Manjša poškodba karbonskea okvirja zaradi padca ketne

Domov > Forum > Manjša poškodba karbonskea okvirja zaradi padca ketne

Manjša poškodba karbonskea okvirja zaradi padca ketne

SORTIRAJ PO:
mihro 02.03.2019 16:19

Lep pozdrav,

danes sem se ustavil na postanku na Podpeškem jezeru, kjer mi je med postankom nekako dol padla ketna z manjšega zobnika. Na začetku sem malo na silo probal popraviti, potem je pristopil še en kolesar in mi probal pomagati. Na žalost tudi on ni moral prav dosti naredi. Slučajno se mimo pripelje mlad fant, ki mi je priskočil na pomoč s svojim orodjem iz avta. Povedal je naj nič na silo ne delava s ketno, saj je karbonski okvir. Sprva mi ni bilo jasno zakaj (sem totalni začetnik) vendar ko sem prišel domov sem opazil, da se je del, kjer se je ketna drgnila ob okvir malo okrušil. Problem je bil, da se ketna ni dala nikakor nazaj, dokler ni fant odšraufal nek mali krogec, ki naj bi pomagal pri tem, da ketna ne pade dol. Še zdaj mi ni jasno kako se je to zgodilo. Ko je odšraufal krogec smo dali ketno lepo nazaj gor, tisti delček pa sem vzel s sabo domov, kjer sem ga lepo dal nazaj na svoje mesto.

Moje glavno vprašanje je, ali moram sedaj kaj paziti/storiti glede okvirja, kjer je okrušen? Malo sem probal počistiti umazanijo, vendar zaradi zelo malih udrtin skoraj da ne gre. Ali lahko nemoteno vozim, ali moram kaj popraviti?

Lp, Miha

P.S. Še enkrat hvala obema možakarjema, ki sta mi priskočila na pomoč, da sem lahko mirno odpeljal celo turo :)

SHad 02.03.2019 18:48

Na prejšnjem biciklu imel isto poškodbo.

Bolj ko ne je kozmetične narave. Če bi hotel kdo sanirat bo treba gonilko dat dol, koliko se spomnim je poškodba na težko dostopnem delu.

propel 02.03.2019 22:01
@mihro

Lep pozdrav,

danes sem se ustavil na postanku na Podpeškem jezeru, kjer mi je med postankom nekako dol padla ketna z manjšega zobnika. Na začetku sem malo na silo probal popraviti, potem je pristopil še en kolesar in mi probal pomagati. Na žalost tudi on ni moral prav dosti naredi. Slučajno se mimo pripelje mlad fant, ki mi je priskočil na pomoč s svojim orodjem iz avta. Povedal je naj nič na silo ne delava s ketno, saj je karbonski okvir. Sprva mi ni bilo jasno zakaj (sem totalni začetnik) vendar ko sem prišel domov sem opazil, da se je del, kjer se je ketna drgnila ob okvir malo okrušil. Problem je bil, da se ketna ni dala nikakor nazaj, dokler ni fant odšraufal nek mali krogec, ki naj bi pomagal pri tem, da ketna ne pade dol. Še zdaj mi ni jasno kako se je to zgodilo. Ko je odšraufal krogec smo dali ketno lepo nazaj gor, tisti delček pa sem vzel s sabo domov, kjer sem ga lepo dal nazaj na svoje mesto.

Moje glavno vprašanje je, ali moram sedaj kaj paziti/storiti glede okvirja, kjer je okrušen? Malo sem probal počistiti umazanijo, vendar zaradi zelo malih udrtin skoraj da ne gre. Ali lahko nemoteno vozim, ali moram kaj popraviti?

Lp, Miha

P.S. Še enkrat hvala obema možakarjema, ki sta mi priskočila na pomoč, da sem lahko mirno odpeljal celo turo :)

propel 02.03.2019 22:03
@mihro

Lep pozdrav,

Lp, Miha

steveO 06.03.2019 22:52

Miha kolesar, ne se preveč sekirat. To je pogost pojav. Na okvir si nalepi transparentni zaščitni trak 3M, prodajajo ga v Bajkmaniji. S tem boš zaščitil okvir.

Lahko bi šel okvir tud popravljati ampak potem je treba cel kolo razstaviti. Recimo Kastelic iz Ljubljane

Lp

Nikita 07.03.2019 08:27

Velikokrat se zgodi, da pade dol veriga zaradi različnih vzrokov. Še profijem se to zgodi.

Malo mi je čudno, da se je okvir TAKOJ poškodoval? Sicer pa, če se je podrgnilo nekaj barve dol... to ni nič takega. Kolo ne bo vedno novo in tu in tam... se bo sčasoma kaj videlo.

Bolj me moti da pišeš, da veriga ni šla nazaj? Si kaj na silo obračal in se je kje dobesedno zagozdila?

Če ne... na dva načina spraviš verigo zelo na lahko gor, oba pa imata "stranske" negativne učinke: pri prvem pač primeš z roko verigo (mogoče maš s sabo kakšne rokavice ali si pa utrgaš šop trave), jo potegneš proti zobniku, z drugo roko pomagaš tako, da tisto vilico odzadaj (kako se ji že pravi?) naravnaš tako, da veriga ni več tako napeta, daš verigo gor na manjši zobnik in počasi zavrtiš gonilko. Še prej... odvrži travo oz. rokavico oz. si očisti nekje roke, da ne bo okvir zapacan. Torej, stranski učinek so umazane roke in nič drugega! Drugi način je lažji in hitrejši: če ti pade veriga dol enostavno prešaltaš spredaj na velik zobnik in počasi vrtiš gonilko, najbolje kar med vožnjo. Veriga sama skoči na zobnik, drži pa, da se veriga pri prestavljanju na večji zobnik nekoliko tudi premika po okvirju in ga lahko tudi poškoduje. Tako, da je pri tem primeru to stranski negativni učinek.

Toliko, če si res začetnik... ti morda to pomaga?

Agent041 07.03.2019 13:45
@Nikita

...

Bolj me moti da pišeš, da veriga ni šla nazaj? Si kaj na silo obračal in se je kje dobesedno zagozdila?

...

Žal je pri določenih okvirjih/gonilkah tako, da je izredno malo prostora med gonilko in okvirjem in če spredaj verigo vrže dol, se ta takoj zagozdi med obema deloma. Tudi sam imam te probleme in že z roko težko nazaj ven spraviš. Seveda je žal tudi poškodovana barva na okvirju.

To se dogaja pri BB30 gonilnih ležajih (vsaj v mojem primeru), saj je gonilni ležaj večji in večji je posledično tudi okvir. Zadevo sem rešil z "chain catcherjem". Žal veliko prepozno.

Imam pa tudi na zimski specialki navojni ležaj in 105 gonilko in če mi veriga pade dol, jo brez problema nazaj vržem gor samo s prestavljanjem prednjega menjalnika.

kicklen 07.03.2019 15:31
@Agent041
@Nikita

...

...

Žal je pri določenih okvirjih/gonilkah tako, da je izredno malo prostora med gonilko in okvirjem in če spredaj verigo vrže dol, se ta takoj zagozdi med obema deloma. Tudi sam imam te probleme in že z roko težko nazaj ven spraviš. Seveda je žal tudi poškodovana barva na okvirju.

To se dogaja pri BB30 gonilnih ležajih (vsaj v mojem primeru), saj je gonilni ležaj večji in večji je posledično tudi okvir. Zadevo sem rešil z "chain catcherjem". Žal veliko prepozno.

Imam pa tudi na zimski specialki navojni ležaj in 105 gonilko in če mi veriga pade dol, jo brez problema nazaj vržem gor samo s prestavljanjem prednjega menjalnika.

Padec verige iz verižnika nima nikakršne veze z gonilnim ležajem ali okvirjem. Če se komu dogajajo taki padci verige potem je potrebno ponovno pravilno nastaviti menjalnik. Na menjalniku obstajata dva vijaka H (high) in L (low) s katerima določamo limiti menjalnika oz. po domače do kam se kletka menjalnika lahko premakne. Posledica prevelike dopustnosti premikanja je ravno padanje verige med okvir in verižnik. To se ne sme dogajati!
bécane11488 07.03.2019 15:47

Se strinjam, da če je kolo kvalitetno servisirano in nastavljeno, da se res težko zgodi, da bi veriga padala z verižnikov. Se poskušam spomniti, kdaj mi je nazadnje padla dol, pa sem skoraj siguren, da je bilo to na Pony-ju, ko smo bili mulci. Potem sem imel dolg premor od koles, od 2006 pa spet redno na kolesu in ketna še ni bila dol.

Vsekakor priporočam redne letne servise ali vsaj na dve leti za tiste, ki vozijo zelo malo in ne bo problemov, če bo servis kvalitetno napravljen.

StaraKost 07.03.2019 20:08

Nastavitev "hoda" menjalnika si lahko vsak sam nastavi, če je vsaj malo spreten. Kot je že rečeno imaš vijake, ki omejujeta hod menjalnika. To ni nobena znanost. 

Nikita 07.03.2019 20:15

@StaraKost

Nastavitev "hoda" menjalnika si lahko vsak sam nastavi, če je vsaj malo spreten. Kot je že rečeno imaš vijake, ki omejujeta hod menjalnika. To ni nobena znanost. 

Zate ne, zame pa že, pa nisem ravno neroden! Vsaj enkrat ti mora nekdo malo pokazati, ti kaj pojasniti. Potem moraš imeti tudi imbuse... ampak če to nastavljaš samo sebi in dvakrat ne leto... se hitro pozabi, zato vseeno priporočam za nas "smrtnike" pač serviserja.

Vsaj mehanični menjalnik je lahko po mojem mnenju nastavljen v nulo, pa lahko veriga vseeno pade dol. A ni Andyu Schlecku padla dol na Touru, ko je verjetno v četrt sekunde hotel z dvema klikoma spraviti verigo na manjši zobnik? Mislim, pa ne pravim, da imam prav... če imaš spredaj na velikem zobniku, odzadaj pa na malem ali blizu (vsled pozabljivosti si pač narobe menjaval oz. pozabil dati spredaj na mali zobnik), to uvidiš in v hitrih obratih hočeš hitro spraviti verigo na manjši zobnik spredaj... se lahko hitro zgodi... da ti veriga pade dol. Enostavno jo zašutira...

bécane11488 07.03.2019 20:45

Samo mi smo rekreači in ni potrebe po šaltanju ala Andy Schleck :)

Mi je pa zagonetka OP, ki mu je ketna padla dol med postankom ?

Agent041 08.03.2019 08:27

Lahko rečem, da je v mojem primeru sigurno v redu nastavljen limit H/L, pa vseeno lahko pade dol (le med gonilko in okvirjem).

Seveda ne v normalnem primeru (šaltanju), ampak pod visoko obremenitvijo (recimo kak močnejši interval v breg). Takrat pravzaprav verigo "vržeš iz večjega na manjši zobnik. Še posebej če istočasno premikaš še zadnje prestave, se to kaj hitro zgodi.

Kot je Nikita rekel, se zgodi profijem (s profi mehanikom), ne pa da se nam nebi moglo. Če pa je potrebno tako "intenzivnejše" šaltanje, pa je drugo vprašanje. Mislim pa, da si nihče ne želi takega šaltanja, ampak se človek kar spozabi.

fuego 08.03.2019 10:21
@Agent041

Lahko rečem, da je v mojem primeru sigurno v redu nastavljen limit H/L, pa vseeno lahko pade dol (le med gonilko in okvirjem).

Seveda ne v normalnem primeru (šaltanju), ampak pod visoko obremenitvijo (recimo kak močnejši interval v breg). Takrat pravzaprav verigo "vržeš iz večjega na manjši zobnik. Še posebej če istočasno premikaš še zadnje prestave, se to kaj hitro zgodi.

Kot je Nikita rekel, se zgodi profijem (s profi mehanikom), ne pa da se nam nebi moglo. Če pa je potrebno tako "intenzivnejše" šaltanje, pa je drugo vprašanje. Mislim pa, da si nihče ne želi takega šaltanja, ampak se človek kar spozabi.

Fantje...nikoli se ne prestavlja pod polno obremenitvijo. To bote še ketne potrgal. Že pred klancem oceniš kakšen je naklon in s kakšno prestavo si ga sposoben zvozit. V klancu potem šaltaš ko lahko obračaš neko spodobno kadenco, ne pri 45 ko komaj obračaš pedala. Pa ponavadi pride do padca ketne zaradi presunkovitega prestavljanja z večjega na mali zobnik, ker zaradi tresljajev ketna lahko preskoči mimo zobnika. Pa tudi ni pametno prestavljat na sprednjem zobniku, če je ketna preveč postrani. Pravilo je, da ketna na zadnjih zobnikih ne gre čez sredino oz ko imaš spredaj na velikem zobniku nimaš zadaj na 1. in 2. največjem zobniku. Koliko kolesarjev vidim, ki imajo raje spredaj in zadaj na velikem zobniku namesto, da bi prestavili spredaj na manjšega pa zadaj v težjo prestavo.
bécane11488 08.03.2019 11:53
 Instagram, facebook, etc. so naredili svoje, najbrž objavljajo, da so prilezli na vrh na ta velki šajbi :)
Nikita 08.03.2019 17:47
@bécane
 Instagram, facebook, etc. so naredili svoje, najbrž objavljajo, da so prilezli na vrh na ta velki šajbi :)

... in tudi denar! Take finte si lahko privoščijo taki, katerim je vseeno, če na enem klancu skoraj uničijo tako verigo, kakor zobnike... Je pa res, da je "slava" sladka, a?
ElTorro 08.03.2019 20:32
No, če smo pošteni se lahko zgodi, da se na kakšnem manjšem klancu zakalkuliraš (preceniš), in ko ti sredi klanca začne zmanjkovati prestav zadaj je vseeno lažje menjati zadaj do konca kot pa menjati spredaj.
Agent041 09.03.2019 17:59
@ElTorro
No, če smo pošteni se lahko zgodi, da se na kakšnem manjšem klancu zakalkuliraš (preceniš), in ko ti sredi klanca začne zmanjkovati prestav zadaj je vseeno lažje menjati zadaj do konca kot pa menjati spredaj.
Točno tako sem tudi mislil. Ni ravno, da bi namerno to delal. Preceniti se znajo tudi kaki manjši hupserji in že je problem.

Milk- 09.03.2019 20:04
@steveO

Lahko bi šel okvir tud popravljati ampak potem je treba cel kolo razstaviti. Recimo Kastelic iz Ljubljane

Lp

Samo Kastelicu ne peljat, če nočeš, da te krepko ofrnaži, tako kot je mene!
steveO 09.03.2019 21:00
@Milk-
@steveO

Lp

Hmmm, ok. Kastelicu ne, h komu pa potem?
fullstrike 10.03.2019 15:11

@steveO
@Milk-
@steveO

Lp

Jaz Kastelicu NIKOLI več! Raje nikamor oz. na gnoj kot njemu,žal.

Zakaj? Nekvalitetno,neestetsko,brez računa!

ElTorro 10.03.2019 18:00
@fullstrike

@steveO
@Milk-
@steveO

Lp

Če ni računa, tudi plačati ni treba...
Milk- 10.03.2019 18:28

Ko sem imel jaz polomljen okvir, vem da je bilo še nekaj takih, ki se s tem ukvarjajo, samo niso v Ljubljani.

Upam, da boš našel kakega bolj poštenega. Meni je takrat, ko sem se zanimal, povedal dokaj ugodno ceno za kompletno storitev. Ko je bilo narejeno mi je računal barvanje in montažo in še nekaj posebej, čeprav naj bi bilo to že vključeno v ceno. Zahteval je skoraj dvakrat več, kot je rekel pred popravilom. Žal nisem zahteval pisnega predračuna, toda vseeno sem mu dal nekoliko manj, pa še vedno precej preveč.

Servis Kastelic 13.03.2019 21:58
@ElTorro
@fullstrike

@steveO
@Milk-
@steveO

Lp

Servis Kastelic 13.03.2019 21:58
 Odgovor na komentatorjevo kritiko.

V našem servisu smo do sedaj popravili več kot 1500 okvirjev. Vedno s strankami najdemo skupni jezik. Trudimo se delati hitro in kakovostno, reklamacij nimamo, kar ni pogost pojav v tej branži. Taka storitev pa ima svojo ceno.

Komentator je pozabil povedati, da smo popravilo njegovega okvirja po telefonskem opisu poškodbe ovrednotili na cca 250 EUR. Ob obisku v servisu, smo po pregledu poškodbe ugotovili da kompleksnost poškodbe ( izdelava novega drop outa) zahteva veliko več dela in smo ocenili strošek popravila na cca 450 EUR, s čimer se je stranka strinjala.Prav tako je bil komentator jasno obveščen že v vnaprejšnjem tel. razgovoru, da se sestava in razstava kolesa plača posebej 65 EUR.

Med popravilom okvirja smo našli še en prelom in o njem obvestili stranko.( samostojna vrednost popravila le te bi bila cca 220 eur). Popravila karbonskih okvirjev vedno vsebujejo tudi barvanje okvirjev, saj je le tako izdelek končan in na njega lahko damo garancijo. Barvanje je vedno vključeno v popravilo okvirja in ga nikdar ne zaračunavamo dodatno

Končni račun za plačilo je bil 420 EUR

Po sestavi kolesa menjalnik zaradi zlomljenega omejilca ni deloval kot je treba. Stranka je prišla po nekaj dneh v servis s prošnjo, da mu zamenjamo menjalnik compagnolo ( ki ni več dobavljiv iz strani proizvajalca). Iskanje in dobava menjalnika je trajala nekaj tednov, saj kot sem povedal ni več dobavljiv. Zaračunan strošek le tega 70 EUR, brez porabljenega časa za iskanje le tega montaže in nastavitve.

Po obvestilu da je problem menjalnika rešen, je komentator začel po telefonu izsiljevati in groziti, češ da ga“ nategujemo“ in da smo mu dolžni dati menjalnik zastonj. Več dni ni prišel po kolo, ko smo ga pa ponovno poklicali in mu predočili, da naj kolo prevzame, ker bomo v nasprotnem prisiljeni zaračunat ležarnino, je prihrumel v naš servis, vpil,grozil in nas fizično napadel....!!!! Šele po naši grožnji s policijo se je umiril prevzel kolo in odšel.

Kompletni strošek popravila okvirja, bi mu lahko zaračunali 735 EUR, zaračunano pa je bilo samo 420 EUR. Skupaj s setavljanjem kolesa. Če je kdo ogoljufan je to samo naše podjetje, ker je zaračunalo premalo.Če storitev naročiš jo moraš tudi plačati in ne izsiljevati. Toliko o komentatorjevemu opevanju poštenja.

Očitno je , da je komentator na vsak način hotel izsiliti nižji račun, kar je na žalost slovenski nacionalni šport. Dobil je najboljšo storitev v Sloveniji (po priporočilu drugih bolj znanih servisov), kolo mu deluje, užaljen pa je, ker mu ni uspelo z izsiljevanjem znižati cene popravila okvirja ki stane nov cca 1500 EUR.

Vsled vseh dejstev, je komentatorjevo blatenje našega podjetja nehigienično, neestetsko in nekorektno in očitno sodi skupaj z njegovim kolesom na „gnoj“....

p.s. lahko se komentator vsaj predstavi s svojim polnim imenom, potem pa naj blati druge...

Ostalim pa lep kolesarski pozdrav.

Servis Kastelic 13.03.2019 21:59
@ElTorro
@fullstrike

@steveO
@Milk-
@steveO

Lp

Odgovor na komentatorjevo kritiko.

V našem servisu smo do sedaj popravili več kot 1500 okvirjev. Vedno s strankami najdemo skupni jezik. Trudimo se delati hitro in kakovostno, reklamacij nimamo, kar ni pogost pojav v tej branži. Taka storitev pa ima svojo ceno.

Komentator je pozabil povedati, da smo popravilo njegovega okvirja po telefonskem opisu poškodbe ovrednotili na cca 250 EUR. Ob obisku v servisu, smo po pregledu poškodbe ugotovili da kompleksnost poškodbe ( izdelava novega drop outa) zahteva veliko več dela in smo ocenili strošek popravila na cca 450 EUR, s čimer se je stranka strinjala.Prav tako je bil komentator jasno obveščen že v vnaprejšnjem tel. razgovoru, da se sestava in razstava kolesa plača posebej 65 EUR.

Med popravilom okvirja smo našli še en prelom in o njem obvestili stranko.( samostojna vrednost popravila le te bi bila cca 220 eur). Popravila karbonskih okvirjev vedno vsebujejo tudi barvanje okvirjev, saj je le tako izdelek končan in na njega lahko damo garancijo. Barvanje je vedno vključeno v popravilo okvirja in ga nikdar ne zaračunavamo dodatno

Končni račun za plačilo je bil 420 EUR

Po sestavi kolesa menjalnik zaradi zlomljenega omejilca ni deloval kot je treba. Stranka je prišla po nekaj dneh v servis s prošnjo, da mu zamenjamo menjalnik compagnolo ( ki ni več dobavljiv iz strani proizvajalca). Iskanje in dobava menjalnika je trajala nekaj tednov, saj kot sem povedal ni več dobavljiv. Zaračunan strošek le tega 70 EUR, brez porabljenega časa za iskanje le tega montaže in nastavitve.

Po obvestilu da je problem menjalnika rešen, je komentator začel po telefonu izsiljevati in groziti, češ da ga“ nategujemo“ in da smo mu dolžni dati menjalnik zastonj. Več dni ni prišel po kolo, ko smo ga pa ponovno poklicali in mu predočili, da naj kolo prevzame, ker bomo v nasprotnem prisiljeni zaračunat ležarnino, je prihrumel v naš servis, vpil,grozil in nas fizično napadel....!!!! Šele po naši grožnji s policijo se je umiril prevzel kolo in odšel.

Kompletni strošek popravila okvirja, bi mu lahko zaračunali 735 EUR, zaračunano pa je bilo samo 420 EUR. Skupaj s setavljanjem kolesa. Če je kdo ogoljufan je to samo naše podjetje, ker je zaračunalo premalo.Če storitev naročiš jo moraš tudi plačati in ne izsiljevati. Toliko o komentatorjevemu opevanju poštenja.

Očitno je , da je komentator na vsak način hotel izsiliti nižji račun, kar je na žalost slovenski nacionalni šport. Dobil je najboljšo storitev v Sloveniji (po priporočilu drugih bolj znanih servisov), kolo mu deluje, užaljen pa je, ker mu ni uspelo z izsiljevanjem znižati cene popravila okvirja ki stane nov cca 1500 EUR.

Vsled vseh dejstev, je komentatorjevo blatenje našega podjetja nehigienično, neestetsko in nekorektno in očitno sodi skupaj z njegovim kolesom na „gnoj“....

p.s. lahko se komentator vsaj predstavi s svojim polnim imenom, potem pa naj blati druge...

Ostalim pa lep kolesarski pozdrav.

@fullstrike

@steveO
@Milk-
@steveO

Lp

n3o 14.03.2019 11:20

@BOSS

mislim, da morete poseči v tole debato...ker je vse skupaj že prav bizarno...ne več kdo piše kdo odgovarja (tudi zelo nepregledno ratuje)...morebiti se blati ime čisto ok podjetja...ne vem...sam nimam izkušenj z njimi tako da....

FMK 14.03.2019 13:36
 jasno in korektno napisano s strani servisa kastelic. glede na napisano se ne čudim zakaj so prenehali z delom (popravilom) berk, carbondoktor in mogoče še kdo. 
1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI