Alberto Contador se je poigral in maščeval Astani, Gilbertu etapa

Alberto Contador se je poigral in maščeval Astani, Gilbertu etapa
28.05.2015 AVTOR: D. Z.
Alberto Contador ima na Giru še več kot pet minut prednosti v skupnem seštevku. Zanimivo etapo je dobil Philippe Gilbert.
Na dirki po Italiji je za kolesarji 18. etapa. Večji del ravninska, a prav v zadnjem delu spet zelo zahtevna z vzponom prve kategorije na 1168 metrov visoko Monte Ologno. Vrh tega klanca je bil na 134 kilometru. Start je bil v Melidu, cilj pa v Verbaniji. Etapa je bila dolga 170 kilometrov. Šele po skoraj eni uri dirkanja je prišlo do pobega dneva. Ubežno skupino so sestavljali Philippe Gilbert (BMC), Amael Moinard (BMC), Chad Haga (Giant-Alpecin), Davide Villella (Cannondale-Garmin), Matteo Busato (SouthEast), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Sylvain Chavanel (IAM), David De La Cruz (Etixx-Quick Step), Francesco Manuel Bongiorno (Bardiani CSF), Rinaldo Nocentini (AG2r La Mondiale), Maksim Belkov (Katjuša) in Konstantin Sivcov (Team Sky).

V tej skupini sta nekaj časa bila tudi Roberto Ferrari in Damiano Cunego, a sta zaradi zapleta z motorjem padla in Cunego je moral odstopiti. Ker v ospredju nihče ni ogrožal najboljših v skupnem seštevku, si je glavnina lahko privozila 13 minut naskoka in jasno je bilo, da se bodo ubežniki lahko borili za etapno zmago. Ob vznožju prej omenjenega vzpona je v glavnini ritem narekoval Tinkoff Saxo. Spet je prišlo do padca in v ozadju se je znašel tudi Mikel Landa. Kolesarji Tinkoff Saxa so nadaljevali z narekovanjem ritma. S tem so se maščevali za potezo Astane v etapi do Aprice. Preden je Landa lahko ujel najboljše, je že napadel Alberto Contador. Na Špančev napad ni imel nihče odgovora. Contador je nadaljeval v silovitem napadu.

Ujel ga je lahko le Hesjedal. Landa je uspel ujeti skupino z Arujem in preostalimi kandidati za najvišja mesta, Contador pa je bil predaleč. V ospredju so vztrajali samo še štirje kolesarji. To so bili Bongiorno, Moinard, De la Cruz in Sivcov. Ti so skupaj prevozili vrh vzpona. Contador je na vrhu zaostajal za sedem minut in 38 sekund. 19 km pred ciljem se je do vodilnih uspel preseliti še Gilbert, ki je takoj zatem tudi napadel in si hitro privozil 20 sekund naskoka. Ob vstopu v zadnjih pet kilometrov je imel Belgijec pol minute prednosti. Na koncu se je lahko veselil že druge etapne zmage na letošnjem Giru. 47 sekund za njim je drugo mesto pripadlo Bongiornu, tretji pa je bil Chavanel, ki je dobil boj skupine šestih kolesarjev.

Contador je z dobrimi šestimi minutami zaostanka zasedel 12. Mesto. A s tem napadom je samo še potrdil premoč na letošnjem Giru. Pred ostalimi kandidati za vrh je pridobil še več kot minuto. Zdaj ima že več kot pet minut naskoka pred Lando in več kot šest minut pred Arujem. Slovencev tokrat ni bilo v ospredju. Contadorju se obeta zaslužena zmaga, pa čeprav sta pred kolesarji še dve zelo zahtevni etapi, ki bi lahko prinesli mnogo sprememb v skupnem seštevku.
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ