Zdravje in treningi
22.03.2021
Počitek in regeneracija
Ob 20:03, kamencek
trejdi je napisal: |
Pozdrav! Že dlje časa spremljam tale forum (predvsem 'Kolesarski' del) |
cultko je napisal: | ||
a obstaja še kakšen drug delčččč :č |
trejdi je napisal: |
.. ker zaradi razgibanega urnika, včasih ne morem čez dan zaužit dost obrokov (vsaj 4) in s tem tut dost vseh snovi, mi prosim predlagajte kakšne dobre dodatke k prehrani. LP |
Grampy je napisal: |
oTTo, prav si imel - res sem na prejšnji strani "kvasil neumnosti" kot si se poetično izrazil. Sem probal že pred časom in uspel v cca enem tednu shujšati za dve kili: vsak drug dan "znani Barjanski krog", vsak vmesni dan pa ene 20km ravno tako po ravnini (no enkrat sem malo goljufal in šel na Koreno). Na vseh furah povprečni utrip 140-145. Jedel makarone ![]() ![]() ![]() |
oTTo je napisal: |
Hopla, Grampy zna imeti kar prav. Ob predpostavki, da nisi pridobil 3kg maščobe, sta možni razlagi samo 2. 1. Ob zadostni količini hrane in počitka ter povečanju treninga, se ti je povečala mišična masa. 2. Mišice so se "naučile" shranjevati večjo količino glikogena. V času baze si % porabljal več maščob in manj glikogena. Ob težjih treningih, pa se je razmerje obrnilo in telo se je moralo adaptirati. Netrenirana, ali manj trenirana oseba shrani v mišice recimo do 800 kcal energije (glikogena), medtem ko trenirane osebe lahko tudi 2x več. Temu dodaj dejstvo, da glikogen veže vodo (1 enota glikogena veže nase 3 enote vode se mi zdi) in potem ti bo kmalu jasno od kje kilogrami. Meni lahko teža skače za 2-3kg - odvisno pač od tega, ali mišice "site" ali ne. Resnica je verjetno nekje vmes - dobil si malo mišic in še glikogensko "skladišče" imaš večje. lp,oTTo |
hopla je napisal: |
kolesarju je mišična masa v hrib breme. Kaki sistem treninga ubrati, da pridobiš na moči brez, da povečaš mišično maso :č: |
hopla je napisal: |
hvala ![]() vprašanje sledi--> kolesarju je mišična masa v hrib breme. Kaki sistem treninga ubrati, da pridobiš na moči brez, da povečaš mišično maso :č: |
areh je napisal: |
Ne vem če so mišice breme, a ni najbolj pomembno razmerje moč/kg teže se pravi lahko da se ti z več mišicami to razmerje izboljšač! LpA |
andrejl je napisal: | ||
če bi bilo tako preprosto, bi vsi profesionalni kolesarji izgledali kot bodybilderji ![]() |
areh je napisal: |
Ne vem če so mišice breme, a ni najbolj pomembno razmerje moč/kg teže se pravi lahko da se ti z več mišicami to razmerje izboljšač! LpA |
Že dlje časa spremljam tale forum (predvsem 'Kolesarski' del) in opažam, da se tukaj najde ogromno strokovanjakov, zato mi ni dalo mira, da se ne bi obrnil na vas.
Namreč probleme imam s preveliko teža, kajpada :č
Velik sem 182cm in imam 86kg :č
Pred cca 2 mesecema, sem začel aktivno kolesarit (5x tedensko povp. 25km/dan ... MTB, razgiban teren, kar nekaj višincev) v upanju, da zlezem proti 80kg. Ampak še vedno nič
Rad bi pa predvsem izgubil kakšen kilogram in nekaj pridobil na mišični masi (da se mi malo popravijo mišice na roka in zravna trebuh). Treniram pa od 1h do 1,5h na trening, odvisno od trase (ravninska, bolj hribovita).
Zdajle že dva dni res veliko prebriram to rubriko, kjer se na dolgo in široko razpisujete o tehničnih debatah, glede kurjenja maščob, koliko kcal - g maščobe, ipd, sam pa nimam podlage na tem področju in mi ni čisto jasno, zato vas prosim, če mi lahko pomagate in na hitro, tisti ki se na to spoznate napišete kakšen 'trening urnik' (prosim
Kolikokrat na teden naj treniram, kako naj treniram (naj povem, da imam tudi Sigmino uro Fitwatch, kjer se izpisujejo tudi poraba kclar, utrip, itd), na kakšen povprečnem utripu in predvsem kaj naj jem.
Šele zdaj, sem spoznal, da ne smem jesti veliko jajc (sam sem jih dosti .. recimo 2-3x tedensko), totalno sem umaknil čokolado, tudi piva ne pijem več. Mogoče še tu pa tam kakšno kokakolo, sicer pa najraje vodo.
Zanima me predvsem, kako naj izgleda en obrok - zajtrk, kaj naj pojem preden grem na kolo (koliko min pred treningom približno), kaj naj pojem še mogoče umes (kakšno tabelico) in kaj seveda po treningu.
Zanima me tudi kako drži to, da naj ne jem po 7mi uri zvečerč Zanima me predvsem, koliko pred spanjem naj ne bi več jedel in kakšno hran naj zaužijem za večerjo (vrjetno kaj lahkegač).
No to bi bilo zaenkrat vse
Vem, da je veliko in se zahvaljujem za vse odgovore in trud!
O rezultatih vas bom gotovo obveščal!
Lep pozdrav,
R!
p.s.: lahko pa mi še mogoče predlagate kakšno drugo obliko 'hujšanja' z raznimi aktivnostmi! Recimo tek ali mogoče fitnes!