Alberto Contador poskrbel za spektakel. Geraint Thomas pa se je vrnil in zdržal

Alberto Contador poskrbel za spektakel. Geraint Thomas pa se je vrnil in zdržal
13.03.2016 AVTOR: D. Z.
Izjemna zadnja etapa na dirki Pariz-Nica. Za to je poskrbel Alberto Contador. Španec pa ni mogel dobiti dirke. Geraint Thomas je namreč novi zmagovalec dirke proti soncu.

Nica gostila start in cilj
Dirka proti soncu oziroma uradno Pariz-Nica je končana. Za organizatorji je že 74. preizkušnja. Zadnji dan dirkanja smo v zadnjih letih vajeni spremljati gorski kronometer na Col d'Eze, tokrat pa smo videli običajno etapo, ki pa je bila še kako razgibana. Etapa se je začela in končala v Nici, dolga pa je bila 141 kilometrov.

V rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku je vozil član Skya Geraint Thomas. A razlike so bile zelo majhne Alberto Contador je zaostajal 15 sekund, Ilnur Zakarin 20, lanski zmagovalec Richie Porte 21, Tom Dumoulin 32 … Na startu sta bila tudi Simon Špilak in Luka Pibernik. Kolesarji so morali v kratki etapi premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Najprej dva tretje kategorije, potem dva druge kategorije, potem pa še dva prve kategorije.

Alberto Contador napadel že daleč pred ciljem
Zadnji vzpon pred spustom v Nico je bil prav prej omenjeni Col d'Eze. 483 metrov visoki vzpon je dolg 7,7 km, povprečni naklon pa znaša 5,7 %. Jasno je bilo, da bomo tam videli pravi boj med najboljšimi. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupina več kot 20 kolesarjev. Tudi Contador je imel dva predstavnika Tinkoffa, tako da je lahko računal na pomoč v zaključku etape.

Španec ni prav dolgo čakal na napad. Že na predzadnjem vzponu – do cilja je bilo še 60 kilometrov – je ostro napadel. Trofimov in Kišerlovski sta ga počakala in trije kolesarji Tinkoffa so si hitro privozili dobro minuto prednosti pred zasledovalci z rumeno majico. A Geraint Thomas je imel ob sebi dva odlična pomočnika. Nicolasa Rocha in Sergia Henaa. Do vznožja zadnjega vzpona so Contadorja uspeli ujeti.

Nov spektakel na Col d'Eze
Izmed prvotne skupine ubežnikov je v ospredju kmalu vzrajal samo še Tim Wellens. Contador pa ni popuščal. Na čelo je poslal še Rafala Majko, ki je narekoval izjemen ritem. Contador pa je na Col d'Eze znova napadel. Sledil mu je lahko samo še Porte in skupaj sta hitro zlomila preostale. V hudih težavah se je znašel vodilni Thomas. Vendar pa je Britanca počakal zvesti Henao in skupaj sta premagovala zadnje kilometre vzpona na Col d'Eze.

Po vrhom sta Contador in Porte ujela še Tima Wellensa in na vrhu je trojica imela okrog pol minute prednosti pred skupino z Ilnurjem Zakarinom. Gallopin, Thomas in Henao pa še nekoliko več. Sledil je hiter spust. Thomas je uspel ujeti skupino z Zakarinom in preostalimi vrhunskimi kolesarji. V ospredju so bili še trije, vendar pa se je njihova prednost hitro zmanjševala. Kljub temu so se udarili za zmago.

Wellensu zmaga, Thomasu rumena majica
Tim Wellens je bil prepričljivo najmočnejši, Alberto Contador je bil drugi, Porte pa tretji. Sprint zasledovalne skupine, ki je zaostala za pet sekund je dobil Tony Gallopin. V tej skupini je bil tudi Geraint Thomas. Simon Špilak je na cilj prišel v skupini, ki je izgubila minuto in 26 sekund. Zasedel je 30. mesto.

In še končni vrstni red. Thomas je ohranil štiri sekunde prednosti pred Contadorjem. Porte je napredoval na končno tretje mesto. Zaostal je za 12 sekund. Sledili so Zakarin, Izagirre, Henao, Yates, Gallopin, Bardet, Costa … Simon Špilak je dirko končal na 31. mestu. Luka Pibernik je bil 104.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ