150 kilometrov uspešno bežal, Vrečer najboljši v Grčiji

150 kilometrov uspešno bežal, Vrečer najboljši v Grčiji
20.05.2012 AVTOR: D. Z.
15. etapo na dirki po Italiji je dobil Matteo Rabottini, Rodriguez je spet oblekel rožnato majico. Robert Vrečer je dobil dirko po Grčiji.
Za profesionalnimi kolesarji je pester vikend. Najpomembnejša in najodmevnejša dirka je vsekakor dirka po Italiji. Kolesarji so odpeljali 169 kilometrov dolgo 15. etapo od Busta Arsizia do Lecca oziroma Pian de Resinellija. Že po 20 prevoženih kilometrih sta napadla Rabottini in Bonnafond. Rabottini pa je bil v nadaljevanju etape premočan za Bonnafonda, tako da je moral v ospredju nadaljevati sam.

Privozil si je tudi več kot deset minut prednosti pred skupino z najboljšimi. V zadnjem spustu pred začetkom ciljnega vzpona je celo padel, vendar je tudi proti cilju kljub utrujenosti nadaljeval v svojem ritmu. V zaključnih kilometrih zadnjega vzpona pa smo videli pravi boj s časom in kilometrih. Rabottinijeva prednost je bila vse manjša, v ozadju pa so se med seboj udarili tudi favoriti za rožnato majico, ki so prav na tem vzponu uspeli ujeti manjšo skupino kolesarjev z nevarnim Damianom Cunegom.

V zaključku je najprej napadel Basso, sledilo je precej odločnejše pospeševanje Scarponija. A odločilni napad je izvedel Rodriguez, ki je nadaljeval v izjemnem ritmu in manj kot petsto metrov pred ciljem je Špancu uspelo ujeti utrujenega Rabottinija. A Italijan se ni dal. Zadnji metri so potekali v nekoliko lažji vzpon. Rabottini se je Rodriguezu zapeljal v zavetrje in ga, na presenečenje mnogih, kljub dolgemu pobegu, uspel prehiteti.

Tako je moštvu Farnese Vini Selle Italia prinesel pomembno zmago. Rodriguez je v cilj prišel 25 sekund pred favoriti za skupno zmago, predvsem pa pred nosilcem rožnate majice Hesjedalom. Zdaj spet vodi Rodriguez, ki ima pol minute prednosti pred Hesjedalom in minuto in 22 sekund pred Bassom. Gregor Gazvoda je 133.

Robert Vrečer najboljši v Grčiji
Za Slovence pa je bila zelo pomembna tudi etapna dirka druge kategorije po Grčiji. Prvo etapo je namreč dobil Robert Vrečer, ki je v naslednjih dneh uspešno branil vodstvo v skupnem seštevku. To mu je s pomočjo ekipe Vorarlberg uspelo tudi v peti in obenem zadnji etapi. Ta se je začela v Korintu, po 104 kilometrih pa je bil cilj dirke v Atenah. Etapo je po dobrih dveh urah dirkanja v sprintu glavnine dobil Enrico Rossi.

Glavni Vrečerjev konkurent Davide Rebellin je zasedel sedmo mesto, kar pomeni, da ni dobil bonifikacijskih sekund. Robert Vrečer je zasedel 21. mesto, vendar je to bilo dovolj, da se je lahko veselil zmage v skupnem seštevku. Drugi Rebellin je za njim zaostal za tri sekunde, tretji Ioannis Tamouridis pa za 56 sekund. Vsi preostali kolesarji so si v teh dneh nakopali več kot tri minute zaostanka.

Golčer tretji v Luksemburgu
Končala se je tudi etapna dirka druge kategorije Fleche du Sud, kjer je uspešno nastopal Jure Golčer. Zadnjo, 182 kilometrov dolgo etapo je v sprintu dobil Patrick Clausen. Najboljši v skupnem seštevku so etapo končali v glavnini, v času zmagovalca. Tako se v skupnem seštevku ni spremenilo nič. Končne zmage se je tako veselil domačin Bob Jungels, ki je za 16 sekund premagal klubksega kolego pri moštvu Leopard-Trek Juliana Kerna. Jure Golčer je zasedel tretje mesto, za mladim zmagovalcem pa je zaostal za 57 sekund.

Golčerjev klubski kolega pri moštvu Tirol Blaž Furdi pa je nastopil na dirki v Vorarlbergu. Ta je bila dolga nekaj več kot 170 kilometrov. V samem zaključku je napadel Auer, ki je minimalno prednost pred zasledovalci uspel obdržati vse do cilja. Sedem sekund za njim so se tako kolesarji udarili za drugo mesto. To je pripadlo Zoidlu, medtem ko je bil tretji prav prej omenjeni Furdi.

foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ