Ločene kolesarske poti za majhne otroke

Domov > Forum > Ločene kolesarske poti za majhne otroke

Ločene kolesarske poti za majhne otroke

SORTIRAJ PO:
gs5116345620960 21.08.2018 22:14

Zdravo,
prosim za predloge kolesarskih poti, ki bi bile primerne za majhne otroke cca 3 leta starosti in naprej.
Pomembno je, da so kolesarske poti v čim večjem delu fizično ločene od ostalega prometa (ograja, travnik), da so asvaltirane, dolge vsaj kakih 8 km in da imajo čim manjši naklon.
Edina takšna pot, ki jo sam poznam in ki ustreza tem zahtevam, je med Slovenj Gradcem in Mislinjo, čeprav jo po svoji dolžini seka kakih 10 stranskih cest.
Dolga je okoli 10 km in se pri tem vzpne za okoli 150 m. Ob poti so tudi postajališča z vodo in igrala za otroke.
Podobno lepo ločena od prometa je tudi pot od Otiškega Vrha do Slovenj Gradca, dolga je okoli 6 km in se dvigne za okoli 100 m.
Pozna kdo kolesarsko pot od Mojstrane do Rateč? Kako je ločena od prometa?
Zanimiva je tudi kolesarska pot od Podčetrtka do Rogaške Slatine, ki pa ima malce prestrme klance, je pa večinoma lepo ločena od prometa.
Pot od Podčetrtka do Šmarja pri Jelšah je položnejša, a žal na precejšnjem delu poteka tik ob cesti, kar se mi ne zdi dovolj varno za tako majhne otroke.

Se priporočam za predloge.


Janja 22.08.2018 10:02

 Mojstrana - Rateče je ločena od magistralke (v Gozd Martuljku je treba biti pazljiv - po pločniku in gradbišče) in skozi Kranjsko goro je po mestu.

Je pa del poti tudi edina dostopna pot za par hiš in okrepčevalnice, a domačini vozijo previdno, tako da to ne bi  smel biti problem. Ob poti so počivališča, tudi igrala in okrepčevalnice.

Tudi naprej do Trbiža je po trasi železnice - ločena, "klanec" skoraj neopazen, le malo pred Trbižem se vzpne na cesto -  par 10 m po cesti in spet dol.

 Kolesarska je že z Jesenic - a je tu en kar hud klanec.


V Bohinju je kolesarska od Bistrice mimo jezera v zgornjo dolino. NI čisto samo kolesarska - je dostopna pot za na polja in gre skozi vasi, a kar sem videla vozijo previdno. Do jezera je en kratek a strm klanec (zdaj je za nazaj na vrhu označen). Po zgornji dolini je tudi po makedamskih poteh - lep makedam. Za otroke krožna žal odpade, ker je ali po cesti (promet, strma) ali čez Rudnico /Senožeta (makedam klanec za gor in zelo strm asfaltni klanec za dol).

Ker je pogoj asfalt, potem na Gorenjskem hitro zmanjka. Po makedamu in stranskih  cesticah se da kar nekaj odvozit. Kolesarska Lesce-Bled je klanec dol, klanec gor.


Pa na obali je ob obali, mislim, da za kolesarje in pešce, pa slovenski del Parencane tudi ustreza zahtevam.

 

lone_rider 22.08.2018 10:35
Rogaška Slatina - Podčetrtek je praktično čista ravnina. Na koncu sta dva hupslna, ampak to je manj kot 5-10 m višincev, trikrat zagoniš in si čez. Steza gre tudi naprej proti Imenemu in Sedlarjevemu po ravnini ali proti Virštanju, kjer se rahlo vzpenja, nato pa pred pravim vzponom konča. Če iz Podčetrtka zaviješ proti Šmarju pri Jelšah je steza do odcepa za Zibiko popolnoma ločena od ceste, naprej do Belega potega zraven ceste po dvignjenem pločniku, do Šmarja pa spet popolnoma ločeno. Gre za ravnino, pri Stranju je en mali hupsl z nekaj višinskimi metri.
guki 22.08.2018 14:52
 Glede na to da je blizu Mislinja  - Sg. Potem imaš tudi možnost čez mejo. Dravograd - Pliberk in Dravograd-Wolfsberg.
bruhnmici 22.08.2018 23:08

 Mogoče ti bo kdaj prišel prav še tale varianta. Sicer je v Avstriji, a vseeno blizu (ne vem sicer s kje si).

Kolesarska po S strani Vrbskega jezera. Parkiraš pri Minimundusu prečkaš cesto pri semaforiziranemu križišču (kolesarska je označena/vrisana), greš nanjo in se zapelješ do konca jezera. Sicer jo tam na koncu v vaseh malo zmanjka, a je promet izredno umirjen, kolesarjev pa veliko, sploh za vikende. Vmes imaš klopce za počitek, v nekaterih vaseh super butike s pekovskimi izdelki in slaščicami, tako da lahko otrokom izlet prav dobesedno posladkaš. Nekateri kolesarijo okrog jezera, dolžina kroga je cca 35 km, vendar po J strani ni kolesarske, cesta gre precej gor in dol ter vedno ne pelje tik ob jezeru. V nedeljah imajo režim umirjanja prometa ravno zaradi kolesarjev a vseeno cesta ni prazna razen ob dnevih, ko organizirajo "bike days" in krog za promet v celoti prepustijo zgolj biciklom.


Drugače pa kot so že omenili. Kolesarska v zgornjesavski dolini / Jesenice - Rateče - Trbiž. Dolžino si določite sami, z izbiro štarta. Ali iz (štartov je lahko več, tudi manjših, opisujem zgolj glavne orientacijske točke/vasi)

- Mojstrane (parkiraš levo preden cesta prvič z magistralke zavije levo čez most reke Save za Mojstrano ali dolino Vrata), če pa tam ni prostora, se pa po tej cesti zapelješ naprej do smučišča, tam parkiraš in se cca 300 m pelješ skozi Mojstrano (ni nobenega problema) in zaviješ levo na kolesarsko.

- Gozd Martuljek: ko se pripelješ čez most je parkirišče na levi. Ponavadi je hitro polno. Opcija je parkirat pri hotelu, ampak potem moraš z mularijo prečkat most in cesto, da zaviješ pri ex penzionu Špik na kolesarsko.

Malo pred Kranjsko goro se kolesarska "zlije" v ulice, sama pot te pa pelje čez eno glavno cesto, ki pelje do jezera Jasna (prehod za pešce, kolesa) potem pa padeš direkt mimo gostilne pri Martinu v središče Kr. gore do peš cone in vseh skušnjav za najmlajše. Če boste šli na pizzo, priporočam pizzerijo Maraton, ki jo najdeš čisto na začetku Kr. gore, tik ob kolesarski. V bistvu bicikle pustiš lahko ob kolesarski in stopiš po bližnjici dol do miz (pizzerija je pod hiša blokom). Od centra potem kolesarska pelje mimo smučišča do Rateč (spet izolirana) cca 5 km je do tja. Tam prečiš cesto, ki pelje v Tamar k skakalnicam in se pelješ naprej po zelo lepem delu (pozimi je tu speljana tekaška proga) v Italijo. Do kam, je stvar izbire. Do Trbiža,  kolesarska se začne spusčat, nimaš kakšnega posebnega punkta. Mogoče bi bila smiselna obratna točka travnik v italiji, nasproti katerega je parkirišče za avtodome in odcep kolesarske, ki pelje na cesto, ki vodi do Belopeških jezer (pazi: tam ni kolesarske, ko se enkrat priključiš na cesto + klanec imaš/ zate o.k., za otroke ne). Mogoče se zapeljete do gostišča Ponca in obrnete. 


Še to. Kolesarska se stalno rahlo vzpenja od V proti Z oz. pada v obratni smeri. Voziš se ob reki Savi. Vzpenjanje ni moteče, pri povratku pa malčkom ta rahel skoraj neopazni naklon vseeno malo pomaga. Na kolesarski boste srečali veliko druzin, raznih baby prikolic, staršev pri vzgoji kolesarjenja svojih malčkov, skratka ... imel boš občutek da si med svojimi in da je to zelo primerna kolesarska steza ravno za vaše potrebe. Ob poti, kot so že omenili, imaš veliko počivališč (po Mojstrani dve celo z otroškimi igrali/nekateri tam tudi parkirajo) s klopcami ali pa cele brunarice z jedačo in pijačo. 


Pod črto: kolesarska je z vidika družinskega turizma, zadetek v polno. Dolžino si določate sami, izlet pa se lahko super popestri ali olajša s postajami. Kolesarska sama poteka delno po senci in soncu (no, odvisno pd vremena :-)).

Srečno!

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI