Nasvet glede kolesa

Domov > Forum > Nasvet glede kolesa

Nasvet glede kolesa

SORTIRAJ PO:
gran 13.02.2019 16:48
Pozdravljeni, 

Ljubiteljsko se ukvarjam s tekom in kolesarstvom. Trenutno imam treking kolo, staro 8-9 let. Takrat sem za novega odštel 250€. Opreme nimam nobene, uporabljam kar tekaške superge in oblačila. Naredim približno 1000 km na leto, odvisno od vremena, poškodb, počutja,... Primarno imam za rekreacijo tek, kolesarstvo je bolj ljubiteljsko oz. da malo kolena spočijem od teka.

Ponavadi kolesarim poleti med vikendi. Povprečno hitrost imam dobrih 25 km/h, če malce bolj resno treniram, se približam 28 km/h, kar se mi zdi, da ni ravno zanič za precej osnovno kolo. Pred leti, ko sem začel kolesarit, sem bil na 21-22 km/h. Seveda moram omenit, da gre tu za povprečje po razmeroma ravnih cestah in bi ga lahko držal maksimalno 2 uri. Več kot 3 ure še nisem kolesaril, deloma zaradi neudobnega kolesa za dolge relacije, deloma zaradi tega, ker postanem zelo lačen. Večinoma kolesarim 1-2 uri oz. 30-55 km.

Za zgoraj opisano mi kolo čisto dobro ustreza, tudi zato, ker se ne vozim po zelo prometnih cestah in včasih pride vmes tudi kakšen kilometer makadama. Razlog, zakaj bi si želel boljše (cestno) kolo, so predvsem daljše ture. Npr. že velikokrat sem razmišljal o kakšnih vikend izletih, npr. petek kakih 100-150km, sobota bolj turistična in za počitek, in nedelja spet 100-150km domov. Kaj takega s trenutnim kolesom že v štartu odpade.

Vkolikor bi se spustil v to, seveda na kaj takega ne bi šel sam. Prijatelji niso ravno navdušeni nad kolesarjenjem. Maksimalno 15 km, pa še to samo, če je na polovici kakšen daljši postanek. (Sicer me nizka hitrost ne moti, ampak ni mi pa za sedet v gostilni dlje časa kot na kolesu.) Najprej bi si moral poiskat kakšno kolesarsko društvo, kjer kolesarijo ljubiteljsko (tekmovalno kolesarstvo me ravno ne zanima). Vkolikor nimajo kaj podobnega že organiziranega, bi se mogoče našlo kaj članov, s katerimi bi se dalo dogovorit za to. Verjamem, da ste uporabniki tu bolj seznanjeni s takimi rečmi, bi znal kdo mogoče kaj več povedat o tem?

Potem so tu še finance, mimo katerih ne gre. Moral bi kupiti vse, razen čelade (ki je stala skoraj pol kolesa). Gledal sem po internetu cene novih koles in sem videl, da bi znale cene hitro zrasti v nebo. Jaz koles in opreme ne poznam preveč dobro, zato nimam pojma, kakšno kolo bi meni ustrezalo. Okvirno glede na zgoraj opisano, koliko bi me prišlo kolo in vse, kar paše zraven (čevlji, nahrbtnik,...)? Imam 174 cm in 61 kg.

Lep pozdrav, gran
Boss 13.02.2019 17:17

Opredeli koliko je sredstev na voljo, da se bo vedelo kateri segment koles se lahko svetuje.

V osnovi pa bo dilema ali cestno kolo ali gravel.

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI