Pozdravljeni,
Pa sem se še jaz odločil naredit novo temo in pridobit nekaj nasvetov in informacij glede izbire novega cestnega kolesa.
Trenutno vozim cestno kolo ki sem jo kupil pred 3 leti rabljeno in sicer Trek 1000 SL nekje 10 let stara. Na kolesu se ne počutim najboljše po nekaj 10km skos neke bolečine v križu, hrbtu, riti, mednožji itd. zato tudi nisem delal nevem koliko km. Mislim da mi je okvir nekoliko prevelik potem še fajfa itd. Glavno to je tako ko kupuješ rabjeno nekaj v čem si čist zelen.
Sedaj bi raje kupil novo kolo kot pa v to zmetal ogromno denarja da bi si jo priredil tako da bi se na njej dobro počutil po daljših turah.
V glavnem iščem obvezno Endurance geometrijo kolesa ker bi se rad res dobro počutil na kolesu. Vozim se po ravnem in rad zavijem v hribe.
Moj budget je 2000€
Želja mi je carbon okvir po možnosti tudi diski. Oprema 105 ali ultregra vseeno načeloma.
Gledam:
Scott addict
cube attain
Giant TCR (samo to je verjetno race kolo)
Focus izalco
Fondriest daga
Bi pa še bil za kakšen nov predlog zelo vesel.
Hvala za pomoč.
@Trafi
ali
https://www.rosebikes.com/rose-reveal-four-105-2685187
Bodi pozoren na razlike v komponentah (zavore, obroči, gonilka, kaseta/prestavna razmerja ...) in poglej +/- model.
Srečno pri izbiri.
@TrafiPozdravljeni,
Pa sem se še jaz odločil naredit novo temo in pridobit nekaj nasvetov in informacij glede izbire novega cestnega kolesa.
Trenutno vozim cestno kolo ki sem jo kupil pred 3 leti rabljeno in sicer Trek 1000 SL nekje 10 let stara. Na kolesu se ne počutim najboljše po nekaj 10km skos neke bolečine v križu, hrbtu, riti, mednožji itd. zato tudi nisem delal nevem koliko km. Mislim da mi je okvir nekoliko prevelik potem še fajfa itd. Glavno to je tako ko kupuješ rabjeno nekaj v čem si čist zelen.
Sedaj bi raje kupil novo kolo kot pa v to zmetal ogromno denarja da bi si jo priredil tako da bi se na njej dobro počutil po daljših turah.
V glavnem iščem obvezno Endurance geometrijo kolesa ker bi se rad res dobro počutil na kolesu. Vozim se po ravnem in rad zavijem v hribe.
Moj budget je 2000€
Želja mi je carbon okvir po možnosti tudi diski. Oprema 105 ali ultregra vseeno načeloma.
Gledam:
Scott addict
cube attain
Focus izalco
Fondriest daga
Hvala za pomoč.
@bruhnmiciali
https://www.rosebikes.com/rose-reveal-four-105-2685187
Bodi pozoren na razlike v komponentah (zavore, obroči, gonilka, kaseta/prestavna razmerja ...) in poglej +/- model.
Srečno pri izbiri.
sem gledal ta dva sta mi oba kar všečna ampak malo iz budgeta + poština je še tu zraven ne?
ja saj tu bi rabil vašo pomoč ker vem samo te osnovne stvari se pravi da je vsaj oprema shimano 105 glede prestav pa da je fajn da cestno kolo nima več kot cca 9kg ostalo pa je tema za mene.
@fuego
@TrafiPozdravljeni,
Moj budget je 2000€
Gledam:
Scott addict
cube attain
Focus izalco
Fondriest daga
Hvala za pomoč.
Vozim Addicta in je super kolo. Imam pa še Nuroada, ki je v bistvu nastal na podlagi Attaina in je še bolj udoben. Edino Cube ima male številke in je treba vzet večjo. Scott imam 56 Cube-a pa 58.
ja tudi meni je ta addict zelo všeč in med prvimi izbirami. Cube pa mi je vizualno še bolj všeč ampak je nekoliko težje kolo koliko sem gledal. Imaš še kakšno razliko za izpostavit glede addicta/cube? aha hvala za ta info.
Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Raje kot v diske bi investiral v boljše obroče, sploh ce se ne voziš v mokrem.
Obvezno poglej še Trek Emondo.
@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
aha vidim da je okrog tega velika dilema ali diski ali ne morem še malo več prebrat o tem. Mi je pa sedaj filing kot da kupujem nekaj starega in ne novega ko se gre za kolo brez diskov...saj vem da je to samo filing ampak ja..
trenutno še nisem našel treka v mojem budgetu bom pa definitivno še poiskusil nekaj izbrskat.
Jaz sem imel bugdet 1500, potem sem prišel na 1650 za TCR. Želel sem pa brez diskov.
Ko sem jaz gledal (november 18) sem našel in imel v ožjem krogu favoritov tudi emondo z 105ko za slabih 1500eur.
@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Razlika med kolesom z ali brez diskov je zanemarljiva...pa počasi je že težko dobit kolo brez diskov..
kaj pravite na to:
https://www.bikeek.si/cestno-kolo-scott-addict-20-disc-grey-2020
@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Razlika med kolesom z ali brez diskov je zanemarljiva...pa počasi je že težko dobit kolo brez diskov..kaj pravite na to:
@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Razlika med kolesom z ali brez diskov je zanemarljiva...pa počasi je že težko dobit kolo brez diskov..kaj pravite na to:
Kupi nimaš kaj razmišljat. Super kolo.
@TrafiGlede na trenutne cene, da. Prav tako glede uporabniških in "testnih" ocen okvirja ter voznih lastnosti.@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Kupi nimaš kaj razmišljat. Super kolo.
Tudi sprednja zobnika in kaseta sta o.k.. Spredaj 50/34 (kompakt) in zadaj 11/34, kar pokriva res širok razpon. Tudi najhujši klanci ti tako s 34/34 ne bi smeli delati težav.
Če ti sedež ne bo ustrezal (to boš spoznal čez čas) ga boš kasneje že še zamenjal.
Pedala boš verjetno moral še dokupiti. Pa ne pozabi na investicijo v dobre čevlje! Se splača.
Uspešen nakup in varne vožnje!
da ne odpiram nove teme: vozi kdo Rose X-Lite Six model in kakšne so izkušnje?
@bruhnmici@TrafiGlede na trenutne cene, da. Prav tako glede uporabniških in "testnih" ocen okvirja ter voznih lastnosti.@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Kupi nimaš kaj razmišljat. Super kolo.Tudi sprednja zobnika in kaseta sta o.k.. Spredaj 50/34 (kompakt) in zadaj 11/34, kar pokriva res širok razpon. Tudi najhujši klanci ti tako s 34/34 ne bi smeli delati težav.
Če ti sedež ne bo ustrezal (to boš spoznal čez čas) ga boš kasneje že še zamenjal.
Pedala boš verjetno moral še dokupiti. Pa ne pozabi na investicijo v dobre čevlje! Se splača.
aha to me veseli da vem da res izkoristim svoj vložek ki ni tako majhen.
koliko piše ma zadaj 11/32 kaseto. je to res velika razlika med 32 in 34?
ja razmišljam da bom potem šel na BF in tam mi bo znal svetovati kateri sedež je za mene bolj primeren.
pedala imam doma look keo 2 max
in pa čevlje shimano z karbonskim podplatom
to je kar vredu ne?
@TrafiAha. Očitno imajo nekateri 34 drugi 32 zobnik zadaj. Ni panike. 32 zadostuje. Sčasoma boš tako ali tako ojačal noge in se nasplošno natreniral.@bruhnmici@TrafiGlede na trenutne cene, da. Prav tako glede uporabniških in "testnih" ocen okvirja ter voznih lastnosti.@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
Kupi nimaš kaj razmišljat. Super kolo.Tudi sprednja zobnika in kaseta sta o.k.. Spredaj 50/34 (kompakt) in zadaj 11/34, kar pokriva res širok razpon. Tudi najhujši klanci ti tako s 34/34 ne bi smeli delati težav.
ja razmišljam da bom potem šel na BF in tam mi bo znal svetovati kateri sedež je za mene bolj primeren.
to je kar vredu ne?
Pedala: ... so odlična, čevlji prav tako.
Sedež: Preberi si na tem forumu teme o sedežih. Boš opazil ... Kolikor riti, toliko mnenj in občutkov. Tukaj si pa res edino ti končni in pravi razsodnik. Izbira sedeža je pač proces.
Če boš investiral v bike-fitting, bo to ena boljših naložb ... poleg kvalitetnih oblačil, recimo hlač z dobrim vložkom.
Pod črto se mi zdi, da je tole kolo tisto kar iščeš. Zato ne odlašaj. Odloči se, kupi, potem pa ga uporabljaj in iz njega potegni čimveč. Ceste, klanci in lepa kolesarska doživetja te čakajo. Učil se boš pa tako ali tako stalno, vsak dan, kot mi vsi.
Sporoči kako in kaj, ko bo konjič (katerikoli že) tvoj in ko boš odpeljal prve km.
Kar pogumno z odločitvijo. LP
@bruhnmici@TrafiAha. Očitno imajo nekateri 34 drugi 32 zobnik zadaj. Ni panike. 32 zadostuje. Sčasoma boš tako ali tako ojačal noge in se nasplošno natreniral.@bruhnmici@TrafiGlede na trenutne cene, da. Prav tako glede uporabniških in "testnih" ocen okvirja ter voznih lastnosti.@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
to je kar vredu ne?
Sedež: Preberi si na tem forumu teme o sedežih. Boš opazil ... Kolikor riti, toliko mnenj in občutkov. Tukaj si pa res edino ti končni in pravi razsodnik. Izbira sedeža je pač proces.
Če boš investiral v bike-fitting, bo to ena boljših naložb ... poleg kvalitetnih oblačil, recimo hlač z dobrim vložkom.
Pod črto se mi zdi, da je tole kolo tisto kar iščeš. Zato ne odlašaj. Odloči se, kupi, potem pa ga uporabljaj in iz njega potegni čimveč. Ceste, klanci in lepa kolesarska doživetja te čakajo. Učil se boš pa tako ali tako stalno, vsak dan, kot mi vsi.
Sporoči kako in kaj, ko bo konjič (katerikoli že) tvoj in ko boš odpeljal prve km.
prvo hvala ti za spodbudne besede mi dosti pomenijo.
no vredu potem. saj mislim da bo sprememba z 11/25 ki jo imam sedaj na trenutni specialki orjaška sprememba na bojše hehe.
ja tudi meni se vedno bolj zdi to. me pa zanima kateri okvir je po vaše boljši za mene saj sem nekje med številko saj imam 180cm višine in 87cm razkoraka in roke cca 60cm
@dvinceda ne odpiram nove teme: vozi kdo Rose X-Lite Six model in kakšne so izkušnje?
Vozim razgiban teren. s kratkimi in strmimi klanci. Za tak teren je X-Lite popolno.
@TrafiNakupna odločitev: just do it ;-)@bruhnmici@TrafiAha. Očitno imajo nekateri 34 drugi 32 zobnik zadaj. Ni panike. 32 zadostuje. Sčasoma boš tako ali tako ojačal noge in se nasplošno natreniral.@bruhnmici@TrafiGlede na trenutne cene, da. Prav tako glede uporabniških in "testnih" ocen okvirja ter voznih lastnosti.@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
to je kar vredu ne?
no vredu potem. saj mislim da bo sprememba z 11/25 ki jo imam sedaj na trenutni specialki orjaška sprememba na bojše hehe.
ja tudi meni se vedno bolj zdi to. me pa zanima kateri okvir je po vaše boljši za mene saj sem nekje med številko saj imam 180cm višine in 87cm razkoraka in roke cca 60cm
Kaseta: preskok z 11/25 na 11/32. Res je. Klance boš mlel z večjo frekvenco. Lažje ti bo. Izgovorov pa tudi ne boš mogel imet :-). Vzpon na Zoncolan iz Ovara (Karnijske Alpe/Italija) bo po novem precej lažji :-).
Velikost okvirja: težko rečem. Obvezno oba preizkusi. Če sem prav razbral, imaš v razmerju trup/noge, daljše noge - torej si bolj "kobilica style" :-).
Še najbolj smiseln bi bil pre-bike fitting pri tisti osebi, kjer boš potem opravil dokončne prilagoditve, da glede na specifike oblike okvirja izveš, katera je zate ustreznejša velikost. Sicer pa verjamem, da ti bodo znali fantje v trgovini svetovati, kaj pri katerem okvirju dobiš glede na svoje parametre (večjo igrivost ali večjo smerno stabilnost oz. bolj agresivno držo ali bolj udobno držo). Upoštevaj še svojo stopnjo gibljivosti, ki ni zanemarljiv faktor. Osnovne korekcije boste naredili s prilagajanjem sedeža in sedežne opore ter dolžine opore krmila, distančniki mogoče ... . Bodi pozoren še na dolžino gonilke. Ali je ta pri M velikosti enaka kot pri L (nimam pojma, če je/preveri na Scottovi strani). Ali je M (172.5 mm/verjetno je) ali je L že (175 mm).
Če imajo obe velikosti v isti poslovalnici, potem ne bo težav s primerjavo. Sicer pa se dogovori za test/primerjavo obeh na enem mestu (ali Ptuj ali Celje).
Sprejemanje končne odločitve: med nasveti in usmeritvami, ki morajo biti argumentirane, za piko na i izhajaj iz svojih občutkov (na kolesu). Poslušaj se in zaupaj si.
Srečno!
@bruhnmici@TrafiNakupna odločitev: just do it ;-)@bruhnmici@TrafiAha. Očitno imajo nekateri 34 drugi 32 zobnik zadaj. Ni panike. 32 zadostuje. Sčasoma boš tako ali tako ojačal noge in se nasplošno natreniral.@bruhnmici@TrafiGlede na trenutne cene, da. Prav tako glede uporabniških in "testnih" ocen okvirja ter voznih lastnosti.@fuegoSe pravi za ta denar tezko dobim kaj se kaj boljsega? In je to pravi nakup?@Trafi@fuegoverjamem ja ampak vizualno mi pa lepše zgleda z diski.@Nejc1986Sam imam TCRja. Zelo zadovoljen. S pravo nastavitvijo je lahko zelo udoben; sam kar pogosto delam 130-180km/voznjo z povprečjem 1600visincev/100km in glede na to,da omenjaš hribe, ga nebi kar tako črtal s seznama.
to je kar vredu ne?
Kaseta: preskok z 11/25 na 11/32. Res je. Klance boš mlel z večjo frekvenco. Lažje ti bo. Izgovorov pa tudi ne boš mogel imet :-). Vzpon na Zoncolan iz Ovara (Karnijske Alpe/Italija) bo po novem precej lažji :-).
Velikost okvirja: težko rečem. Obvezno oba preizkusi. Če sem prav razbral, imaš v razmerju trup/noge, daljše noge - torej si bolj "kobilica style" :-).
Še najbolj smiseln bi bil pre-bike fitting pri tisti osebi, kjer boš potem opravil dokončne prilagoditve, da glede na specifike oblike okvirja izveš, katera je zate ustreznejša velikost. Sicer pa verjamem, da ti bodo znali fantje v trgovini svetovati, kaj pri katerem okvirju dobiš glede na svoje parametre (večjo igrivost ali večjo smerno stabilnost oz. bolj agresivno držo ali bolj udobno držo). Upoštevaj še svojo stopnjo gibljivosti, ki ni zanemarljiv faktor. Osnovne korekcije boste naredili s prilagajanjem sedeža in sedežne opore ter dolžine opore krmila, distančniki mogoče ... . Bodi pozoren še na dolžino gonilke. Ali je ta pri M velikosti enaka kot pri L (nimam pojma, če je/preveri na Scottovi strani). Ali je M (172.5 mm/verjetno je) ali je L že (175 mm).
Če imajo obe velikosti v isti poslovalnici, potem ne bo težav s primerjavo. Sicer pa se dogovori za test/primerjavo obeh na enem mestu (ali Ptuj ali Celje).
Sprejemanje končne odločitve: med nasveti in usmeritvami, ki morajo biti argumentirane, za piko na i izhajaj iz svojih občutkov (na kolesu). Poslušaj se in zaupaj si.
Srečno!
Kupi Scotta Addicta. Super kolo, ima vse kar imajo veliki pa še cena je sedaj super. Gonilka spredaj 50/34 in zobniki zadaj 11/32 primerni za vsak klanec. Brez problema. Predlagam pa ti glede na višino, da probaš velikost M. Vsekakor je lažje prilagoditi manjši okvir kot prevelikega - beri L "pomanjšati".
S svojo velikostjo bo bolj za L, če sodim po sebi, 188 cm višine in razkorak 91, Addict XL paše v nulo. M bo premajhen.
Sam sem 184 cm in vozim Addicta L(56), Cube-a pa isto L (58). Je pa endurance geometrija primerna za večino rekreativcev brez tekmovalnih ambicij. Koliko kolesarjev vidim vozit race specialke in kako si lomijo križ in so jim neudobne na daljših vožnjah. Vozijo večinoma na ročkah, redko na dropih, včasih celo z ne vem koliko spejserji spodaj. Race specialke so za mlade gibčne kolesarje. Sem vozil Foila in sedaj vozim Addicta in je res precej udobnejši. Ogromno sem sedaj tudi na dropih, ne samo na spustih, ker je enostavno lažje manevrirati s specialko na dropih. Na gravelu, ki ima še bolj podrto geometrijo, pa sem bolj kot ne skos na dropih razen na vzponih. Izkoristek race specialke na ročkah v primerjavi z endurance specialko na dropih ni velika.
Tudi jaz sem vozil Foila. Samo testno sem šel na eno vožnjo, je posodil kolega.
Primerjava z endurenceom je takšna:
Foil leti. Prav hoče biti hiter.
Vožnja ni prijetna. Trda, na kolesu bolj ležiš, kot na enduranceu.
Saj sem vozil na dropih in nisem imel problemov, ampak pošteno povem, da si na Foilu ne bi želel biti 3-4 ure.
Saj si hiter in zanimivo je voziti race, da vidiš, kako se s tem vozi, ampak za vsakodnevno vožnjo za rekreativca to enostavno ni primerno.
Brzina ni vredna neudobne drže, to je vse.
Hvala vsem za nasvete. vedno bolj se odločam za scott addicta. Rezerva je še CUBE attain gtc ki pa je nekoliko dražji in težji ima pa pa mešano opremo 105 in ultegra.
Jutri grem okoli vse probat in verjetno tudi nabaviiiit 😍😁
je pa res da sem glede na izbiro okvirja zelo v dilemi ker sem res nekje vmes.. na uradni scottovi strani mi izračun ponudi začetek L tako da spet nekje na meji. Ampak glede na mojo slabšo gibljivost nisem povsem prepričan v to in me bolj mika M..
@Trafi.... Ampak glede na mojo slabšo gibljivost nisem povsem prepričan v to in me bolj mika M..
Jaz sem vzel bolj race varianto in ker sem si želel bolj udobne vožnje, sem šel s številko gor (sem bil med številkama). Raje sem vzel večji okvir, ker sem višje na kolesu in sem vzel krajšo fajfo (1cm).
evo pa lahko z ponosom in zadovoljstvom povem da sem novi lastnik Scott Addict disc.
Prišlo je malo do spremembe in dobre ponudbe enega od trgovcev tako da sem namesto 20 postal lastnik 10! se pravi komplet oprema ultegra. Bila je tako majhna razlika v ceni nakoncu da sem enostavno moral vzet :D
Glede okvirja vzel sem M in ni mi žal zaenkrat. Danes opravil prvo furo nekaj čez 50km in sem se počutil dosti boljše na kolesu kot na starem. Si pa morem vzeti čas in si naredit nastavitve da bo še boljše saj sedaj ni bilo časa še za to. Nameravam pa še kmalu it na bike fitting tako da ja.
Hvala vsem za nasvete res sem zadovoljen z izbiro.
pa srečno nabiranje kilometrov vsem.