Katero kolo za trenažer ?

Domov > Forum > Katero kolo za trenažer ?

Katero kolo za trenažer ?

SORTIRAJ PO:
jesen 24.09.2021 20:48
 Običajno padajo vprašanja kateri trenažer uporabiti, mene pa zanima, ko dobim trenažer, da bi zanj namenil eno kolo (gorsko ali treking). Vprašanje, s katerim bi lažje vozil na njem, sem bolj v letih, da bi skoraj pasala še kašna e pomoč. Torej katero kolo ?
Mitko 26.09.2021 07:27

E-kolo potrebujes, da prides nekam, kamor sicer nebi mogel. Na trenazerju ne rabis nikamor it 😛

Vseeno, katero kolo. Ce pase na trenazer in ti je udobno je ok.

Vecina programov omogoca, da si tezavnost das na 0, kar pomeni, da ne cutis klancev, ce imas smart trenazer.

Nekako imam obcutek, da si v kolesarjenju nov. Trenazer ni ravno primeren za zacetnike. Je bolj nadgradnja za voznjo zunaj. Voznja na trenazerju v zaprtem prostoru zna bit zahtevna za glavo in telo. Ob primerni predpripravi je sicer super, a vseeno zahteva nekaj premisleka.

Srecno, e-bike pa za zunaj prisparaj 😉

nemelk 27.09.2021 13:02

Sobno kolo bo tista prava zadeva!!

SODROVC 28.09.2021 19:05

@nemelk

Največkrat ni, ker je sedež grozn. Pa pedala so tudi. Če si na kolesu, ki ga tudi sicer uporabljaš, si napomlad že v formi, ni potrebe po prilagajanju na drugo kolo.

Sicer pa imamo večinoma vsaj 2 kolesi? Eni celo več. In eno pač uporabljamo v kombinaciji s trenažerjem, pa naj bo to mtb ali cestno kolo. Jeklena kolesa so dandanes poceni, zdržijo pa ogromno. Ravno prava za trenažer.

jesen 28.09.2021 23:55
@Mitko

E-kolo potrebujes, da prides nekam, kamor sicer nebi mogel. Na trenazerju ne rabis nikamor it 😛

Vseeno, katero kolo. Ce pase na trenazer in ti je udobno je ok.

Vecina programov omogoca, da si tezavnost das na 0, kar pomeni, da ne cutis klancev, ce imas smart trenazer.

Nekako imam obcutek, da si v kolesarjenju nov. Trenazer ni ravno primeren za zacetnike. Je bolj nadgradnja za voznjo zunaj. Voznja na trenazerju v zaprtem prostoru zna bit zahtevna za glavo in telo. Ob primerni predpripravi je sicer super, a vseeno zahteva nekaj premisleka.

Srecno, e-bike pa za zunaj prisparaj 😉

Sem vse prej kot nov kolesar, na sobnem kolesu sem imel tablico spredaj pa na Vršič. Zdaj pa sem nabavil Bkool Smart Pro3 pa vidim da bodo kar težave. Vem,je kar nekaj plačljivih aplikacij ki so na voljo, pa me zanima ali Bkool nima neki osnovno aplikacijo za zagon trenažerja. Imam sicer v planu da aplikacije dam na tablico (windows 10 pro), z tablice na tv ni problem. Seveda se mora vspostaviti povezava bluetooth med tablico in Bkool-om (ključek usb bluetooth). Angleščino bolj slabo obvladam, prav zato bo kar veliko težav da speljem s kolesom. Seveda bi bil na progi najraje sam in po mili volji kolesaril, ker mi že ni jasno kako v skupini vozit, če ni na krmilu kolesa nobenega prenosa. Pričakujem pa, da bi se klanec moral čutiti na pedalih, to je da je treba dat več moči od sebe. V skrajnem primeru pa bom trenažer prodal, počasi bo sezona zanj, če mi ne bo uspelo vse postavit gor. Lažje bi bilo verjetno s kablom, kot brezžično vse skupaj.  

jesen 29.09.2021 00:02
@nemelk

Sobno kolo je bolj omejena zadeva, najbolj me moti da računalnik ob kupu podatkov ki ji prikazuje, le teh ne gre spraviti na stravo, da se vidi da smo aktivni. Na moj Suunto uro pa razen srčnega utripa in časa ni šlo kaj več. Drugače pa smo pozimi kar migali na njem, res pa je razlika med sobnim in pravim kolesom ogromna, kar pa pri trenažerju pričakujem precej več pristnega občutka na kolesu, ok ne bom si montiral ravno ventilatorja ali pa tuš za dež.

jesen 29.09.2021 00:05
@SODROVC

@nemelk

Največkrat ni, ker je sedež grozn. Pa pedala so tudi. Če si na kolesu, ki ga tudi sicer uporabljaš, si napomlad že v formi, ni potrebe po prilagajanju na drugo kolo.

Sicer pa imamo večinoma vsaj 2 kolesi? Eni celo več. In eno pač uporabljamo v kombinaciji s trenažerjem, pa naj bo to mtb ali cestno kolo. Jeklena kolesa so dandanes poceni, zdržijo pa ogromno. Ravno prava za trenažer.

Bom dal mtb, ker sem za njega dobil gumo zraven, čeprav treker bolj vozim.

Mitko 29.09.2021 00:39

Imel sem bkool trenazer. Mislim, da je bil 2. Ce se en motim, potrebujes ant+ kljucek, ker preko bluetooth samo moc oddaja, nimas pa controlable. Torej, ne dela upor. Ant je redek na telefonih ali tablicah. Na laptop si nastimaj pa ant dongle v usb.

Bkool ima aplikacijo, seveda. Mislim, da zadnji nekaj let sploh ne dela vec trenazerjev, amapak samo se software razvijajo.

Tole je top zadeva, dobis pa pri kitajcu tudi za par evrov.

https://www.extremevital.com/sl/kolesa/tacx-antplus-usb-kljucek-in-antena-p-31141.html

Aplikacijo mas tulaj. Zahteve za harware mas tudi opisane tu.

https://www.bkool.com/en/apps

jesen 29.09.2021 19:04
@Mitko

Imel sem bkool trenazer. Mislim, da je bil 2. Ce se en motim, potrebujes ant+ kljucek, ker preko bluetooth samo moc oddaja, nimas pa controlable. Torej, ne dela upor. Ant je redek na telefonih ali tablicah. Na laptop si nastimaj pa ant dongle v usb.

Bkool ima aplikacijo, seveda. Mislim, da zadnji nekaj let sploh ne dela vec trenazerjev, amapak samo se software razvijajo.

https://www.extremevital.com/sl/kolesa/tacx-antplus-usb-kljucek-in-antena-p-31141.html

Ugotavljam da sem kupil trenažer ki se več ne izdeluje, kar seveda ni najbolj v redu, tega morda niti dobra cena ne opravičuje. Naj bi pri modelu pro 3  šlo brez Tacx ANT+ USB Ključka in antene, vendar mi ni uspelo kje dobiti tega podatka. Tudi servisa z a Bkool trenažerje še nisem našel, tam bi to zagotovo vedeli. Aplikacije sem snel in je pripravljena na pc-ju, na telefonu prav tako, vendar moram najprej pripraviti kolo, pa seveda prostor, kjer bo to locirano (hiša ni ravno mala, ampak saj poznate ženske, a kolo v hišo, si ob pamet). Hvala@Mitko.

Mitko 29.09.2021 20:50

@jesen
@Mitko

Ugotavljam da sem kupil trenažer ki se več ne izdeluje, kar seveda ni najbolj v redu, tega morda niti dobra cena ne opravičuje. Naj bi pri modelu pro 3  šlo brez Tacx ANT+ USB Ključka in antene, vendar mi ni uspelo kje dobiti tega podatka. Tudi servisa z a Bkool trenažerje še nisem našel, tam bi to zagotovo vedeli. Aplikacije sem snel in je pripravljena na pc-ju, na telefonu prav tako, vendar moram najprej pripraviti kolo, pa seveda prostor, kjer bo to locirano (hiša ni ravno mala, ampak saj poznate ženske, a kolo v hišo, si ob pamet). Hvala@Mitko.

heheh, prepricaj jo, da zacne zwiftat. Moja je sedaj bolj zagnana kot jaz :D Poisci zadnji firmware ZA bkoola in naredi update. Ce en pomaga pa si sposodi ant dongle nekje.

bog 30.09.2021 20:26

Bkool2 imam že 5 let. Prej Tacx. Zaenkrat nisem imel nikakršnih težav. Upam, da bo tako ostalo,

V začetku sem uporabljal njihovo aplikacijo. Zadnje zime ROUVY ali ZWIFT.

Nekako mi je Rouvy boljši. Ogromno videov. Ravninskih in gorskih. Gledaš posnetek proge, aplikacija prilagaja upor glede na naklon proge. Isto progo prevoziš ponovno in se primerjaš. Možnosti je ogromno. Imaš tudi prednastavljene trenige, recimo 5 min 300W, 1 min 200w, itd.

Enostavno. Poglej kakšen video na youtubu.

Seveda je potrebno plačati. 15€ na mesec. Običajno plačam vsak mesec posebaj. dec, jan,feb.

Brez ANT+ USB ključka bo bolj težko kaj resnega.

Vsa umetnost je da ključek vtakneš v računalnik. Zaženeš aplikacijo. Trenažer zazna obrate, moč...

Izbereš progo in teraš.

Trenažer preko Ant+ prenaša podatke o moči, kadenci na računalnik (tablico), glede na progo pa obremeni trenažer.

Poglej kakšen video na youtubu.

Na trenažerju uporabljam staro specialko, ki jo imam stalno na trenažerju. Imam pa zadaj posebno gumo za trenažerje.

Z gorcem in kakšno grobo gumo bo po mojem kar glasno.

rs1975 01.10.2021 05:52

8 let nazaj sem kupil prvi trenažer, klasični z vpetjem zadnje gume. Pa ni bil čisto navadni, je že imel možnost izbire s koliko moči boš vozil. Nisem bil glih zadovoljen, guma spodrsavala, bilo monotono, zato vse skupaj prodal.

Lani pa sem kupil "pametni" trenažer, direct drive Elite Direto X, rabljenega za 500 EUR. Razlika je očitna, dosti bolj realnistično kot navadni trenažer. Če imaš le možnost kupi direct drive.

Pri obeh sem uporabljal karbonski kolesi, nobenemu se ni nič zgodilo. 

Glede aplikacij - teh je kar nekaj, če boš vse sprobal v testnem obdobju bo glih za celo zimo :)

Sam še kolebam med Rouvy/Kinomap/Fulgaz. Raje imam boljše posnetke  pravih prog kot pa npr. Zwift - to je bolj igrica. Klanci v Zwiftu so dosti manj realni kot pa v realnosti. JE pa res, da je tam največ folka in s tem največ tekem... 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI