Skupina (kombinacija) za gravel kolo

Domov > Forum > Skupina (kombinacija) za gravel kolo

Skupina (kombinacija) za gravel kolo

SORTIRAJ PO:
aiken 10.07.2019 15:29

Pozdravljeni, lansko jesen sem od nekoga, ki je obupal nad "projektom" kupil okvir in večino komponent za gravel kolo, vključno z novo 2x10 redno Tiagro z mehanskimi diski in 46/30 verižnikoma. Kolo sem sestavil in z njim naredil že precej km. Pred časom pa sem za teden dni dobil na posodo kolo z hidravličnimi diski in moram priznati, da je zaviranje z njimi čisto nekaj drugega,  zato sem se že odločil, da svoje kolo nadgradim s hidravličnimi disk zavorami, ne morem pa se odločiti na kak način.

Prva možnost je, da dokupim samo nove Tiagra ročice in čeljusti za hidravlične diske. To bi bilo najenostavneje, ker lahko uporabim obstoječi sprednji in zadnji menjalnik in kaseto.

Druga možnost, ki bi me sicer stala okoli stotaka in pol več pa je, da grem na 2x11 redno grupo. Ročice in čeljusti bom moral tako ali tako kupiti nove, dodaten strošek pa bi bil še sprednji in zadnji menjalnik in 11-redna kaseta. Prednosti, ki jih jaz vidim so: 2 prestavi več, kvalitetnejše komponente, večja možnost kombiniranja 2x11 rednih cestnih in GRX komponent.

V tem času  je Shimano v prodajo dal  GRX grupo. Ročice bi v vsakem primeru kupil od cestnega kolesa, ker so iz serije GRX obupno grde in spominjajo na "rogove" začetnih Sramovih hidravličnih modelov. Vse ostale kombinacije GRX400 s Tiagro ali GRX600/800 s 105 pa so odprte.

Ker nima dosti znanja, še manj pa izkušenj, vas prosim, da mi pomagate do odločitve z vašimi mnenji, predloge in izkušnjami.

icindr2 11.07.2019 13:05

GRX je v bistvu reciklirana XT grupa, samo malo marketinga so nardili okoli tega, ker je zdej na zahodu/severu velik boom z gravel bajki. Je pa Ultegra RX dosti boljša (sem oboje testiral po 2meseca, sicer v beta fazi, ampak spremenili niso nič). Gor dej navadno 105 R7020 opremo, te bo ceneje prišlo, razen če misliš teren peljat (s tem ne mislim goznih in poljskih poti, ampak XC proge) in bi rabu kuplungo na menjalniku - pol GRX nabavi.

robizo 14.07.2019 18:59

To si pa tako komplicirano napisal, da sem moral dvakrat prebrati, kaj hočeš izvedeti.

Jaz bi  se odločal tako: če je to tvoje n+1 kolo in ga boš uporabljal samo sem pa tja, za malo spremembe, potem kupi Tiagro, če bo pa to tvoje edino kolo oziroma boš z njim kolesaril največ (recimo najmanj 75 % vsega časa na kolesu), potem pa kupi 105.

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI