi pa rad trendovsko izgledal :-)
S trenutno Campo sem naredil +30k km vse skupaj in zadeva še vedno špila kot urca. Le verigo menjujem na vsake 5 jurjov, na 500km jo sčistim in namažem s pfte, bovdne in zajle sem zamenjal pred 2 leti in je to to. Redno vzdrževanje kolesa ti prišpara veliko, če pa znaš še kj sam pošraufat in nastavit, pa še melce več; edino špic na obročih pa ni šans da se lotim, to naj raje naredi profesor. Pa ni neka huda grupa Campe, Centaur, ampak če ta špila 30.000km brez problemov, kako šele špila Chorus al pa SR; zato o Shimano sploh ne razmišljam. No, če mi kdo šenka Shimano grupo jo kuj prodam in nabavim Campo ;)
lp
Pozdrav,
Vozim cestno kolo Bianchi Impulso oprema Campa Veloce, letnik 2015.
https://www.evanscycles.com/bianchi-impulso-veloce-compact-2014-road-bike-EV197929
Rad bi zamenjal Veloce z opremo Shimamo 105 5800 11 redno, mogoče tudi z diski. Na spletnih kolesarskih trgovinah je komplet grupa 105 ugodna cena za novo (okoli 400 evrov). Ali bo imel mehanik kaj problemov pri premontaži iz Veloce na 105? Na kaj moram biti pozoren pri nakupu oz. menjavi opreme na isti okvir?
Hvala in lp