Teden kolesarske varnosti

Domov > Forum > Teden kolesarske varnosti

Teden kolesarske varnosti

SORTIRAJ PO:
Maratonac 18.05.2021 18:53
 Danes se peljem proti Šentvidu in na pločniku pred Petrolom,  vidim veliko rumenih jopičev. Sem bil že vesel , da se nekaj dogaja , da bom firbec pasu , ko policist dvigne meni liziko. Ni mi bilo jasno al men al komu drugemu , saj sem bil sam , ko sem se razgledal naokoli. Zaustavim , kamera TV teče , policist začne razlagat , boste pihal , bom , ne pijem , pihnem , mi pokaže , ni treba kazat saj vem , da je 00 . Osebne sicer nisem imel seboj , sem mu pa kar telefon pokazal , kjer sem jaz na prvem mestu za slučaj , da ga izgubim . S policisti končam , zdaj še intervju za TV , pohvalim naše poznane špure in šoferje , češ da so navajeni na teh poteh kolesarjev in da ni problema . Grem naprej in me pri  pri Sori zadenejo prve kaplje , obrnem vozim nazaj in proti Vrhniki , kajti tam ni oblakov , mi odpade vijak na dodatni ročici bremze, pade ročka  , iščem vijak 1 uro , ga ne najdem in grem domov !
galoper 18.05.2021 20:32

Ste se kaj pogovarjali o tem, da bi kolesarske prometne površine niso zgrajene ne v smislu varne uporabe in še manj v skladu s predpisi?

Nikita 19.05.2021 08:21

To bo spet teden strahovlade policije nad kolesarji. Včeraj je bila nesreča kolesarke v Soboti... in taki, kateri se nikoli ne voziji s kolesi, so imeli spet priliko pisati o neupoštevanju predpisov s strani kolesarjev. O tem, da vozimo skozi rdečo, po celi cesti... v nasprotno smer na kolesarski (pa so to kolesarske ali prebarvani pločniki?) in še se najde. Močno dvomim, da bodo policaji upoštevali kakšno logiko, npr. tam, kjer se je praktično nemogoče peljati po kolesarski oz. moraš tri, štirikrat brez veze prečkati križišče, samo da prideš na "pravo stran"? Kaj je bolj nevarno? Saj ne, da bi se vozil zanalašč kontra po teh za kolesarje namenjenih površinah... če pa že, pa kar hitro stremim k temu, da pridem na pravo stran, vendar na nekem varnem mestu oz. vsaj varnejšem.

Politiko kolesarjenja nam diktirajo ljudje, kateri svoj živi dan niso vozili resno kolesa, kaznujejo nas policaji na motorjih in njim je edina podobnost s kolesi v tem, da imajo oboji dva "kotača"! Da so veliko bolj za vse nevarni ti neslišni in čedalje bolj hitri skiroji... pa v zakonodaji nič, o tem nihče nič ne razmišlja?

Nič, do nedelje bo že nekako, itak gre dež, potem pa varno naprej, pa četudi po cesti in čeprav je zraven "njihova" kolesarska steza, katera to ni!

SlowEddy 19.05.2021 10:02

O varnosti ter cestni infrastrukturi bi se dalo govoriti v nedogled.

Res je , da na kolesarskih stezah srečaš vse živo samo cestnih kolesarjev pa bolj malo. Prehodi na kolesarskih stezah so tako grobi , da je še dobro , da več ljudi- beri kolesarjev ne konča v zdravstvenih domovih. Ceste, po katerih se vozimo kolesarji so naluknjane in napokane, da si prisiljen voziti slalom po cesti kot , da bil pijan.

Res pa je, da opažam v zadnjih letih, da so skupine kolesarjev povečale in da veliko teh skupin vozi kot, da so osvobodile vsaj polovico cestišča. Opažam, da taka skupina kolesarjev tudi trzne ne, pa čeprav se začnejo nabirati avti za njimi, skratka glavni so.

Zato ni nič čudnega, da nas večina avtomobilistov ne mara.

Nisem nek novinec v prelepem kolesarskem športu, kolo sem vozil zares že pred časom. sedaj ga še rad stisnem kolikor telo dopušča ( duša bi rada več ) ampak glava mi pa še vedno pravi, da bom v tesnem srečanju z avtom potegnil ta kratko.

Maratonac 19.05.2021 14:41

Ni treba biti pameten in ugotoviti , da se je v LJ DRASTIČNO povečalo kršitev cestnih predpisov in to IZKLJUČNO od kolesarjev , ki razvažajo hrano po naročilu !  Potrebno bo v zakon v delu kolesarjenja vnesti tudi aneks , po katerem se za prekrške v CP kaznuje tudi tiste , ki takšne  zaposlujejo ! To kar dela ta modro -rdeča banda po LJ je kriminal ! NUJNO POTREBNA je omejitev hitrosti na 20km na vsem mestnem področju , kajti skiroji in rdeče tablice , po kolesarkah norijo , da je kaj !     V Nici, Cannesu  je povsod omejena hitrost na 20 , kar je tudi stalno vidno vgravirano v kolesarsko stezo ! Ko sem se vračal proti Cannesu , je od zadaj pihalo enih 40  tako , da je samo letelo 33 . Ker pa se je po Cesti valila počasna kolona , v kateri so bili tudi policijski avtomobili,  sem moral bremzati tistih 6 km. Nigdar ne veš , kaj jim lahko na kapsl pade,  lahko se bi jim tudi zafržmagal , ker sem bil kljub prtljagi ,  hitrejši od njih !

ElTorro 20.05.2021 11:23

@SlowEddy

O varnosti ter cestni infrastrukturi bi se dalo govoriti v nedogled.

Res je , da na kolesarskih stezah srečaš vse živo samo cestnih kolesarjev pa bolj malo. Prehodi na kolesarskih stezah so tako grobi , da je še dobro , da več ljudi- beri kolesarjev ne konča v zdravstvenih domovih. Ceste, po katerih se vozimo kolesarji so naluknjane in napokane, da si prisiljen voziti slalom po cesti kot , da bil pijan.

Res pa je, da opažam v zadnjih letih, da so skupine kolesarjev povečale in da veliko teh skupin vozi kot, da so osvobodile vsaj polovico cestišča. Opažam, da taka skupina kolesarjev tudi trzne ne, pa čeprav se začnejo nabirati avti za njimi, skratka glavni so.

Zato ni nič čudnega, da nas večina avtomobilistov ne mara.

Nisem nek novinec v prelepem kolesarskem športu, kolo sem vozil zares že pred časom. sedaj ga še rad stisnem kolikor telo dopušča ( duša bi rada več ) ampak glava mi pa še vedno pravi, da bom v tesnem srečanju z avtom potegnil ta kratko.

Ja, to so potem ponavadi situacije, ko se predpisov ne drži nihče, kljub temu, da so smiselni.

Po eni strani avtomobil kolesarja namreč ne sme prehiteti, če ni nasprotni vozni pas prost. S tega vidika je torej čisto vseeno, če vozi en kolesar, ali vozijo štirje vštric po celem voznem pasu, prav tako ni velike razlike med prehitevanjem ene ali dveh takšnih vrst (če je skupina 50 kolesarjev, je seveda zgodba drugačna).

Po drugi strani se je počasnejše vozilo dolžno umakniti, če ovira promet, in moramo si priznati, da je zelo redko za videti, da bi se kolesar (predvsem cestni) umaknil s ceste in počakal, da gre kolona avtomobilov mimo.

Še posebej je to problematično, če se takšna skupina spravi na kakšno glavno cesto v času, ko je tam veliko prometa... in razumem, da nekaterim voznikom ob tem prekipi. Čeprav to seveda ni prav, ker voznik izgubi v najslabšem primeru par minut, kolesar pa lahko izgubi tudi življenje...

galoper 22.05.2021 22:24
@galoper

Ste se kaj pogovarjali o tem, da bi kolesarske prometne površine niso zgrajene ne v smislu varne uporabe in še manj v skladu s predpisi?

Osebno z županom, ki je navdušen nad novo 'kolesarsko' stezo v obliki potegnjen črte po pločnikih in hupseljnih za vsak stranski priključek. O stroških te gradnje so me odslovili z MOL na iskanje po  spletu. Zadevo sem že poslal na tožilstvo, vladi in policiji. Morda bo 'bicikel.com' kaj objavil in vzpodbudil javnost k prizadevanju za ureditev stanja.

BosS 23.05.2021 10:14

Eno je problematika, ki jo navajate in s katero se soočamo zdaj že vrsto let. Ko so se pred leti "začele" runde daljnega leta 2007, smo recimo kolesarji postajali bolj množično in v skupinah prisotni na cestah. Predvsem se je začelo več govoriti o tem.

Zdaj po 15-tih letih, kako bi ocenili se je strpnost med vozniki avotmobilov in kolesarji dvignila ali je podobna, kot takrat.

Po Covidu zdaj prihaja, do popolnoma nove problematike, ki sicer ni nova je pa bolj pereča in prihaja vse bolj na površje. V času še posebej prvega zaprtja je nepredstavljivo poskočila prodaja kolesa (nižji-srednji cenovni razred, otroška kolesa, ...), ki se je v dobrem letu tudi nadaljevala. 

Zelo na hitro se je znatno povečal segment kolesarskih družin, ki pred tem niso kolesarile in so začele z raziskovanjem cest. Vse bolj pogosta so vprašanja, kje se možnosti za urejeno in mirno družinsko kolesarjenje?

Kam jih napotiti?

Osebno pogrešam enotno nacionalno usmeritev (če se ne motim, obstaja na papirju, v realnosti pa se izvaja noro počasi) ter enotno označevanje, kolesarskih poti, ki pogosto postane stvar občinske odločitve in usmeritve.

Bitcoin 23.05.2021 11:19

Ni mi jasno kaj lahko kot kolesar dobiš kazen. Zadnjič se pelem po glavni cesti in policist piše zapisnik, zraven pa stoji kolesar s specialko in dvomim, da je bil alkohol. Kaj so še ostale opcije, da dobiš kazen?

ElTorro 23.05.2021 12:29

Oviranje prometa.... vožnja po cesti kjer je kolesarska steza.... neupoštevanje pravil prednosti... na nekaterih mestih celo prekoračitev hitrosti.... če je policist dovolj velik kreten potem lahko tudi tehnično neustrezno kolo.

Nikita 23.05.2021 14:49
@ElTorro

Oviranje prometa.... vožnja po cesti kjer je kolesarska steza.... neupoštevanje pravil prednosti... na nekaterih mestih celo prekoračitev hitrosti.... če je policist dovolj velik kreten potem lahko tudi tehnično neustrezno kolo.

Prekoračitev hitrosti? Kolikor vem, ure niso obvezne na kolesih, merjenje torej ni merodajno. Kako naj torej vem, da se peljem nad 30 ali nad 25 na kolesarski stezi? Pazi, morda prekoračim omenjeni hitrosti le za malo?

ElTorro 23.05.2021 16:07

@Nikita
@ElTorro

Prekoračitev hitrosti? Kolikor vem, ure niso obvezne na kolesih, merjenje torej ni merodajno. Kako naj torej vem, da se peljem nad 30 ali nad 25 na kolesarski stezi? Pazi, morda prekoračim omenjeni hitrosti le za malo?

To, da ne veš kako hitro se pelješ, je tvoj problem - omejitve se moraš držati.

Na kolesarski stezi hitrost ni omejena na 25 km/h.

Govoril pa sem v bistvu o situacijah, ko se nekdo pelje 40 skozi cono 30 ali prekorači omejitev na kakšnem spustu.

bog 23.05.2021 19:37

Se mi zdi, da tudi v avtu merilnik hitrosti ni obvezen, pa je vseeno potrebno upoštevati predpisane hitrosti.

No vsej mene ni policaj še nikoli ni vprašal če imem števec v avtu  oz. če mi dela. Pa na tehničnem tudi ne.

💚😃

Bo kar treba nabavit števček.

Nikita 23.05.2021 20:12

@bog

Se mi zdi, da tudi v avtu merilnik hitrosti ni obvezen, pa je vseeno potrebno upoštevati predpisane hitrosti.

No vsej mene ni policaj še nikoli ni vprašal če imem števec v avtu  oz. če mi dela. Pa na tehničnem tudi ne.

💚😃

Kako naj vem, koliko vozim, če merilnik ni obvezen? Za avto ravno ne bi rekel, da ni obvezen oz. je v vsak avto verjetno vgrajen avtomatično in se potem tudi avtomatično upošteva, da voznik ve, koliko vozi? Torej, kako ti lahko na sodišču dokažejo, da si vozil 29 na uro, če ni nobenega predpisa, kateri bi ZAPOVEDOVAL, da imaš merilni instrument na kolesu? Samo od oka... da bi prilagajal hitrost? Malo mi je lesena, čeprav se mogoče/verjetno motim?

Glede hitrosti na kolesarski pa... eden, da ni omejive, tule je prepis nekega člena, da je ipd... Vsaj do sedaj smo se vedno pogovarjali, da je na kolesarski maksimalna hitrost vendarle 25 na uro?

ElTorro 23.05.2021 21:52
@bog

💚😃

Marsikdo tako misli... v Zakonu o pravilih cestnega prometa pa to, kolikor mi je znano, ne piše.

ElTorro 23.05.2021 21:56

@Nikita

Kako naj vem, koliko vozim, če merilnik ni obvezen? Za avto ravno ne bi rekel, da ni obvezen oz. je v vsak avto verjetno vgrajen avtomatično in se potem tudi avtomatično upošteva, da voznik ve, koliko vozi? Torej, kako ti lahko na sodišču dokažejo, da si vozil 29 na uro, če ni nobenega predpisa, kateri bi ZAPOVEDOVAL, da imaš merilni instrument na kolesu? Samo od oka... da bi prilagajal hitrost? Malo mi je lesena, čeprav se mogoče/verjetno motim?

Na sodišču ti dokažejo enako, kot dokažejo da si prehitro vozil z avtom. V nobenem primeru ne gledajo hitrosti na tvojem števcu ampak imajo svoje naprave, s katerimi izmerijo tvojo hitrost.

Podobno kot ni nobenega predpisa, ki bi zapovedoval da imaš v avtu merilni instrument za alkohol v izdihanem zraku, pa boš vseeno krepko plačal, če ga boš imel preveč...

To, da ti ne veš, kako hitro voziš (ali kako pijan si) ne pomeni, da se ne rabiš držati predpisov glede hitrosti (ali alkohola).

SODROVC 24.05.2021 09:12

Pred časom sem se v en klanec peljal s popotovalnim kolesom, ki je bilo obloženo s torbami. In sem mislil, da se policist zabava z radar pištolo. No, saj se je, mi je veselo povedal, kako hitro se peljem, in dodal, da se jih veliko še s "praznim" ne tako. Torej, nikoli se ne ve... 

Lahko pa rečem, da mene moti, da imajo nekateri res neprimeren odnos do ostalih udeležencev v prometu in do spoštovanja CPP. Seveda smo potem tudi vsi ostali deležni kritike in malih maščevanj voznikov. 

Nikita 24.05.2021 10:03
@SODROVC

Pred časom sem se v en klanec peljal s popotovalnim kolesom, ki je bilo obloženo s torbami. In sem mislil, da se policist zabava z radar pištolo. No, saj se je, mi je veselo povedal, kako hitro se peljem, in dodal, da se jih veliko še s "praznim" ne tako. Torej, nikoli se ne ve... 

Lahko pa rečem, da mene moti, da imajo nekateri res neprimeren odnos do ostalih udeležencev v prometu in do spoštovanja CPP. Seveda smo potem tudi vsi ostali deležni kritike in malih maščevanj voznikov. 

Seveda zadnji ostavek drži kot pribito! Osebno... se ne peljem skozi rdečo, nikoli! Kolesarske streze so drugi problem... s specialko načeloma ne peljem po njej, vsaj ne po mestu, ker je to skoraj nemogoče... drži pa tudi, da se s specialko peljem ven in noter po stranskih, kolikor se le da. Seveda imaš veliko voznikov, kateri ti hupajo in ti s prstom kažejo proti kolesarski, katera pa to navadno niti ni... premalan pločnik pač, poln hupslov, kamnov, luž z blatom ali vodo... Če nas je več tudi zagovarjam, da se ne vozimo vštric, čeprav je pri večjem številu kolesarjev to po svoje varneje, ker je krajša kolona. Nakazovanje smeri je stalnica in samo vprašam se, kaj si mislijo nekateri kolesarji, katerim je vse to po svoje tuje? Izzivajo tako nesrečo, kakor tudi že malce opravičljivo nestrpnost med vozniki.

Nikita 24.05.2021 10:09

@ElTorro

@Nikita

Na sodišču ti dokažejo enako, kot dokažejo da si prehitro vozil z avtom. V nobenem primeru ne gledajo hitrosti na tvojem števcu ampak imajo svoje naprave, s katerimi izmerijo tvojo hitrost.

Podobno kot ni nobenega predpisa, ki bi zapovedoval da imaš v avtu merilni instrument za alkohol v izdihanem zraku, pa boš vseeno krepko plačal, če ga boš imel preveč...

To, da ti ne veš, kako hitro voziš (ali kako pijan si) ne pomeni, da se ne rabiš držati predpisov glede hitrosti (ali alkohola).

Ne misli, da se prepiram. Samo razmišljam oz. vmes se kaj o tem pogovarjamo. Baje na sodišču dobiš prav glede hitrosti. Ne moreš vendar primerjati neko tehnično zadevo (merilni instrument za hitrost) s psihofizičnim stanjem. Imaš ali nimaš merilnika hitrost ne motiš po svoje nikogar, dočim če si pijan, pa lahko veliko ljudi tako motiš, kakor spravljaš v nevarnost. Da ne bi bil v avtu merilnik obvezen... pa skoraj dvomim?

Mogoče ima kdo tule kakšno izkušnjo... s sodiščem in prehitro vožnjo na kolesarski stezi?

ElTorro 24.05.2021 10:23

@Nikita

@ElTorro

@Nikita

Ne misli, da se prepiram. Samo razmišljam oz. vmes se kaj o tem pogovarjamo. Baje na sodišču dobiš prav glede hitrosti. Ne moreš vendar primerjati neko tehnično zadevo (merilni instrument za hitrost) s psihofizičnim stanjem. Imaš ali nimaš merilnika hitrost ne motiš po svoje nikogar, dočim če si pijan, pa lahko veliko ljudi tako motiš, kakor spravljaš v nevarnost. Da ne bi bil v avtu merilnik obvezen... pa skoraj dvomim?

Mogoče ima kdo tule kakšno izkušnjo... s sodiščem in prehitro vožnjo na kolesarski stezi?

Saj nikogar ne motiš/ogrožaš če nimaš merilnika hitrosti na biciklu.... motiš/ogrožaš če prehitro voziš.

Tudi skozi območje umirjenega prometa ne smeš z biciklom voziti 25 z izgovorom, da pač nimaš števca in ne moreš vedeti, kako hiter si...

Maratonac 25.05.2021 20:46

Najlepš je pri Slovenija avtu v Šiški ujet zadek mestnega avtobusa in se do kina Šiške peljati 60 in če imaš srečo,  potem priključiti za tistim speljujočim in se do Stare cerkve peljat tko , da si vsa stoječa kolona želi v tistem trenutku , ko narediš črto mimo njih , da bi bili oni sami na mojem kolesu ! Gledajo mal hujšo hitrost kot na Giru !

Maratonac 25.05.2021 21:03
Kar se hitrosti tiče , če ne veš kolk pelješ tudi ne veš v kateri brzini imaš menjalnik ? Najprej se moraš naučiti v kateri brzini voziš in ko to akceptiraš , skoraj do km natančno veš , glede na kadenco , ta naj bi bila konstantna tudi svojo hitrost .
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI