Alberto Contador izkoristil delo Astane, Landi etapa

Alberto Contador izkoristil delo Astane, Landi etapa
24.05.2015 AVTOR: D. Z.
15. etapo dobil Mikel Landa. Astana je tako nadgradila izjemno delo. Alberto Contador brez večjih težav obdržal rožnato majico.

Nova etapa na dirki po Italiji in nov spektakel. Tokrat je za kolesarji že 15. etapa. Prva prava gorska preizkušnja, ki je potekala od Marostice do Madonne di Campiglio. Etapa je bila dolga 165 km. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej so se povzpeli na vzpon druge kategorije na 1096 visoko La Fricco. Vrh je bil po vsega 60 prevoženih kilometrih. Po številnih poskusih je prišlo do pobega. A potem je sledil najzahtevnejši vzpon dneva. Passo Daone. Gre za vzpon prve kategorije, katerega vrh leži na 1298 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 8,4 km.

Kolesarji bodo morali premagati 775 metrov nadmorske višine. Povprečni naklon znaša kar 9,2 %, najstrmejši odsek pa je kar 14 %. Tu so v ospredju ostali samo še Konstantin Sivcov, Hubert Dupont in Giovanni Visconti. A njihova prednost pred skupino z rožnato majico Albertom Contadorjem je znašala vsega slabi dve minuti. In na zahtevnem vzponu so ostro napadli kolesarji Astane, ki so narekovali izjemen ritem. Številni kolesarji so šest km pred vrhom tega vzpona že izgubili stik s to skupino. Tudi Rigoberto Uran, Richie Porte, Damiano Cunego …

Contador je hitro izgubil nekatere pomočnike, tudi Romana Kreuzigerja in Ivana Bassa. Pred njim se je vozil samo še Michael Rogers, medtem ko je ritem narekoval Paolo Tiralongo. Fabio Aru je imel ob sebi še štiri pomočnike. A razlika med to skupino in ubežniki se ni več zmanjševala. Obstala je na okrog 1:45. Do cilja je bilo še dobrih 30 kilometrov. Na vrh vzpona je prvi prišel Visconti je dobil gorski cilj, pa čeprav je večji del vzpona ritem narekoval Konstantin Sivcov. Favorita Contador in Aru pa nista poskusila z napadom. Astani popoln napad na tem klancu ni uspel.

Sledil je tehnično zahteven spust, v katerem je imel težave Jurgen Van den Broeck. V nevarnem desnem ovinku sta padla Igor Anton in Darwin Atapuma. Astana je imela v skupini z najboljšimi največ kolesarjev in tako so nadaljevali z narekovanjem ritma. Posledično je Contador – ostal je brez vseh pomočnikov – to znal izkoristiti, saj se je lepo vozil v zavetrju. Ubežniki so imeli 20 km pred ciljem vsega pol minute prednosti. V skupini z najboljšimi pa je bilo vsega okrog 15 kolesarjev. Contador pa Astaninim kolesarjem pokazal odločenost, ko je sprintal za odbitne sekunde. Zadnji izmed ubežnikov, ki se je predal, je bil Dupont.

Skupina ga je ujela kmalu po začetku vzpona manj kot 14 km do cilja. Astanini kolesarji so vztrajali z narekovanjem ritma, a napadov nismo videli, tako da je Contador lepo izkoriščal njihovo delo.  Astana je še naprej razkazovala izjemno moč in skrbela za selekcijo. Pet km pred ciljem je tako v tej skupni vztrajalo še vsega osem kolesarjev. Manj kot tri km pred ciljem je napadel Mikel Landa in odgovoril je samo Alberto Contador, ki je potem nadaljeval z akcijo. Kasneje sta se jima uspela priključiti še Aru in Trofimov in videli smo taktiziranje med četverico.

1,8 km pred ciljem je spet napadel Landa in sledil mu je lahko samo še Contador, medtem ko je imel Aru spet težave. Po novem taktiziranju je trojico ujel Trofimov, ki je takoj napadel. Po dolgem taktiziranju se je v lov za njim podal Landa, medtem ko sta se Aru in Contador spogledovala in taktizirala. Landa je hitro ujel in prehitel Trofimova. Landa se je lahko veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Trofimov. Contador pa je za sekundo ugnal tudi utrujenega Aruja. S tem je Španec dokazal,da lahko tudi bo nekoliko slabši ekipi dobi letošnji Giro.

"Aru ostaja kapetan in naš cilj je z njim dobiti Giro. Zdaj je morda celo prednost, ker sem bližje prvim trem. Videl sem, da želi Contador dobiti etapo. Tako kot mi. Sam sem imel več svobode, saj je Contador bolj nadziral Aruja. Lepo bi bilo, če bi tudi sam prišel na oder. A, če bi lahko izbiral. Raje vidim, da Aru dobi Giro, sam pa sem potem lahko slabši v skupnem seštevku. Če zmaga Aru, sem vesel," je takoj po etapi dejal veliki zmagovalec Mikel Landa. "Lepo bi bilo, če bi tukaj zmagal. Predvsem zaradi spomina na Marca Pantanija, ki je meni predstavljal pravo inspiracijo. A na koncu je bilo preveč napadov in protinapadov. Vseh nisem mogel nadzirati," pa je priznal Alberto Contador.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ