Vsi navedeni modeli so dobro izhodišče.
Zdaj pred zimo, bi znal dobiti kakšno dobro ponudbo je pa odvisno ali bodo imeli na zalogi še ustrezno velikost.
V vsakem primeru obišči trgovine.
Je v sloveniji kakšna trgovina ki bi prodajala Canyone? Kolo bi rad pred nakupom sprobal. Mi pa izgleda oprema zelo dobra in je na moji listi :)@meXem
Canyona v trgovinah ni.
Ne pozabi pogledati Scotta, je kar ugoden v tem razredu....tudi Decathlonova kolesa imajo glede na spletne ocene odlično razmerje med ceno in kakovostjo.
Kaj pa tole...če ti velikost ustreza, seveda:
https://www.hervis.si/store/Oprema/Kolesa/Cestna-kolesa/Izalco-Race-6-9/p/COLOR-2574467
@kovac71Oprema izgleda ok glede na ceno, Drugače imam 175 CM, samo ne najdem nikjer kolikšen okvir potem rabim za ta kolo.Kaj pa tole...če ti velikost ustreza, seveda:
https://www.hervis.si/store/Oprema/Kolesa/Cestna-kolesa/Izalco-Race-6-9/p/COLOR-2574467
Z izbiro velikostjo si lahko pomagaš:
https://www.proadventure.si/si/smartblog/29/Vodic-velikosti-okvirja.html
Velikost 54 pa je oznaka M:
Z izbiro velikostjo si lahko pomagaš:
https://www.proadventure.si/si/smartblog/29/Vodic-velikosti-okvirja.html
Velikost 54 pa je oznaka M:
Se mi zdi da pri Focusu potem padem mes S ali M, na njihovi strani sem našel da je 175 cm = S okvir. Kolikor vidim imajo v Hervisu S in M, tako da bi moral oba probati pa bi videl :) Se mi pa zdi res dober kolo za 900€? Ali kdo opazi kakšne slabosti za ta kakovostni razred? (105, Alu, ...)
Ko sem jaz kupoval, sem pri 174 tudi najprej želel S okvir. Potem mi je prodajalec, eden boljših amaterskih kolesarjev pri nas, rekel, da on pri isti višini vozi okvir 54 oz. M. Jaz sem tudi potem kupil M, ampak iskreno povedano, če bi kupoval zdajle, bi mi bilo vseeno, ali bi vzel S ali M. Razlike so minimalne in se jih da ulovit z višino sedeža, višino balance in dolžino fajfe.
@UroshekSe mi zdi da pri Focusu potem padem mes S ali M, na njihovi strani sem našel da je 175 cm = S okvir. Kolikor vidim imajo v Hervisu S in M, tako da bi moral oba probati pa bi videl :) Se mi pa zdi res dober kolo za 900€? Ali kdo opazi kakšne slabosti za ta kakovostni razred? (105, Alu, ...)
Kar se tiče velikosti, bi ti sam svetoval, da vzameš M.
Preden se odločiš za nakup se moraš najprej odločit ali iščeš bolj race ali bolj pokončno pozicijo na kolesu. Veliko ljudi si kupuje race kolesa potem pa visijo skos zgoraj na balanci, ker se na dropih ne morejo peljat. Šele nato pogledaš za opremo. Kot je nekdo rekel je 105 dovolj dobro za rekreativca a ko boš enkrat prodajal kolo, boš lažje prodal z Ultegro, ker večina najprej gleda opremo. Tudi alu rabljena kolesa se slabo prodajajo. So pa res cenovno ugodnejša. V rangu 1300 eur že dobiš kvalitetno karbonsko kolo z 105 opremo. Npr. Scott Addict 20 2019 , za kakih 100 evrov kak Canyon Endurace...So pa to endurance kolesa. Je pa razlika med alu in karbonskim okvirjev, kar se vožnje tiče, kar precejšnja. Karbon lepše pobira neravnine, se ne zmatra kot aluminij itd...Za asfalt je boljši karbon, za makadam po to ni tako pomembno, zato je večina gravel koles v rangu do 1600 eur alu. Imaš lep članek v Poletu.
Malo poglej tudi na Bolhi, saj se sedaj po koncu sezone prodaja veliko koles po ugodnih cenah.
Ker če greš enkrat v trgovino in gledaš kolesa je vedno 500 € ali več na planom 😄
@Uroshek
1300€ je že eno stopnjo nad temu kolikor sem si nastavil budget. Ker potrebujem tudi večino nove opreme (pedala, čevlji,...) bo tudi tu nastalo kar nekaj začetnega stroška. Tako da je budget za kolo res max 1100€ pa še to bi raje ceneje :). Ravno iz tega vidika se mi zdi Focus iz hervisa dobra izbira. Ima 105ko, Alu okvir in pa karbonske vilice... Za ta denar to tezko dobim kje drugje. Ker se pa prviš (resno) srečujem s cestnim kolesarstvom, mislim da bo to čist ok izbira če se zato odločim.
https://www.canyon.com/en-si/road-bikes/endurance-bikes/endurace/endurace-al-7.0/2392.html?dwvar_2392_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK&dwvar_2392_pv_rahmengroesse=2XL
Več kot zadovoljen z njim. Mislim da po kvaliteti prekaša Fokusa v tem rangu. Ko sem pred 2 letoma kupil, je bil tudi kolo leta v tem rangu po izboru BikeRadar.
@Uroshek
1300€ je že eno stopnjo nad temu kolikor sem si nastavil budget. Ker potrebujem tudi večino nove opreme (pedala, čevlji,...) bo tudi tu nastalo kar nekaj začetnega stroška. Tako da je budget za kolo res max 1100€ pa še to bi raje ceneje :). Ravno iz tega vidika se mi zdi Focus iz hervisa dobra izbira. Ima 105ko, Alu okvir in pa karbonske vilice... Za ta denar to tezko dobim kje drugje. Ker se pa prviš (resno) srečujem s cestnim kolesarstvom, mislim da bo to čist ok izbira če se zato odločim.
@fuegoPri razliki samo 200eur jaz niti pod razno ne bi vzel alu okvir..Alu bi kupil samo pod jurja. Če tolk šparaš potem je mogoče bolje da kupiš rabljenega. Ker ko se boš novega naveličal, ga boš težko prodal. Malokdo še kupi alu specialko.
Vsi predlogi Specialized, Orbea, Focus, Canyon so super, z nobenim ne boš falil. Mogoče je Canyon, če upoštevaš še poštnino kar 150-200€ dražji kot ostali modeli, kar % gledano ni malo, plus tega pa ima nakup pri lokalnem trgovcu tudi svoje prednosti. Med ostalimi tremi pa se odloči po izgledu :)
Ampak se pa strinjam z nekaterimi predhodniki in moj predlog bi bil, da malo počakaš do nekje konca marca, aprila, to je 5 mesecev, ki niso najbolj naklonjeni cestnemu kolesu in v tem času se bo sigurno dalo še kje dati na kupček še kakšen dodaten €, če ti uspe spraskat npr. dodatnih 50€ na mesec, je to do aprila 250-300€, kar ti odpre nov svet pri kolesih in si takrat privoščiš eno karbonsko super mašino. V rangu do 1400 pa dobiš že vrhunska karbonska kolesa, kot so Giant TCR, ali celo aero Propel, Orbae, Scotti,. ... imajo svoje super modele v tem rangu.... Sigurno se bo do spomladi zmanjšal nabor koles preteklega letnika, ampak te robe je na trgu toliko, da se bo tudi spomladi brez skrbi našlo še nekaj zate.
V vmesnem času do takrat pa lepo čekiraš bolho in bajk.si, zna tudi prileteti kakšen zanimiv oglas zate in boš za dober denar dobil kakšno vrhunsko kolo.
Sej ne rečem, da rabiš karbonsko kolo, samo čez čas, če te bo specialka zastrupila, ti bodo slej ko prej začele misli uhajati k vprašanju, kako bi bilo pa s karbonsko specialko, kako se pa tisto pelje, koliko hitrejši bi bil, ...skratka zelo hitro, precej hitreje kot misliš, bi te to začelo načenjat... , menjave koles so pa potem čista izguba, zato raje v začetku raje malo prestavi nakup in dodaj tistih 200-300€, nikoli ti ne bo žal. V kolo in opremo boš zmetal kasneje še toliko denarja, da se ti bo zdelo neumno, da si bil pred tem pri kolesu 200€ prekratek.
Sem bil jaz na istem, k sreči sem dal tistih 300€ več za karbonskega TCR-ja in že od samega začetka sem potem vedel, da bi mi bilo žal, če se nebi tako odločil.
Vsi predlogi Specialized, Orbea, Focus, Canyon so super, z nobenim ne boš falil. Mogoče je Canyon, če upoštevaš še poštnino kar 150-200€ dražji kot ostali modeli, kar % gledano ni malo, plus tega pa ima nakup pri lokalnem trgovcu tudi svoje prednosti. Med ostalimi tremi pa se odloči po izgledu :)
Ampak se pa strinjam z nekaterimi predhodniki in moj predlog bi bil, da malo počakaš do nekje konca marca, aprila, to je 5 mesecev, ki niso najbolj naklonjeni cestnemu kolesu in v tem času se bo sigurno dalo še kje dati na kupček še kakšen dodaten €, če ti uspe spraskat npr. dodatnih 50€ na mesec, je to do aprila 250-300€, kar ti odpre nov svet pri kolesih in si takrat privoščiš eno karbonsko super mašino. V rangu do 1400 pa dobiš že vrhunska karbonska kolesa, kot so Giant TCR, ali celo aero Propel, Orbae, Scotti,. ... imajo svoje super modele v tem rangu.... Sigurno se bo do spomladi zmanjšal nabor koles preteklega letnika, ampak te robe je na trgu toliko, da se bo tudi spomladi brez skrbi našlo še nekaj zate.
V vmesnem času do takrat pa lepo čekiraš bolho in bajk.si, zna tudi prileteti kakšen zanimiv oglas zate in boš za dober denar dobil kakšno vrhunsko kolo.
Sej ne rečem, da rabiš karbonsko kolo, samo čez čas, če te bo specialka zastrupila, ti bodo slej ko prej začele misli uhajati k vprašanju, kako bi bilo pa s karbonsko specialko, kako se pa tisto pelje, koliko hitrejši bi bil, ...skratka zelo hitro, precej hitreje kot misliš, bi te to začelo načenjat... , menjave koles so pa potem čista izguba, zato raje v začetku raje malo prestavi nakup in dodaj tistih 200-300€, nikoli ti ne bo žal. V kolo in opremo boš zmetal kasneje še toliko denarja, da se ti bo zdelo neumno, da si bil pred tem pri kolesu 200€ prekratek.
Sem bil jaz na istem, k sreči sem dal tistih 300€ več za karbonskega TCR-ja in že od samega začetka sem potem vedel, da bi mi bilo žal, če se nebi tako odločil.
Lepo povedano Obelix in prav imaš.
Pa vendar razumem tudi razmišljanje Urosheka. Pred 8 leti, sem podobno razmišljal tudi sam in na koncu kupil ALU kolo (novo). Vozil dve sezoni in bil super zadovoljen. Kasneje je prišlo na vrsto prvo karbonsko kolo, itd.
Glede na proračun, ki ga imaš ter veselje do kolesa, ki ga trenutno kažeš, si kupi to, kar se ti zdi najbolj prav/najlepše/finančno ok.
Najslabše je čakati do aprila, ko bodo prijatelji naredili že 1000km+, ti boš pa še vedno iskal svoje "idealno" kolo in pri tem izgubil vso veselje.
Kupi letos, toplo se obleči in začni trenirat! 😉👍
Napisal je, da ima budget 1100€ za komplet, torej vkljucno s pedali, cevlji, celado... Za ta denar dobi karbon samo na bolhi, novega ne.
Hvala vsem za nasvete :)
Tako kot je gran napisal, imam budget tam okoli 1100-1200€, vem da se bo to skozi čas povečalo zaradi vse dodatne opreme itd, vendar to je nek vstopni budget če lahko tako rečem. :D
meXem hvala :), sam po mojem na začetku karbona niti ne bom toliko pogrešal, mislim da bom enako užival na ALU kot bi na karbonu. Seveda pa v primeru da bom potem resno kolesaril par let, pa seveda sledi nakup karbona. Vse kar želim od prvega cestnega kolesa pa je da bo zanesljivo in to se mi zdi da pri novem kolesu tudi dobim saj 100% vem kaj sem kupil kar pri rabljenih kolesih nikoli ne veš (moje mnenje).
Moje mnenje je, da ti bo prej ko čez eno leto žal, da nisi kupil karbonca. Sam sem ko sem začel s cestnim kolesarjenjem najprej kupil alu specialko za cca 400 eur (sedaj jo prodajam) in prej kot po treh mesecih kupil karbonsko, zaradi teže, opreme in samega izgleda kolesa :) in mi ni žal za odločitev saj je razlika precejšnja....
Če imaš možnost sposoje od kakšnega kolega sprobaj alu in karbonsko kolo in se nato odloči za nakup.....
Tudi sam sem bil lani pred isto dilemo in proračunom, pa sem na koncu odšel malo več denarja in kupil karbonsko kolo. Ni mi žal. Če bi lani kupil aluminijastega, bi letos zagotovo prodajal in kupoval karbon.
Je pa kolega 14 dni nazaj kupil novega Scott Speedster 10 2020, za slabega tisočaka. Na oko lepo kolo.
Drugače je pa tako, da je razlika med ALU kolesom za 1000eur in karboncem za 1300eur samo v izgledu!
Vsakemu svoje... 😉
@meXemDrugače je pa tako, da je razlika med ALU kolesom za 1000eur in karboncem za 1300eur samo v izgledu!
Vsakemu svoje... 😉
@fuegoKompliciraš in pozabljaš, da je budget cca. 900 EUR. Koliko stane Scott Addict?@meXemDrugače je pa tako, da je razlika med ALU kolesom za 1000eur in karboncem za 1300eur samo v izgledu!
Vsakemu svoje... 😉
Ah daj nehi..Scott Addict carbonski okvir je samo za 20% manj tog od tistega iz katerega delajo Addicte RC in Foile višjega ranga. Pa ima komplet 105 opremo. Ni primerjave z Speedsterjem. Sam sem letos kupil Addicta 10 z diski in je okvir isti kot pri cenejšem s 105-ko in brez diskov. Je malce manj tog od Foilovega, ki sem ga vozil prej, je pa endurance geometrija udobnejša. Pa tudi širše gume naredijo svoje. Ne vem kdo vas je nasral, da mora bit vse HMX. HMF okvirji so dovolj dobri. Aluminij se sčasoma utrudi...ogromno se pojavlja, da rado poka kje na okvirju, ker je slabo zavarjen okvir, da ne govorim o tem, da se da karbonski okvir popravit, alu pa lahko vržeš samo v smeti. Tudi sam sem imel svojo prvo specialko alu in sem šele, ko sem kupil prvo karbonsko opazil, kako veliko lepše je bilo peljati karbonsko. Po moje bolje kupit rabljen karbon kot nov alu.
Gospod/gospodič nas je prosil za nasvet, mi pa mu predavamo, kateri karbon je boljši, koliko sekund bo hitrejši na Vršič, itd. Kot sem že napisal, najpomembneje je, da si kupi svojo PRVO specialko, ki mu bo všeč in v okvirju finančnih zmožnosti, vzljubi cestno kolesarstvo in nato razmišlja dalje!
Itak smo kolesarji vedno mahnjeni na izboljšave in nam ni nikoli nič dovolj dobro. Ko bo imel enkrat top karbonsko kolo, pa bo začel razmišljat, da okvir ni dovolj Aero !?! Da o karbonskih obročih sploh ne začnem naštevati. Če se razumemo? 😃
Jaz bi v tem rangu resno razmislil tudi o kolesih iz Decathlona. Za manj kot 900€ se dobi 105 z diski. Ce bos cez nekaj let kupil novega karbonskega, lahko tega predelas v gravel/cycloross, saj okvir dovoljuje gume do 36 mm in tako lahko v slabem vremenu ali pozimi vozis starega.
Ali pa kaksen rabljen karbon, recimo
Tudi jaz sem mnenja, da se je smiselno držati budžeta. Ker drugače se nikoli ne neha.....daš 400 EUR zraven, pa je karbonski okvir....pa daš samo 200 zraven, pa je Ultegra (ker je nekdo napisal, da se rabljeno kolo z Ultegro veliko lažje proda kot s 105)....ali pa daš samo še 500 zraven, pa imaš Di2 (ker Di2 je res zakon - čisto resno, ga imam od letos, in se mi zdi odlična zadeva)....pa če daš še samo 300 EUR zraven, že imaš veliko boljše obroče.....pa diski so samo 100-200 EUR dražji od klasičnih zavor....
Pa si na treh jurjih.
Kot je napisal meXem - če si tak tip človeka, boš vedno gledal nekaj boljšega. Jaz sem letos kupil karbonca z Di2, ker je padel v budget 2k - če bi imel budget 1k pa bi najverjetneje vzel ALU s 105 skupino.
Karbon bolje pobira vibracije, ja....po drugi strani daš gor 28mm gume namesto 25, pa ravno tako bolje pobira vibracije. Ali pa vzameš tubeless, pa še bolje pobira vibracije, ker lahko spustiš tlak še za kak bar ali dva.
Ne verjamem, da se ogromno pojavlja, da kvalitetni Alu okvirji (torej, ne tisti na biciklih iz Intersporta za 300 EUR) pokajo. Mogoče po par deset tisoč km...ampak če prideš do takšne številke, lahko kolo tudi vržeš v smeti in rečeš da je bil tisočak dobro porabljen. Verjamem, da z Speedsterjem, Allejem ali Izalcom brez težav narediš 10k+. Konec koncev Speci daje doživljenjsko garancijo na okvir...
Karbon se res da popravljati, ampak - a popravilo karbonskega okvirja res stane bistveno manj kot nakup novega Alu? Da ne omenjam tega, da je Alu vseeno veliko manj občutljiv, in da tudi karbona ne gre vedno popraviti.
+ Ali je bolje da kolo kupim že sedaj pred zimo ali naj počakam na pomlad? Mislim predvsem zaradi cene in morebitnih akcij/popustov? Predvidevam da je cena na koncu sezone boljša?