Pozdravljeni vsi
Na forumu sem večkrat zasledil, da precej kolesarjev zanima merilec moči, ali pa izračun le-te.
Moje skromno mnenje je, da je škoda denarja za raznorazne merilce, sploh za večino nas, ki se rekreativno
ukvarjamo s kolesarjenjem. Prikazal vam bom enostaven in skoraj popoln izračun vaše dejanske moči.
Začnimo. Spustite se z vašim kolesom po enakomernem klancu, ki ima recimo 3% naklon. Ko se vaša hitrost
več ne spreminja, pomeni da sta sili mgsinx in sila zračnega upora ter upora kolesa enaki. Pri moji teži s kolesom vred 95 kg, se hitrost izenači pri 25 km/h. Ta sila je mxgxsin(x)=95x9,81x0,03=27,95 N.
Pri majhnih kotih je namreč sin(x) praktično enak tg(x), to je naklon v%/100. Torej če bi jaz bil sposoben
kolesariti v 3% klanec s hitrostjo 25 km/h bi razvijal moč izračunano na sledeč način. Premagovati bi moral
silo trenja in zračnega upora ter silo klanca, torej 2 x poprej izačunano silo.
Moč se izračuna z enačbo P=FXv= 2 x 27,95 x (250/36,6)=382W. V oklepaju je pretvorba iz km/h v m/s, ki je
potrebna za točen izračun. To je kar veliko moči, če je kdo od vas sposoben premagovati tak klanec s to hitrostjo 30 min, je zelo dober kolesar. Sam sem sposoben vzdrževati to hitrost po ravnici, pa še to ne vem
če več kot 15 min. Zdaj pa veselo na delo, kote nagiba lahko poljubno spreminjate in druge vrednosti vstavljate v izračun. Upam, da bo komu pomagalo, tisti ki imate watmetre pa jih na ta način lahko kalibrirate, ker fizika ne greši.
Lp vsem, Borut.