GARMIN EDGE 130

Domov > Forum > GARMIN EDGE 130

GARMIN EDGE 130

SORTIRAJ PO:
Broken Lizard29175 20.02.2019 09:48

 Pozdravljeni,


ravnokar si ogledujem potencialni nakup novega stevca za kolo GARMIN EDGE 130, sem pa pri tem skepticen ker v kompletu ni fizicnega senzorja za hitrost ampak hitrost voznje prejema preko GPS, GLONASS in Galileo.  Tisti ki uporabljate stevce z takim sistemom, koliko je kaj zadeva natancna pri merjenju hitrosti ter belezenju voznje. Kolikor sem uspel izvedeti iz drugih virov enim deluje zadeva perfektno, spet drugi imajo z tem ogromne probleme.


Smesno bi bilo kupit stevec za slabih 200eur in kasneje ugotoviti da je belezenje z ogromnim odstopanjem in bi moral zaradi tega kasneje dokupiti locen senzor za hitrost.


Ima kdo izkusnje z tem?

Agent041 20.02.2019 10:30

Vsekakor priporočam dodatno kupiti senzor za hitrost. Preko GPS bo preskok hitrosti na števcu bolj grob (večji preskoki), saj pozicijo odčitava po intervalih (verjetno več kot sekundo ali dve). Posledično ti bo tudi trenutno naklon kazal napačno (oz. površno), saj ga izračunava na podlagi višine in hitrosti.


Sem sam najprej na zimski specialki tudi poizkušal z GPSom, ampak sem kmalu popizdil in si vseeno kupil dodatni senzor.


tris 20.02.2019 20:05

 Kupi brez in boš videl ali res rabiš tudi senzor, ki ga lahko kadarkoli dokupiš.

Jaz sem isto razmišljal pred nakupom in sem kupil komplet s senzorjem,...čeprav po pravici povedano bi verjetno šlo tudi brez senzorja oz. g ane bi zelo pogrešal.

ElTorro 20.02.2019 20:27

Kot so ti že napisali - senzor lahko kadarkoli dokupiš, če se ti bo zdelo, da zadeva ni dovolj natančna.

Tudi jaz sem bil nekoliko skeptičen glede tega, pa sem potem ugotovil, da me zadeva ne moti preveč. Pa moj niti nima možnosti sprejema Galilea, ki bojda kar lepo poveča natančnost zajema lokacije.


Na specialki sploh ne opazim, da bi kaj bilo narobe, na gorskem kolesu pa občasno pride to težav pri zelo nizkih hitrostih, še posebej v gozdu ali kakšni bolj globoki dolini. Ker mi ni preveč pomembno, da mi pri ultra počasni vožnji kaže točno trenutno hitrost (ko se vozim okrog 5km/h, imam ponavadi itak premalo kisika v možganih, da bi lahko to spremljal :), se ne sekiram preveč.


tomazek_na_speciju 24.02.2019 19:15
 Sem ga nabavil brez senzorja, dela O.K. Občasno res opazim, da zaostane pri trenutnem naklonu, ampak za "amatersko" uporabo ni moteče... Je pa to moj prvi Garmin in ga ne morem primerjati z drugimi modeli.
ElTorro 24.02.2019 19:46

Pri trenutnem naklonu se itak ne moreš ravno zanašati na podatek....ker ravno tako kot GPS zaostaja (ali prehiteva) tudi višinomer.

Če ga pa meri kot recimo povprečen naklon v zadnjih 100m, pa tudi GPS ocena hitrosti na takšni razdalji ne bi smela biti veliko slabša od tiste izračunane iz obratov kolesa.

škot 28.02.2019 14:28

 Mah, kakšen senzor. Dela odlično tudi brez 😊. Preverjeno!!!

sigix 28.02.2019 15:56

@škot

 Mah, kakšen senzor. Dela odlično tudi brez 😊. Preverjeno!!!


Zanimivo. Meni je na prvi vožnji edge520 deloval tako (gor sem imel še klasični kolesarski števček na magnet in senzor, ki ga pred vožnjo zaradi pomanjkanja časa nisem snel):

-vzpon, 11 km/h - začetek gozda, 8 km/h (števček 11 km/h) - konec gozda 11 km/h

-navzdol ponovljena zgodba, pred gozdom 60 km/h, v gozdu cca 40 km/h in spet skok nazaj na cca 60 km/h.

-pri tem je bila hitrost približno konstantna v gozdu in tam, kjer je bilo nad mano samo nebo (izmerjeno s števčkom)

Na drugi vožnji sem imel senzor hitrosti :)

Kar se pa naklona tiče - je brez veze. Zajema očitno povprečje za kar nekaj 10 ali celo 100 metrov nazaj. Poleg tega pri nizki hitrosti ne deluje (kaže 0%). Tako nekako pod 8 km/h, nisem ugotovil če je to fiksna hitrost pri kateri crkne ali crkne, če nekaj časa ne dosegaš določene hitrosti.

Ne vem, pri fiziki smo se učili da je naklon kot oz. razmerje dveh stranic trikotnika, torej koliko metrov se vzpneš na 100 metrov horizontale. Hitrost naj ne bi imela veze. Če že kaj, bi moralo pri nizki hitrosti kazati bolj natančno, ker ima barometrični višinomer "več časa" da natančneje izmeri tlak (višino).

Za MTB neuporabno in v primerjavi s kakšno sigmo ali ciclomasterjem za par evrov porazno (saj ne rečem da so ti točni ampak vsaj kažejo naklon, ne 0%).

Nejc1986 01.06.2021 14:47

Kupujem 130ko... Koliko profilov (za koliko koles) si lahko nastimas? 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI