Specialka z 10-redno cestno Shimano grupo ULTEGRA 6700 z zadnjim menjalnikom z dolgo kletko.
Compact gonilka: 50/34 , zadnja kaseta: 11/32 -vse deluje OK.
Obstaja velika želja kaseto zamenjat z 11/36.
VPRAŠANJE:
samo kateri zadnji menjalnik bi potem gor pasal?
Shimnano MTB 10-redni ali (menda) raje 9-redni DEORE/XT z dolgo zadnjo kletko?
Vnaprej lepa hvala za odgovore.
PS
vem, da rabimo poleg 11/36 10 redne Shimano MTB ali SRAM kasete, tudi daljšo 10 redno Shimano ali SRAM verigo.
Poceni rešitev:
Ahaaa¸ -neverjetno, pa ima kdo že izkušnje z njim, kakšne so?
How to install, test working / kako montirati, testno prestavljenje
Razumem, da po namestitvi vmesnika za zadnji menjalnik veriga skoči na večji zobnik kasete.
Ampak ali potem še vedno delata diagonali:
- 50/36 ?
- 34/11 ???
čeprav je ostal isti zadnji menjalnik npr Shimano ULTEGRA 6700 z enako dolgo kletko?
ker verigo je gotovo potrebno podaljšat, ane?
@migajRazumem, da po namestitvi vmesnika za zadnji menjalnik veriga skoči na večji zobnik kasete.
Ampak ali potem še vedno delata diagonali:
- 50/36 ?
- 34/11 ???
čeprav je ostal isti zadnji menjalnik npr Shimano ULTEGRA 6700 z enako dolgo kletko?
ker verigo je gotovo potrebno podaljšat, ane?
Navedeni diagonali oziroma prenosi se po mojem skromnem mnenju ne uporabljajo, nekoč je veljalo, veliki zobnik na gonilki-veriga do približno sredine kasete itd.
Nisem vprašal kakšno je Shimanovo navodilo/priporočilo.
Pri sedanji kaseti 32/11 se je že zgodil za nekaj sekund prenos 50/32 na vrhu klanca.
Prenos 34/11 pa najbrž samo pri preizkusu nastavitve.
Vseeno, še enkrat vprašam:
Ali potem pri prehodu na kaseto 11/36 z uporabo zgornjega linka/podaljška za zadnji menjalnik pustiti verigo enake dolžine, kot je na 11/32?
Veriga potem po mojem samo ne bo hotela iti iz 50/32 na 50/36 ali pa bo šla težko -kar pa itak naj ne bi uporabljali.
DRŽI?
Veriga mora biti daljša. Točno koliko, ti pa žal ne znam povedati.
Samo, če podaljšam verigo preko zmogljivosti zadnje kletke preko vmesnika montiranega menjalnika ULTEGRA 6700, kako se bo vrtela veriga, če slučajno zaide na prenos 34/36 ?
Probaj, pa boš videl kaj bo. Krajšaš jo lahko naknadno.
Sicer pa preglej malo tuje forume, je dosti napisanega.
Predvsem na off road, gravel ipd. forumih.
https://www.omnicalculator.com/sports/chain-length
Tu imaš kalkulator dolžine verige. Morda bi moral dodati kakšen člen, ali pa sploh nobenega. Najprej zamenjaj in nato preiskusi.
Ravnokar sem zamenjal verigo, ker je bila predolga (sem jo premalo skrajšal), nato pa sem jo preveč skrajšal in je postala prekratka ;) Par členov gor ali dol ne igra razlike, razen v skrajnih legah, ki pa itak niso priporočljive in smiselne.
BTW po navodilih se prednji menjalnik nastavlja tako, da se nastavi ta mali sprednji zobnik skupaj s tavelikim zadnjim in prednji desni zobnik s tamalih zadnjim.
BT
@majkl_tPoceni rešitev: ta nastavek ima Veb na Litijski...
V eni temi sem že napisal, sicer velja za Tiagra 4600 GS menjalnik, ampak dvomim da se ultegrin toliko razlikuje (kolega vozi 11-32 kaseto na dura-ace 7900 menjalniku, brez podaljška nosilca, pa tudi dela).
Menjal sem kaseto iz 11-32 na 11-36, dolžino verige obdržal isto, B-vijak privil do konca, in je delalo vse brez problemov (dokler nisem zahaklal veje v gozdu in je vse skup šlo okoli in okoli), tudi na razmerju 50-36.
Zelo verjetno ima nek vpliv sama oblika okvirja, ampak s kakšnim dodatnim členom na verigi in pravo nastavitvijo menjalnika bi moglo vse delati brez nekih podaljškov nosilca menjalnika.
Če želimo na 10 redno cestno grupo Shimano ULTEGRA 6700/105/Dura Ace montirati 11/36 kaseto,
je potrebno zamenjat tudi zadnji 10 redni menjalnik.
Shimano RD-M591 SGS zadnji 9-redni gorski menjalnik deluje na prenosih 50/34 + 11/36 OK brez podaljška.
Pavkar preizkusil.
https://www.enduro.si/izdelek/menjalnik-zadnji-shimano-deore-rd-m591-l-sgs-9-p/
Je pa težji in počasnejši od ULTEFRE 6700 oziroma Dura Ace 7800, zato me zanima, če je komu znano,
ali bi v tej kombinaciji deloval npr. Shimano XT RD M771 SGS ali kateri drugi podobne ali boljše kvalitete?
Ker menda npr. XT RD M770 SGS naj ne bi bil primeren, ker je reverse izvedbe: veriga je pri sproščeni zajli zadnjega menjalnika na zadnjem največjem zobniku in ne na najmanjšem, kot je običajno -se motim?
Ali morda kdo ve?
Če katera 10 redna kaseta 11/36 (11/34, 11/32) paše na račno Dura Ace zadnjega kolesa WH-7800 ?
Preverjeno na to račno ne moreš nataknit zobnikov:
- Shimano SLX CS-HG81 11/36 10-prestav
- SRAM verižnikov
ker je račna z višjimi grebeni/utori -glej sliko. (cca pol centimetra na desni je standardna višina, do tam gre)
PS
Paše sicer Shimano CS-7800 in CS-6700 (najbrž tudi CS-7900) -vendar je pri teh največja kaseta 12/30, rad bi pa dal gor 11-36.
Račna je Shimano WH-7800, se jo morda da zamenjat za tako z nižjimi grebeni/plitkejšimi utori?