Alejandro Valverde resno ogroža Simona Yatesa

Alejandro Valverde resno ogroža Simona Yatesa
12.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji so kolesarji opravili z zelo zahtevno 17. etapo. Dobil jo je ubežnik Michael Woods, vodstvo pa je obdržal Simon Yates.

Na dirki po Španiji so se morali kolesarji po odpeljani vožnji na čas soočiti še z zahtevno, 158 kilometrov dolgo 17. etapo. Premagati so morali šest kategoriziranih vzponov. Od tega štiri tretje kategorije, po enega pa druge in prve kategorije. Kmalu po startu v mestu Getxo so se povzpeli na Alto de Arboleta, vzpon tretje kategorije. Sledil je ravninski del in krajši, nekategorizirani vzponi, po 80 kilometrih pa nov vzpon tretje kategorije. Spet ravninski del in po 122 kilometrih vrh vzpona Balcon de Bizkaia. Govorimo o 9,4 km dolgem vzponu druge kategorije.

Po spustu so se takoj povzpeli še na klanec Santa Eufemia in takoj zatem še na Alto de Gontzegaraine (oba tretje kategorije). Sledil je krajši spust in zaključni klanec. Najtežji na dirki. Cilj je gostil Balcon de Bizkaia. Govorimo o 7,2 km dolgem vzponu prve kategorije s povprečnim naklonom 9,8 %. Tri kilometre pred ciljem so kolesarji zavili na betonski odsek, ki jih je popeljal do cilja. Obetala se je pomembna etapa. Na prvem vzponu je prišlo do številnih napadov, saj so mnogi želeli sodelovati pri pobegu. Jasno je bilo, da bodo imeli ubežniki veliko možnosti za uspeh.

In tako se je po vzponu v ospredju izoblikovala skupina 26 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Vincenzo Nibali. Kolesarji Bahraina Meride so se pridružili še Alexandre Geniez (AG2R-La Mondiale), Omar Fraile (Astana), Alessandro De Marchi, Dylan Teuns (BMC Racing Team), Rafal Majka, Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Andrey Amador (Movistar Team), Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data), Simon Clarke, Michael Woods (Education First-Drapac), Ilnur Zakarin (Katjuša-Alpecin), David De La Cruz, Jonathan Castroviejo (Team Sky), Jai Hindley (Team Sunweb), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Cristian Rodríguez (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Herrada, Stéphane Rossetto (Cofidis), Franco Pellizotti (Bahrain-Merida), Pieter Serry (Quick-Step Floors), Merhawi Kudus (Dimension Data), Valerio Conti (UAE Team Emirates) in Jose Mendes (Burgos-BH).

Zmagovalec kronometra Rohan Dennis ni startal, saj se želi pripraviti na svetovno prvenstvo, zato pa je bil na startu Simon Yates, ki je po odlično odpeljani vožnji na čas vse bolj prepričljivo kolesaril v rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku. Med ubežniki ni bilo kolesarjev treh ekip. Groupama FDJ, Mitchelton Scott in LottoNL Jumbo. De Gendt je pobiral točke na gorskih ciljih, ubežniki pa so si privozili več kot osem minut prednosti. S štirimi minutami prednosti so prišli do vznožja zaključnega klanca. V glavnini so največ dela v zadnji uri dirkanja opravili kolesarji Astane. Med ubežniki je prvi napadel Simon Clarke, takoj zatem De Marchi.

Potem je resneje pospeševal De la Cruz in sledili so lahko samo še Woods, Majka in Teuns. Skupaj so vstopili v zadnja dva kilometra. Dober kilometer pred ciljem pa je spet napadel De la Cruz. A vendarle ni bil dovolj prepričljiv. Woods ga je ujel in prehitel prvi. Zdržal je do cilja in se veselil prestižne etapne zmage. Teuns je na drugem mestu zaostal za pet sekund. De la Cruz na tretjem pa še za dodatnih pet. Sledili so Majka, Zakarin, De Marchi, Ghebreigzabhier, Herrada, Hindley in Nibali. Še kako napeto pa je bilo med favoriti za končno zmago. Vsi so čakali zaključni klanec. Še pred začetkom je grdo padel Fabio Aru in na koncu zaostal za dobrih 14 minut.

Skupini z najboljšimi kmalu nista mogla slediti Thibaut Pinot in Rigoberto Uran in tik pred vstopom na betonski del podlage je napdel tudi Alejandro Valverde in Simon Yates je hitro odgovoril na to pospeševanje. Je pa popustil Nairo Quintana in skupaj s Stevenom Kruijswijkom sta tako poskušala zgolj izgubiti čim manj časa. Dva kilometra pred ciljem je pospešil Miguel Angel Lopez, Yates pa je odgovoril tudi na ta napad. Na najstrmejšem odseku v zadnjem kilometru je poskusil še Enric Mas. Skupaj z Valverdejem sta vendarle vsaj nekoliko v težave spravila tudi Yatesa. Na koncu sta mu odščipnila osem sekund. Yates ima zdaj 25 sekund prednosti pred Valverdejem v skupnem seštevku. Enric Mas na tretjem mestu zaostaja za 1:22. Lopez na četrtem mestu zaostaja za 1:36. Sledijo Kruijswijk, Quintana, Izagirre, Uran, Pinot, Gallopin, Buchmann, Kelderman … Luka Mezgec je 145., Luka Pibernik pa 146.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ