Pokanje pri poganjanju

Domov > Forum > Pokanje pri poganjanju

Pokanje pri poganjanju

SORTIRAJ PO:
demokedes 30.05.2021 13:44

Pozdravljeni,

Na svojem gorskem kolesu opažam, da pri poganjanju, predvsem kadar je obremenitev večja, slišim/čutim neko pokanje. Če ni obremenitve, pokanja ni. Prav tako ni odvisno od tega ali imam čevlje zapete s SPD-jem, ali pa če sploh nimam zapetih pedalov. 

Poizkusil sem že razstaviti padalo, ga namazal....vendar nič bolje.

To mi da mislit, da je izvor gonilka, ali pa celo pogonski sklop.

Imate kakšno idejo, kako identificirati in pa odpraviti to moteče pokanje.

lp

majkl_t 30.05.2021 20:27

Najbrž gonilni ležaj.

Katero kolo in katera grupa?

demokedes 30.05.2021 22:22

Kolo je KTM Race Line, Deore XT/SLX

Kolo zelo malo voženo. Any idea?

majkl_t 31.05.2021 05:32

Probaj zategniti vijake, ki povezujejo verižnike na gonilki.

Če ne bo ok, gonilko ven in vse skupaj očistiti in namazati.

Če še vedno ne bo ok, pa menjava gonilnega ležaja.

SHad 31.05.2021 08:02

Probaj zadnja ležaja pesta.

Sem isto menjal gonilnega, pa je bil krivec omenjeni.

um_etnik 31.05.2021 22:40
Poizkusi obremeniti pedalo na mestu, ne med vožnjo. Pritisni obe zavori in parkrat obremeni pedalo. Če poka je gonilni ležaj.
demokedes 01.06.2021 09:34

Umetnik, hvala za predlog. Sem naredil točno to. Dejansko malo klikne na mestu...tako da verjetno je res ta gonilni ležaj. 

ALi je to potrebno zgolj namazati? Verjetno je potrebno zato specialen ključ. Drži?

lp,

RR

mpetel7 01.06.2021 15:29

meni je začelo tudi pokati nekaj na cestnem kolesu ob poganjanju na vsake x časa...zvok prihaja iz verige oziroma zobnikov? 

to pomeni verjetno, da je raztegnjena in jo je potrebno menjati?

hvala za naset

lpm

bog 01.06.2021 20:58

zic

Hribolaznik2239722397 01.06.2021 21:23

Iz zgoraj opisanega je mogoče razbrati, da verjetno poka gonilni ležaj. Navadno pokajo pressfit gonilni ležaji, ki pa imajo tudi dobre lastnosti, recimo nizko težo in cenejšo izdelavo. Meni tudi poka in sicer zaradi tega, ker sem vgradil drugega. Kakršnokoli zategovanje ne pomaga. Ne sekiram se preveč. Ležaj bom enkrat zamenjal, nobene potrebe ni, da to storim takoj.

mpetel7 02.06.2021 09:58
@Hribolaznik2239722397

Iz zgoraj opisanega je mogoče razbrati, da verjetno poka gonilni ležaj. Navadno pokajo pressfit gonilni ležaji, ki pa imajo tudi dobre lastnosti, recimo nizko težo in cenejšo izdelavo. Meni tudi poka in sicer zaradi tega, ker sem vgradil drugega. Kakršnokoli zategovanje ne pomaga. Ne sekiram se preveč. Ležaj bom enkrat zamenjal, nobene potrebe ni, da to storim takoj.

ok kul super :) bom malo opazoval...hvala
Maratonac 07.06.2021 13:01
@mpetel7

meni je začelo tudi pokati nekaj na cestnem kolesu ob poganjanju na vsake x časa...zvok prihaja iz verige oziroma zobnikov? 

to pomeni verjetno, da je raztegnjena in jo je potrebno menjati?

hvala za naset

lpm

Pojdi ali pridi izmeriti raztegnjenost verige , da boš bil siguren ! Meni verige trajajo dlje , ker  ne vozim klance,  niti po makadamu. Perem jih na 2000km  medtem , ko so  nekaterim že po 3000km prevoženih po blatu in vodi za v smeti. 

Maratonac 07.06.2021 13:11
Moji prijateljici je pokala raglja. Ko sem jaz vozil , ni pokala . Sumil sem na njen zastoj pri  vrtenju  v zgornjem nultem  položaju . Ko ga je z zastojem premagala , so se zaslišali jezički, ki so v raglji zopet zagrabili . Seveda ni bila z mojo observacijo niti slučajno zadovoljna in je kolo prodala . Kupila zopet novo za 1000 € in tudi tu je pokalo. Zopet sem ji rekel , da ne vrti enakomerno in da dela zastoj v zgornjem položaju. No in se je razjasnilo drugo leto , ko ji je ustanovljena multipleks skleroza . 
wragec 07.06.2021 20:55

Meni je lansko leto pokalo, pa sem pogledal gonilni ležaj, namazal pedala, namazal račno, pregledal vse napeljave če kaj šteka, zategnil vse vijake, na koncu se je pokazalo da poka sedežna opora. Vzel ven očistil in namazal s karbonsko mastjo in od takrat je vse ok. 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI