Alberta Contadorja skrbi udarec v nogo: "Kronometer ne bo odločil zmagovalca"

Alberta Contadorja skrbi udarec v nogo: "Kronometer ne bo odločil zmagovalca"
23.05.2015 AVTOR: D. Z.
Kronometer se je že začel, najboljši pa še čakajo na start. Glavni favorit za prevzem rožnate majice pa je vsekakor Alberto Contador.

O trasi kronometra smo že pisali. Kaj pa mnenja kolesarjev in strokovnjakov? »Pričakujem majhne razlike. Če bi ta kronometer bil v prvem tednu, ko so še vsi sveži, potem bi vse bilo drugače. Zdaj pa je celotna skupina že utrujena. Med najboljšimi v skupnem seštevku ne pričakujem večjih razlik, « zanimivo razmišlja športni direktor Astane Giuseppe Martinelli. Njegov kolesar Fabio Aru vodi v skupnem seštevu, saj ima 19 sekund prednosti pred Albertom Contadorjem. Vendar pa Aru ni specialist za vožnjo na čas.

Tisti, ki ga izpostavljajo kot kolesarja, ki bi lahko na kronometru v boju za zmago največ pridobil je Rigoberto Uran, ki pa se na letošnjem Giru ukvarja s številnimi težavami. Najprej bronhitis, slaba forma in še padec. »Upam, da bo dobro odpeljal. Do kronometra nisem imel ravno idealne poti, vseeno pa upam, da bom dober. To je pomembna etapa, vendar pa ne bo določila zmagovalca. Trasa je zanimiva, podobna lanski, ki sem jo dobil. Boj za rožnato majicoa pa bo, tako kot na vsakem Giru, odločen v zadnjem tednu na vzponih, « je dejal Uran.

In tu je še Alberto Contador. Zaradi izpahnjene rame je moral spremeniti pozicijo na kolesu za kronometer. Vseeno pa so številni prepričani, da bo, potem ko je včeraj izgubil rožnato majico, danes po kronometru spet nadel najprstižnejši del oblačila na Giru. »To, da sem moral spremeniti položaj, je daleč od idealnega. S tem bom lahko obračal deset ali 15 vatov manj. Zdaj pa je, kar je. Upam, da se bom s pomočjo posebnega traku na rami približal željeni poziciji. « V skupnem seštevku je pred njim le vzhajajoča italijanska zveza Aru, ki ima 19 sekund naskoka, a ni specialist za kronometer.

»Kronometer je zelo dolg, zato ne vem, kaj bi si mislil. Želim si čim bolj oddahniti. Dal bom vse od sebe, « je dejal Aru, prej omenjeni športni direktor Martinelli pa je dodal: »Trasa je zahtevna. Aru bo vsekakor izgubil nekaj časa proti Contadorju, Portu in Uranu, vendar upam, da se bo čim bolje branil. Pomembno je, da v zadnji teden vstopimo v dobrem položaju in da bomo potem lahko dobro odpeljali gorske etape. « Alberto Contador pa je prepričan: »Na tritedenskih dirkah pride do izraza sposobnost regeneracije. Ne glede na to, kaj se zgodi, ta kronometer ne bo odločil Gira. «

Contador je po padcu v petkovi etapi, ko je izgubil rožnato majico, izrazil zaskrbljenost nad bolečinami v levi nogi. Pri padcu se je namreč močno udaril. »Razmišljam pozitivno. Upam, da si bom opomogel. Na nogo bom dal nekaj ledu in upal, da se stanje ne bo poslabšalo, « je dan pred kronometrom dejal Contador, ki še vedno velja za prvega favorita za končno zmago. Iz tega boja je po vsej verjetnosti izpadel Richie Porte, ki zdaj zaostaja že za več kot pet minut.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ