5000 nadmorskih metrov, Cima Coppi, Mortirolo in Stelvio ...

5000 nadmorskih metrov, Cima Coppi, Mortirolo in Stelvio ...
22.05.2017 AVTOR: D. Z.
Po zadnjem prostem dnevu je pred kolesarji na Giru kraljevska etapa. Prevoziti bodo morali tri nadvse zahtevne vzpone. Cilj bo v Bormiu.

Najprej Mortirolo
16. etapa na dirki po Italiji bo tudi kraljevska. To bo prva zares tista prava gorska etapa z večjim številom zahtevnim vzponov. Govorimo o treh vzponih prve kategorije in o kar 222 kilometrov dolgi preizkušnji. Vse skupaj se bo začelo v Rovetti.

Po krajšem spustu bo potem cesta vseskozi potekala v rahel vzpon. Vse do 60 kilometra, ko bo v Malonnu leteči cilj. Potem pa se bo že začel sloviti Mortirolo. Tokrat z nekoliko lažje smeri. Tu so se kolesarji vzpenjali leta 1990. Vzpon prve kateogrije je dolg 12,6 km. Prvih devet kilometrov je v povprečju 7,9 %, potem je kilometer skorajda ravnega odseka, sledi pa s 16 % najstrmejši del. Vse do 1854 metrov nadmorske višine bo strmina večja kot v prvem delu. Organizatorji so se odločili, da vzpon posvetijo tragično preminulemu Micheleju Scarponiju. Italijan je letos na Giru nameraval nastopiti že 12-ič.

Scarponi je zadnjo etapno zmago na Giru dosegel leta 2010. Prav v etapi, ki je prek Mortirola kolesarje popeljala do Aprice. Na Mortirolu so zbežali Nibali, Basso in Scarponi. Slednji je proti dvema kolesarjema Liquigasa dobil sprint v Aprici. Basso pa je naredil velik korak k zmagi na tistem Giru. Ker bodo letošnji vzpon na Mortirolo posvetili Scarponiju, bodo najhitrejši tudi prav posebej nagrajeni. Točke, ki jih bodo kolesarji prejeli v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih bodo podvojene. Prvi na vrhu pa bo tudi po koncu Gira v Milanu pred številnimi gledalci prejel posebno priznanje. Mortirolo pa bo zgolj uvod v zares zahtevno etapo.

Stelvio iz Bormia
Tudi spust z Mortirola bo tehnično zahteven, strm, potekal pa bo po ozkih cestah. Vse do Grosia. Potem pa se bo že začel položnejši vzpon do 1202 metra visokega Bormia. Kolesarji bodo prečkali ciljno črto, a čakal jih bo nadvse zahteven sto kilometrov dolg krog. Najprej se bodo podali na Stelvio.

Govorimo o najlažji smeri vse do vrha 2758 metrov visokega klanca. Stelvio bo tudi najvišji vrh letošnje dirke po Italiji in bo zato t. i. Cima Coppi. Gre za enakomeren in skoraj 22 kilometrov dolg vzpon. V povprečju so najstrmejši prvi štirje kilometri in potem zadnji trije. Po desetih kilometrih pride na vrsto z 12-odstotnim naklonom najstrmejši odsek. Kolesarji bodo na vrh prišli po 143 prevoženih kilometrih. Sledil bo znamenitih zavojev poln – kar 48 jih je do konca – spust do kraja Prato allo Stelvio. Po letečem cilju v Glorenzu se bodo kolesarji spet pričeli vzpenjati.

Novost: Umbrailpass
Tokrat bodo v Švici. Najprej se bodo povzpeli do kraja Santa Maria v dolini Mustair. Tam pa bodo zavili levo in začel se bo pravi vzpon. Spet proti Stelviu, a s te, švicarske strani sploh prvič v zgodovini dirke po Italiji.

Sicer pa govorimo o prelazu Umbrailpass. Dolg je 13,5 km, povprečni naklon pa znaša 9 %. Najstmrejši odsek je 12-odstoten. Kolesarji bodo na vrh 2502 metra visokega prelaza prišli po 202 kilometrih dirkanja. Tam je tudi meja s Švico. Če bi zavili levo, bi čez tri kilometre spet prišli na vrh Stelvia. A zavili bodo desno in se po cesti, po kateri so se prej vzpenjali zdaj spuščali proti cilju v Bormiu. Spust bo hiter, dodatno oviro pa bi lahko predstavljali neosvetljeni predori.

Zadnjih 20 kilometrov dirke tako poteka v spustu. V zaključku bodo kolesarji prišli v Bormio in zadnji kilometer je nekoliko bolj ravninski. Kljub vsemu bo poln ovinkov. Vsekakor bo to velika priložnost za tiste, ki še verjamejo, da lahko slečejo zaenkrat premočnega Toma Dumoulina. Poleg tega bo tudi v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih na voljo ogromno točk. Jan Polanc je trenutno tretji, zaostaja pa samo za Dumoulinom in Frailom.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ